--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
sebkaa
Nowicjusz
Auto: Insignia 2,0cdti
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Nowa Sól
Postawił piwo: 1 raz

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: sebkaa » 12 gru 2020, o 20:34

Kacyper pisze:
7 gru 2020, o 13:30
Witajcie, u mnie problem pojawił się taki, że przy jeździe po mieście skrzynia pracuje okey, ale gdy jadę w dłuższa trasę i zwalniam z wyższej prędkości to skrzynia zawsze przy prędkości 65/60km/h potrafi zrzucić bieg na niższy z odczuwalnym szarpnięciem, dzieje się tak tylko po dłużej trasie.
Przy codziennej eksploatacji ww. przedziale problem nie występuje.
Sugestie?
Mialem podobny problem jak u Ciebie lecz dodatkowo zapalal mi sie check engine a przy rozgrzanym oleju dodatkowo strasznie twardo i z szarpnieciem zbijalo biegi glownie z 6 na 5 i 5 na 4 generalnie tak ze strach bylo jezdzic autem. Na szczęście mieszkam blisko slynnego Pana Kamila z Zielonej Góry i zlecilem naprawe wszystkiego co tylko stwierdzi niezgodnego ze sztuką w ASB. Koszt 5400zl z robotą ze sterownikiem hydraulicznym i sprzeglem hydrokinetycznym. No i od jakiegos czasu spie spokojnie. Skrzynia jak z fabryki soslownie aksamit. Generalnie problem pojawil sie po wizycie w Auto Kraku w Rzemieniu bo tam usunieto mi klapy wirowe (co jako robote oceniam na plus )ale niestety tam tez zakatowano mi skrzynie pod przykrywką podniesienia mocy gdzie wczesniej pytalem o to czy skrzynia bedzie bezpieczna jesli zgodze sie na lekki przyrost koni pod maską-wkoncu bylem ponoc u specjalistow ktorzy specjalizuja sie w oplach a okazalo się że auta nie potrafią schamowac i robią to tak ze wracam z uszkodzoną ASB prawie 600km (szkoda gadać trwalo to niby tuningowanie w nieskonczonosc i efekt kosztowny ).Tak wiec co do Auto Kraka mam bardzo mieszane odczucia..... Pan Kamil natomiast na PREZYDENTA !

Kacyper
Forumowicz
Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
Miasto: KRAKÓW

Post autor: Kacyper » 22 gru 2020, o 17:16

To powiem tak bardzo wysokie koszta :( u mnie te szarpnięcia przy zrzucaniu na niższy bieg z 5na4 nie są zawsze od czasu do czasu szarpnie , dziś z @Kotin44 zRobiliśmy Reset ustawień i pełna adaptacje krok po kroku zobaczymy czy coś to pomoże , jeżeli nie pomyśle jeszcze raz nad przelaniem oleju,( olej świeży może być ten sam)?

Kacyper
Forumowicz

Post autor: Kacyper » 28 gru 2020, o 12:31

Reset adaptacji pomógł przy szarpaniu z R na D oraz przy zrzucaniu z 5 na 4, teraz pytanie jak zacząć uczyć skrzynie, delikatnie czy raczej normalna szybsza jazda - żeby skrzynia dobrze nauczyła się zmieniać biegi?

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 28 gru 2020, o 13:04

Przejrzeć temat, opisana jest cała procedura adaptacji przynajmniej w 2 wersjach. I o ole doprze pamiętam, adaptację wykonuje się bezpośrednio po jej skasowaniu. Są też tacy, co po skasowaniu jeżdżą przez jakiś okres delikatniej.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 28 gru 2020, o 13:29

Ja nie robiłem żadnej adaptacji. Jedzilem również normalnie jak zawsze

Kacyper
Forumowicz

Post autor: Kacyper » 28 gru 2020, o 16:00

Po skasowaniu ustawień Robiłem adaptacje , i zaczęło auto szarpać z R na D. Skasowałem jeszcze raz ustawienia auto przestało szarpać , i teraz pytanie jak mam uczyć skrzynie ( bez książkowej adaptacji - po której auto zaczęło szarpać z R na D).

Skrobek
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post autor: Skrobek » 11 sty 2021, o 16:10

Witam, mam problem ze swoją skrzynia biegów. Auto kupiłem miesiąc temu i na początku wszystko było okej. Skrzynia pracowała okej. Teraz od jakiegoś tygodnia występuje coś jakby ślizganie się sprzęgła mianowicie auto na zimnym silniku skrzynia przerzuca biegi normalnie a na ciepłym silniku podwyższa obroty o 300 i przerzuca bieg. Dzieje się to na każdym biegu. Gdy auto mocniej dostaje gazu i skrzynia zmienia biegi przy 3500 tys ten objaw nie występuje. Olej wymieniony statycznie 200km temu i odłączony akumulator na 3h. Po czym auto zachowuje się tak samo. Wiecie co to może być? Miał ktoś tak w swojej ?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 11 sty 2021, o 16:32

Z tym przerzucaniem to powinno być dokładnie odwrotnie - na zimnym powinna przeciągać biegi (nie obrotami, tylko tak jakby na półsprzęgle), a na ciepłym przerzucać w miare normalnie.
Jak dla mnie to odłączanie aku dla pracy skrzyni to pic na wodę - ja nie zauważam specjalniej różnicy (choćby dzisiaj jechałem do pracy po weekendowym ładowaniu aku poza autem).

Czy ta zmiana przerzucania biegów zbiegła się z tą wymianą?
A może trzeba iść bardziej w kierunku samej wymiany np. niewłaściwy poziom oleju w skrzyni?

Skrobek
Nowicjusz

Post autor: Skrobek » 11 sty 2021, o 16:43

Niestety objaw był przed wymiana oleju. Dokładnie to jak była robiona uszczelka smoka po tej wymianie wydaje mi się ze skrzynia zaczęła wariować. Chociaż mogę się mylić ze bezpośrednio po niej. Wtedy auto stało dłuższy czas na Neutralu. Generalnie to ze skrzyni wyleciało 2 litry oleju bardzo czarnego a zalane około 3.5l
Myślisz wiec żeby skasować adaptacje komputerem? Coś to może pomóc ? Czy to raczej sprzęgło siada ?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 11 sty 2021, o 17:59

Odnośnie adaptacji to tylko skasowanie komputerem przyniesie efekt kasowania. Czy coś to zmieni - na pewno biegi będą inaczej wchodzić, dopóki skrzynia się nie nauczy. Czy to pomoże na Twój problem - nie wiem.

Procedura kasowania adaptacji nie naprawia błędów/awarii, jeśli oczywiście są. Jeśli ona działa źle, chcesz to naprawić/poprawić to można spróbować. Myślę, że można to zrobić jeśli nie ma błędów w sterowniku skrzyni. Dużo gorzej chyba być nie powinno ;)

Wydaje się, że nie ma znaczenia, że auto stało na N. Bardziej się dziwię różnicy zlanej/zalanej ilości oleju. Skąd się to wzięło?

Skrobek
Nowicjusz

Post autor: Skrobek » 11 sty 2021, o 18:29

Interfejs dzisiaj zakupiłem przeprowadzę reset zobaczymy.
Też się zastanawiam auto mam od niedawna więc ciężko stwierdzić czy ktoś źle przeprowadził wymianę oleju. Wiem tylko że był bardzo czarny i zleciało właśnie 2l wymianę przeprowadziłem zgodnie z filmikiem z YouTube
Zastawiam się czy może warto przeprowadzić wymianę oleju jeszcze raz.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 11 sty 2021, o 18:32

Moim zdaniem wymiana nic nie da, a na pewno nie zmieni nic w działaniu skrzyni. Jedynie co to sprawdzenie poziomu oleju warto zrobić, chyba że jesteś pewien że jest dobra ilość?
No i to kasowanie adaptacji, o którym pisałem wyżej. Ale to na własne ryzyko oczywiście :P

trzepiz
Nowicjusz
Auto: Insignia CDTI 2.0
Rok produkcji: 2009
Miasto: Chorzów
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: trzepiz » 11 sty 2021, o 18:40

Witajcie. Niestety nie widzę możliwości dodania nowego tematu a skończyły mi się pomysły i liczę na Waszą pomoc w poszukiwaniu przyczyny i rad diagnostycznych.

Samochód to Insignia 2.0 CDTI z 2009 - Automat. Przejechane już 296tys.

Od pewnego czasu zaczęły się lekkie szarpnięcia podczas jazdy. Jadąc jednostajnie nagle auto zaczynało szarpać jakby brakowało paliwa. Nie dzieje się to na biegach 1 - 4. Zazwyczaj efekt widoczny podczas rozpędzenia auta aż do 6 biegu, zdjęcia nogi z gazu i jechania .. Spadają obroty poniżej 1500 a czasem nawet i 1300 .. Samochód nie zmienia biegu na 5tke .. naciskam gaz i jakby ruszać manualem z 3-ki .. Na zimnym jak i ciepłym silniku lekko falują obroty na P. Gdzieś na forum trafiłem na filmik, który pokazywał to dokładnie tak jak jest u mnie (nie mogę go teraz znaleźć). Nie ma żadnych szarpnięć przy ruszaniu. Biegi zmieniają się raczej ok przy obrotach wyższych od 1500..

Dziwny objaw zdarzył się dzisiaj. Jadąc na 6 auto puszczone bez gazu zwolniło do 80 przy 1200, może 1300 obrotach ale nie zmieniło biegu na 5 ... po naciśnięciu gazu myślałem, że silnik wypadnie. Szarpanie mocne, odczuwalne.

W ostatnim czasie wymieniono: rozrząd, filrt paliwa, zawór turbiny - ten na przedniej listwie, wymieniono olej, wszystkie filtry łącznie z kabinowym.

Samochód zaczynał coraz częściej radośnie szarpać w zasadzie bez przyczyny. Jednostajna jazda z reguły na 6 biegu i w okolicach niskich obrotów 1300 - 2000 po dodaniu gazu jakby brakowało totalnie mocy. Szarpnięcia jakby co 1s kilka aż do podniesienia obrotów albo zrzucenia ręcznie biegu na niższy.

W ASO na kompie zero błędów. Chociaż u wcześniejszego mechanika (wymiana filtra paliwa) stwierdził, że w kompie był błąd dotyczący ciśnienia paliwa. Faktycznie podczas przeglądu auta ASO wskazało na nieszczelność pompy wysokiego ciśnienia, z której ciekło na alternator. Oczywiście pompa zregenerowana ale w sprawie szarpnięć nic się nie zmieniło.

Dziwne trochę to, że ASO niby jeździło autem ale nie zauważyli nic niepokojącego. Możliwe, jak nie przejechali odpowiedniej odległości, bo sprawa raczej nie dotyczy niższych biegów.

Brakuje mi pomysłów co jeszcze robić i gdzie szukać, bo samochód wart już niewiele ale jednak chciałbym go podratować i jeszcze pojeździć kilka miesięcy rozglądając się za nowym. Poradźcie .. Czy to już koniec skrzyni i czas to sprzedać na części ... Bo skrzynia pewnie w okolicach połowy wartości samochodu..

Czego jeszcze mogę szukać. Jak coś takiego zdiagnozować .. ?

Skrobek
Nowicjusz

Post autor: Skrobek » 11 sty 2021, o 18:51

A jeszcze takie moje pytanie jak przeprowadzić poprawnie adaptacje? Po prostu jeżdżąc delikatnie?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 11 sty 2021, o 19:18

@trzepiz
Mechanika szukaj ;) Z tego co kojarzę to takie poszarpywania są związane ze zużyciem sterownika hydraulicznego (elektrozaworów w nim). Trzeba go wymienić (cały sterownik, albo pojedyńcze elektrozawory). Gdzieś kiedyś o tym czytałem, albo nawet oglądałem filmiki, ale teraz nie pamiętam gdzie...
Na takie poszarpywania raczej nie pomoże żadna wymiana oleju lub kasowanie adaptacji.

@Skrobek
Przeczytaj ten wątek dokładnie - parę razy była podawana procedura adaptacji. Możesz użyć wyszukiwarki nad nadym wątkiem po lewej stronie (jeśli przeglądasz przez kompa).
Ja u siebie parę razy kasowałem i nigdy nie przeprowadzałem adaptacji wg procedury. Ograniczałem się do spokojnej jazdy przez początkowe kilkadziesiąt zmian biegów 1<->...<->6.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 11 sty 2021, o 19:26

Kolego z lewej jest okno czatu , a lupka z prawej. ;D

Skrobek
Nowicjusz

Post autor: Skrobek » 11 sty 2021, o 19:57

Tak zgadza się Panowie ale znalazłem 5 różnych na tym temacie i nie bardzo wiem która właściwa.

Arek90BTM
Forumowicz
Auto: Insignia b
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2020
Miasto: Bytom
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Arek90BTM » 26 sty 2021, o 21:53

Witam, korzystam z aplikacji scan my opel can mam wykupioną subskrycje.
Wszedłem na dane skrzyni i tu moje pytanie, czy ktoś u siebie sprawdzał tą aplikacją parametry livedata, chodzi o moment obrotowy silnika, czy u was też pokazuje -73/74 Nm??

Kubaopel
Nowicjusz
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Post autor: Kubaopel » 2 lut 2021, o 09:42

Panowie nietypowa sytuacja. Nie dawno kupiłem insignie przebieg 240tys skrzynia automatyczna f40. I teraz pytanie w skrzyni nigdy nie byl wymieniony olej. Chciałbym ten olej wymienic czy moze to zaskodzic skrzyni? Wymieniać czy lepiej zostawić i nic nie ruszać?

kochar
Nowicjusz
Auto: CHEVROLET ORLANDO
Miasto: Łódź

Post autor: kochar » 4 lut 2021, o 21:39

Na pewno wymieniać, tylko jak dynamicznie czy statycznie bo są podzielone opinie. Polecam film na temat automatów.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”