--------------------------Wielkopolskie Spotkania - spot 19.10 - dołącz
----------------------------------
-------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku Obrazek

Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ects
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: 28 cze 2015, o 10:06
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Lubin

Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: ects » 4 sie 2015, o 22:17

Cześć. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Mam pewien problem wyskoczył mi komunikat awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem wiec podpiąłem pod kompa i wyszło P2282 Czujnik przepływy powietrza. tylko nie wiem który to jest bo są dwa, dołączam fotkę jak by ktoś mógł mi wskazać który to jest ten w zielonym czy czerwonym kółku, ponoć jeszcze możne być dziurawy przewód między intercoolerem a przepustnicą - często pękają czy ktoś się już z tym spotkał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alex
Klubowicz
Posty: 2545
Rejestracja: 19 cze 2013, o 20:14
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Alex » 4 sie 2015, o 23:40

Jak na moje to masz pęknięty przewód, o którym wspomniałeś. Zacznij od sprawdzenia czy pęk lewy czy prawy.
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=381
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
Andrzej
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 30 maja 2014, o 07:45
Auto: Insignia ST-cosmo 09
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Andrzej » 5 sie 2015, o 11:44

czujnik przepływu powietrza to ten z czerwonym, na Allegro 300zł. miałem ten sam problem ( komunikat).
1500km do domu, zdjąłem wtyczkę i tak dojechałem ale 200km przed domem pękła lewa rura od turbo i włączył się tryb awaryjny, prędkość 40km/h. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu nie przekraczając 100km/h dojechałem do domu.

Awatar użytkownika
ects
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: 28 cze 2015, o 10:06
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Lubin

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: ects » 5 sie 2015, o 18:13

w piątek daje auto na warsztat i zobaczymy co wyjdzie czy rura czy czujnik ale dzięki za zainteresowanie

-- 7 sie 2015, o 22:15 --

Już zdiagnozowane pęknięta rura nr 10 http://www.insignia-club.pl/download/fi ... &mode=view

legend66
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 20 kwie 2014, o 19:46
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rybnik

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: legend66 » 3 wrz 2015, o 21:09

Mi też szczeliła rura nr 10 teraz wymontowałem jutro po nową jade

rywoj

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: rywoj » 14 paź 2015, o 16:48

Cyklicznie, po każdym skasowaniu, pokazują się następujące błędy:
- P 01101 PRZEPŁYWOMIERZ POWIETRZA. zakłócenia działania
- P 0113 CZUJNIK TEMPERATURY POWIETRZA ZASYSANEGO
- P 1325 SYGNAŁ ZNACZNIKA ODNIESIENIA WAŁU KORBOWEGO
Awaria dotyczy silnika CDTI 81 KW 2009 rok. W tym temacie wymieniono przepływomierz i nadal jest to samo.
Samochód ma przejechane 170 000, i przy 150 000 km był wymieniany rozrząd.
objawy to głównie spadek mocy przy ok 3000obr. wyrzucenie błędu AWARIA POJAZDU.

Czy ktoś miał podobny problem ? Proszę o pomoc w tym zakresie.

Kot

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Kot » 10 lis 2015, o 07:09

Wykonał bym test egru tak dla pewności,spr. rurę od turbo i sprawdź ustawienie rozrządu od tego bym zaczął .
Przy uszkodzeniu egru i rury od turbo też wywala przepływkę ale z drugiej strony ten błąd z sygnałem z czujnika wału jakby się nie zgrywał co tez może generować te błędy .

puchacz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: puchacz » 11 lis 2015, o 19:34

rywoj pisze: - P 1325 SYGNAŁ ZNACZNIKA ODNIESIENIA WAŁU KORBOWEGO
Jeśli rozrząd ustawiony na znaki, to prawdopodobnie masz ścięty klin na kole rozrządu osadzonym na wale korbowym.
Radzę szybko to sprawdzić :D

Kot

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Kot » 12 lis 2015, o 20:27

No tak zapomniałem o najważniejszym i w 1.9 i w 2.0 :P

Rafal0104

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rafal0104 » 25 lis 2015, o 23:55

Witam wszystkich bardzo serdecznie i błagam o pomoc.
Wymieniłem koło zębate wraz z rozrządem (ścięty klin na kole -awaria pojazdu ....)Już podczas tej awarii pojawił mi się kod błędu P2282-51, który wyskakuje przy wrzuceniu na luz i podczas wrzuceniu biegu wyższego przy mniejszej prędkości.
Sprawdziłem rury od turbo i są całe,wymieniłem przepływomierz z całą rurą i czujnik ciśnienia-doładowania.Niestety błąd cały czas powraca co objawia się zamuleniem na małych obrotach, przy wyższych jest ok.
Z góry dzięki za sugestie i porady co dalej robić.
pozdrawiam
Rafal0104

evo
Forumowicz
Posty: 174
Rejestracja: 27 lut 2016, o 21:23
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: evo » 2 kwie 2016, o 12:44

Witam mam Problem z Przepływomierzem . Błąd i chek. Wyciągnięciem przeczyściłem bo byl zabrudzony i dalej to samo . Gdy jade i wciskam gaz do oporu to słychać jak coś świszcze . Ktos moze coś podpowie ?

Awatar użytkownika
Andrzej
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 30 maja 2014, o 07:45
Auto: Insignia ST-cosmo 09
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Andrzej » 2 kwie 2016, o 17:23

rura turbo pęknięta

evo
Forumowicz
Posty: 174
Rejestracja: 27 lut 2016, o 21:23
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: evo » 2 kwie 2016, o 17:56

no własnie cala jest patrzyłem. A po 2 Bym spadek mocy chyba zaobserwował a na wyższych obrotach auto idzie

Kidalex99
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 14 lut 2017, o 21:06
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Kidalex99 » 14 lut 2017, o 23:24

A co to jest to w zielonm kolku?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Forumowicz
Posty: 111
Rejestracja: 21 gru 2015, o 22:55
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: ICEMANIK » 7 maja 2017, o 20:22

Właśnie jestem ciekaw, bo jeśli występuję błąd P2282-52 oraz utrata mocy to w większości przypadków trzeba sprawdzić rurę turbo, a co jeśli nie czuć zmiany mocy w aucie przy niskich i wysokich obrotach?

booski94

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: booski94 » 19 maja 2017, o 18:24

Witam od 2 tygodni mecze się z błędem który wyskoczył p2282 ''czujnik przepływu powietrza, wydajność, nieciagłe" dodaje gazu na czwórce naprzyklad i brak reakcji na gaz przez 15 sekund samochód nie przyspiesza potem się odblokowuje. Elektrozawor wymieniony, czujnik również tam przy filtrze powietrza wszystko szczelne błąd nadal wyskakuje awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem. Proszę o pomoc jadę nad morze niedługo auto chciałbym mieć sprawne
Ostatnio zmieniony 19 maja 2017, o 18:37 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.

waniocha

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: waniocha » 6 cze 2017, o 21:22

Podepnę się z tematem odnosnie błędu p2282.
Wymieniono u mnie rurę w październiku 2016 i było ok. Po jakiś 5 miesiącach, ten sam objaw się pojawił, czyli brak mocy przy przyśpieszaniu, by po chwili wszystko wróciło do normy.
Podmieniono mi przepływomierz na 2 inne, ale błąd się pojawia. Co ważne, pojawia się on bardzo rzadko.
Szczelność była sprawdzana przez mechanika jak i odzielnie w ASO i nie mają zastrzeżeń. Liczyłem na pomoc ASO w zdiagnozowaniu przyczyny, ale przez to, że mam wycięty DPF i wyprogramowany EGR, rozłożyli ręce. Winę zwalają na mapy, które mam wgrane po wycięciu albo na coś z EGRem, ale nie są w stanie pomóc, także kasę wywaliłem niepotrzebnie.
Dodam, że po wycięciu DPFa, samochód działał normalnie przez 3-4 miesiące.

Teraz jestem w kropce, bo objawy są jakby była nieszczelność, ale to nie to.
Macie pomysły w którym kierunku szukać przyczyny? Samochód przez 97% czasu działa poprawnie i rzadko ma tę przypadłość.
Mechanik, co grzebał przy tym dolocie, się poddał i mówi, że tylko wróżbita Maciej mi został.
Także za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Posty: 771
Rejestracja: 6 sie 2014, o 12:07
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Dan » 6 cze 2017, o 21:32

No to należało by posprawdzać przewody od MAF sensor i kostkę. No chyba że MAP sensor głupieje i komp myśli że maf nie mierzy tak jak powinien i rejestruje usterkę na jego konto.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 2189
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 16 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rooff_ » 7 cze 2017, o 04:16

Jakieś błędy na komputerze są?
Może to wina czegoś innego np. elektrozaworu turbiny?

waniocha

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: waniocha » 7 cze 2017, o 07:22

Błąd, który był w pamięci i zanotowałem sobie to: P2282 - nieprawidłowe ciśnienie w kanale dolotowym.
Wcześniejsze błędy podejrzewam, że były te same, choć nie widziałem odczytów, ale mechanicy mówili, że błąd wskazuje na nieszczelność.

-- 27 cze 2017, o 22:24 --

Usterka jaka u mnie była tak jest nadal.
Może opis kiedy się to najczęściej objawia coś Wam podsunie do głowy.
Np. jadąc pod górkę na autostradzie ze stałą prędkością i chcę przyśpieszyć, to wtedy jest większe obciążenie dla silnika i pojawia się błąd. Po chwili odpuszcza i turbo się odpala, ale mam chwilowy wyraźny spadek mocy.
Czyli podsumowując, błąd wywala i jest zauważalny przy większym obciążeniu silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”