--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zakup Insigni - pytania

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Zakup Insigni - pytania

Post autor: dokia » 12 lip 2024, o 08:42

Rynek wywalonych cen przekręcił się do góry nogami i ceny spadają, nikt też nie da takich jakie są wystawione na otomoto. Inna sprawa że Insignia nie jest już produkowana, więc to podobnie jak gdybyś sprzedawał Chevroleta którego też już nie ma w Europie. Brak części nawet do najnowszych Insigni i to chyba ma największe znaczenie. Ja bym nie kupiła auta nieprodukowanego, Ty pewnie też.
Radio 357 :)

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Post autor: Paweledi123 » 12 lip 2024, o 14:02

Skrzynia do wymiany po 187 przecież to dopiero dotarty samochód 48 k to dużo

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 lip 2024, o 14:27

Która to skrzynia do wymiany po 187?

NervousPie3
Nowicjusz
Auto: Qashqai
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 14:58

Marek1972 pisze:
11 lip 2024, o 17:50
NervousPie3 . Posiadam 1.5T od nowości w manualu, jeżeli chodzi o typowe usterki tej jednostki , to tylko słynny błąd PO420( niska wydajność kat.) Usterka sond ,albo samego kat. i tyle , sam silnik bezproblemowy. Pozostałe usterki najbardziej znane to pedał przyspieszenia, stycznik w automatycznej skrzyni biegów i tuleje pływające, to dotyczy wszystkich jednostek. O spalaniu zapomnij wspomnianym , jeżdżę podobnie około 90% miasto i 4/6 tras w roku. Miasto w manualu 9/ 9.5L automat wiadomo , u mnie miasto obrzeża bez korków, ale odcinki po 2/3/5 km, natomiast w trasie możesz przyjąć 7/8L , możesz spokojnie mniej ,jak i więcej i znów zapewne w automacie będzie więcej. Auto fajne mimo iż mam ubogą wersję, ale cóż trzeba wokół komina , polecam . Dużo ludzi się mądrzy iż niektórzy cenią, tak od płaczącego Niemca będą tanie , ale takich 1.5T od pierwszego właściciela wciąż serwisowanych i do 100tys km trzeba zapłacić więcej, aby nie płakać potem na forum , co też nie jest gwarancją bezawaryjności bo dziś tego nowe nie gwarantują 😉. Będę swoją sprzedawał , ale w okolicy przełomu roku 🤪🖐
No właśnie tak sobie myślę i z tym spalaniem żeby trochę zejść w dół to chyba musiałbym sobie jakąś Astre kupić (na którą też patrzyłem, ale wydaje mi się trochę mała, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia).
Myślałem też nad dieslem, ale nigdy nie używałem takiego silnika i nie bardzo wiem z czym to się je. Jakieś wypalania DPF, co jakiś czas jakąś dłuższą trasę trzeba robić i w ogóle. Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie o co tam biega i co tam może się zepsuć.
Musimy pamiętać, ze to auto już nie jest produkowane i czy to nie wiąże się z wysoką ceną części i brakiem ich dostępności ?

Areczek2024
Nowicjusz
Auto: Sportage V 2024
Miasto: Elbląg
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Areczek2024 » 12 lip 2024, o 15:55

Vectra C nie jest produkowana dużo dłużej a części dostępne i tanie jak barszcz. Fakt, że auta leciwe. IA w porównaniu do IB była dużo dłużej produkowana, więc w porównaniu do IB dostęp do części lepszy. Astra jest zdecydowanie mniejsza i o klasę niżej niż Insignia. Jeśli nie robisz częstych długich tras (np. dojazd do pracy 30km w jedną stronę) to wg mnie lepszą opcją jest benzyna.

NervousPie3
Nowicjusz

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 16:31

Siedziałem w Astrze K z 2017 roku i była fajnie wyposażona, ale mała. Jeżdzę teraz Qashqaiem +2 i pewnie dlatego mi sie tak wydaje i bym się przyzwyczaił do tego rozmiaru, bo to nie wyglądało tak, ze się do tej Astry nie mieściłem tylko było po prostu mniej miejsca.
Raczej krótkie trasy. wiadomo, ze czasami się gdzieś pojeździ po mieście, ale to nie codziennie, a do pracy mam około 10-12km w jedną stronę.
IA nie wchodzi w grę, chciałbym coś młodszego i słyszałem, że IB mniej awaryjna

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 lip 2024, o 16:34

Areczek2024 pisze:
12 lip 2024, o 15:55
Vectra C nie jest produkowana dużo dłużej a części dostępne i tanie jak barszcz. Fakt, że auta leciwe. IA w porównaniu do IB była dużo dłużej produkowana, więc w porównaniu do IB dostęp do części lepszy. Astra jest zdecydowanie mniejsza i o klasę niżej niż Insignia. Jeśli nie robisz częstych długich tras (np. dojazd do pracy 30km w jedną stronę) to wg mnie lepszą opcją jest benzyna.
Właśnie dlatego że Vectrę produkowali dużo dłużej i że była kiedyś zupełnie inna polityka producentów aut, która opierała się głównie na serwisie i rozwoju aut spalinowych. Teraz stellantis chce jak najszybciej o oplu zapomnieć, no i też ich polityka przecież ma prowadzić do całkowitego przestawienia się na auta elektryczne stąd zrobił się dramat. Mam auto produkowane poza UE i nadzieję że części nie zabraknie i ich ASO polskie będzie mogło mi pomóc jak będę tej pomocy potrzebowała. Jeśli chodzi o Insignię to już ASO odmawia pewnych robót lub nie zamawia wielu części bo wie że dostępność ich graniczy z cudem

Areczek2024
Nowicjusz

Post autor: Areczek2024 » 12 lip 2024, o 16:40

Mniej awaryjna bo mniej ich jest i krócej produkowane. Też chciałem kupić IB GS benzynę, ale śledząc forum doszedłem do wniosku, że jednak nie chcę za rok lub dwa szukać części na zagranicznych portalach bo brak u nas. IB są stosunkowo młode i pewnie jeszcze nie odezwały się główne awarie. Dodatkowo ze względu na to, że jest ich mało to ciężko znaleźć dobrego mechanika. Nawet tu na forum ludzie szukali mechanika co umie wymienić rozrząd.

NervousPie3
Nowicjusz

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 17:30

Czyli co? lepiej odpuścić i poszukać czegoś innego, bo jest ryzyko, że za jakiś niedługi czas bedę bardziej się denerwować na to auto niż miał z niego przyjemność

Areczek2024
Nowicjusz

Post autor: Areczek2024 » 12 lip 2024, o 18:16

Mi tu na forum tak doradzili 🙃
Wziąłem z salonu Kię Sportage

NervousPie3
Nowicjusz

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 18:45

kurde. mega mi się podoba ta insignia, ale jak tak to ma wyglądać, że w razie czego nie bedzie części, albo będą mega drogie to szkoda mojego zdrowia i nerwów

Areczek2024
Nowicjusz

Post autor: Areczek2024 » 12 lip 2024, o 19:08

Musisz sam zdecydować, mi też się podobają IB. Od grudnia znałem każdy egzemplarz na otomoto i olx w automacie, widziałem jak znikają i jak właściciele obniżają ceny. Czytałem to forum. Pamiętam temat jak Dokia szukała w ASO przewodu do chłodnicy albo klimy. Od producenta w Niemczech dostała informację, że nie ma terminu dostaw nowych części a lista oczekujących to było chyba 1000 osób albo jakoś tak. Gdzieś to tu jest na forum. Później czytałem, że problem z wymianą rozrządu bo nikt nie umie, bo się go nie wymienia bo na łańcuchu. No ale przebiegi rosną i z czasem trzeba będzie ten rozrząd wymienić. Do tego dochodzi skończona ilość tych samochodów bo jak już Dokia pisała Stelantis uśmierca Opla.
To był powód dlaczego zacząłem rozglądać się za innymi samochodami. Nie mam zaufanego mechanika, który jest specjalistą w tych autach, dlatego odpuściłem. Chciałem kupić IB za 91k z roczną gwarancją, ale już miała trochę kilometrów najechane. A po roku zostaję z dylematem i pytaniem kiedy i co się popsuje.
Ty możesz mieć inne odczucia. Może kupisz auto i będziesz się cieszył bezawaryjnością przez długi czas. W używanych samochodach jest taka możliwość jeśli uwzględnić prawdopodobieństwo.

NervousPie3
Nowicjusz

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 19:24

Ja też nie mam właśnie, żadnego zaufanego mechanika od opla, a poszukuję właśnie auta, które już będzie ze mną na dłużej, bo przy moim budżecie (około 60 tyś) to raczej wymiana chociażby takiego rozrządu bedzie bliżej niż dalej, a nie chcę się wpakować w auto, którego naprawy będą bardziej kosztowne niż jego zakup, bo nie ma części, albo się czeka na nie 3 miesiące. No dobrze w takim razie chyba jednak postawię na Toyote, albo coś innego.

"Może kupisz auto i będziesz się cieszył bezawaryjnością przez długi czas." No właśnie, może. To takie wróżenie z fusów trochę

Dzięki za info w takim razie jak to mniej więcej wygląda :)

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 12 lip 2024, o 20:12

W tych samych pieniądzach toyota wygląda jak uboga krewna, a kia to bezpłciowe auto. Trzeba mieć fantazję, bo skończysz na dacii ;)

Areczek2024
Nowicjusz

Post autor: Areczek2024 » 12 lip 2024, o 20:28

Zgadzam się, jeśli chodzi o te modele w tych pieniądzach. Ale jeśli chodzi o wielkość rynku i dostęp do części zamiennych i o opinię mechaników to Toyota zjada Opla. Nie sam wygląd się liczy, choć jest jedna ze składowych ostatecznej decyzji.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 lip 2024, o 21:51

Nie zgadzam się co do toyoty. Toyota Camry w benzynie hybrydowej z taką ilością koni jak moja Insignia w benzynie były równe cenowo, natomiast nawet wnętrze powala na kolana w toyocie. Chociaż wybrałam Insignię, bo zachorowałam na nią sporo wcześniej.

NervousPie3
Nowicjusz

Post autor: NervousPie3 » 12 lip 2024, o 23:58

@zubek troche masz rację. Patrze na Toyote Auris w benzynie i wyposazenie jest uboższe, ale mam większą pewność, ze jak coś by sie stalo to mi to naprawią, a nie bedzie stała nie wiadomo ile, bo bede czekał az jakas cześć pojawi sie na rynku i łaskawie i ja sprowadzą.

@Areczek2024 mam w rodzinie Aurisa i tylko wymienia olej, klocki itd i nic tam sie nie dzieje. A i zaprzyjazniony mechanik mówił, ze juz dawno nie widział Toyoty u siebie czyli coś jest w tym, że są wytrzymałe

@dokia no jak wsiadlem do insigni z 2018 to tez sie w niej zakochalem, ale troche boję sie zaryzykować jak widzę co tu piszecie, ze jak nic sie nie dzieje to super, ale jak cos nawali to ciezko z częściami czasami, rozrzadu nie chcą wymieniać itd. Musze jeszcze podskoczyć do jednego mechanika i moze on cos mi podpowie, bo na pewno zna rynek lepiej niz ja.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 14 lip 2024, o 10:52

Z B20DTH mam przygodę już od 3 lat i nie narzekam na decyzję. Z rozrządem to nie miałem problemu. Mam zaprzyjaźnionego i ZAUFANEGO mechanika. Przegadałem z nim temat. Trochę mu opowiedziałem co na forum poczytałem o rozrządzie o czym musi pamiętać przy wymianie. Blokady kupił specjalnie do mojego auta I zrobił. Zajęło mu to 2 dni ale auto jeździ już 2 rok i nic się nie dzieje. Wszystko zależne od tego co się zepsuję. Ale możesz i w Toyocie trafić na taką awarie ze na części będziesz musiał czekać. Nikt nie jest wróżka a różne przypadki się dzieją z samochodami, nawet tymi "bezawaryjnymi" trafisz na rodzynka to będziesz wkładać. Trafisz dobrze będziesz tylko jeździł i się cieszył.

Ostateczna decyzja musi być Twoja.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Obrazek

Marek1972
Forumowicz
Auto: Insignia2019
Kod silnika: B15XFL
Rok produkcji: 2018
Miasto: Opole
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek1972 » 14 lip 2024, o 20:18

Na razie słyszałem o braku dostępności przewodu klimatyzacji i tyle ,a gość nie mógł znaleźć parownika klimatyzacji, ale w końcu znalazł źródło. Na forum FB też raczej nikt się nie skarżył, tylko powiela się plotki o braku dostępności części, więc ciekawe jaka jest prawda. Jeżeli chodzi o 1.5T jeszcze, to przy krótszych przelotach krajówkami nie ma problemu w manualu osiągnąć wynik 6.5L , bez ciężkiego buta . Mój najlepszy wynik to 5.7L, natomiast 7/8.5L to już trasy, a wtedy to już się nie patrzy 😉

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 14 lip 2024, o 21:59

Są przecież części , w USA. I też ludzie piszą że znajduje się przez firmy sprowadzające spoza UE. Ten pan od klimatyzacji też znalazł przez takie firmy. Wszystko jest, tyle że drożej niż gdyby Insignie były robione w PL przez Polaków i części do nich też.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”