--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
blade2

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: blade2 » 2 sty 2015, o 18:20

Witam,
dopadło i mnie..... 5dni temu komunikat pojawił sie po raz pierwszy, ... Wymieniona felerna uszczelka...i problem znikł,
dla tych którym po wymianie tej uszczelki problem nie znikł: możliwe że jest pękniętą obudowa filtra oleju,tam gdzie znajduje się kranik do spuszczania oleju z filtra- info od aso z austri- pech chcial ze bylem na feriach i tam mnie to dopadło, a nie chciałem z tym sie poruszać bo temat znalem, koszt 245 euro, trochę drożej niż u nas w aso, dwa dni roboty

seba969

Post autor: seba969 » 2 sty 2015, o 23:45

To teraz wyjdzie na jaw moja historia z takim oto komunikatem a mianowicie:
Dzien w którym kupilem insignie na zawsze zostanie w pamięci, to było moje fatum, zawsze sobie myslalem ze jak kupie nowy samochod to cos sie zepsuje, no i stalo sie.
Wyjechałem z komisu, przejechałem 15 mil i wyświetlił mi sie komunikat "niskie ciśnienie oleju - wyłącz silnik" i auto straciło moc. Ogolnie auto jest jeszcze na gwarancji, na drugi dzien pojechałem do komisu i zgłosiłem problem, z racji ze była to niedziela kazali mi zadzwonić w poniedziałek do aftersale i im to powiedzieć
Tak tez zrobiłem i przyjechali laweta po auto, dzwonilem do nich pozniej i powiedzieli ze zmieniają mi silnik na nowy :) tak tez sie stalo, nowe serce i podzespoły :) i extra 1 rok gwarancji wiecej

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 sty 2015, o 06:57

I widać w jakich różnych dwóch światach żyjemy.

Rafsul88

Post autor: Rafsul88 » 4 sty 2015, o 08:29

A.M. pisze:piszesz że zdemontowano miskę i półosie dlaczego półosie one wchodzą do skrzyni biegów
i czy widziałeś ten v ring i czy miał jakieś symbole, wymiary

sory, że dopiero teraz ale musiałem się upewnić, czy ta uszczelka nie została wyrzucona a jednak jeszcze jest ...
na uszczelce jest numer 306377000 - jednak nie jest Ci on potrzebny bo w każdym ASO temat znany i wystarczy powiedzieć uszczelka między pompą oleju a smokiem i szybko Ci znajdą... w załącznikach kilka fotek tej malutkiej, ale jakże kłopotliwej uszczelki.

Jeśli chodzi o pół-oś to trzeba było wytargać bo misa by na dół nie zeszła do tego rozkręcanie wydechu i uniesienie silnika delikatnie do góry, ja rozkręcałem wtedy też przód wydechu bo wycinałem CAT'a odrazu i wymieniałem złącze elastyczne i przy okazji wszystkie uszczelki układu wydechowego od turba do końca :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 4 sty 2015, o 10:26

no rzeczywiście taka uszczelka jest nie do kupienia na rynku, myślałem że chodzi o typowy V-ring lub też oring.
Ta jest nietypowa i tylko pozostaje ASO
Dzięki za foto

kruszynos

Post autor: kruszynos » 8 sty 2015, o 20:08

Witam. 2.0 cdti Niske cisnienie oleju to standardowa usterka ale nie mozna jej lekcewazyc ,efekt usterki (ZATARTY SILNIK) a to juz koszta.Usuniecie usterki 400zl

kruszynos

Post autor: kruszynos » 8 sty 2015, o 22:46

Oring (uszczelka) miedzy miska olejowa a blokiem silnika.Oring 60zl i koszty robocizny 0zl bo robie sam ):

kruszynos

Post autor: kruszynos » 9 sty 2015, o 09:50

340 zl za wyjecie polosi zdjecie miski uszczelnienie miski to chyba dobra cena.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 10 sty 2015, o 20:42

U mnie to samo zaczyna wyświetlać w poniedziałek jedzie na serwis zobaczymy co wyjdzie.

blade2

Post autor: blade2 » 10 sty 2015, o 22:11

a czy do 2010 r nie trzeba było ściągać półosi ??

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 10 sty 2015, o 23:20

Skoro w 2008 trzeba było to znaczy że do 2010 trzeba było a może że nawet w każdym roczniku bo co na rocznik to ułożenia silnika? Chodzi o zawadzającą miskę olejową która raczej wraz z rokiem się nie zmieniła.

traha

Post autor: traha » 24 sty 2015, o 18:50

Z tego co pamiętam do wyjęcia uszczelki która starcza na około( 150 tyś już przy takich przebiegach zaczynają się problemy a serwisy robią zmianę oprogramowania żeby to zatuszować ) trzeba odkręcić od miski mocowanie półosi i ją wyjąć, skrzynie trzeba poluzować bo zachodzi na dwie śruby, łapę poduszki ,rurę z dpf i chyba tyle i dla tego tyle kasy biorą bo jest co robić .Także proponował bym profilaktycznie wymienić ja jestem po lecz za późno i się przytarł na panewkach głównych=szlif ału.Był komunikat o niskim ciśnieniu oleju serwis wgrał nowy program ale program nie naprawił uszczelki tylko uśpił czujność.Wada dotyczy silników 2.0 cdti wszystkie wersje.

Kot

Post autor: Kot » 24 sty 2015, o 23:30

Faktycznie roboty sporo a uszczelka robi się jak kamień ubija i przestaje przylegać przez co są spadki ciśnienia.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 25 sty 2015, o 21:24

U mnie serwis też każe na razie jeździć maja mieć w przyszłym tygodniu jeszcze jedną iske i niby tam będzie więcej czasu aby potestować żeby mieli pewność że pomoże i wtedy jak coś moja gdyż u mnie teraz jak jest cieplej to dosłownie na chwile jest i ginie ,.

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 25 sty 2015, o 21:52

Wymieniałem dwa tygodnie temu. Koszt uszczelki nie całe 60zł. plus uszczelniacz ok.70zł. Ja kupiłem jeszcze olej 208zł, gdyż mimo niedawnej wymiany mechanik polecił mi wlać nowy. W serwisie za robociznę wyliczyli 350zł (olej mówili, że mogą zlać i wlać z powrotem). Zaprzyjaźniony mechanik za robociznę wziął 80zł. Mówił tylko o odkręceniu wydechu, natomiast o półosiach nic nie wspominał. Komunikat na razie zniknął, więc mam nadzieje, że jest wszystko OK. :)
Krzysztof

Kot

Post autor: Kot » 25 sty 2015, o 22:27

wojtassss pisze:Grzesiek ile Cię to wyniosło jeżeli to nie tajemnica? Ile czasu zeszło?
Akurat auto klienta uszczelka 60zł wymiana 300 do 400 w zależności czy nie wystąpią jakieś komplikacje po drodze czas ok 2,5 H.

-- 25 sty 2015, o 22:27 --

A jeszcze jedno taka nieoficjalna serwisowa porada którą udzielili mi znajomi z gmu z racji wypalania dpfu i jeździe na dexosie 2 olej lepiej jest wymienić co 15 max 20 tys km. wtedy znacznie opóźnimy uszkodzenie tego elementu i kilku innych podzespołów.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 26 sty 2015, o 06:01

Sądząc po wpisach w Oddziały ICP to gdzieś z dolnośląskiego :)

Kot

Post autor: Kot » 26 sty 2015, o 21:11

Niestety kawałek ;/

-- 26 sty 2015, o 21:11 --

Ale jak dobiegnie wymiana oleju wrzucam manuala z wymianą tej uszczelki ;)

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 1 lut 2015, o 08:42

U mnie w poniedziałek idzie na serwis na wymianę.

Matrix1540

Post autor: Matrix1540 » 2 lut 2015, o 15:32

Panowie, mam problem z tym komunikatem o ciśnieniu oleju. U mnie nie trzeba nawet odpalać silnika żeby wyskoczył błąd P0520-obwód czujnika ciśnienia oleju silnikowego. Wystarczy błąd skasować, wyłączyć zapłon, włączyć ponownie i mamy znowu ten sam błąd. Czujnik trzypinowy wymieniłem-pozostaje instalacja elektryczna bo definitywnie coś elektrycznego tu nie gra. Ma ktoś może jakiś schemat tej instalacji czujnika? Nie wiem nawet za bardzo jak działa to trzypinowe dziwadło:(

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”