--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkumulator - jaki wybrać ?
-
MarekMarecki
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Przeworsk
Re: Akumulator - jaki wybrać ?
Tak też zrobiłem.
Przyznam się szczerze, że trochę mi namieszali w głowie w tych sklpech motoryzacyjnych- więc wolałem dopytać.
Nowy akumulator kupiony- wahałem się między vartą silver agm a exidem. Mój wybór padł na akumulator GROM. Bardzo chwalony przez sprzedawcę, dodatkowo 3 lata gwarancji.
Przyznam się szczerze, że trochę mi namieszali w głowie w tych sklpech motoryzacyjnych- więc wolałem dopytać.
Nowy akumulator kupiony- wahałem się między vartą silver agm a exidem. Mój wybór padł na akumulator GROM. Bardzo chwalony przez sprzedawcę, dodatkowo 3 lata gwarancji.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Grom
, sprzedawca chwalił bo albo miał dużą marżę albo mu nie schodzą
-
MarekMarecki
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: B14NET
- Miasto: Przeworsk
Dare50 co Cię tak rozbawiło? miałeś może styczność z tym Aku?
Może ktoś z forumowiczów miał?
Może ktoś z forumowiczów miał?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Dare50 służył w jednostce specjalnej Grom i jest już na emeryturze. Ale ma sentyment do tej nazwy 
-
magda
- Lejdis
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Książ Wielkopolski
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Cześć! Niestety i ja muszę dołączyć do tego wątku.
(Chociaż nie powinnam narzekać - oryginalny akumulator z 2012 roku padł dopiero teraz). Mój dotychczasowy akumulator, jeśli dobrze odczytuję etykietę, był wykonany dla GM prze Vartę. Prześledziłam wątek i z tego co piszecie wywnioskowałam, że producent obniżył jakość. No i nie wiem, co teraz wybrać. Chciałabym, aby auto pojeździło na nim przynajmniej z 5 lat i żebym nie musiała obawiać się, że jak zostawię auto tydzień na mrozie (wiem, nie powinno się tak robić, no ale czasami się zdarza) to nie odpali.
Sprzedawca zaproponował URUCHOM. W necie za dużo opinii o tej firmie nie ma. Co Wy o tym sądzicie? I czy warto kupować większą pojemność akumulatora niż miał mój dotychczasowy?
Podsyłam przykładowy link:
allegro.pl/oferta/akumulator-uruchom-gold-85ah-850a-p-ug85s-12387157708
(Chociaż nie powinnam narzekać - oryginalny akumulator z 2012 roku padł dopiero teraz). Mój dotychczasowy akumulator, jeśli dobrze odczytuję etykietę, był wykonany dla GM prze Vartę. Prześledziłam wątek i z tego co piszecie wywnioskowałam, że producent obniżył jakość. No i nie wiem, co teraz wybrać. Chciałabym, aby auto pojeździło na nim przynajmniej z 5 lat i żebym nie musiała obawiać się, że jak zostawię auto tydzień na mrozie (wiem, nie powinno się tak robić, no ale czasami się zdarza) to nie odpali.
Sprzedawca zaproponował URUCHOM. W necie za dużo opinii o tej firmie nie ma. Co Wy o tym sądzicie? I czy warto kupować większą pojemność akumulatora niż miał mój dotychczasowy?
Podsyłam przykładowy link:
allegro.pl/oferta/akumulator-uruchom-gold-85ah-850a-p-ug85s-12387157708
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
URUCHOM - nazwa brzmi bardzo polsko, ale nigdzie nie potrafię doczytać, czy to rzeczywiście krajowa produkcja. Zakładam, ze akumulator przywieziony i tylko brandowany.
Swojego czasu jeździłem na akumulatorze KOZAK (też nie jest to nic PREMIUM) ale dawał sobie spokojnie radę.
Jakoś bardziej (chyba przez markę) przekonuje mnie VARTA albo BOSCH, ale to moja subiektywna ocena. Może się okazać, że ten akumulator, który został ci zaproponowany to bardzo ciekawa i dobra propozycja, ale jak sama już zauważyłaś brak jakiejkolwiek konstruktywnej opinii zarówno o samym akumulatorze jak i o producencie.
Swojego czasu jeździłem na akumulatorze KOZAK (też nie jest to nic PREMIUM) ale dawał sobie spokojnie radę.
Jakoś bardziej (chyba przez markę) przekonuje mnie VARTA albo BOSCH, ale to moja subiektywna ocena. Może się okazać, że ten akumulator, który został ci zaproponowany to bardzo ciekawa i dobra propozycja, ale jak sama już zauważyłaś brak jakiejkolwiek konstruktywnej opinii zarówno o samym akumulatorze jak i o producencie.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
I być może tak że sprzedawca może mieć za jego sprzedaż najlepszą prowizję czy inne profity. Ja też bym brała akumulator o dobrych opiniach, nawet jeśli jest droższy, ale też nikt nie chce kupować akumulatora co chwilę.
-
Holios
- Użytkownik
- Auto: BMW G31
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Uruchom wygląda na jaką sieciówkę, pewnie jakiś firma dla nich robi ale trąci chinczykiem 
Kup lepiej jakiś firmowy, nie masz AGM więc tym bardziej nie będzie jakoś drogo. Ja osobiście kupiłem DURACELL
Co do pojemności i parametrów kup identyczny jak miałaś fabrycznie, nie ma co kombinować
Kup lepiej jakiś firmowy, nie masz AGM więc tym bardziej nie będzie jakoś drogo. Ja osobiście kupiłem DURACELL
Co do pojemności i parametrów kup identyczny jak miałaś fabrycznie, nie ma co kombinować
-
magda
- Lejdis
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Książ Wielkopolski
Dzięki! Tak też zrobię, Varta albo Bosch.
Dodano po 5 godzinach 43 minutach 44 sekundach:
A mam jeszcze jedno pytanie. Akumulator=bateria, nieużywany też traci żywotność. Nie sądzę, aby udało mi się kupić akumulator wyprodukowany w tym roku więc do którego rocznika szukać? 2-letni, nowy akumulator też jest ok?
Dodano po 9 minutach 48 sekundach:
Znalazłam chyba podpowiedź w opiniach Allegro:
Dodano po 5 godzinach 43 minutach 44 sekundach:
A mam jeszcze jedno pytanie. Akumulator=bateria, nieużywany też traci żywotność. Nie sądzę, aby udało mi się kupić akumulator wyprodukowany w tym roku więc do którego rocznika szukać? 2-letni, nowy akumulator też jest ok?
Dodano po 9 minutach 48 sekundach:
Znalazłam chyba podpowiedź w opiniach Allegro:
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Varta=Bosch z tego co kojarzę, tylko w innych kolorach i GM swojego czasu dawał Vartę na pierwszy montaż (VC polift). Ja bym szukał max rocznego (zeszły rocznik). Myślę, że w sklepach handlujących akumulatorami powinni mieć świeże z racji przemiału.
- wojto
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: podlaskie
I jak Ci ten Aku się spisuje? Sam stoję przed wyborem i durasell przyciągnął moją uwagę
- lukasz19122
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 160km
- Miasto: Kraków
Cześć,
Przekopałem kilkanaście stron tego tematu i nikt nie pisał o aku firmy TAB.
Taką firmę polecił mi punkt sprzedający akumulatory.
Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia ??
Przekopałem kilkanaście stron tego tematu i nikt nie pisał o aku firmy TAB.
Taką firmę polecił mi punkt sprzedający akumulatory.
Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia ??
-
finerek123
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Wyszkow
- Postawił piwo: 1 raz
- wojto
- Użytkownik
- Auto: opel
- Miasto: podlaskie
Na olx ktoś sprzedaje oryginalne GM. W hurtowych ilosciach. Podobno ze stycznia br. Jak myślicie? Godne uwagi czy może być podróba?
W ASO w całej Polsce nie ma i nie wiadomo kiedy będą
W ASO w całej Polsce nie ma i nie wiadomo kiedy będą
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Nie umiesz zaprojektować naklejki na wzór i sobie wydrukować?
Ja bym nie kupiła takiego aku
-
mateo9995
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Rzeszów
Jak coś z bannera ro polecam powerbull
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/ ... rawy-plus/
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/ ... rawy-plus/
- noirdk
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Hejka,
Trochę odkopuje ("złota łopata") temat aku 95Ah i mam prośbę o poradę. Moja wersja łOpla posiada system S/S i aku o parametrach 95Ah i 900A, ale takich w "interetach" nie jest za dużo, tzn. są 95Ah natomiast nie mają one 900A tylko z reguły 850A. Tutaj moje pytanie i prośba o poradę:
Czy taki aku będzie dobrym zamiennikiem do ori 900A jaki teraz posiadam ?
Uprzedzając odpowiedzi, że 900A są ... tak są, ale jakiś firm marek nieznanych.
Poglądowy link do dostępnych aku 95Ah 900A --> https://allegro.pl/listing?string=akumu ... 5ah%20900A
na znanym portalu aukcyjnym AleeDrogo!
Dziękuje ze wszelkie sugestie i podpowiedzi..
Trochę odkopuje ("złota łopata") temat aku 95Ah i mam prośbę o poradę. Moja wersja łOpla posiada system S/S i aku o parametrach 95Ah i 900A, ale takich w "interetach" nie jest za dużo, tzn. są 95Ah natomiast nie mają one 900A tylko z reguły 850A. Tutaj moje pytanie i prośba o poradę:
Czy taki aku będzie dobrym zamiennikiem do ori 900A jaki teraz posiadam ?
Uprzedzając odpowiedzi, że 900A są ... tak są, ale jakiś firm marek nieznanych.
Poglądowy link do dostępnych aku 95Ah 900A --> https://allegro.pl/listing?string=akumu ... 5ah%20900A
na znanym portalu aukcyjnym AleeDrogo!
Dziękuje ze wszelkie sugestie i podpowiedzi..
- RetroVelo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A ST
- Miasto: Wejherowo
- Kontakt:
Hejka Wam..
dzisiaj zamontowałem nowy akumulator firmy polskiej firmy Jenox Gold 090660 12V 90 Ah / 800 A. Było tanio, nie wiem jeszcze czy wyjdzie mi to bokiem
Ale ja mam do Was takowe pytanko. Wiemy wszyscy, że głupich pytań nie ma ale salwa śmiechu może po tym huknąć
Otóż mówię o odpowietrznikach, dwóch małych otworach po lewej i prawej stronie. Wiadomo, muszą być otwarte ale czy obydwa? Wiecie, na plusie jest dodatkowa kopułka z przewodami dokładnie nad otworem odpowietrzającym i mam obawy czy aby gazy z akumulatora nie wpłyną negatywnie na te przewody. Czy wystarczy by tylko jeden był otwarty, ten na minusie czy raczej nie ma to znaczenia i tylko tu histeryzuję. Link do akumulatora poniżej. Dzięki za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
https://www.strefakierowcy.pl/72693,jen ... 800-a.html
dzisiaj zamontowałem nowy akumulator firmy polskiej firmy Jenox Gold 090660 12V 90 Ah / 800 A. Było tanio, nie wiem jeszcze czy wyjdzie mi to bokiem
Ale ja mam do Was takowe pytanko. Wiemy wszyscy, że głupich pytań nie ma ale salwa śmiechu może po tym huknąć
Otóż mówię o odpowietrznikach, dwóch małych otworach po lewej i prawej stronie. Wiadomo, muszą być otwarte ale czy obydwa? Wiecie, na plusie jest dodatkowa kopułka z przewodami dokładnie nad otworem odpowietrzającym i mam obawy czy aby gazy z akumulatora nie wpłyną negatywnie na te przewody. Czy wystarczy by tylko jeden był otwarty, ten na minusie czy raczej nie ma to znaczenia i tylko tu histeryzuję. Link do akumulatora poniżej. Dzięki za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
https://www.strefakierowcy.pl/72693,jen ... 800-a.html
-
PermBan
- Nowicjusz
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
PROTIP!
Nie śledziłem całego wątku! Bo ktoś ma dizla, a ktoś inny benzynę i różne pojemności będą potrzebne..
Aaaale kupujcie akumulatory ma WAGĘ, nie na logo i kolorowe etykiety!
IM WIĘKSZE GÓWNO, tym więcej kolorów.
Marki VARTA, BOSH etc. Jadą od lat na renomie zdobytej wieki temu!
Im cięższy 'aku', tym lepszy i dłużej posłuży!
ps.
NIE MA ZA CO
ps.2
ten EXIDE PREMIUM, to 'bomba' przeszło 22kg. Mam insignię 1.8 benzyna - nie wchodzi (na ten wymiar) osłona na aku, ale 'isi' to nie wadzi
ps3.
któreś ze zdjęć/screenów [piszę z telefonu, a fotki dodane hurtem] - (ok 14kg) to bosh. Jest różnica?
Nie śledziłem całego wątku! Bo ktoś ma dizla, a ktoś inny benzynę i różne pojemności będą potrzebne..
Aaaale kupujcie akumulatory ma WAGĘ, nie na logo i kolorowe etykiety!
IM WIĘKSZE GÓWNO, tym więcej kolorów.
Marki VARTA, BOSH etc. Jadą od lat na renomie zdobytej wieki temu!
Im cięższy 'aku', tym lepszy i dłużej posłuży!
ps.
NIE MA ZA CO
ps.2
ten EXIDE PREMIUM, to 'bomba' przeszło 22kg. Mam insignię 1.8 benzyna - nie wchodzi (na ten wymiar) osłona na aku, ale 'isi' to nie wadzi
ps3.
któreś ze zdjęć/screenów [piszę z telefonu, a fotki dodane hurtem] - (ok 14kg) to bosh. Jest różnica?