--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Android Auto w Insignia B

IntelliLink bluetooth multimedia radio nawigacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mejkpis
Nowicjusz
Auto: insignia B GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2018
Miasto: z dupy
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Android Auto w Insignia B

Post autor: mejkpis » 1 wrz 2020, o 21:15

Może trzeba będzie wykonać jakąś aktualizacje softu w aucie. Czytałem że bezprzewodowo ma działać w paśmie 5Ghz. Na szczęście u mnie wifi tak łączy.

Resoviak
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Resoviak » 11 wrz 2020, o 14:10

Słuchajcie - po staremu, dalej mnie wywala z AA, ale robiłem ostatnio trasę na północ Polski i korzystałem z mobilnego Internetu, co się okazało- po podłączeniu routera do ładowarki ekran routera zapalał mi się w momencie wywalenia AA. Czyli teraz jedni z dwóch: albo gniazda USB się rozlaczaja mając jakiś tam konflikt z AA albo jest to niezależne od Android Auto i z powodu jakiegoś błędu w elektryce wywala mi aplikację.

Aby to sprawdzić odpiąłem telefon od ładowarki i obserwowałem ekran routera na tyle na ile warunki na drodze pozwalały. I wiem, że nic nie wiem. Po odpięciu telefonu 3 lub 4 razy w ciągu 15 minut zaświecił się ekran routera tak jak by napięcie w gnieździe zanikło, ale później już tego nie zaobserwowalem.

Pasowało by mi pojeździć z czymś co "pipczy" jak dostaje prąd ale nie mam nic takiego...

Ktoś coś?

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 24 lis 2020, o 02:57

Suchajcie!!! AA mi działa!!! Wróciłem 2 godziny temu do domu, zrobiłem trasę Rzeszów-Wrocław-Rzeszów. Krótko przed wyjazdem zadzwonił kolega z serwisu T-Mobile, że mój S8 do odbioru. Wymieniono płytę główną i złącze USB-C. Drogę tam ściagałem apki pod siebie,. Przed wyjazdem z Wroclove podpiałem go na kabel. Do samego Rzeszowa dojechałem słuchając madryckiego Rock FM na AA i ani razu nie rozłaczyło. Rany, jakiego mam banana to nie uwierzycie :D

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 24 lis 2020, o 19:27

Czyli to z telefonem było coś nie tak?

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 7 gru 2020, o 09:46

Nie wiem Yerry co powiedzieć - bo ten sam telefon i na tym samym kablu, na pożyczonym Mokka w Madrycie działał bez zarzutu przez kilka dni . Po powrocie i podpięty pod moją Insignię już nie działał. Myślalem, że to problem mojego auta, zwłaszcza, że kilka innych wypróbowanych telefonów również rozłączało. Tu musi być kilka zmiennych, które mają wpływ bo inaczej to się logiki nie trzyma. Faktem jest, że po powrocie z serwisu, od 23 listopada nie rozłączyło ani razu.

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 1 lut 2021, o 12:46

Sorry za posta pod postem, ale nic nie piszecie ;)

@Yerry - byłem w Hiszpanii, wziąłem znów Mokkę - i teraz ten telefon który w mojej Insignii działa z AA, tam nawet nie dygnął że się tak wyrażę. Nie wiem o co chodzi. W kwietniu-czerwcu myslę zmieniać telefon i aż się boję, że znowu zostanę bez AA, a nie wyobrażam sobie jazdy bez niego.

Dobra - mam pytanie: jak oglądać YT na AA? Z aplikacji mam YT Music, ale to działa tak, że na telefonie leci klip a na AA tylko muzyka. Co wydaje sie być logiczne i ma za zadanie nie rozpraszać kierowcy. Ale, gdzieś ktos tu kiedyś pisał, że można oglądać YT na ekranie samochodowym podczas postoju, niektórzy nawet hackowali to i mieli możliwośc oglądania podczas jazdy. Jak to zrobić?

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 1 lut 2021, o 12:55

To wymaga zrotoowania telefonu, a w przypadku samsunga wiąże się to z nabiciem flagi KNOX co jest równoznaczne z utratą gwarancji do tego dochodzi potem problem z aplikacjami które nie "tolerują" root'a (do obejścia magisk'iem ale też nie zawsze) także nie wiem czy warto

Wysłane z Galaxy S20

Awatar użytkownika
krupniok
Użytkownik
Auto: Insignia B (automat)
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 14 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: krupniok » 1 lut 2021, o 16:32

Wiem, że na temat odpowiedniego kabla zostało powiedziane niemal wszystko, jednak jeszcze dodam jedną obserwację. Kiedyś kupiłem sprawdzony kabel do samochodu, oczywiście obsługujący szybkie ładowanie i bardzo dobrze współpracujący z AA. Z czasem co jakiś czas AA mi się rozłączał, co ignorowałem bo było to na tyle rzadko, że nie było to zbyt uciążliwe. Z czasem problem się nasilał. Okazało się, że z czasem kabel stracił parametry, ładował max 200mA a po czasie już w ogóle nie łączył z AA i pojawiał się komunikat w obszarze powiadomień, żebym spróbował połączyć się innym kablem. "Eksploatacja samochodowa" najwyraźniej zniszczyła przewód (i jego styki?). Wymiana ponownie na oryginalny rozwiązała problem (nawet sporadycznych rozłączeń).

Także podsumowując to, że po zakupie kabel działa nie oznacza, że za 4 miesiące nadal będzie prawidłowo funkcjonował.

VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B

Post autor: VoyteQ » 10 mar 2021, o 20:57

Nabyłem Insygnie tydzien temu z 2017. Podłączam galaxy s20 i mruga mi komunikat o podłączeniu ale oczywiscie nic sie nie dzieje. Spróbowałem podłączyć Iphona 8 , tutaj pojawił sie komunikat i dało się dać dalej po czym wywalał tekst że projekcja niemozliwa - należy podłączyć kabel USB. Co mam o tym myśleć ? uwalone złącze ? Ładować ładuje oba telefony.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 10 mar 2021, o 21:39

Z innymi kablami USB spróbuj
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania

myk6414

Post autor: myk6414 » 11 mar 2021, o 10:26

Android auto w insigniach to loteria. Miałem Huawei P30 - dzialal tylko z jednym, jedynym kabelkiem długości 30cm. Teraz mam Samsunga A70 - działa z każdym kabelkiem jaki mam w domu (nawet takim 2 metrowym za 12.99 z Kika)
Musisz potestowac.

Dla odmiany, u zony w C3 huawei działał z każdym kabelkiem.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Marek0
Użytkownik
Auto: Insignia GS 2019
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek0 » 11 mar 2021, o 15:32

Potwierdzam, jak nie byłem jeszcze na forum nie miałem pojęcia dlaczego AA nie działa, zmiana kabla i od tej pory bezproblemowo. Forum przydatne źródło informacji😉

VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B

Post autor: VoyteQ » 13 mar 2021, o 23:42

zgadza się. Kupiłem https://www.morele.net/kabel-usb-baseus ... r-5460026/ i zero problemów.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 14 mar 2021, o 05:46

W temacie kabli, w biedrze teraz rzucili w promce kable baseus'a po 14,99 usb-c/micro usb/lighting ;)

Resoviak
Forumowicz

Post autor: Resoviak » 21 mar 2021, o 22:27

Ciekawy artykuł: moto.pl/MotoPL/7,178770,26891977,jak-wybrac-kabel-do-android-auto-trzy-rzeczy-sa-wazne-trzy.html

"Najlepiej kupić kabel standardu 3.x. W ich oznaczeniach jest okropne zamieszanie. Można spotkać następujące: USB 3.2 Gen 1, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.1 Gen 1/2, USB 3.2, SuperSpeed i jeszcze inne. To wszystko nie ma znaczenia.

Interesuje nas "trójka z przodu" i znaczek z literami SS oraz czasem z dodatkową liczbą oznaczającą maksymalną przepustowość. Poszczególne wersje kabli USB trzeciej generacji są stosowane od 2008 roku. Takie złącze będzie droższe, ale i bardziej przyszłościowe."

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 21 mar 2021, o 23:07

W życiu nie zawracałem uwagi na jakieś 3 z przodu i nie miałem żadnych problemów z połączeniem się z AA. Z wieloma samochodami czy modułami HMI. Nie dajmy się zwariować, zaraz okaże się że na same kable trzeba wydawać po kilka dych...

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 22 mar 2021, o 09:36

w IB z telefonami Huawei miewałem problemy ze stabilnością połączenia. Rozwiązaniem były zastosowanie odpowiedniego kabla. Ciężko powiedzieć co znaczy odpowiedni, ale jak zastosowałem krótki 30cm dedykowany do szybkiego ładowania, problemy w zasadzie ustąpiły (występowały bardzo sporadycznie).
Ostatnio testowałem AA w IB z nowym telefonem Samsunga i ani razu nie zerwało i nie zawiesiło połączenia. Skoro wypadło tak dobrze, potestuje taką konfigurację z innymi kablami, w tym także z długimi. Zobaczymy jak będzie

ariel
Użytkownik
Auto: opel 4x4
Miasto: rybnik

Post autor: ariel » 28 mar 2021, o 14:50

Mam pytanie czemu nie mam w AA YouTube

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 28 mar 2021, o 16:19

Bo YT nie jest dostępne w Android Auto

https://play.google.com/store/apps/edit ... ?jsmode=du

ariel
Użytkownik
Auto: opel 4x4
Miasto: rybnik

Post autor: ariel » 28 mar 2021, o 18:49

Dzięki za info