--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
jaromat

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: jaromat » 24 paź 2014, o 18:35

tak,wiatrak jest jak najbardziej na miejscu

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 24 paź 2014, o 19:25

Poczytaj wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są na forum. Odnośnie diody też jest wszystko podane jak na tacy.

seba969

Post autor: seba969 » 25 gru 2014, o 12:38

witam
czy moglby mi ktos przyblizyc operacje dolozenia diody DPF-u bo przegladam forum i nie bardzo moge znalezc watek o tym
z gory dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 25 gru 2014, o 13:17

Wyszukiwarka dwa słowa: montaż DPF i masz http://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=421 :)

seba969

Post autor: seba969 » 25 gru 2014, o 14:40

dzieki za info

pawi

Post autor: pawi » 28 gru 2014, o 13:37

No chyba padł rekord w końcu wypaliło po 1860 km. Wypalanie trwało na odcinku 14 km.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 gru 2014, o 14:10

no ale coś więcej, po jakich trasach
ile autostrady a le miasta

pawi

Post autor: pawi » 28 gru 2014, o 14:21

Nawet jakby to było 100 % autostrady to i tak dobry wynik. Więc tak zwykła trasa 80 % 90-120 km/h reszta miasto

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 gru 2014, o 14:52

No to rzeczywiście rekord,
ja miałem 80% trasy i wypalanie po 1300km, obecnie 80% miasto i co 350km

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 28 gru 2014, o 21:52

przejechałem 1600 km, głównie traski 90-140 no i po mieście z tego było może z 200 km jakby to podliczyć i ciągle czekam... i czekam... aż zaczęło mnie to dziwić we wtorek znów trasa 500 km, może przepali się i zobaczmy ile będzie między przepalaniem
Insignia 2.0 cdti ...jeszcze 160 KM 4x4

Darkoo

Post autor: Darkoo » 3 sty 2015, o 20:20

Korzystając z wątku dotyczącego wypalania DPF-a chciałem wam opisać to co ostatnio zaobserwowałem u siebie w Insigni z 2009 roku, diesel 2,0, 160 KM, automat, przebieg 134 tys. Zaznaczę, że dopiero od niedawna jestem jej posiadaczem.
Mianowicie parę dni temu po uruchomieniu auta zauważyłem, że zapaliła mi się kontrolka od ogrzewania tylnej szyby. Czytając wasze opinie wiem, że jak DPF rozpocznie wypalanie to wzrasta spalanie na 1,5-2,0 litra oraz wzrastają obroty silnika, a także uruchamia się ogrzewanie tylnej szyby (dla obciążenia pracy silnika) - tak właśnie miałem. Nie byłoby nic w tym dziwnego, jakbyście nie sugerowali zamontowania dodatkowej diody połączonej z ogrzewaniem tylnej szyby tylko po to aby wychwycić moment rozpoczęcia wypalania. Podobno w trakcie wypalania DPF-a szyba się grzeje ale bez żadnej sygnalizacji. U mnie się akurat kontrolka ogrzewania tylnej szyby zapaliła. Dlatego uznałem, że DPF rozpoczął wypalanie. Więc ruszyłem autem, przejechałem ok. 8 km w mieście, po czym zaobserwowałem że kontrolka ogrzewania szyby wyłączyła się. Dlatego zatrzymałem się, sprawdziłem spalanie chwilowe (<1,0 litra) i uznałem że wypalanie się zakończyło. Nic by w tym nie było również dziwnego, jakby po przejechaniu przez kilka dni ok. 70 km znowu rano po uruchomieniu auta zapaliła mi się kontrolka ogrzewania tylnej szyby i wzrosło spalanie, a także charakterystyczny smród, który jest elementem wypalania filtra. Tym razem przejechałem się po drodze ekspresowej (>2 tys obrotów) i po samoczynnym zgaszeniu kontrolki (koniec wypalania) zakończyłem jazdę.
Powiedzcie mi czy :
1. Zapalenie się kontrolki ogrzewania tylnej szyby jest zawsze przy wypalaniu? Jeżeli tak to nie rozumiem dlaczego sugerujecie zamontowanie dodatkowej diody - czyżby nie we wszystkich autach.
2. Czy po tak krótkim czasie i dystansie (ok. 80 km) jest to normalne, że ponownie nastąpiło wypalanie?
Sorky za tak rozwlekły wątek, ale chciałem szczegółowo opisać moje spostrzeżenia.

seba969

Post autor: seba969 » 3 sty 2015, o 21:16

Prawdopodobnie to nie włączyło ci sie wypalanie, poprostu miałeś zimne auto i na początku obroty sa wyższe cos na bazie ssania w benzyniakach, i masz ustawione automatyczne odparowywanie tylnej szyby, ja tez tak mam :)

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 sty 2015, o 21:24

Wszystko tak jak pisze seba, zimny silnik i załączone odparowanie.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 4 sty 2015, o 09:58

Darkoo pisze:U mnie się akurat kontrolka ogrzewania tylnej szyby zapaliła. Dlatego uznałem, że DPF rozpoczął wypalanie.
Przy wypalaniu DPF nigdy nie świeci się kontrolka ogrzewania szyby.

seba969

Post autor: seba969 » 4 sty 2015, o 11:59

Dokładnie :) dlatego powstał temat dołożenia diody dpf-u z którym polecamy sie zapoznać i dołożyć sobie taka diodę, nic trudnego
Pozdrawiam

Darkoo

Post autor: Darkoo » 4 sty 2015, o 23:52

No widzicie, zadzwoniłem wczoraj do ASO i opisałem im moją sytuacje z tą zapalającą się kontrolką od ogrzewania tylnej szyby i mi powiedzieli że tak właśnie jest przy wypalaniu. To już zgłupiałem - czyżby nie mieli wcale wiedzy na ten temat?
Jak jest tak jak mówicie to chętnie bym sobie taką diodę zamontował, ale sam nie dam rady - nie mam takiej wiedzy jak Wy.
Macie może jakieś namiary na kogoś kto na śląsku mógłby mi to wykonać?

prokop

Post autor: prokop » 5 sty 2015, o 01:21

Jeżeli chodzi o automatyczne zapalenie lampki ogrzewania tylnej szyby od razu po odpaleniu auta to jest zależne od temperatury zewnętrznej (jak dobrze pamiętam u mnie poniżej 3 stopni celsjusza zaczelo działać ). Jeżeli chcesz to wyłączyć - przycisk config na panelu radia - Ustawienia pojazdu - Klimatyzacja i jakość powietrza - Automat. odraszanie tyłu.

A jeżeli chodzi o sygnalizację wypalania DPF na 100% warto dorobić.

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 5 sty 2015, o 08:55

wojtassss pisze:Dasz sobie rade z podpięciem dwóch przewodów. Nic nie spalisz, nie bój się. Bierz przewód + diodę i montuj.
Własnie, nie bój się bo jakby coś to wojtassss daje swoją inke :D

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 5 sty 2015, o 22:00

Darkoo pisze:No widzicie, zadzwoniłem wczoraj do ASO i opisałem im moją sytuacje z tą zapalającą się kontrolką od ogrzewania tylnej szyby i mi powiedzieli że tak właśnie jest przy wypalaniu. To już zgłupiałem - czyżby nie mieli wcale wiedzy na ten temat?
Możesz mi wierzyć lub nie (z czasem i tak uwierzysz), że wiedza w ASO jest żenująca. Na bank dioda od ogrzewania szyby nie zapala się przy dopalaniu filtra ! I na pewno jak pisze już kilka osób wyżej masz po prostu ustawione tak w konfiguracji (którą możesz sam zmienić), że ogrzewanie samo się załącza .

Darkoo

Post autor: Darkoo » 6 sty 2015, o 09:41

Więc pozostaje mi montaż kontrolki.
Dziękuję Wam za cenne wskazówki.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”