--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
irek30
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Czy ta aktualizacja jest przewidziana też do rocznika 2009-2010? Bo mam sprzeczne informacje z serwisu.
- golywojtek
- Użytkownik
- Auto: Insigniaśmierci
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czapielsk/Kartuzy
- Otrzymał piwo: 2 razy
-
irek30
W aso olsztyn powiedzieli, że nie ma przewidzianej aktualizacji do mojego, tylko do modelów 2011-2013 a w aso toruń że jest i już sam nie wiem kto bardziej z nich kompetentny.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Myślę że musisz podjechać podłączyć do MDI i wtedy pokaże czy jest aktualizacja czy jej nie ma
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Dokładnie.Aso podpina auto pod kompa i program sprawdza czy są aktualizacje do Twojego auta
- KenyBDG
- Użytkownik
Przejechałem 3kkm po wgraniu nowego oprogramowania, moje spostrzeżenia:
- po wrzuceniu na D czuć jak załącza bieg, według mojego brata to normalne tyle że jego doświadczenie z automatem skończyło się na Fordzie Granada z 20 lat temu
, może to normalne ale dla mnie niepokojące, tak samo po wrzuceniu na R czuć jak załącza bieg, samochód lekko drży, jeden z moich kolegów stwierdził że to dziwne ale on też jest mało wiarygodny ponieważ jeździ MB CL 55 AMG
- czasem szarpnie przy kick down, ale tylko na rozgrzanej skrzyni, czyli objawia się to w trasie
- czasem szarpnie przy redukcji 5 na 4, ale to jest naprawdę rzadko, na trasie 400 km potrafi zrobić to dwa może jeden raz
- z kolei częściej zdarza się za szybko redukcja z 5 na 4, czyli jadę 70 zwalniam puszczając gaz, przy 60km/h następuje redukcja, wskakują dość duże obroty, jakoś to nie przeszkadza ale jest to lekko niepokojące.
Generalnie po wgraniu nowego oprogramowania jest bardzo duża poprawa, przypomnę iż szarpało przy ruszaniu, tzn. puszczałem gaz, zero reakcji przez 1 sek. aż nagle następowało szarpnięcie, dodatkowo przy wrzucaniu na D szarpało jak i przy wrzuceniu na R.
Zastanawiam się czy przy takiej poprawie robić coś z tą skrzynią ? ....... dodam iż handlarz który sprzedał mi samochód jest w stanie pokryć część kosztów.
- po wrzuceniu na D czuć jak załącza bieg, według mojego brata to normalne tyle że jego doświadczenie z automatem skończyło się na Fordzie Granada z 20 lat temu
- czasem szarpnie przy kick down, ale tylko na rozgrzanej skrzyni, czyli objawia się to w trasie
- czasem szarpnie przy redukcji 5 na 4, ale to jest naprawdę rzadko, na trasie 400 km potrafi zrobić to dwa może jeden raz
- z kolei częściej zdarza się za szybko redukcja z 5 na 4, czyli jadę 70 zwalniam puszczając gaz, przy 60km/h następuje redukcja, wskakują dość duże obroty, jakoś to nie przeszkadza ale jest to lekko niepokojące.
Generalnie po wgraniu nowego oprogramowania jest bardzo duża poprawa, przypomnę iż szarpało przy ruszaniu, tzn. puszczałem gaz, zero reakcji przez 1 sek. aż nagle następowało szarpnięcie, dodatkowo przy wrzucaniu na D szarpało jak i przy wrzuceniu na R.
Zastanawiam się czy przy takiej poprawie robić coś z tą skrzynią ? ....... dodam iż handlarz który sprzedał mi samochód jest w stanie pokryć część kosztów.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak włączasz D lub R to czuć delikatne szarpnięcie , może być mocniej jak stoisz z górki. Sprawdź zatrzymanie na równym ,przełącz na N następnie na D i odrazu puść hamulec. W tym przypadku samochód powinien ruszyć mięciutko bez szarpnięcia.
-
juras1976
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Mam pytanie czy wgrywaliście nowe oprogramowanie gdzieś w okolicach Łodzi mam chyba ten sam problem 
- KenyBDG
- Użytkownik
Jeśli chodzi o mnie to wgrywałem oprogramowanie w ASO Auto Żoliborz w Warszawie, koszt to 306 zł.
Masz takie same objawy jak ja ?
Masz takie same objawy jak ja ?
-
szefoo28
Witam mam podobny problem mianowicie w mojej insigni 2.0 cdti auomat szarpie przy zmianie biegu z 1 na 2 a przy wyższych przełożeniach czuć tylko zmianę biegu mechanik poradził mi zmianę czujnika na nowy koszt 3000tyś zł plus wymiana mówił też coś o częstych wymianach oleju w tych skrzyniach nawet co 30 tysięcy przy ruszaniu gdy zwolnię hamulec to nie szarpie tylko przy biegu 1 na 2 i lekko 3 i to samo w drugą stronę gdy biegi zrzuca na niższe nie wiem co robić bo szarpnięcia nie są duże na postoju gdy zmieniam na d lub r czuć minimalne drgnięcie i nic więcej samochód jest z roku 2010
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 19:26 przez szefoo28, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zaktualizuj tapatalka,piszesz podwojne posty
Powód: zaktualizuj tapatalka,piszesz podwojne posty
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Jaki przebieg auta?
No i chyba nie czujnik tylko cały sterownik skrzyni sądząc po cenie 3000 zł?
Z wymianą oleju w skrzyni to ma rację, może nie co 30 tys, inne źródła podają co 60 tys. ale na pewno nie ma co wierzyć instrukcjom, że olej w automacie jest dożywotni.
No i chyba nie czujnik tylko cały sterownik skrzyni sądząc po cenie 3000 zł?
Z wymianą oleju w skrzyni to ma rację, może nie co 30 tys, inne źródła podają co 60 tys. ale na pewno nie ma co wierzyć instrukcjom, że olej w automacie jest dożywotni.
-
Sylwester
Witam, nowy tu jestem, pierwszy mój post jak i auto z automatem.
Insignię mam od października, przelot 188 tyś. rok 2011 i gdy silnik jest zimny to szarpie przy zmianie z 3 na 4 bieg, tak jakby nie było tego takiego pół biegu. Po rozgrzaniu wszystko jest OK. Czy to też może być wina oleju ?? W historii serwisowej nie ma wzmianki o jego wymianie.
Insignię mam od października, przelot 188 tyś. rok 2011 i gdy silnik jest zimny to szarpie przy zmianie z 3 na 4 bieg, tak jakby nie było tego takiego pół biegu. Po rozgrzaniu wszystko jest OK. Czy to też może być wina oleju ?? W historii serwisowej nie ma wzmianki o jego wymianie.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Wymień olej a zobaczysz różnicę. Ja wymieniłem olej przyb 200k chociaż skrzynia chodziła ładnie, ale po wymianie jest bajka. Za 30k profilaktycznie wymienię jeszcze raz.
- golywojtek
- Użytkownik
Wymiana oleju w skrzyni sposobem dynamicznym a nie zwykłym spuszczeniem i napełnieniem.
Dynamiczna wymiana w ASO kosztuje 1200zł a w innym warsztacie zajmujący się naprawą skrzyń 800zł
W skrzyni olej najlepiej wymieniać co drugą wymianę oleju w silniku.
Dynamiczna wymiana w ASO kosztuje 1200zł a w innym warsztacie zajmujący się naprawą skrzyń 800zł
W skrzyni olej najlepiej wymieniać co drugą wymianę oleju w silniku.
-
szefoo28
Zrobione jest 132000 tys nie wiem czy mozna z tym jezdzić czy udać sie na wymianę tego sterownika i czy to pomoże a jeżeli chodzi o wgranie nowego softu to robią to tylko w serwisach opla ?
-
Sylwester
Do serwisu dzwoniłem, statyczna wymiana oleju od 400 - 500 zł. Dynamicznej wymiany nie oferują. Nie ma określonej wymiany oleju chyba że auto pracuje w ciężkich warunkach, targa przyczepy i jeździ w warunkach górzystych, wtedy wymiana przewidziana jest co 60.000 km.
- golywojtek
- Użytkownik
Zależny jaki serwis.
Mogłem wymienić olej dynamicznie w innym warsztacie ale z ich olejem, ja wolałem lepiej wlać GM.
Musiał bym kupić olej GM a i tak bym zapłacił 800 złotych z moim olejem.
Mogłem wymienić olej dynamicznie w innym warsztacie ale z ich olejem, ja wolałem lepiej wlać GM.
Musiał bym kupić olej GM a i tak bym zapłacił 800 złotych z moim olejem.
-
irek30
U mnie było podobnie jak nie tak samo jeśli Cię dobrze rozumiem. U mnie przy zmianie z 3 na 4 był jakby uślizg, obroty na chwilę wskakiwały o około 500 w górę i tylko na zimnym silniku. Wymiana oleju nic nie pomogła, oczywiście panowie z serwisu powiedzieli, że trzeba się pomału szykować na wymianę skrzyni. No i tak od maja jeżdżę z tym mankamentem. Aż tu nagle od tak przestało i od około tygodnia już tego nie ma. Nie mam pojęcia jak to tłumaczyć bo nic nie wymieniałem, nie naprawiałem poza geometrią ale wątpię aby to było usprawnieniem pracy skrzyni. Myślałem też o tym, że poprawa nastąpił od momentu kiedy 24h na dobę zaczęły występować kilku a nawet kilkunasto stopniowe mrozy no ale to też bez sensu bo właśnie problem występował kiedy silnik był zimny. Ale oczywiście olej wymień jak najszybciej!rataj73 pisze:Witam, nowy tu jestem, pierwszy mój post jak i auto z automatem.
-
OleAnder
Nie miałem jeszcze problemów ze skrzynią (jedynie po długiej ostrej jeździe szarpnięcie przy zmianie z P na D), ale przebiegła już 161kkm i chodziła nieco nerwowo, więc pojechałem na dynamiczną zmianę oleju.
Praca skrzyni po zmianie oleju niesamowicie kulturalna, aksamitna, cichsza. Jeżeli jest to trwały trend, to będę zmieniał regularnie co 60kkm.
PS. Opel oczywiście nadal twierdzi, że oleju w tej skrzyni się nie zmienia...
Praca skrzyni po zmianie oleju niesamowicie kulturalna, aksamitna, cichsza. Jeżeli jest to trwały trend, to będę zmieniał regularnie co 60kkm.
PS. Opel oczywiście nadal twierdzi, że oleju w tej skrzyni się nie zmienia...