--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJaki akumulator?
- Maq
- Forumowicz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Katowice
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jaki akumulator?
Kłaniam się nisko,
Umarł mi akumulator, taki jeszcze na gwarancji. Gwarancji mi nie uznano z powodu inteligentnego alternatora. Mój ładuje od 15V do zera (tzn do 12.3V, ale to jest stan akumulatora, ładowania wtedy nie ma). Czyli od "za dużo" do "za mało"
Zasugerowano mi, że powinienem założyć akumulator typu AGM. Ale to jest do systemów Start-Stop, którego moja Insignia nie posiada.
Czy rzeczywiście jestem skazany na typ AGM? Dziadostwa są jakieś 2 razy droższe od zwykłych startowych....
Umarł mi akumulator, taki jeszcze na gwarancji. Gwarancji mi nie uznano z powodu inteligentnego alternatora. Mój ładuje od 15V do zera (tzn do 12.3V, ale to jest stan akumulatora, ładowania wtedy nie ma). Czyli od "za dużo" do "za mało"
Zasugerowano mi, że powinienem założyć akumulator typu AGM. Ale to jest do systemów Start-Stop, którego moja Insignia nie posiada.
Czy rzeczywiście jestem skazany na typ AGM? Dziadostwa są jakieś 2 razy droższe od zwykłych startowych....
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Jaki akumulator?
Jeżeli nie ma S&S to zwykły aku wystarczy. Centra produkuje niskiej jakości akumulatory.
Nie reklamuję f-y ale dwa rodzinne autka śmigają na aku Banner a lekko nie mają.
Nie reklamuję f-y ale dwa rodzinne autka śmigają na aku Banner a lekko nie mają.
- Maq
- Forumowicz
Niskiej jakości akumulator to mi nie wytrzyma tego ładowania 15V. Myślałem o Varcie/Bosch, tylko różnica jest 450-500zł za startowy vs 850/900 za AGM.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
- Maq
- Forumowicz
Cofnąłem się w tym temacie do 2016 roku (bo z tego roku mam auto) i nic na temat używania akumulatora AGM w aucie bez Start-Stopu nie znalazłem.
Czy ktoś ma wiedzę, czy AGM był montowany fabrycznie w autach bez Start-Stop?
Chodzi mi o gwarancję na akumulator przy chwilowym ładowaniu 15V.
Czy ktoś ma wiedzę, czy AGM był montowany fabrycznie w autach bez Start-Stop?
Chodzi mi o gwarancję na akumulator przy chwilowym ładowaniu 15V.
-
darotelewizorek
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wodzisław Śl.
Wydaje mi się że każde auto z inteligentnym ładowaniem napięcie oscyluje miedzy 12,5 a 15V. Mam służbowego forda bez s&s a też mam 15V a czasami na trasie spada do 12,5 i każdy akumulator jest do tego przystosowany. Gwarant szuka po prostu pretekstu żeby nie uznać gwarancji.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
U mnie fabrycznie był zwykły Bosch/Varta z tego co pamiętam, wymieniłem na taki sam, wytrzymał 4-5 lat, przy czym mało jeżdżę i raczej krótsze odcinki (od 20 km), auto "garażowane" pod wiatą, a do tego akumulator jest zaraz koło turbo - czyli daleko od idealnych warunków dla aku. W VC (diesel) akumulatory też mi wytrzymywały podobny okres - ten sam produceny.
W Insignii ładowanie zmierzyli chyba 15.4 V, co wg sprzedawcy jest trochę za dużo. Minimalne jakie zauważyłem to 12 V z jakimś groszem, na moje oko wygląda to tak, jakby odpięło ładowanie aku albo leciało na jakimś minimalnym podtrzymaniu.
W Insignii ładowanie zmierzyli chyba 15.4 V, co wg sprzedawcy jest trochę za dużo. Minimalne jakie zauważyłem to 12 V z jakimś groszem, na moje oko wygląda to tak, jakby odpięło ładowanie aku albo leciało na jakimś minimalnym podtrzymaniu.
- Maq
- Forumowicz
Dobra, dziękuję wszystkim za opinie. Zaryzykuję po raz drugi i kupię zwykły akumulator startowy.