--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

OPL Monitor - aplikacja na Androida

ODPOWIEDZ
Puszeq
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2009
Miasto: Górki

Re: OPL Monitor - aplikacja na Androida

Post autor: Puszeq » 8 lut 2022, o 23:59

Witam, czy w silniku astra j 1.7cdti A17DTF będą dostępne wskaźniki, po dekodowaniu vin pisze że nie ma jeszcze dodanych wskaźników do tego silnika?
Interface icar2

Radek14
Nowicjusz
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: TKI
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Radek14 » 9 lut 2022, o 11:52

Potwierdzam że STN1170 od viakena nie działa z licznikiem i innymi na magistrali SWCAN. Jest jeszcze fejs na STN1170 od firmy CCY który podobno ma SWCAN ale tego osobiście nie testowałem. Co do nowej wersji aplikacji to dla Astry J poza zmianą wyglądu ikonki połączenia z samochodem nic się niestety nie zmieniło. W panelu dpf nadal źle jest wyświetlany egt i egr (cały czas zero).

eMGie
Użytkownik
Auto: Insignia ST manual
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: eMGie » 9 lut 2022, o 12:11

Ja egr też mam binarnie :-) to znaczy albo 0 albo 1 %

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 9 lut 2022, o 17:44

Radek14 pisze:
9 lut 2022, o 11:52
Potwierdzam że STN1170 od viakena nie działa z licznikiem i innymi na magistrali SWCAN.
Pewnie jak pisze kol.Ping Viaken nie obsługuje liczników, chociaż ja mam VSCAN STN2120 i ten po SWCAN się łączy, przynajmniej odczytuje błędy z modułów po SWCAN (w mojej corsie poduszki powietrzne, DIS, wyświetlacz), przykładowy screen poniżej. Może STN2120 może więcej niż STN1170 :?:
XRecorder_09022022_173312.jpg
EDIT: jeśli chodzi o dodawanie VSCAN STNxxxx, to w apce trzeba dodać jako vLinker (podobnie jak OBDLinki), bo jak się doda jako Vgate iCar/ELM327, to wtedy faktycznie nie łączy się po SWCAN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Radek14
Nowicjusz
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2015
Miasto: TKI
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Radek14 » 10 lut 2022, o 07:41

Mój dokładnie to "Polski ELM327 v3 Bluetooth MS HS CAN FORD STN1170" z 2018 roku ale zaktualizowałem firmware do najnowszego. Może była jakaś zmiana i te nowsze obsługują SWCAN. Oczywiście w OPL-Monitor był wybrany jako vLinker.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 18 lut 2022, o 23:28

Viaken chyba ma dwa rodzaje.

krupers
Nowicjusz
Auto: Astra-K
Rok produkcji: 2017
Miasto: Varsovia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: krupers » 22 lut 2022, o 09:45

Właśnie kupiłem vLinker MC+ i takie coś mam w ustawieniach...

Czy to błąd czy serio aż takie ceny są za zegary :/

PS - Dodam, że szyby mam za darmo z użyciem iCar :(

Ja nawet bym roczny abonament kupił aby rozszerzyć zegary, ale ta cena to już ponad moje możliwości... a nawet nie wiem czy zadziała ;(

Może autor wspomógłby coś w tej sprawie...

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 22 lut 2022, o 10:03

Co ma Ci pomóc?
Przecież nikt Ci nic nie karze.

krupers
Nowicjusz

Post autor: krupers » 22 lut 2022, o 10:18

Kolego drogi, to że jesteś tu dłużej, nie znaczy iż masz więcej doświadczenia w kwestii zrozumienia wypowiedzi i wątków na forum, a już na pewno mojej - precyzyjnej wypowiedzi.

Pozwolę wyjaśnić, bo nie zauważasz:

Ceny tu wyświetlone są absurdalne i/lub błędne. Szyby na jednym module są bezpłatne, na tym płatne. Zegary wszędzie każdy mówi o cenie rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu złotych, a tu są jakieś absolutnie z kosmosu.

Więc tak - autor może pomóc i mam nadzieję, że wyjaśni w tej kwestii sytuację, bo w tym celu wpis powstał.

PS - Gdybyś nie wiedział, celem jest także uspójnienie cen i wsparcie autora tej aplikacji, a nie wydawanie środków za granicę komukolwiek. Tokeny w Opel Scanner to 50-60zł za ruch, więc mam prawo o to pytać. Jeśli nie masz nic sensownego do wniesienia do wątku, proszę byś powstrzymał się od złośliwości i docinek tego typu :/

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 22 lut 2022, o 10:24

Nie będę się kłócił. Znajdź sobie kogoś do zegarów za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych.
Chyba nie żyjesz w realnym świecie i nie widzisz cen jakie teraz są wszędzie.
Powodzenia.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 22 lut 2022, o 10:38

krupers pisze:Kolego drogi, to że jesteś tu dłużej, nie znaczy iż masz więcej doświadczenia w kwestii zrozumienia wypowiedzi i wątków na forum, a już na pewno mojej - precyzyjnej wypowiedzi.

Ceny tu wyświetlone są absurdalne i/lub błędne. Szyby na jednym module są bezpłatne, na tym płatne. Zegary wszędzie każdy mówi o cenie rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu złotych, a tu są jakieś absolutnie z kosmosu.

Więc tak - autor może pomóc i mam nadzieję, że wyjaśni w tej kwestii sytuację, bo w tym celu wpis powstał.

PS - Gdybyś nie wiedział, celem jest także uspójnienie cen i wsparcie autora tej aplikacji, a nie wydawanie środków za granicę komukolwiek. Tokeny w Opel Scanner to 50-60zł za ruch, więc mam prawo o to pytać. Jeśli nie masz nic sensownego do wniesienia do wątku, proszę byś powstrzymał się od złośliwości i docinek tego typu :/
Odezwij się na PM.

Zrodzone w bólach przy uzyciu Tapatalka

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 22 lut 2022, o 11:28

krupers pisze:
22 lut 2022, o 10:18
Kolego drogi, to że jesteś tu dłużej, nie znaczy iż masz więcej doświadczenia w kwestii zrozumienia wypowiedzi i wątków na forum, a już na pewno mojej - precyzyjnej wypowiedzi.

Ale tak jak mazmarcin napisał to nie jest obowiązkowa aplikacja. Nie stać cię nie używaj.
Cena jeśli autor będzie miał kaprys może być nawet 1000 zł.
A co do realiów cenowych to chyba nie masz bladego pojęcia za ile co się robi. Czasy vectry i astry F oraz robienia za flaszkę minęły bezpowrotnie :)
Token do opelscanner fakt tyle kosztuje a ile kosztuje sam interfejs ? 1200 zł wydasz na całość ??

Zresztą, korzystaj z usług ludzi którzy robią za 50 zł chińskimi clonami tylko nie miej pretensji jak uwalą ci licznik albo inny sterownik.

krupers
Nowicjusz

Post autor: krupers » 22 lut 2022, o 11:54

Kolego szanowny,
oczywiście - w kwestii cen zgadzam się, ale bądźmy rozsądni. Poza tym przeczytaj (podobnie jak kolega Marcin) całość mojej wypowiedzi, bo chyba umknęła Ci jedna kwestia o której pisałem. Ale również Tobie powtórzę z kultury:

Po podłączeniu jednego interfejsu szyby są bezpłatne, a po podłączeniu innego już płatne... to kwestia aplikacji, czy interfejsu, że ceny są lub ich nie ma?

A odnośnie samego interfejsu, to zauważ iż większość tych osób, które oferuje takie operacje robi to właśnie za pomocą OS lub dedykowanego MDI. Jednak ceny nawet dzisiaj nie zmieniły się aż tak. A zauważ, że zmiany przez te osoby są robione nie za jednym razem, ale kilkukrotnie, zatem za każdym razem koszt taki przekraczałby sens wykorzystania. A w OS token to jednorazowe zapisanie konfiguracji.

I wprowadźmy logikę do naszej rozmowy Panie Komisarzu ;) W kwestii klonów - gdybyś tak mówił na poważnie, zauważyłbyś iż znaczna większość osób tutaj korzysta z takich właśnie klonów i jakoś nikt im nie zwraca uwagi - bo po co wydać na iCar 50zł, skoro na Ali kupują to samo (ELM327 za 5zł)...

Ale nie moim celem był ten wpis i naprawdę nie chcę się kłócić, bo nie jestem do tego ani upoważniony, ani uprawniony, ani nie jestem takiej natury. Preferuję sensowne rozmowy i logikę w wypowiedzi ;)

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 22 lut 2022, o 12:32

Pojawiłeś się wczoraj na forum i zaczynasz kozaczyć. Siedzę w temacie programowania od kilkunastu lat, ceny się zmieniły znacznie i to na wyższe głownie po tym jak kilka lat temu weszła insignia polift i liczniki kolorowe LCD.
Widzę że jednak jesteś świeży w tematach programowania bo "chińskie clony" to potoczna nazwa opcom a nie to że ktoś kupił wtyczkę OBD od chinczyka.
Naprawdę skończ się mądrować i zacznij od poczytania postów z kilku ostatnich lat na temat modyfikacji liczników a potem dyskutuj.
Co do kwestii znalezienia buga w programie to zupełnie inna para kaloszy i wystarczyło w tej kwestii napisać bezpośrednio do autora programu a nie tu filozofować o cenach.

Sam skierowałeś tą rozmowę na takie tory.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 22 lut 2022, o 12:40

No niestety są jeszcze osoby co by chcieli wszystko za przysłowiową złotówkę, i w dodatku najlepsze jest to że ma pretensje do autora aplikacji że tak drogo, kurka ciekawe czy napisałeś do np. Orlenu dlaczego paliwo jest już ponad 5.50 a miało być tanio :lol: .

mika9521
Forumowicz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B16DTH
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mika9521 » 22 lut 2022, o 13:29

dare50 pisze:
22 lut 2022, o 12:40
...
Kolega również myśli że zrobienie takiej aplikacji to pare min roboty a potem cyk 200zł od sztuki i fajrancik. Zaglebialem się w to - nie jest proste zrobienie takiego czegoś od zera (nie wiem jak było w przypadku Przemka). Algorytmy seedkey, komunikacja po SW CAN z zegarami, odczyt adresów, trzeba wiedzieć który bit za co odpowiada, przykład:

02 EF FF FF CF DF FF FC 7E FF 5E 3F FF FF 7F 6A FF C0 FF FF FE 7F 5F D7 7F 5D BF FE F9 37 F8 7F 01
03 FF FF FF FF FF 01 3F FE EF FF E7 BF E4 03 80 FC BF 01
A1 7F 11 E0 FF FF FF 7F E9 5F 3D 45 0F 00 01 20 02
A3 BF 85 57 24 2F 90 C7 C4
A4 8A F3 2A 01 2B 06
A5 49 29 00 10 C3 F5 D2 09 04 08 00 00 00 00 11 8F 00 06 20 00 00 01 01 00
A6 F7 9F FB D0 EE E1 1F 00
A7 00
A8 00

I jak - mówi Ci to coś? :D Albo tutaj jest to lepiej pokazuje jak chciałem sobie sam coś takiego zrobić:
glowne menu.jpg
Więc jak potrafisz sam zrobić przy użyciu ELM327 to droga wolna :)
Kolego, możesz sobie to sam zrobić w czym problem. Jak "się nie podoba" to wtedy możesz zostać przy tym co masz... Nie doceniasz co Ping robi tutaj na forum - poczytaj trochę i wtedy tutaj wróć :)

Edit: usunięte cytowanie posta wyżej - nawyk z grup FB gdzie się oznacza odpowiedź :D
Ostatnio zmieniony 22 lut 2022, o 14:19 przez IBZI, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

krupers
Nowicjusz

Post autor: krupers » 22 lut 2022, o 13:35

Panowie, ja ze swojej strony krótko wyjaśnię i kończę temat mojego wątku.
Sam Autor już odpowiedział - sprawa i kontakt nawiązane, kwestia zakończona.
Za chwilę będzie temat polityki i mądralowania, a jak znacie Regulamin nie jest to dozwolone.
Nie dam się wciągnąć. Nie wprowadzajmy tekstów z fejsbukowych grup, nie psujmy Forum.

@dare50:
Trochę spoleruj swoje teksty, bo też nie zrozumiałeś całości wypowiedzi, a czytasz wybiórczo. Dziękuję Ci za "błyskotliwe" porady - nie skorzystam i nie chcę dyskutować. Miłego dnia.

@mika9521:
Kolego, dziękuję, podobnie jak powyżej. I jeszcze jedno - w Regulaminie masz zabronione cytowanie postu zaraz pod nim, a właśnie to zrobiłeś. Czytasz ten Regulamin? Podpowiem 5.a.5.

@Holios:
Od kozaczenia trochę odejdź, bo nie ja tutaj wysnułem brak zrozumienia i nie ja komentuję lekko pod publiczkę i ku uciesze gawiedzi, a tak wynika z Twoich komentarzy. Poza tym nie będziesz mi mówić, czy mam napisać post jednym słowem/monosylabami, czy mam się rozpisać się na litanię ze wszystkimi swoimi uniesieniami. Napisałem co uważam i napisałem to kulturalnie - znam swoje miejsce i dlatego napisałem w kierunku pomocy, której kwestii wcześniej nie poruszano. Nie uważam, że napisanie tego posta jest obarczone niezrozumieniem wątku, bo czytam go od dawna, zanim się wypowiedziałem i nie na darmo zainwestowałem w polecane rozwiązania, aby teraz czekać na gotowce. Nie muszę Ci się tłumaczyć - nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy. Pozdrawiam i miłego dnia.

Administrację przepraszam, jeśli popełniłem błąd, nie to było moim celem, jednak widzę iż tutaj też są prowokatorzy...
Nie wchodzę już w temat, aby nie schodził poza wyznaczony kierunek.

mika9521
Forumowicz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B16DTH
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mika9521 » 22 lut 2022, o 13:47

Również uważam że dyskusje można zakończyć - swój post poprawiłem. Nawyk z fb gdzie się oznacza odpowiadając. ALe widzę że argumentów zabrakło jak już buszujemy po regulaminie w celu szukania drobnostek ale przyznaje się - zapomniałem o tym cytowaniu :D

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 lut 2022, o 14:24

@Krupers - proszę nie wchodzić w kompetencje moderatorów. Proszę najpierw czytać, ew, pisać PW (np. do autora programu), a potem dopiero pisać posty. Uniknie się wtedy podobnych "nieporozumień".
@Wszyscy - kolejne posty nie na temat będą nagradzane.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 22 lut 2022, o 14:40