--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMetaliczny dźwięk stukanie w okolicy silnika
-
Robert.el
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Re: Metaliczny dźwięk stukanie w okolicy silnika
Siemanko, rozwiązał może ktoś z was problem tych odgłosów z pierwszego posta?
-
Marcel
- Nowicjusz
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Część wszystkim,
Czy jesteście mi w stanie podpowiedzieć co to za dziwne stuki w komorze silnika. Insignia 2.0 A20DTH, automat.
https://www.dropbox.com/sh/n6hb9ztt1rjf ... WWEda?dl=0
Czy jesteście mi w stanie podpowiedzieć co to za dziwne stuki w komorze silnika. Insignia 2.0 A20DTH, automat.
https://www.dropbox.com/sh/n6hb9ztt1rjf ... WWEda?dl=0
Ostatnio zmieniony 24 sie 2021, o 13:22 przez Marcel, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Jak maszyna do szycia. Jak nie zaglądałeś w panewki to zrób to zamiast dźwięku słuchać.
-
Marcel
- Nowicjusz
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Pierwsze podejrzenie to panewki, zostały wymienione i niestety stuki jak były tak są.
-
Pawel_wro
-
Mar_io
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: SWD
Witam,
Odświeżę troszkę temat. Mam u Siebie w 2.0DTH 160Km podobny dźwięk jak kolega na filmie (pozwoliłem sobie wstawić):
Jednakże u mnie ten dźwięk jest głośniejszy, występuje tylko na zimnym silniku - po długim postoju (np po nocy) tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu bądź przejechaniu 500m ustaje. Po wciśnięciu sprzęgła również ustaje!. Silnik pracuje normlanie, żadnych błędów, sprężarka klimy nie robi różnicy, parametry w OPL monitor w normie. Na pewno nie są to panewki ani dwumasa (sama w sobie, test pod obciążeniem 1000obr/min/5bięg) wszystko w porządku. Obstawiam łożysko sprzęgła bądź inny element przeniesienia napędu, który po rogrzaniu do powiedzmy tam 60-70 stopni powoduje zmianę tolerancji pasowania i stąd ustaje to stukanie. Może być to również któreś z łożysk skrzyni biegów, które po wysprzęgleniu na zimnym bądź po rozgrzaniu powoduje podobny efekt. Dzieje się to tylko na zimnym silniku.
Może ktoś z Was nakieruje mnie na ten problem, bądź z czymś podobnym się spotkał?
Dziękuję i pozdrawiam.
Odświeżę troszkę temat. Mam u Siebie w 2.0DTH 160Km podobny dźwięk jak kolega na filmie (pozwoliłem sobie wstawić):
Jednakże u mnie ten dźwięk jest głośniejszy, występuje tylko na zimnym silniku - po długim postoju (np po nocy) tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu bądź przejechaniu 500m ustaje. Po wciśnięciu sprzęgła również ustaje!. Silnik pracuje normlanie, żadnych błędów, sprężarka klimy nie robi różnicy, parametry w OPL monitor w normie. Na pewno nie są to panewki ani dwumasa (sama w sobie, test pod obciążeniem 1000obr/min/5bięg) wszystko w porządku. Obstawiam łożysko sprzęgła bądź inny element przeniesienia napędu, który po rogrzaniu do powiedzmy tam 60-70 stopni powoduje zmianę tolerancji pasowania i stąd ustaje to stukanie. Może być to również któreś z łożysk skrzyni biegów, które po wysprzęgleniu na zimnym bądź po rozgrzaniu powoduje podobny efekt. Dzieje się to tylko na zimnym silniku.
Może ktoś z Was nakieruje mnie na ten problem, bądź z czymś podobnym się spotkał?
Dziękuję i pozdrawiam.