--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Elektrozawór turbiny

ODPOWIEDZ
steq

Re: Elektrozawór turbiny

Post autor: steq » 29 lis 2014, o 17:30

od jakiegoś czasu słyszę przy prędkości ok 100km/h dźwięk buczenia przypominający buczenie opon i bardzo delikatne wibracje na kierownicy. Na początku pomyślełem że może opony - lecz po zmianie na zimowe to samo. Potem sprawdziłem łożyska - okazuje sie że też nie. Czy to może być ten zawór?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 29 lis 2014, o 18:21

Nie sądzę aby wibracje na kierownicy były powiązane z zaworem. Najwyraźniej jest go słychać kiedy auto schodzi z obrotów, tak gdzieś od 2 tyś w dół.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

steq

Post autor: steq » 29 lis 2014, o 19:17

Alex pisze:Nie sądzę aby wibracje na kierownicy były powiązane z zaworem. Najwyraźniej jest go słychać kiedy auto schodzi z obrotów, tak gdzieś od 2 tyś w dół.
Hmmm - może tak mi się tylko wydaje z tymi wibracjami na kierownicy, ale auto troszkę tak jakby przenosiło delikatne "wibracje" coś jakby najechanie na pas boczny na autostradzie "tarka" itp.

tk1981

Post autor: tk1981 » 14 sty 2015, o 07:03

peja-1991 pisze:a przy zgaszonym silniku to nie czasem odzywa się elektroniczna przepustnica ?
Miałem tak kiedyś, że w chwili zamykania maski to zabuczało tak dosyć długo, co to może być? To ten zawór czy co? Było to po wjeździe do garażu, silnik wyłączony, dolewka płynu do spryskiwaczy, maska w dół i takie "buuuu".

-- 14 sty 2015, o 08:03 --
P405 pisze:Tyle podaje producent zaworu

-- 7 paź 2014, o 15:06 --

I jeszcze coś takiego kiedyś znalazłem.
Panowie proszę o wyjaśnienie - wg tych plików to jest ten zawór razem z tym zbiorniczkiem czy o co to chodzi? Widzę są takie rzeczy na allegro, ale różne numery - czy ktoś ma sprawdzony do A20DTH i czy jestem w stanie sam to wymienić?

Andrzej

Post autor: Andrzej » 14 sty 2015, o 08:41

wymienić zawór to żaden problem, u mnie nic się niepokojącego nie dzieje ale kiedyś zadałem pytanie:
czy to naprawdę działa, wystarczy wmontować w dolny wężyk filterek paliwa taki mały jak kiedyś się stosowało na przykład w fiacikach

tk1981

Post autor: tk1981 » 14 sty 2015, o 08:53

wojtassss pisze:Na forum jest tutorial jak go wymienić i o numerach też jest wspomniane. Ciężko użyć wyszukiwarki?
zawsze korzystam z wyszukiwarki.... nie wiem czemu nie mogę tego znaleźć, teraz nawet szukałem drugi raz i nic, tylko ten temat, żadnego tutoriala z wymianą czy numerkami, może mi coś w firefoksie nie działa, nie wiem....

tk1981

Post autor: tk1981 » 14 sty 2015, o 14:28

Flonid
Nowicjusz
Auto: Insignia 2,0 160KM
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: WPR

Post autor: Flonid » 9 lut 2015, o 08:14

U mnie pół roku zawór sporadycznie buczał ale nic się innego nie działo. Przymierzałem się do wstawienia tego filtra od malucha ale nie zdążyłem... Niestety tydzień temu silnik stracił moc. Miałem nadzieję że to nie turbina! W DixiCar zrobili diagnostykę i wymienili zawór. Poradzili też wstawić ten zbiornik kompensacyjny (u nas=filtr paliwa od malucha) bo on odciąża zawór. Nie mieli bo się skończyły- widać dużo montują- może zalecenie Opla ale i tak bym nie brał za 150 zł skoro filtr jest za grosze:)

Wysłane z SGS4

Pekin

"Buczenie/Drgania" Podczas odpuszczania pedału gazu .

Post autor: Pekin » 30 mar 2015, o 20:54

Witam serdecznie . Od jakiegoś czasu obserwowałem forum ale dziś zdecydowałem się opisać problem , który zaobserwowałem lub raczej usłyszałem wczoraj . Przeglądałem wątki w poszukiwaniu podobnego zmartwienia ale nie rzuciło mi się w oczy .

Posiadam Insignie 160KM 2009 przejechane 170 tyś . Wczoraj , zasłyszałem problem a mianowicie w czasie jazdy , podczas odpuszczania pedału gazu a także po odpuszczeniu go całkowicie słychać "buczenie/drgania" coś w stylu ocierania metalu o metal .Jak powiedziała moja kobieta ten dziwny odgłos przypomina pracę odkurzacza . Podczas dodania gazu , jeździe z dociśniętym pedałem gazu , odgłosu nie słychać . Opisywane drgania nie przenoszą się na kierownicę czy dźwignię zmiany biegów, dochodzą jakby z prawej strony silnika . Myślałem że to łożysko aczkolwiek tu wydawało mi się że odgłosy powinny nasilać się podczas , skrętów a odgłosy są przy jeździe normalną prosta drogą . Do tej pory silnik pracował bez zarzutu , sam samochód jest po wymianie oleju,rozrządu . Czy ktoś z koleżanek , kolegów spotkał się z podobnym problemem ? Przyznam że nie daje mi to spokoju .
Dzięki z góry za podjęcie tematu .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: "Buczenie/Drgania" Podczas odpuszczania pedału gazu .

Post autor: Mario » 30 mar 2015, o 20:57

A robiona była dwumasa?

Wysłane z iPhone 5

Pekin

Post autor: Pekin » 30 mar 2015, o 21:18

Ostatnio po 160 tysiącach , dodam że przed tą wymianą objawy lub odgłosy jakie się wydobywały się , były trochę inne niż te jakię słyszę teraz . Przy dwumasie drżała dźwignia zmiany biegów , ciężej się je wbijało . Teraz słychać ten dziwny " odkurzacz" aczkolwiek kierownica czy dźwignia nie drżą .

puchacz

Post autor: puchacz » 31 mar 2015, o 20:14

a jak gasisz auto to nie buczy ?
jak auto się zachowuje na półsprzęgle podczas ruszania?

Awatar użytkownika
hajt
Użytkownik
Auto: insignia cosmo
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: hajt » 31 mar 2015, o 20:24

mam to samo ale na zimnym silniku przez kilk minut jak ściągam nogę z gazu, albo wcisnę przegło to słyszę jakby ''grzechotkę'' w serwisie stwierdzili dwumasę, zero innych objawów - dziwne jak na dwumasę

Pekin

Post autor: Pekin » 31 mar 2015, o 20:42

puchacz pisze:a jak gasisz auto to nie buczy ?
jak auto się zachowuje na półsprzęgle podczas ruszania?
No właśnie podczas ruszania , czy gaszenia lub też zmianie biegów zachowuje się całkiem normalnie . Charakterystyczne odgłosy (tarcie/ odkurzacz ) pojawiają się powyżej 2tyś obrotów , przy czym tylko przy odpuszczaniu gazu . Dodam że auto jest świeżo po wymianie oleju . Dziś byłem w serwisie(Opel) , rzecz jasna ze względu na kolejki kazali przyjechać w czwartek i zostawić auto. Gość na pierwszy strzał wywnioskował jakieś problemy z wydechem od wyjścia z silnika , jakoś mniej więcej tak to określił , przy czym dodał ( przejechaliśmy się razem ) że jak na to odgłosy są zbyt głośne ?!

Kusy

Post autor: Kusy » 1 kwie 2015, o 12:49

sprawdz czy nie podgięły ci sie wieszaki na przodzie auta od wydechu moze ociera przy drganiach czasami , kolega mechanik miał przy jednej taki dylemat i okazalo sie ze to wieszaki przygiete sa bo koles gdzies przywiesil sie iska;p

edit/ Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Pekin

Post autor: Pekin » 1 kwie 2015, o 16:43

No póki co odstawiłem auto do serwisu . Jadąc do niego wyczułem , że problem chyba postępuje , bo teraz np przy lekkiej jeździe , tj lekko trzymając pedał gazu owe "tarcie" było lekko słyszalne . Co "ciekawe" tylko na trójeczce gdzieś przy obrotach 1500 do 2500 tyś ... Im wyższe obroty , bieg czy szybkość , to dziwne odgłosy ustawały , oczywiście gdy gaz był dociśnięty . No i oczywiście dodać należy że przy wbiciu luzu problem całkowicie ustaje .

gapek7
Nowicjusz
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: gapek7 » 1 kwie 2015, o 19:32

Witam mam podobny problem co kolega chrobotanie na niskich obrotach na 1 i 2 wyżej nie słychać dodaje gaz chrobotanie ustaje, puszczam nogę z gazu schodzi poniżej 1500 obrotów i jest ten metaliczny dźwięk jak by coś chrobotało, dodam że wydobywa się to od strony kierowcy jak by gdzieś w okolicy skrzyni może sprzęgło nie mam pojęcia

-- 1 kwi 2015, o 20:32 --

kolego napisz jeśli uda ci się zdiagnozować tą usterkę

Pekin

Post autor: Pekin » 1 kwie 2015, o 19:50

gapek7 pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum par.5 pkt.5
No oczywiście że napiszę , tak jak wspomniałem auto już mam w serwisie ale dopiero od jutra zaczynają coś działać . U mnie jednak owe chrobotanie ( też dobrze to ująłeś ) dochodzi z lewej strony i w przeciwieństwie do dolegliwości z Twojego Opla , u mnie jedyneczka i dwójeczka nie dają mi usłyszeć tego niepokojąco brzmiącego odgłosu . Problem pojawia się od trójki
Mam obawy bo takie dziwne przypadłości , pewnie i im sprawią problem wymienią zapewne dwumasy,srasy a nie wiadomo czy to da efekt .

gapek7
Nowicjusz
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: gapek7 » 1 kwie 2015, o 20:33

miejmy nadzieję że to nie będzie nic poważnego sam muszę wybrać się do ASO szukam wszędzie gdzie się da i nic nie mogę znaleźć co może być tego przyczyna, może faktycznie to koło dwumasowe ale silnik chodzi ładnie równiutko nic nie szarpie ani przy zapalaniu ani gaszeniu, biegi wchodzą ładnie nie ma drgań oprócz tego chrobotania przy niskich obrotach gdy puszczam pedał gazu

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 1 kwie 2015, o 20:52

A w jakiej skrzyni te bolączki występują?
1. M 32
2. AF 40
3. F 40

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”