--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUbytek lakieru w rynience dachowej.
-
greeno
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Liftback1.8
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Warszawa
Ubytek lakieru w rynience dachowej.
Witajcie. Mam w kilku miejscach ubytki lakieru w rynienkach dachu. Lakier się złuszczył i została sama blacha z ocynkiem. Chciałbym to jakoś zabezpieczyć aby nie zaczęło korodować. Byłem u lakiernika bo akurat będę wymieniał uszkodzony zderzak i chciałem przy okazji zrobić jakieś zaprawki tych ubytków lakieru w rynience dachowej. Lakiernik poinformował mnie, że zaprawek nie robi bo i tak zejdą i zaproponował mi lakierowane całego dachu, co wydaje mi się przesadą. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, czy po prostu iść do innego lakiernika?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
banan123!
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2018
Re: Ubytek lakieru w rynience dachowej.
cześć, czy udało Ci się znaleźć dobrego lakiernika, który polakierował same rynienki? (widzę, że masz wpisane miasto Warszawa a właśnie szukam tutaj specjalisty)
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
Lakiernicy takie 'fuchy' mają głęboko w 4 literach
Niestety, trzeba zakasać rękawy i własnymi rączętami popracować..
Zresztą podejrzewam, że nawet gdyby taki lakiernik się znalazł, to koszt usługi pewnie byłby niedaleko od kosztu pomalowania całego dachu. Jak bardzo przeszkadza a ruda nie występuje, to samemu zrobić lakierem zaprawkowym.
Ale jak widać rudą, to polecam zdecydować się na cały dach - ma się wtedy też gwarancję na taką robotę ...
Niestety, trzeba zakasać rękawy i własnymi rączętami popracować..
Zresztą podejrzewam, że nawet gdyby taki lakiernik się znalazł, to koszt usługi pewnie byłby niedaleko od kosztu pomalowania całego dachu. Jak bardzo przeszkadza a ruda nie występuje, to samemu zrobić lakierem zaprawkowym.
Ale jak widać rudą, to polecam zdecydować się na cały dach - ma się wtedy też gwarancję na taką robotę ...
-
banan123!
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2018
No właśnie niektórzy zmieścili się w 400/500zł (niestety w innym mieście) gdzie malowanie całego dachu to 2000zł. Nie znam się na tym i wolałbym żeby ktoś kto ma doświadczenie to zrobił. Tak jak mówisz.. zdaje sobie sprawę, że to precyzyjna robota i nikomu się nie chce w to bawić
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
Kiedyś jeździłem signumem i miałem podobny problem zarówno z ubytkami lakieru jak i znalezieniem lakiernika.
Usłyszałem to samo hasło > cały dach
Uszkodzenia lakieru były na krawędzi dachu przy szybie przedniej i kamyczki mają już wyliczone namiary żeby trafić właśnie w tą krawędź
Dłubałem się z tym niemiłosiernie długo bo każda zaprawka z podkładu musi wyschnąć prze nałożeniem właściwej zaprawki.
Zrobiłem ale i tak przy wymianie szyby czołowej - ten kamyczek miał trochę inne namiary celu zaprogramowane - dach został pomalowany bo po wyjęciu szyby pod klejem pokazała się ruda ...
Acha, do takiego 'zaprawkowania' dobrze mieć promiennik podczerwieni. Lakier schnie od spodu czyli od stalowej blachy danego elementu nadwozia i szybciej odparowuje rozpuszczalnik ...
Usłyszałem to samo hasło > cały dach
Uszkodzenia lakieru były na krawędzi dachu przy szybie przedniej i kamyczki mają już wyliczone namiary żeby trafić właśnie w tą krawędź
Dłubałem się z tym niemiłosiernie długo bo każda zaprawka z podkładu musi wyschnąć prze nałożeniem właściwej zaprawki.
Zrobiłem ale i tak przy wymianie szyby czołowej - ten kamyczek miał trochę inne namiary celu zaprogramowane - dach został pomalowany bo po wyjęciu szyby pod klejem pokazała się ruda ...
Acha, do takiego 'zaprawkowania' dobrze mieć promiennik podczerwieni. Lakier schnie od spodu czyli od stalowej blachy danego elementu nadwozia i szybciej odparowuje rozpuszczalnik ...