Najlepiej umów się z ich komputerowym tz mistrzem na jazdę i pokaż jak auto się zachowuję.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzarpanie automatycznej skrzyni biegów
- golywojtek
- Użytkownik
- Auto: Insigniaśmierci
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czapielsk/Kartuzy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Szarpanie automatycznej skrzyni biegów
Wal do ASO drzwiami i oknami jak masz auto na gwarancji
Prawdopodobnie mogą ci wgrać nowy sterownik.
Najlepiej umów się z ich komputerowym tz mistrzem na jazdę i pokaż jak auto się zachowuję.
-
Fenins
jadę jadę w tym tygodniu, tylko , ze to nie występuje zawsze - musiałbym z gościem pojeździć cały dzień... z drugiej strony nie może tak być, żeby skrzynia w ten sposób pracowała jest to cholernie irytujące - raz , że auto do tanich nie należało a dwa jest to podobno ich flagowy model...
aktualizacja jak auto wyprodukowane w 09/2014 ??
-- 10 mar 2015, o 18:40 --
oczywiście, aktualizacji żadnej niet - wszytsko jest najnowsze. Pozatym problem zniknął
aktualizacja jak auto wyprodukowane w 09/2014 ??
-- 10 mar 2015, o 18:40 --
oczywiście, aktualizacji żadnej niet - wszytsko jest najnowsze. Pozatym problem zniknął
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Fenins pisze:Kupiłem w lipcu 2014 nową Insygnię FL
No faktycznie ciężko o aktualizacje do auta wyprodukowanego we wrześniu 2014 a kupionego w lipcu 2014.Fenins pisze:aktualizacja jak auto wyprodukowane w 09/2014 ?
Chyba co pomyliłeś kolego
-
Fenins
Oj tam czepiasz się
trochę przeinaczyłem fakty
miało być zamówiłem w lipcu !
Pogodziłem się z pracą skrzyni... pozatym wymienione objawy jak już napisałem więcej nie wystąpiły.
Zrozumiałem, że nie mogę oczekiwać zbyt wiele od tej skrzyni
Pogodziłem się z pracą skrzyni... pozatym wymienione objawy jak już napisałem więcej nie wystąpiły.
Zrozumiałem, że nie mogę oczekiwać zbyt wiele od tej skrzyni
-
canibuszg
Cześć,
Dzisiaj byłem w ASO i oczywiście skrzynia automatyczna ich przerasta.
Mam Astre J A20DTH automat - rano, kiedy slnik jest zimny, auto bardzo szarpie, po 2 minutach wszystko ustaje i jest w 100% OK.
Ktoś ma pomysł co to może być?
Przebieg 73'000km.
Dzięki,
Pozdrawiam
Łukasz
Dzisiaj byłem w ASO i oczywiście skrzynia automatyczna ich przerasta.
Mam Astre J A20DTH automat - rano, kiedy slnik jest zimny, auto bardzo szarpie, po 2 minutach wszystko ustaje i jest w 100% OK.
Ktoś ma pomysł co to może być?
Przebieg 73'000km.
Dzięki,
Pozdrawiam
Łukasz
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Jak bylo zimno, to tez czułem lekkie szarpniecie przy zmianie z P na R. Olej jest gęsty, chwile minuta lub dwie i jest ok. Szczególnie jak byly mrozy trzeba chwile poczekać. Nawet piszą o tym w instrukcji. Jak ci nie szarpie podczas jazdy to ja bym nic nie kombinował. U mnie czuć delikatny przeskok ale tak jak mówię po minucie jest ok.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
U mnie nie szarpie, ale jak odpalę po całonocnym postoju i wrzucę R to po sekundzie czuć lekkie puknięcie, taki impuls
, przy następnym wrzuceniu D lub R nic nie czuć, wszystko jest ok.
Mimo wszystko, koledze canibuszg, polecam wymianę oleju, w końcu ma już przejechane 73kkm
Mimo wszystko, koledze canibuszg, polecam wymianę oleju, w końcu ma już przejechane 73kkm
-
kaolad
- Użytkownik
Ja mam przejechane 179 tys. I oleju nie wymieniłem. Wycieków nie ma wiec po co ruszać coś co dobrze działa. Z wymianą oleju jest różnie jedni zalecają wymianę inni nie.
- KenyBDG
- Użytkownik
....a w silniku wymieniasz ? zakładam że też działa dobrze po 15/30kkm
, idąc twoim tokiem to nie ma sensu wymieniać w silniku, skrzyni i dyfrze, o ile wszystko działa dobrze.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Zęby też gryzą jak trzeba, po co je myć?
Ja wymieniłem w swoim tydzień temu a mam 99Tkm i pracuje łagodniej, zmienia biegi bez wyczuwalnego szarpania, jest lepiej jak przed wymianą.
Ja wymieniłem w swoim tydzień temu a mam 99Tkm i pracuje łagodniej, zmienia biegi bez wyczuwalnego szarpania, jest lepiej jak przed wymianą.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Uwielbiam takie teorie (szczególnie przy układach smarowania), że skoro działa to nic nie należy robić. Olej to substancja, która traci swoje właściwości.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
U siebie nie odczułem żadnej różnicy przed i po wymianie.Skrzynia tak samo pracuje
-
kaolad
- Użytkownik
Drogi alex. Chodziło mi o to,że olej w skrzyni nie wymieniamy tak często jak w silniku. Olej ten ma inne właściwości. Napewno go nie wymieniamy co 10 0000 km. Jeśli wymieniasz to popadasz w paranoję. Owszem wymienia się ale napewno nie przy przebiegu 73 tyś. To, że lekko szarpnie przy zmianie biegu z P na R nie oznacza że olej jest do wymiany. A mam do ciebie pytanie jeśli na dworzu jest -10 i odpalisz automat i zaraz przełączysz bieg to napewno ci szarpnie. Idąc twoim tokiem myślenia musialbym wymienic olej. Życzę ci powodzenia i cierplowos i w warsztatach.
- KenyBDG
- Użytkownik
Olej w skrzyni AF40 wymienia się o 60kkm, każdy kto ma podstawowe pojęcie o ASB ci to powie2
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Na szczęście mnie to nie dotyczy bo mam manuala, w którym olej wymieniam co 100 tyś km. Za to wiedzę praktyczną posiadam od ludzi, których automaty przenoszą dość duże przeciążenia i przejechali "kilka" tyś km.kaolad pisze:Drogi alex. Chodziło mi o to,że olej w skrzyni nie wymieniamy tak często jak w silniku. Olej ten ma inne właściwości. Napewno go nie wymieniamy co 10 0000 km. Jeśli wymieniasz to popadasz w paranoję. Owszem wymienia się ale napewno nie przy przebiegu 73 tyś. To, że lekko szarpnie przy zmianie biegu z P na R nie oznacza że olej jest do wymiany. A mam do ciebie pytanie jeśli na dworzu jest -10 i odpalisz automat i zaraz przełączysz bieg to napewno ci szarpnie. Idąc twoim tokiem myślenia musialbym wymienic olej. Życzę ci powodzenia i cierplowos i w warsztatach.
Podsumowując, tak jak wyżej ktoś napisał - olej w automacie powinno się wymieniać co 50-60 km, a nie tak jak zaleca ASO, czyli nigdy. 73 tyś km to dobry czas żeby się tym zainteresować.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
kaolad
- Użytkownik
Ok. Zrozumiałem. Człowiek ciągle sie uczy i czegoś nowego dowiaduje. Dzięki.
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 2 razy
Witam ponownie panowie.
W piątek wieczorem ni z tad ni z owad szarpnęło przy wrzucaniu na D
Podczas jazdy przy wrzucaniu i redukcjach jest ok i płynnie przechodzi, sam moment wrzucenia tylko na D szarpie jakby ktos starem w kuper mi zapakowal.
Dzisiaj rano pojechałem autem na diagnostykę do Hukalowicza w Rusocinie kolo Gdańska i okazało się, że pękniety jest kosz C1 (gosc mowil K1) i do tego srzeglo zaczelo się już lekko ślizgać wiec i to do wymiany plus jakieś tam oringi i cos jeszcze.
Dodatkowo pocieszył mnie ze sterownik może być tylko do regulacji wiec kosztokolo 4000zl a jesli dojdzie jeszcze regeneracja sterownika to koszt wzrosnie o od 800zl do 2000zl.
Panowie dzisiaj sie zalamalem
W piątek wieczorem ni z tad ni z owad szarpnęło przy wrzucaniu na D
Podczas jazdy przy wrzucaniu i redukcjach jest ok i płynnie przechodzi, sam moment wrzucenia tylko na D szarpie jakby ktos starem w kuper mi zapakowal.
Dzisiaj rano pojechałem autem na diagnostykę do Hukalowicza w Rusocinie kolo Gdańska i okazało się, że pękniety jest kosz C1 (gosc mowil K1) i do tego srzeglo zaczelo się już lekko ślizgać wiec i to do wymiany plus jakieś tam oringi i cos jeszcze.
Dodatkowo pocieszył mnie ze sterownik może być tylko do regulacji wiec kosztokolo 4000zl a jesli dojdzie jeszcze regeneracja sterownika to koszt wzrosnie o od 800zl do 2000zl.
Panowie dzisiaj sie zalamalem
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 12:10 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.