--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Powoli zbliża się wymiana oleju,miałem teraz zalany eurol FS 0W30 i silnik bardzo ładnie na nim chodzi...
Chciałem teraz spróbować innego np Mobil 1 ESP X3 0W40 , też ma ładne parametry lepkość w 100 stopniach 14,1 . Ile ma on dodatku PAO , stosuję ktoś z Was ten olej? Jakaś analiza tego oleju jest może?
Chciałem teraz spróbować innego np Mobil 1 ESP X3 0W40 , też ma ładne parametry lepkość w 100 stopniach 14,1 . Ile ma on dodatku PAO , stosuję ktoś z Was ten olej? Jakaś analiza tego oleju jest może?
-
Lucjan
Nie sugeruj się tylko PAO. Naczytali się się o PAO o teraz każdy musi mieć. Esp to mieszanka PAO estrów i gtl
-
arek810316
- Użytkownik
A czym mam się niby sugerować.... wejdź sobie na pewne forum i poczytaj trochę o olejach...
I co to ma znaczyć "naczytali się " ??
I co to ma znaczyć "naczytali się " ??
-
Lucjan
Znam to forum olejowe. Jak zalwjwsz HC też nic złego się nie stanie.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Kolego @Lucjan widzę ze zjadłeś wszystkie rozumy i wiesz co najlepsze mimo że pytałeś się co zalać i założyć a i tak zrobiłeś po swojemu i przy okazji negujesz wszystko co napiszemy na forum , tak samo jak dobry olej nie wyciszy silnika , oczywiście dobry olej=dobry film olejowy co skutkuje cichszą pracą silnika co według Ciebie tak nie jest , po drugie sam naczytałeś się się głupot o PAO i jakieś tam firmie i powielasz głupoty które już dawno są nieaktualne, I używaj języka Polskiego bo oczy bolą jak się czyta Twoje posty .
-
drsjck89
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
Jak się nie katuje silnika i wymienia olej co 10k km to raczej nie ma znaczenia co zalejesz. Jeździłem na oleju GM, Total, Motul i nie widzę różnicy przy mojej normalnej jeździe. Z filtrami mam podobne doświadczenia, używałem Mann, Knech, Filtron i też każdy tak samo wyglądał przed i po interwale. Są ludzie którzy zatarli silnik na markowych olejach 5w40 a są tacy co najeździli ponad 300k km na GM 5w30 i dalej jeżdżą. Wydaje mi się, że wszystko zależy od stylu jazdy 
Obecnie mam zalany 5w30 Motula + Filtron i jest wszystko OK, ale pewnie jak bym jechał w lato do Chorwacji to bym zalał jakiś lepszy 5w40 dla spokoju ducha
Obecnie mam zalany 5w30 Motula + Filtron i jest wszystko OK, ale pewnie jak bym jechał w lato do Chorwacji to bym zalał jakiś lepszy 5w40 dla spokoju ducha
- szczepan5
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Połaniec
- Postawił piwo: 4 razy
Witam
Do swojej insigni 2.0 cdti obecnie stosuje motula 5w40..... Ze względu na grubszy film olejowy...
Tak z ciekawości czy jest ktoś kto stosuje olej 5w50 że względu na grubszy film oleju oraz wyższa wytrzymałość termiczną.... Na bliskość dpf.. który potrafi się rozgrzać do wysokich temperatur podczas wypalania
Czy dłuższej jeździe autostradowej
Do swojej insigni 2.0 cdti obecnie stosuje motula 5w40..... Ze względu na grubszy film olejowy...
Tak z ciekawości czy jest ktoś kto stosuje olej 5w50 że względu na grubszy film oleju oraz wyższa wytrzymałość termiczną.... Na bliskość dpf.. który potrafi się rozgrzać do wysokich temperatur podczas wypalania
Czy dłuższej jeździe autostradowej
-
usia
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia 2.0
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Piastów
Witam,
posiadam od nie dawna Insignie z silnikiem 2.0 CDTi EcoFlex 163KM automat 2014r. Przejechane 155tys. Przymierzam się do wymiany oleju. Poprzedni właściciel stosował olej gm 5w30 dexos2. Teraz pytanie do Was bardziej doświadczonych, jaki najlepiej olej zalać ? Przeczytałem wątek i jedni piszą o millers inni motul a jeszcze inni o PAO no i jaka lepkość - czy lepiej do tych silników lać 5w30 czy 5w40 ? Wcześniej posiadałem volvo v50 2.0 136KM i tam lałem motula 5w30 ale z tego co tutaj piszecie to do tego silnika może lać lepszy olej ??
posiadam od nie dawna Insignie z silnikiem 2.0 CDTi EcoFlex 163KM automat 2014r. Przejechane 155tys. Przymierzam się do wymiany oleju. Poprzedni właściciel stosował olej gm 5w30 dexos2. Teraz pytanie do Was bardziej doświadczonych, jaki najlepiej olej zalać ? Przeczytałem wątek i jedni piszą o millers inni motul a jeszcze inni o PAO no i jaka lepkość - czy lepiej do tych silników lać 5w30 czy 5w40 ? Wcześniej posiadałem volvo v50 2.0 136KM i tam lałem motula 5w30 ale z tego co tutaj piszecie to do tego silnika może lać lepszy olej ??
-
adrevir
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Płock
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pilnuj interwalow i będzie dobrze, możesz iść w stronę Millers/Motul, ale równie dobrze Orlen MaxExpert 5w40 czy Specol 5w40 c3 będą ok. Jeśli koniecznie chcesz PAO to np. Ravenol RUP 5w40.
-
usia
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia 2.0
- Miasto: Piastów
Super, dzięki za podpowiedź. Na początek zaleje ten : MILLERS OILS EE LONGLIFE 5W40 5L. Jeszcze dobiorę odpowiedni filtr i będzie komplet 
-
Mookie Blaylock
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Wroclaw
Hej,
dwa tygodnie temu zakupiłem Insignię B , 2.0 TDCI,170KM.Planuję zmianę oleju i kolega polecał mi olej Quator. Według niego jest to olej na licencji Castrola.Ktoś może wie o nim coś wiecej?
dwa tygodnie temu zakupiłem Insignię B , 2.0 TDCI,170KM.Planuję zmianę oleju i kolega polecał mi olej Quator. Według niego jest to olej na licencji Castrola.Ktoś może wie o nim coś wiecej?
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Wg. mnie najlepszy C3 5W40 do 2.0 CDTI to Penrite Enviro+ 5W40 - no ale cena nie jest niska. Bardzo dobra alternatywa to Eurol Fluence 5W40 - olej parametrami plasuje się w ścisłej czołówce C3 5W40 na rynku a w konkurencji cena/jakość to chyba nr 1, Specol Spec Premium C3 5W40 tez daje radę a koszt zakupu jest po prostu bardzo niski. Millers b.dobry olej ale cena stosunkowo wysoka. Ravenol RUP 5W40 to już jednak spory wydatek i nie wiem czy nie przerost formy bo zalet tego oleju pewnie nie wykorzystamy.
- philipeq
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Białystok
Np. 5w30 jesień zima, 5w40 wiosna/lato z uwagi na lepsze parametry lepkości w wyższych temperaturach.
Średnio zmieniam olej co pół roku i takie żonglowanie olejami byłoby możliwe.
-
Sonylasvegas
- Nowicjusz
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Zmieniam olej co 10tyś, rocznie robię około 25 tyś km, na lato leje Motul 5w40 x clean, a na zimę motul 5w30 specific dexos2, wcześniej miałem Astra j z tym samym silnikiem - robiłem dokładnie tak samo. X - clean jest bardzo lepki w niskiej temperaturze to może być wada, choć przy naszych aktualnych zimach...
- philipeq
- Nowicjusz
- Miasto: Białystok
W poprzednim aucie - ASTRA H 1.7 CDTI robiłem podobnie. Aktualnie na zimę zalałem do Insigni MOTUL 8100 x-clean EFE 5w30 dexos2.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
-
arek810316
- Użytkownik
0W40 czyli jaki z norma C3 ?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2020, o 15:33 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
marcin.1987
- Zapaleniec
-
arek810316
- Użytkownik
tak,ale ten mobil nie ma czasem za duzo siarczanow chyba 0,9% ? Ktory bedzie lepszy,tem mobil czy moze eurol fs 0w30 ktory ma chyba 0,78%...
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2020, o 16:24 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Nie wiem. Dla mnie to nieistotne. Używam Shell lub Motul 5w30, bo mi nic innego nie jest potrzebne. Koledzy wyżej kombinują z sezonową podmianą to zasugerowałem jedno z możliwych rozwiązań do stosowania cały rok. Co do popiołów - skoro ma oficjalne aprobaty dexos2 to znaczy, że można go stosować. A że są lepsze oleje pod tym względem... jak ze wszystkim