--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

KOLIZJA ZANIŻONA WYCENA Z AC

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Eyell95
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kielce

KOLIZJA ZANIŻONA WYCENA Z AC

Post autor: Eyell95 » 20 mar 2025, o 10:52

Cześć miałem stłuczkę z mojej winy przodem uderzyłem w tył auta na światłach ktore gwaltownie zahamowało do 0 bo pomaranczowe mu wskoczylo,predkosc uderzenia mala, ale szkody spore.

Czy według was taka wycena części jest okej ? a tym bardziej robocizny ? - 60zł godzina robocza ...
Czy coś z tym mogę zrobić ?

Jedynie nie moge sie chyba czepic wyceny elementow bo mam niby w ac ze 55% wartosci zwracaja czyli np zamiennik zderzak do malowania 600zł maja cene na stronie to dają 300zł tutaj itd
Ale te godziny to przecież jakiś smiech 60zł godzina robocza mechanika/blacharza/lakiernika to przeciez bylo z 10 lat temu ...

wrzucam zalaczniki
ogolnie wycenili to co jest tam napisane

a wczoraj doslalem im po zdjeciu zderzaka w warsztacie

"fartuch prawy przod"
"chłodnica klimy, wody, cooler"
"belka przod"
"slizgi zderzaka"
"lapacz powietrza uchwyt"
"lewy reflektor" okazalo sie po zdjeciu zderzaka ze jest pekniecie tez
"zamek klapy"

najlepsze jest to, ze wszystko policzyli groszowo gdyby nie reflektor to fige bym dostal, reflektor policzyl jako 3000złx55% czyli ponad 1500zł

macie doswiadczenie jak podbic te wyceny jesli 2 wycena przyjdzie nie wiele wieksza ? bylo 6100 minus wklad wlasny500 czyli przeleja na naprawy 5600zł no to zdecydowanie za malo kwestia jak wycenia te szkody ktore znalazlem po zdjeciu zderzaka.

p.s chyba, że to ja jestem w błędzie i ta wycena jest dobrze zrobiona...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 262 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: KOLIZJA ZANIŻONA WYCENA Z AC

Post autor: dokia » 20 mar 2025, o 17:03

Jak chcesz pitolić się z tym sam, to bierz tyle ile dali i sprzedawaj tę szkodę, dostaniesz jakieś +50% tej wartości jeszcze. Być może wtedy Ci starczy. To jest tak policzone aby nikt na tym nie zarobił, ewentualnie aby nie stracił i się narobił. Jak oddasz na naprawę do ASO, czyli zrezygnujesz z tej propozycji, to oni zapłacą ASO około x3. Tobie jednak tyle nie zapłacą.

A to że my napiszemy że za mało, to nic z tym nie zrobisz, bo przecież nie zgłosisz do ubezpieczyciela że w internecie napisali Ci że za mało
Radio 357 :)

Marek1972
Forumowicz
Auto: Insignia2019
Kod silnika: B15XFL
Rok produkcji: 2018
Miasto: Opole
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek1972 » 20 mar 2025, o 18:45

No cóż , przyoszczędziłeś na polisie AC ,to teraz płacz 😭 i płać 🤷

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2025, o 18:53

Tak, następna polisa AC będzie bez wkładu własnego i 55%. Mnie nie stać na takie polisy, muszę mieć zerowe koszty własne przy ewentualnym z niej korzystaniu, bo mnie po prostu nie stać na naprawę auta.

Eyell95
Nowicjusz

Post autor: Eyell95 » 20 mar 2025, o 20:58

żadna z tych 3 odpowiedzi nie jest w żaden sposób niestety pomocna.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2025, o 21:22

Mamy tego świadomość ale Twoja umowa z ubezpieczycielem jest najgorsza z możliwych, bo niby masz ac a tak jakbyś go nie miał. Bierz co dają i sprzedaj dalej szkodę , auto też można sprzedać handlarzowi w stanie jak jest po wzięciu kasy z polisy i od firmy skupującej szkody, to chyba najbardziej sensowne wyjście, bo po co Ci robić te auto? Ono już ma 13lat, silnik mało ciekawy, wartość auta nie urośnie. Po wzięciu kasy w raporcie autoDNA czy tam carvertical będzie to odnotowane, więc ze sprzedażą będzie trudniej potem.

Eyell95
Nowicjusz

Post autor: Eyell95 » 21 mar 2025, o 23:25

Zobaczę jaką drugą wycenę dadzą, szczerze mówiąc mam to auto od 3 lat i zrobiłem nim 90k totalnie szkoda mi go sprzedawać bo jest niezawodne, potrafiłem nim jechać w trip po europie robiąc 12 tysiecy km w 3 tygodnie i nigdy nie odmowil jazdy, chyba za bardzo sie przywiazalem, pomysle po 2 wycenie moze uda sie naprawic.

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Post autor: Paweledi123 » 22 mar 2025, o 07:12

Jak człowiek się przywiązuje to tylko dokłada kasy i musi się z tym liczyć i mieć świadomość że nigdy jej nie odzyska :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 22 mar 2025, o 08:00

Dokładnie. A są inne lepsze pojazdy i też będą jeździć bezawaryjnie. Pomyśl że skoro przydarzyło się w tym aucie to przydarzy się ponownie. Miałam tak z Insignią A, najpierw jedna babka mi w drzwi wjechała, tylko naprawiłam w ASO a za dwa miesiące facet mi zdjął tylny zderzak. Naprawiłam i za miesiąc sama wymusiłam na rondzie. Tłukłam te auto trzy razy w pół roku. Na szczęście za zero zł. Połowę blach wymieniłam bo dwoje drzwi, błotnik i zderzak.
Bierz kasę, sprzedawaj szkodę to jeszcze parę tysięcy dostaniesz i sprzedawaj te auto handlarzowi w stanie jak jest. W ten sposób można wyjąć prawie dwa razy tyle ile auto w tej chwili jest warte.

Eyell95
Nowicjusz

Post autor: Eyell95 » 22 mar 2025, o 19:12

Panowie spróbuje go naprawić dobrze i jak najniższym kosztem, spokojnie planuję go sprzedać koło lipca, ale chcę doprowadzić go do ładu.

Mam przy okazji pytanie jeśli mogę żeby nie zakładać tematu czy jak kupię zderzak przód UK to bez problemu go spasuje z naszym EU ? oczywiście atrapę bym przełożył naszą bo ta ich szpetna ( o ile się da ), ma ktoś wiedze i doświadczenie w tym temacie ?

"Bierz kasę, sprzedawaj szkodę to jeszcze parę tysięcy dostaniesz i sprzedawaj te auto handlarzowi w stanie jak jest. W ten sposób można wyjąć prawie dwa razy tyle ile auto w tej chwili jest warte.
Użytkownik dokia otrzymuje piwa od"

Nie rozumiem za bardzo, mam przyjąć 5500zł gdzie koszt naprawy według 2 mechaników to 8-10 tysiecy? auto warte jakies 21 tysiecy wezme 5500 a tak rozwalone auto kupia ludzie za max 10 tysiecy podejrzewam to warto 15500 gdzie auto warte 20 srednio mnie satysfakcjonuje wiec wole naprawic i ew drozej sprzedac nie kazdy patrzy carvertical a jak ktos dopyta o kolizje to pokaze jak strzanie to nie wygladalo

p.s druga wycena ma byc na poczatku tygodnia

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 22 mar 2025, o 19:47

Koszt napraw jest jaki jest ale Ty masz taką umowę że dostajesz połowę tego, bo taką formę rozliczeń chciałeś. Może warto zapytać w tych firmach które skupują takie szkody ile by Ci dopłacili. Jeśli też połowę tego co normalnie wszystkim to słabo. Tu problemem jest sposób rozliczeń jaki chciałeś mieć z ubezpieczycielem, ale i tak raczej masz szansę wyrwać tyle ile te auto jest warte sprzedając je i biorąc polisy, tylko już sam musisz dopytać o dopłatę do ubezpieczenia. Nie możesz teraz żądać od ubezpieczyciela całej wartości, bo przecież podpisałeś że wystarczy ci połowa. Z tej drugiej wyceny to też połowa do wypłaty?

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Post autor: Paweledi123 » 23 mar 2025, o 00:36

Dzisiejsze ubezpieczenia są tak porąbane że człowiek jak się nie przekona na własnej skórze to nie wyłapie wszystkiego
Mini AC AC pełne AC na zamiennikach itd
Oczywiście możesz kupić używki i poskładać wszystko tylko obowiązuje ciebie kodeks cywilny to że ktoś nie vertikalowak nie zwalnia ciebie z rękojmi cena samochodu po kolizji spada na łeb

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 23 mar 2025, o 07:34

https://www.catcar.info/opel/?lang=en&l ... xpa2V5PT0x - z tego wynika, że zderzak jest uniwersalny
https://www.catcar.info/opel/?lang=en&l ... ZXk9PTU%3D - atrapa z resztą też, różnica jest w znaczkach, ale głowy nie dam.
Atrapę da się przełożyć, tylko wymagana jest cierpliwość i trochę umiejętności manualnych, najlepiej robić to jak jest ciepło, plastik jest wtedy mniej podatny na połamanie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”