--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
marcinsobi
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
chodzi ci o to żeby nie włączały się długie w nocy ? czy autostradowe ?
autostradowych to nie wyłączysz w trybie auto
autostradowych to nie wyłączysz w trybie auto
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Żeby nie włączały się długie - ale to chyba nieporozumienie.
Teraz zrorozumialem o które auto wam chodzi (pokrętło przy drzwiach) - to nie to samo co automatyczne długie.
Czyli jak mam ustawione pokrętło na AUTO ale wyłączone automatyczne długie to AFL i tak pracuje w rożnych trybach?
Teraz zrorozumialem o które auto wam chodzi (pokrętło przy drzwiach) - to nie to samo co automatyczne długie.
Czyli jak mam ustawione pokrętło na AUTO ale wyłączone automatyczne długie to AFL i tak pracuje w rożnych trybach?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2014, o 16:59 przez tomkod, łącznie zmieniany 1 raz.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Wnioskując z tego co napisał yerry to tak 
Wysłano z Sony Xperia Z1 przez Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z1 przez Tapatalk
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Tak, dokładnie.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
No coz, te funkcje które wkleiłeś pewnie działają i teoretycznie sa mega opcja ale ja tego jakoś szczególnie nie zauważam. Moze jeszcze za mało nocą jeździłem gdzie nie ma oświetlonych dróg.
-
ksishu12
Czyli paląca się ikonka "A" oznacza tylko to, że światła drogowe automatycznie się zmieniają...
Dobrze zrozumiałem? Pokrętło mam w pozycji AUTO.
Dobrze zrozumiałem? Pokrętło mam w pozycji AUTO.
-
kstomek
Witam mam taki problem pojawił mi sie komunikat sprawdź układ adaptacyjny reflektorów i sprawdź układ poziomowania reflektorów. Wszystko działa prawidłowo tylko jak pijechałem na kompa nie stwierdzono żadnego błędu.Poodpieciu kompa przestały działać doswietlanie zakretów. Czy ktoś miał juz taki problem?
-
Daniel81
Ja miałem podobnie. Po wielu diagnozach wyszło na to ze zaciera się mechanizm sterujący soczewka chyba któryś z silniczkow. Otwórz raf lektor i poruszaj tym środkiem na prawo i lewo i sprawdź czy na chwile pomogło.
-
GCH
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chojnice
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja miałem odwrotny problem. Najpierw podłączenie pod kompa (made in ryż), sprawdzenie ewentualnych błędów w silniku i innych modułach oczywiście poza AFL. Po pół godziny wracam do samochodu, odpalam, a tam żółta kontrolka na zegarach, ta od świateł skrętnych oraz komunikat na wyświetlaczu "sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów". Przestały działać światła skrętne, doświetlanie zakrętów oraz długie (mam bi-xenon). Przejechałem się trochę, bo musiałem. Jak wróciłem to podłączam znów ten sam sprzęt, żeby sprawdzić co jest a tutaj kontrolka od immo i komunikat na wyświetlaczu odnośnie problemu z układem antykradzieżowym. Odpiąłem ten interfejs w cholerę i wyłączyłem zapłon. Włączam ponownie i wszystko działa pięknie, żadnych kontrolek. Podejrzewam zakłócenia sieci CAN przez interfejs. Dodam tylko, że ostatnio jak otwieram auto i reflektory robią test, to jeden jakby trochę głośno chodzi (w trakcie ruchu soczewki góra/dół).kstomek pisze:Witam mam taki problem pojawił mi sie komunikat sprawdź układ adaptacyjny reflektorów i sprawdź układ poziomowania reflektorów. Wszystko działa prawidłowo tylko jak pijechałem na kompa nie stwierdzono żadnego błędu.Poodpieciu kompa przestały działać doswietlanie zakretów. Czy ktoś miał juz taki problem?
-
kstomek
widze że muszę podjechać na jakiegoś lepszego kompa lub do serwisu może coś poradzą lub NIE.
-
Grzegorz
Ktoś wyżej napisał, że jak się ma ustawione światła w pozycji manual, to nie działają systemy AFL. Czy aby na pewno?
Ostatnio jadąc podczas mgły miałem ustawione światełka na manual i lekko ruszałem kierą, to te słupy światła wydawały mi się, że się poruszają w taki sposób jak ruszałem kierą. Dodam, że auto jechało prosto swoim pasem. Czyli światła reagują na ruch kierą.
Można wyłączyć światłą długie w trybie auto, pociągając dźwignie lewą do siebie (tak jakbyś ostrzegał innego kierowce, że jedzie na długich), wtedy znika ikonka ze światłami z literką "A"
W trybie manual, doświetlanie zakrętów także działa.
Ostatnio jadąc podczas mgły miałem ustawione światełka na manual i lekko ruszałem kierą, to te słupy światła wydawały mi się, że się poruszają w taki sposób jak ruszałem kierą. Dodam, że auto jechało prosto swoim pasem. Czyli światła reagują na ruch kierą.
Można wyłączyć światłą długie w trybie auto, pociągając dźwignie lewą do siebie (tak jakbyś ostrzegał innego kierowce, że jedzie na długich), wtedy znika ikonka ze światłami z literką "A"
W trybie manual, doświetlanie zakrętów także działa.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2014, o 09:31 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
GCH
- Nowicjusz
Ustawienie świateł na manual skutkuje tylko tym, że sam musisz przełączać pomiędzy światłami pozycyjnym, mijania i długimi. Jeśli masz światła w trybie auto, to samochód sam włącza pozycyjne i mijania ale nie długie. Od automatycznego włączania długich jest system automatycznego sterowania światłami drogowymi, jeśli jest on włączony to masz ma zegarach zieloną kontrolkę z literka A. Natomiast doświetlanie zakrętów dynamiczne i statyczne działa niezależnie od tych dwóch pozostałych trybów.
-
Grzegorz
Czy w trybie manual gdy jadę z maksymalnym obciążeniem auta, światła dostosowują wysokość do obciążenia aby nie oślepiać innych kierowców?
Czy jak delikatnie na stacji diagnostycznej obniżę w pionie wysokość świecenia reflektorów to w trybie "auto" samochód dostosuje ustawienie słupa światła do nowych ustawień reflektora, czy będzie próbował wrócić do normalnego świecenia sprzed wyregulowania lampy?
Czy jak delikatnie na stacji diagnostycznej obniżę w pionie wysokość świecenia reflektorów to w trybie "auto" samochód dostosuje ustawienie słupa światła do nowych ustawień reflektora, czy będzie próbował wrócić do normalnego świecenia sprzed wyregulowania lampy?
-
GCH
- Nowicjusz
Nie będzie próbował wrócić, jak obniżysz to będą niżej świecić. Dalej będzie regulował poziom ale już w innym zakresie. Regulacja w pionie i poziomie (doświetlanie zakrętów) nie ma nic do trybu Auto oraz Automatycznych Świateł Drogowych, działa ona na pełnym manualu jak i na pełnej automatyce.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
GCH pisze:Ustawienie świateł na manual skutkuje tylko tym, że sam musisz przełączać pomiędzy światłami pozycyjnym, mijania i długimi. Jeśli masz światła w trybie auto, to samochód sam włącza pozycyjne i mijania ale nie długie. Od automatycznego włączania długich jest system automatycznego sterowania światłami drogowymi, jeśli jest on włączony to masz ma zegarach zieloną kontrolkę z literka A. Natomiast doświetlanie zakrętów dynamiczne i statyczne działa niezależnie od tych dwóch pozostałych trybów.
No nie do końca masz rację. Jak pojedziesz na diagnostykę w trybie auto to diagnosta zawału dostanie. W tyrybie manualnym reflektory ustawiają się tak jak wnormalnym samochodzie a w auto świecą na boki. Na pierwszym badaniu mój koleś diagnosta nie wiedział o co chodzi jak odpalił i podjechał przyrządem, dopiero na manualu otworzył gębę ze ździwienia że jednak dobrze ustawione.
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
Mam zapytanie
Wywaliło mi błąd "sprawdź układ adaptacyjny reflektorów" poczytałem Wasze posty i sprawdziłem
Przepaliła mi się żarówka doświetlania, była zwykła (mam przedlift bi xenon afl)
No to teraz mogę się podjąć tuningu, co mogę tam fajnego wsadzić (wiadomo, chodzi mi o kolor światła)?
Wywaliło mi błąd "sprawdź układ adaptacyjny reflektorów" poczytałem Wasze posty i sprawdziłem
Przepaliła mi się żarówka doświetlania, była zwykła (mam przedlift bi xenon afl)
No to teraz mogę się podjąć tuningu, co mogę tam fajnego wsadzić (wiadomo, chodzi mi o kolor światła)?
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense 
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
A co tam jest wogóle?Engine1992 pisze:Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Zanim uzbieracie chętnych na kupno, proponuję zakup tychEngine1992 pisze:Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense
http://allegro.pl/super-white-h8-h11-hb ... 78697.html
używa je kilka osób na forum i są zadowoleni. Sam je mam, kasa mała a dają fajne światło zbliżone do xenona.