długo się zastanawiałem nad zmianą auta, a że od 2014 roku byłem właścicielem Opla Vectry C Z20NET: z którego byłem mega zadowolny, to wybór padł na Insignię. Zastanawiałem się nad Insignią A polift, natomist jakoś nie mogłem sobie znaleźć silnika, który by mi pasował, a waga wersji A dodatkowo ten problem potęgowała.
Więc pewnego dnia w okolicach lutego padło na Insignię B. Auto musiało mieć grzane siedzenia oraz światłą LED, no i musiał to być Grand Sport. Wynalazłem sobię kilka sztuk w Warszawie, natomiast trafiła się jedna sztuka na miejscu, w Koszalinie, więc pojechałem obejrzeć.
Auto, jako nowe było kupione w Koszalinie w grudniu 2018 roku. Później trafiło z powrotem do ASO i zostało wystawione, jako używane. Miało wszystko czego potrzebowałem z wyposażenia. Przebieg, który wtedy widniał to 118 tys km. Auto było serwisowane cały czas w ASO. Wszystko mi pasowało, dodatkowo Opel dał 2 lata gwarancji na auto - więc się zdecydowałem: Auto stało na 17 calowych felgach - dostałem 2 takie same komplety. Chciałem założyć 19, natomiast niezrozumiała historia dla mnie, czemu Opel nie homologował 19 calowych kół do tego modelu !?!?, zmusiła mnie do porzucenia tego rozmiaru, więc ze względu na ubezpieczenie i inne historie padło na 18. Na zakupionych felgach były Bridgestony z 2019 roku, dwie z nich są w znakomitym stanie, a 2 kupiłem nowe ankook Ventus S-1 Evo2 K-117
245/45 R18: Auto zyskało na wyglądzie, natomiast wolałbym większą felgę - no nic, na 20 się nie zdecydowałem. Auto mega wygodne, pakowne, fajnie się prowadzi. W porównaniu do vectry jest oczywiście słabsze, natomiast szczerze mówiąc jestem pozytywnie zaskoczony tym silniczkiem. Utemeperowałem trochę swój styl jazdy i jest bardzo ok. Insignia ostatnio zrobiła trasę do Szkocji i z powrotem, Zrobiliśmy ponad 4300 km i naprawdę nie byliśmy zmęczeni mocno tą podróżą. Vectra nie oferowała takiego komfortu (przynajmniej moja, ale fakt były tam eibachy, 18 cali to trochę mniejszy profil, niż w IB).
Insignia dostała również nowe dywaniki: oraz bagażnik rowerowy: Z wyposażenia m.in:
- cyfrowe zegary
- hud
- grzane siedzenia
- swiatała intellilux
Niestety brakuje grznaej kiery
Na zimę zakupione opony, Barum Polaris 5 245/45/18: Ogólnie z auta jestem bardzo zadowolny. Po drodze była usterka z czujnikiem wałka rozrządu (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie) - zostało to wymienione na gwarancji. No i ostatnia usterka wydarzyła się podaczas podróży po Szkocji - błąd z pedały przyspieszenia. Zrobiłem rekonesans i przeczytałem, że była akcja serwisowa na ten element - obecnie czekam na powrót tego błędu, to wtedy oddam do ASO. Błąd nie przeszkodził w urlopie, gdyż po skasowaniu można było normalnie śmigać.