--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup Insigni - pytania
-
michalMonster
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gorzów Wielkopolski
Re: Zakup Insigni - pytania
Cześć, rozglądam się za Insignia A ST w budżecie 18 tysięcy zł i zastanawiam się nad silnikiem. Rozważam opcje 2.0CDTI 160km oraz 1.8 16v 140km. Oba silniki ze skrzynią manualną. Który silnik będzie lepszy w tym budżecie(słyszałem że 2.0CDTI w tym budżecie nie ma sensu bo same szroty są)?
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
2.0 CDTI są fajne wysoki moment czip na 195 koni i jeździsz, ale właśnie jak trafisz na szrota to amen ryzyko jest duże No chyba że bierzesz to pod uwagę i po kupnie od razu miska w dół i analiza panewek i wymiana uszczelki smoka, koszt nie duży a wiesz czym jeździsz.
-
Marek1972
- Forumowicz
- Auto: Insignia2019
- Kod silnika: B15XFL
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Opole
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Może lepszy taki 1.8 gdzie nic się nie dzieje, niż zajechany diesel ,którego będzie musiał zeszrotować
. Kolega szuka w niewysokim budżecie , więc czy podejmie ryzyko remontu motoru jeszcze
, choć przy tej kasie 1.8 nie jest też gwarancją. W samochodach leciwych zawsze jest ryzyko
. Miałem nową AJ sedan 1.6 115KM i dla mnie jeździło to , albo ja jestem stary dziad już bez wymagań mocowych , albo teraz młodzieży w du....ach się poprzewracało
. No cóż autor nie napisał, czy chce mieć trochę frajdy , czy po prostu aby go auto woziło.
-
michalMonster
- Nowicjusz
No dobra to skoro 1.8 nie jedzie, to jaki silnik w miarę bez awaryjny, ale dający frajdę w tym budżecie możecie polecić? dare50 co do tego co napisałeś to słysząc wcześniej informacje o silniku taki był plan że w wypadku zakupu 2.0cdti od razu miska w dół i wymiana uszczelki smoka. Budżet na pierwszy serwis jest odłożony.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Z tych 1.6 czy 1.8 to lepiej pojedzie napewno ten 2.0 a jeśli odłożone na remont to można spróbować
-
michalMonster
- Nowicjusz
-
michalMonster
- Nowicjusz
No głównie to trasy po mieście i 2/3 razy w tygodniu około 150km w jedną stronę autostrady i może z 4 razy do roku jakieś większe kilometry po polsce.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Spalanie będzie 12+ a zimą do 20/100 w mieście. Ja jeździłam trochę tras, generalnie ok 20tys km rocznie, roczne wydatki na paliwo w 2.0t przedlift to było nigdy nie mniej niż 13,5tys zł. Cztery lata nią jeździłam, Insignia B z tym silnikiem paliła już o wiele mniej.michalMonster pisze: ↑12 kwie 2025, o 16:49A co myślicie o benzynie 2.0 w tej cenie? Raczej gruzy będą dostępne?
Radio 357 :)
-
michalMonster
- Nowicjusz
czyli 1.8 benzyna lub 2.0 cdti 160km i serwis na starcie.
Dodano po 1 godzinie 10 minutach 5 sekundach:
A co możecie powiedzieć o jednostkach 1.6T lub 1.4T warte to zastanowienia się?
Dodano po 1 godzinie 10 minutach 5 sekundach:
A co możecie powiedzieć o jednostkach 1.6T lub 1.4T warte to zastanowienia się?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
1.4T będzie żwawszy niż 1.8, z racji wyższego momentu, dość przyzwoity silnik, już leciwy, montowany w wielu oplach, więc dostęp do części będzie spory. 1.6T bardziej "egzotyczny", z tego co kojarzę, to chyba miał jakieś swoje bolączki, ale nie zgłębiałem tematu.
W mojej opinii, jeżeli w IA chcesz coś dającego frajdę i w miarę pewnego, to na placu gry zostaje A20DTR (biturbo) albo A28NET/R, ale to nie ten budżet. Musisz wziąć pod uwagę, że IA to potwornie ciężkie auto, dobre 200 kg więcej niż konkurencja w podobnej konfiguracji.
Jeżeli zdecydujesz się na IA, to zwróć uwagę na tylne wahacze, lubiły przerdzewieć i była/jest na nie akcja serwisowa, ale nie koniecznie obecny właściciel musiał to zrobić.
W mojej opinii, jeżeli w IA chcesz coś dającego frajdę i w miarę pewnego, to na placu gry zostaje A20DTR (biturbo) albo A28NET/R, ale to nie ten budżet. Musisz wziąć pod uwagę, że IA to potwornie ciężkie auto, dobre 200 kg więcej niż konkurencja w podobnej konfiguracji.
Jeżeli zdecydujesz się na IA, to zwróć uwagę na tylne wahacze, lubiły przerdzewieć i była/jest na nie akcja serwisowa, ale nie koniecznie obecny właściciel musiał to zrobić.
-
michalMonster
- Nowicjusz
Czyli do wyboru 1.8 140 muł, 2.0dcti 160km + serwis na start i 1.4t oraz 1.6t. Najlepiej jakbym miał okazje się tymi wszystkimi jednostkami przejechać i wtedy ocenić który będzie spełniał moje oczekiwania, bo tak naprawdę to 100km w astrze g mi do tej pory wystarczało ale to praktycznie 500kg lżejsze auto było.
-
Saber96
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oświęcim
Witam, kupiłem 2014r czyli a po lifcie z 2.0 cdti 163km, mam kilka pytań.
1. Lewa lampa świeci mi wyżej niż prawa na auto i na manualu, wystarczy podjechać na skp włączyć manuala czyli wyłączyć automatyczne światła i dać diagnoście żeby wyrównał i będzie okej czy są potrzebne jakieś adaptacje z komputerem?
2. Kolejna sprawa to temat rozrządu, w 2.0 cdti 163 km jest pasek czy łańcuch? I czy wymiana jest na wierzchu tzn. Nie trzeba wyciągać silnika albo opuszczać skrzyni? Wcześniej miałem a6 z v6 a tam takie zabiegi były potrzebne stąd pytam bo potrzebuje oszacować budżet na serwis.
3. Przy włączonych opadających lusterkach przy cofaniu, opada tylko prawe rozumiem ze tak ma być, czy mają opadać dwa?
4. Lusterko wsteczne ma jakąś blokade? Bo ręcznie stało dęba a po ciemku nic tam nie wymacałem żeby jakiś przycisk był.
1. Lewa lampa świeci mi wyżej niż prawa na auto i na manualu, wystarczy podjechać na skp włączyć manuala czyli wyłączyć automatyczne światła i dać diagnoście żeby wyrównał i będzie okej czy są potrzebne jakieś adaptacje z komputerem?
2. Kolejna sprawa to temat rozrządu, w 2.0 cdti 163 km jest pasek czy łańcuch? I czy wymiana jest na wierzchu tzn. Nie trzeba wyciągać silnika albo opuszczać skrzyni? Wcześniej miałem a6 z v6 a tam takie zabiegi były potrzebne stąd pytam bo potrzebuje oszacować budżet na serwis.
3. Przy włączonych opadających lusterkach przy cofaniu, opada tylko prawe rozumiem ze tak ma być, czy mają opadać dwa?
4. Lusterko wsteczne ma jakąś blokade? Bo ręcznie stało dęba a po ciemku nic tam nie wymacałem żeby jakiś przycisk był.
-
wojtdh
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B w przygot
- Kod silnika: D20DTH
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Warszawa
Cześć,
Chodzę za insignią B 4x4. Pytanie, gdzie zapisuje się przebieg oprócz licznika? Jakim programem i interfejsem odczytać te przebiegi?
Dziękuję i pozdrawiam
Wojtek
Chodzę za insignią B 4x4. Pytanie, gdzie zapisuje się przebieg oprócz licznika? Jakim programem i interfejsem odczytać te przebiegi?
Dziękuję i pozdrawiam
Wojtek
-
Darkun3
- Nowicjusz
- Auto: kupie
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Suwałki
Mam zamiar kupić OPC z 2016 r.Mam problem jak rozpoznać wersję ktoś zamalował zaciski.Poluję na Unlimited.
Dodano po 5 minutach 44 sekundach:
A jeszcze brak wyposażenia Recaro i jest w automacie,czy jest różnica w zaciskach Bremo oraz w amortyzatorach.
Dodano po 5 minutach 44 sekundach:
A jeszcze brak wyposażenia Recaro i jest w automacie,czy jest różnica w zaciskach Bremo oraz w amortyzatorach.
-
maciekpkow
- Użytkownik
- Auto: Insignia opc
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Pruszków
- Otrzymał piwo: 5 razy
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Poluj na pewny i zdrowy egzemplarz (mówimy o 10-letnim aucie), a nie zawężaj wyboru od razu tylko do Unlimited różniącego się marketingowymi bzdetami. Hamulce są takie same, a kolor napisu na zacisku nie robi różnicy przy hamowaniu...
Tutaj zawartość dopłaty do opcji Unlimited:
– OPC Brembo Bremse mit blauem Schriftzug
– Modifizierte OPC Sportinstrumente mit Unlimited Schriftzügen
– Keine Abregelung der Höchstgeschwindigkeit
– 8˝-Fahrerinstrumentendisplay, inkl. wählbarer Darstellung Sport oder Tour sowie Individualisierung der Themenauswahl
– Abrissfinnen an der Heckscheibe (nur Sports Tourer)
– OPC Performance Training (Hinweise dazu erhalten Sie unter www.opel.de)
"Zwykłe" OPC ma identyczny układ jezdny i hamulce OPC Brembo Bremssattel, Scheibenbremsen, vorn (355 mm), innenbelüftet und gelocht.
Natomiast każde OPC powinno mieć fabrycznie fotele Recaro - co najmniej te ze szmacianą tapicerką i ręczną regulacją.
M.
-
Darkun3
- Nowicjusz
- Auto: kupie
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Suwałki
Jadę 22.01 oglądać serwis w Oplu przedsprzedażowy zamówiony.
Dam znać jak poszło.
Dam znać jak poszło.
-
lufa9999
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Hattersheim am Main
- Postawił piwo: 6 razy
Witam.
Przymierzam się do zakupu Insigni B z czerwca 2019 roku, silnik 1.6 benzyna 200KM, przebieg 100000 km, ledowe lampy. Dokładnie jego opis przez sprzedawcę brzmi: "opel insignia aut. innovation opc-line navi head-up". Czy to jest dobry wybór? Jak z awaryjnością tego auta w takim pakiecie? Czy to jest dobry silnik? Czy to jest dobry wybór? Z góry dzięki za pomoc.
Przymierzam się do zakupu Insigni B z czerwca 2019 roku, silnik 1.6 benzyna 200KM, przebieg 100000 km, ledowe lampy. Dokładnie jego opis przez sprzedawcę brzmi: "opel insignia aut. innovation opc-line navi head-up". Czy to jest dobry wybór? Jak z awaryjnością tego auta w takim pakiecie? Czy to jest dobry silnik? Czy to jest dobry wybór? Z góry dzięki za pomoc.