dare50 pisze: ↑17 wrz 2022, o 10:32
Kolego @Radek84 i tu nie masz kompletnie racji, F1 to nawet nie będę dyskutował widocznie nie oglądasz nie znasz się, tak samo Nascar wiesz jak są budowane auta? widocznie też się nie znasz że podajesz jako przykład, a w rajdach przecież też jadą ośki więc z dupy te Twoje dywagacje, a teraz praktyka jeździłem ośką i jeżdżę 4x4 i nie powiem ze w zakrętach nic nie daje tylko trzeba umieć jeździć 4x4 bo jak ktoś jedzie 4x4 w zakrętach jak ośką to będzie pisał tak jak Ty .
Jeździłem amatorsko w rajdach, i po torach jak większość takich zapaleńców jak ja. Masz auto do opalania to próbujesz wszystkiego. Swego czasu miałem do tego przystosowane 3 auta (astra f c20xe)nie w jednym czasie i wiem co mówię i o czy mówię. W rajdach jeżdżą ośki i dlatego jest podział na klasy i moce. Więc moje dywagacje nie są z dupy. Pojedź do byle jakiej szkoły jazdy i pogadaj z ludźmi którzy mają o tym pojęcie.
Rozpierdziela mnie to jak powiesz człowiekowi który kupił auto 4x4 że w zakręcie nic mu to nie da. Każdy jeden odrazy odpala się jak czajnik z gwizdkiem.
Myślicie że opona jak jedzie na granicy przyczepności w zakręcie to siły występujące przy przyspieszaniu, czy zwalnianiu autem 4x4 jej pomagają utrzymać to auto w zakręcie? Chyba jasne jest że każdy ruch w jedną czy druga spowoduje uślizg, czy to 4x4 czy ośka, a biorąc pod uwagę masę 4x4 jest cięższe i opona w zakręcie ma więcej roboty.
Dodano po 17 minutach 16 sekundach:
dare50 pisze: ↑17 wrz 2022, o 10:32
trzeba umieć jeździć 4x4 bo jak ktoś jedzie 4x4 w zakrętach jak ośką to będzie pisał tak jak Ty .
Zdrac te tajemnicę jak się jeździ w zakrętach autem 4x4.
Ja ci zdradzę moje doświadczenia właśnie z rajdów. Jak dasz dużo gazu w mocnym 4x4 całe auto zaczyna płurzyc bokiem i albo mocna kontra i więcej gazu, albo mniejsza i ujmujesz gazu, ale nawet osoba zangażowana w Motorsport zdarza się przesadzić i auto obraca, ale to jest jazda na maksa, a o kierowcach cywilnych myślę że 90% skończyło by na drzewie lub rowie. Ośka jeżeli ma przejechać zakręt bez zarzucania czy wyplucia auta przodem zrobi to z tą samą prędkością co czterolap.
Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
dokia pisze: ↑17 wrz 2022, o 12:43
@Radek84, zazdroszczę Ci udziału w wyścigach NASCAR

też na pewno nie jeżdżą tam żadne Insignie. I tak trochę rozmarzyłam się jakbym była na forum sportowych aut, a my niestety nie mamy nic sportowego w insigniach.
No trochę wspólnego ma Buick Regal to chyba amerykański odpowiednik insigni
Dodano po 4 minutach 18 sekundach:
Wystarczy jeden wypad na tor i obczaic zakręt który na maksa przejedzie się np 120 z napędem 4x4. Potem proponuje odpiąć wtyczkę od tylnego napędu i gwarantuje że ten sam zakręt pokonacie z tą samą prędkością.
Dodano po 14 minutach 22 sekundach:
dokia pisze: ↑17 wrz 2022, o 12:43
Od dzisiaj nowy taryfikator to raz, a dwa wrażenia wg mnie zależą od Nm

jeździć już szybko nie będę

. Ponieważ od maja mam czipa i 500Nm zaraz przy 3krpm to troszkę czasem jest niefajnie. Stwierdzam po czasie tym że producent zaprojektował auto i wszelkie softy stworzył tak aby było najbezpieczniej.
Poprzednio miałem Vectrę c z silnikiem z20net zrobionym na 308koni i 476Nm na 3 biegu przy 140km/h jak się wcislo gubiła trakcję, ale i tak jazda nią powodowała uśmiech na twarzy.