Cześć forum,
Od prawie roku użytkuję Insignie A ST z silnikiem 1.6T (A16LET) z manualną skrzynią biegów.
W przyszłym roku, lub za 2 lata (w zależności, kiedy budżet pozwoli) będę rozważał przesiadkę na Insignie A ST 2.8 V6 OPC (podoba mi się wizualnie samochód i ma napęd 4x4). Silnik 1.6T daję radę napędzić tą 1.6t krowę na kółkach, ale ze spalaniem bywa różnie.
Przeglądałem forum i znalazłem wątek odnośnie skrzyń w 2.8 V6 - jest automat i manual, jednakże automat podobno nie daje rady w pełni przenosić mocy z silnika i bardziej polecana jest manualna skrzynia (którą preferuję).
Silnik 2.8 V6 wygeneruje 325 koni i 425 niuta a po chiptuningu moc dochodzi do prawie 400 koni i prawie 550 niuta (byłyby to wystarczające dla mnie wartości)
Skrzynia i silnik potrafią wytrzymać takie wartości bez wiekszych problemów, czy warto przerobić lub wzmocnić?
Napęd 4x4 jest stały czy dołączany?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia biegów w Insigni A ST 2.8 V6 OPC
-
. Chudy.
- Forumowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Piła
Re: Skrzynia biegów w Insigni A ST 2.8 V6 OPC
Napęd jest dołączany. Natomiast musisz pamiętać że jeżeli zdecydujesz się na automat to ta wartość max która ta skrzynia przeniesie to 450 Nm
Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Kolega ma "trochę" więcej niż 450 niuta w automacie, możliwe, że też coś było w nim grzebane, musiałbyś zgłębić jego temat, bo ma ładnie pomodzone autko. Ale fakt, automat ma kiepski start i lubi długo "myśleć".
-
Eminem
- Nowicjusz
- Auto: Opel
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Katowice
- Postawił piwo: 1 raz
Wolę manualną skrzynię. Jeździłem autami z automatem (Cruze LT kolegi, Rav4 hybryda rodziców i BMW F20 koleżanki) i zakochałem się w automacie, ale uważam, że automat lepiej nadaje się do limuzyn (np S8, 7ka, Ska,, Flying Spur, Phantom), SUV'ów i aut stricte sportowych lub mających V8 conajmniej.
Jeśli napęd jest dołączany, to jest opcja wymiany na stałe 4x4 z zachowaniem manualnej skrzyni?
Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
O tym czytałem, dlatego w momencie zakupu na pewno zdecyduję się na manualną skrzynię
-
LuminousSpecter
- Nowicjusz
- Auto: Opla
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Wrocław
Myślę, że Eminem jeździ samochodem z automatyczną skrzynią biegów.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2024, o 01:07 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.