--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
Czyli gdybyś zlecił komuś montaż i demontaż to cena wyszła by podobna jak w ASO.Także średnio jest sens gdzieś wysyłać,jak można zrobić na miejscu w ASO
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
norbi z tego co gadałem z tym gościem od regeneracji powiedział mi że nie ma możliwości wymiany oleju bez demontażu haldexa z samochodu nie wiem ile w tym prawdy. Pozatym serwis wymienił by mi olej i filtr i pewnie wziął by jakieś 2000 zl a tu regeneracje mam za 1100 zl plus ewentualnie oleje no i przesyłka. oczywiście gwarancja rok czasu a serwis pewnie wymienił by mi olej i rozłożył by ręce gdyby coś nie działało a wstępna diagnoza u mnie to padnięta pompa ciśnienia w haldexie. Wątpię żeby serwis to ogarnął nie mówię że wszystkie serwisy są takie same ale za dużo się słyszy o tym że sobie nie radzą a dwa że nie mają wykwalifikowanych pracowników do tego tematu bo przecież opel nie przewidział wymiany oleju w haldexie już nie powiem o regeneracji.
-
norbi333
- Ekspert
Nie wiem jak inne serwisy.Ale na swój nie narzekam.Co do napędu to znają problem i ponoć wiedzą co zrobić.Poza tym pewnie kompem można zdiagnozować co z pompą. Jak rozrząd potrafili mi zrobić to chyba coś wiedzą,bo moja jest jedyna Insignia 2.8 T u nich serwisowana
.
Oczywiście to tylko moja opinia i teoria.
Oczywiście to tylko moja opinia i teoria.
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
ja byłem w swoim dwa razy raz naprawiali mi fotel grzanie kierowcy po okresie grzewczym 3 miesiące nie działa później byłem na naprawie blacharsko lakierniczej tylni zderzak do wymiany był i też nie podołali od tamtej pory mam czasem problem z czujnikami cofania oczywiście byłem na poprawkach co do zderzaka i czujników coś tam robili ale dalej to samo a co do fotela nie uznali mi gwarancji ponieważ nic nie naprawiali tylko czyścili styki jak to oni powiedzieli a na to nie ma gwarancji. A żeby było śmiesznie mata była w historii auta wymieniana 4 razy ostatni wpis jest z 10.02.2014 w Niemczech i oni twierdzą że na to nie ma gwarancji. Obiło mi się o uszy że gdybym pojechał do serwisu niemieckiego i sprawdzą w historii że było robione u nich to pomimo zmiany właściciela naprawiają na własny koszt nie wiem ile w tym prawdy sprawdzam tą informacje. Z haldexem im nie zaufam już bo wymienią mi olej później będzie to samo i powiedzą że nie ma gwarancji na to i trzeba wymienić cały haldex za 17 tysi.
-
Daniel81
Ja się sam za to nie brałem bo się ie znam. Jak policzyłem 1200 za regenerację plus pewnie ze 100 za przesyłkę w dwie strony plus oleje i filtr pewnie jakieś 150 plus wyję ie tego i wstawienie jakieś 400 plus drobiazgi typu uszczelki i wkręty to robi się z 1900 do 2000 . Wolałem niewiele dodać i mieć pewność że robią to fachowcy.lukasz8484 pisze:He he he dlatego nie jechałem kolego do aso za regeneracje zapłacę 1100 tak jestem dogadany z gościem plus oleje. A montaż demontaż to moja robota plus butelka whisky dla kolegi za pomoc . Ciężko nie było choć jak już pisałem nie dało rady odkręcić pół osi z tyłu i pękł jeden czujnik abs.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Witam!!
Potrzebuje pomocy w doborze oleju do Haldex-a... Jak wiadomo GM kosztuje dość sporo natomiast olej grupy VAG kosztuje dużo mniej... Czy one są podobne i można spokojnie wlać Vag-a do Opla?
Pozdrawiam
Ps. Ma ktoś jeszcze dojście do filtra i uszczelek do haldex w normalniej cenie?
Potrzebuje pomocy w doborze oleju do Haldex-a... Jak wiadomo GM kosztuje dość sporo natomiast olej grupy VAG kosztuje dużo mniej... Czy one są podobne i można spokojnie wlać Vag-a do Opla?
Pozdrawiam
Ps. Ma ktoś jeszcze dojście do filtra i uszczelek do haldex w normalniej cenie?
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
witam haldex wrócił z naprawy niby nie ma błędów w komputerze to teraz tylko pytanie jak sprawdzić czy działa. Tylko nie piszcie mi ze na mokrej nawierzchni bo nie bede czekał na deszcz, a jak bym podniósł na podnośniku i wcisnął przycisk sport to będą kręcić się cztery buty?czekam na odpowiedz pozdrawiam
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
kolego to nie jest stały napęd na 4 koła tylko jest to napęd dołączany.
Dołącza się w momencie uślizgu kół - jak nie mokra nawierzchnia to szuter itp.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
norbi333
- Ekspert
Znajdź piasek ,drogę szutrową czy trawęlukasz8484 pisze:witam haldex wrócił z naprawy niby nie ma błędów w komputerze to teraz tylko pytanie jak sprawdzić czy działa. Tylko nie piszcie mi ze na mokrej nawierzchni bo nie bede czekał na deszcz, a jak bym podniósł na podnośniku i wcisnął przycisk sport to będą kręcić się cztery buty?czekam na odpowiedz pozdrawiam
-- 25 kwi 2015, o 17:00 --
Z tego co czytałem to napęd zapina się po włączeniu silnika i tylko przy hamowaniu jest odłączany.A tak zawsze jest zapiętypeja-1991 pisze:kolego to nie jest stały napęd na 4 koła tylko jest to napęd dołączany.
- peja-1991
- Kontakt:
"Adaptacyjny napęd 4x4
Stabilność kierunkowa i właściwości jezdne Insignii są jeszcze doskonalsze w wersjach wyposażonych w aktywny układ napędu 4x4, stale zmieniający rozdział momentu obrotowego między osiami.
System wykorzystuje aktywne sprzęgło TTD i elektronicznie sterowany układ różnicowy o zwiększonym tarciu wewnętrznym eLSD na tylnej osi. Zbudowany jest z komponentów najnowszej generacji systemu Haldex. Bezobsługowy, adaptacyjny 4x4 współpracuje ze wszystkimi pozostałymi systemami kontroli układu jezdnego. Dlatego też, po wybraniu trybu „Sport” odpowiednio zmienia się charakterystyka jego pracy.
Zalety napędu czuć już przy ruszaniu, kiedy dla uzyskania maksymalnych przyspieszeń moduł TTD przekazuje moment obrotowy na wszystkie cztery koła. Dla zwiększenia ekonomiki podczas spokojnej jazdy napędzane są przede wszystkim przednie koła. Kiedy tylko naciśnie się pedał przyspieszenia lub wjedzie na kręty odcinek, natychmiast czuć jak moment napędowy trafia na tył. Elektronicznie sterowany tylny dyferencjał sprawia, że siła napędowa trafia na koło o najlepszej przyczepności. Podczas gwałtownego przyspieszania, czy zmiany pasa ruchu, Opel Insignia zachowuje się niezwykle stabilnie. Inaczej mówiąc, bardzo bezpiecznie, dając dużo satysfakcji z jazdy." - cyt. Opel Marimex
Stabilność kierunkowa i właściwości jezdne Insignii są jeszcze doskonalsze w wersjach wyposażonych w aktywny układ napędu 4x4, stale zmieniający rozdział momentu obrotowego między osiami.
System wykorzystuje aktywne sprzęgło TTD i elektronicznie sterowany układ różnicowy o zwiększonym tarciu wewnętrznym eLSD na tylnej osi. Zbudowany jest z komponentów najnowszej generacji systemu Haldex. Bezobsługowy, adaptacyjny 4x4 współpracuje ze wszystkimi pozostałymi systemami kontroli układu jezdnego. Dlatego też, po wybraniu trybu „Sport” odpowiednio zmienia się charakterystyka jego pracy.
Zalety napędu czuć już przy ruszaniu, kiedy dla uzyskania maksymalnych przyspieszeń moduł TTD przekazuje moment obrotowy na wszystkie cztery koła. Dla zwiększenia ekonomiki podczas spokojnej jazdy napędzane są przede wszystkim przednie koła. Kiedy tylko naciśnie się pedał przyspieszenia lub wjedzie na kręty odcinek, natychmiast czuć jak moment napędowy trafia na tył. Elektronicznie sterowany tylny dyferencjał sprawia, że siła napędowa trafia na koło o najlepszej przyczepności. Podczas gwałtownego przyspieszania, czy zmiany pasa ruchu, Opel Insignia zachowuje się niezwykle stabilnie. Inaczej mówiąc, bardzo bezpiecznie, dając dużo satysfakcji z jazdy." - cyt. Opel Marimex
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
no właśnie nie wiem już co mam myśleć bo gdzieś pisałem że na zwykłym trybie jest 90 % na przód 10% na tył ake przy sporcie jest 50 na 50 a przy poślizgu jedno koło przychamowuje a drugie podkreca obroty. Ostatnio miałem przyjemność mieć podniesiona Audi A7 quatro ale przygladajac się też widziałem może nie haldexa bo go tam nie ma ale mechanizm różnicowy sterowany elektronicznie pełno kostek i też pompa i przewód taki jak w insigni. Mało tego jak chodził na wolnych obrotach na podnośniku na D to kręciły się tylko tylne koła ale gdy mu się dało na obrotomierzu dopier załączał przód. I jak bede na tej trawie czy sypkiej drodze to co mam zrobić.? i czego się spodziewać. ? kontrola trakcji na się zapalić ? czy nie a jeśli się zapali tzn.... że haldex nie działa. ?
- peja-1991
- Kontakt:
najlepiej na łuku drogi tocząc się daj w palnik i skręć mocno kołami - poczujesz czy zarzuci tyłem
-
norbi333
- Ekspert
Do tego wszystkiego mamy napęd na cztery koła, który poza „Tourem”, zawsze przekazuje chociaż minimalną ilość mocy na tylne koła.
http://www.autogaleria.pl/testy/opel-in ... 4x4-sport/
-- 26 kwi 2015, o 10:32 --
Mi przy działającym napędzie nigdy nie udało się zapalić esp startując z gazem w podłodze na piasku czy trawie.Dopiero z trudem dawało się na śniegu
-- 26 kwi 2015, o 10:37 --
Napęd 4x4
Opel Antara jest wyposażony w elektronicznie sterowany układ napędu na obie osie.
W normalnych warunkach jazdy, większość momentu obrotowego trafia na przód, ale kiedy robi się ślisko 50% siły napędowej przekazywane jest na tylne koła, co zwiększa możliwości jezdne samochodu.
http://www.opel.pl/gama-opel/salon-opla ... jazdy.html
http://www.autogaleria.pl/testy/opel-in ... 4x4-sport/
-- 26 kwi 2015, o 10:32 --
Mi przy działającym napędzie nigdy nie udało się zapalić esp startując z gazem w podłodze na piasku czy trawie.Dopiero z trudem dawało się na śniegu
-- 26 kwi 2015, o 10:37 --
Napęd 4x4
Opel Antara jest wyposażony w elektronicznie sterowany układ napędu na obie osie.
W normalnych warunkach jazdy, większość momentu obrotowego trafia na przód, ale kiedy robi się ślisko 50% siły napędowej przekazywane jest na tylne koła, co zwiększa możliwości jezdne samochodu.
http://www.opel.pl/gama-opel/salon-opla ... jazdy.html
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
dzisiaj sprawdzałem haldexa na trawie a ostatnio na piasku po tescie moje spostrzeżenia są następujące koło tylne obruciło się szybciej załączyła się kontrola trakci i tyle w temacie. Na piasku zostawiał cztery ślady jakby szarpał ziemię. Robiłem też test na rondzie na wewnętrznym pasie 60km/h a uwierzcie mi że rondo jest bardzo zdradliwe i źle wyprofilowane i szedł jak strzała trzymał się jak przyklejony. Jak na złość nie padał deszcz i nie mogłem sprawdzić na mokrej nawierzchni na ostrym łuku.
-- 9 maja 2015, o 09:53 --
witam kto w zachodniopomorskim w okolicy szczecina moze gdzies koło ma isie 4x4 czekam na info pozdrawiam
-- 9 maja 2015, o 09:53 --
witam kto w zachodniopomorskim w okolicy szczecina moze gdzies koło ma isie 4x4 czekam na info pozdrawiam
- mariuszmarysia
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 2.0 T
- Kod silnika: A16XHT
- Miasto: Częstochowa
- Kontakt:
Jaki olej potrzeba do HALDEXA i mostu.? 5 stron pisania i zero konkretów. Czy po 1 litrze wystarczy i jak go wymienic? Jest rewizja?
Haldex 93165387??
Most,wał - 9121965 ?
U mnie 163tys i cisza i spokój.Ale wole wymienić.
Haldex 93165387??
Most,wał - 9121965 ?
U mnie 163tys i cisza i spokój.Ale wole wymienić.
-
sonnenberg
olej do mechanizmu różnicowego 0,7L
olej do sprzęgła mech róż. 0,4L
tak miałem na fakturze z aso
olej do sprzęgła mech róż. 0,4L
tak miałem na fakturze z aso
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
na drugiej stronie masz zdjęcia olejów jakie się zalewa pozatym zawsze mozesz zadzwonic do serwisu i oni ci dobiora oleje jakie i gdzie ja zamawiałem z dixi car do mostu tył. Co do wymiany olej w dyfrze wymieniasz poprzez odkrecenie śruby spustowej oczywiście trzeba go wcześniej rozgrzać co do wymiany oleju w haldexie odkrecasz całą kapę z lewej strony na śruby imbus tam jest filtr pod tym musisz go też wymienić. Co do jakiś większych info gdybyś nie wiedział pisz tu albo bezpośrednio do kuby 369 który dodał foto na 2ej stronie.
- mariuszmarysia
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 2.0 T
- Kod silnika: A16XHT
- Miasto: Częstochowa
- Kontakt:
No i teraz temat ma w końcu najważniejsze dane,dzięki koledzy.
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
witam kto regenerował dyfer u gościa z częstochowy?bardzo polecanego prawie wszędzie i jak on sam o sobie mówi jedyny w Polsce?a może ktoś zna go osobiście lub jest prawnikiem na codzień. ? potrzebuje pomocy mam problem i powiem szczerze że nie wiem jak do tego podejść z góry dziękuję czekam na odpowiedź
-
redeon32
Witam nie wiem czy w temacie napiszę bo u mnie wczoraj bez objawów zniknął tylny napęd , wcześniej nie było żadnych stuków i innych odgłosów pojawił się komunikat "sprawdź moduł sterowania i sprawdź system awd i tyle auto stało się przednio napędowe czego doświadczyłem ze wstydem stając na trawie i próbą wyjechania.
ASO bielsko powiedzieli że trzeba rozebrać dyfer i zobaczą co jest czy aby na pewno? może wymiana oleju i filtra pomoże? nie widzi mi się dać 3500zł w oplu za rozebranie i złożenie napędu będę wdzięczny za pomoc z góry dziękuję .
ASO bielsko powiedzieli że trzeba rozebrać dyfer i zobaczą co jest czy aby na pewno? może wymiana oleju i filtra pomoże? nie widzi mi się dać 3500zł w oplu za rozebranie i złożenie napędu będę wdzięczny za pomoc z góry dziękuję .