--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana rozrządu B20DTH
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Wymiana rozrządu B20DTH
Zbiornik płynu to ten sam jest w każdej Insignii. Wymiana to 15minut a koszt 100zl. To błachostka.
NOx można jeździć z checkiem i wszystko jest tak samo - mam na myśli moc silnika i spalanie, wypalanie dpf
Hamulce - zależy co kto chce... ja zainwestowałem w zestaw 17” i jestem bardzo zadowolony od 60tys km żadnych prac przy hamulcach
NOx można jeździć z checkiem i wszystko jest tak samo - mam na myśli moc silnika i spalanie, wypalanie dpf
Hamulce - zależy co kto chce... ja zainwestowałem w zestaw 17” i jestem bardzo zadowolony od 60tys km żadnych prac przy hamulcach
- Szulcu
- Klubowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Koszalin
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Pytanko: czy to grzechotanie lańcucha wałków po odpaleniu, miewaliscie za każdym razem po nocy? Czy tak raz było a raz nie? Bo juz sam nie wiem czy u mnie to ten dzwiek czy to cos innego.
- Major601
- Użytkownik
Nie zawsze bywało, ale w ostatnim okresie przed wymianą zawsze, była to pora zimowa. Zauważyłem jednak że jeśli przed wspomnianą nocą jeździłem ostro, to odpalał lepiej niż jeżdżąc spokojnie, pewnie pozostało więcej oleju. Fakt jest taki, że ten łańcuch zużywa się szybciej niż Opel zakładał. Nie pomagają w żywotności lancucha wymiany oleju co 10000km, bo tak robię od nowości.
Samochód po mieście jeździ 5-10% przebiegu reszta to trasy
Samochód po mieście jeździ 5-10% przebiegu reszta to trasy
-
Daniel Insi16
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Augustów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wymieniajcie jak najszybciej. Mój juz prawie chciał trzeć o głowicę. Multum roboty, ale będzie święty spokój 
-
Daniel Insi16
- Nowicjusz
Nie o to chodzi. Wiem, bo wymieniałem. Przy odpalaniu jak słychać to trzeba myśleć o wymianie. U jednego dzieje się to szybciej, u drugiego później. U mnie dopiero przy 190 tys.
- Major601
- Użytkownik
Już pisałem o tym, nie wiem o czym myślicie...
Że cudem u Was łańcuch się nie zużyje???
130tys km już jest dość mocno zużyty, a później jest coraz większe ryzyko. Chyba że ktoś lubi ryzyko i adrenalinę
Że cudem u Was łańcuch się nie zużyje???
130tys km już jest dość mocno zużyty, a później jest coraz większe ryzyko. Chyba że ktoś lubi ryzyko i adrenalinę
-
Daniel Insi16
- Nowicjusz
Jak ktoś chce jakiś poradnik wymiany to zapraszam.
do wymiany łańcucha jest do kupienia na allegro sama blokada wałków
CT5316 numer katalogowy. Jest wykonana perfekcyjnie.
- Blest
- Użytkownik
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
To opisz to w tym temacie i każdy kto będzie potrzebował skorzysta
. U siebie mam 80 tysięcy zrobione więc jeszcze trochę do wymiany odczucia l łańcucha jest, ale zawsze się przydadzą rady osoby która już to robiła.
. U siebie mam 80 tysięcy zrobione więc jeszcze trochę do wymiany odczucia l łańcucha jest, ale zawsze się przydadzą rady osoby która już to robiła. - Major601
- Użytkownik
Spokojnie 80tys to dopiero się dotarł 
u mnie zaczęło się dość głośno od około 110tys km, ale jestem wyjatkowo wyczulony na wszelkie nieprawidłowości. Dlatego nie czekałem dłużej tylko jak nadarzyła się okazja wolnego od pracy to zrobiłem i nie żałuje. Nie polecam czekać dłużej niż 150tys
u mnie zaczęło się dość głośno od około 110tys km, ale jestem wyjatkowo wyczulony na wszelkie nieprawidłowości. Dlatego nie czekałem dłużej tylko jak nadarzyła się okazja wolnego od pracy to zrobiłem i nie żałuje. Nie polecam czekać dłużej niż 150tys
-
asthor
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Gliwice
u mnie 90 tys i do wymiany... być może to wina długich interwałów wymiany oleju....
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Insignia B 2.0 cdti 170KM, przebieg: 120tys km. Wymiana oleju typowo serwisowa tzn. co 30tys km. Wymiana rozrządu ukazała, że pasek, rolki itp. były w nienajgorszym stanie, jednak łańcuch rozrządu tylnego był wyciągnięty na tyle, że blokad nie szło założyć. Wymieniajcie łańcuch bez zastanowienia. U mnie wtryski wyszły, ale podobno różnie to bywa.
- Major601
- Użytkownik
U mnie wtryski nie poszły bez użycia maszyny. Także faktycznie loteria. Jednak olej wymieniany często
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
U mnie też wymagały mnóstwo pracy, jednak ostatecznie wyszły. Nie było lekko.Major601 pisze:U mnie wtryski nie poszły bez użycia maszyny. Także faktycznie loteria. Jednak olej wymieniany często
-
asthor
- Nowicjusz
Nowy łańcuszek w stosunku do starego który był jest troszkę "poprawiony", tzn ma takie oczka które być może mają za zadanie olej rozprowadzać lepiej. Koła od strony paska rozrządu nie odsłaniałem ponieważ jak już wcześniej pisałem oba wałki mają znaki po stronie łańcuszka. Zrobiłem całość z własnej roboty przyrządem zrobionym z kawałka blachy. Jedynie co, to EGR odchyliłem, nie ściągałem go, coś go dalej trzyma
)) Tam są jakieś metalowe rurki
)) Może ktoś zdobędzie się na odwagę i opiszę krok po kroku jak go wyjąć. W każdym razie pozostawiłem odchylony EGR. Teraz czas na złożenie....
ps. ktoś ma jakieś dane na jaki moment dokręcać te śruby które trzymają zębatki łańcuszka do wałków???
ps. ktoś ma jakieś dane na jaki moment dokręcać te śruby które trzymają zębatki łańcuszka do wałków???
-
Daniel Insi16
- Nowicjusz
40 Nm plus 50 lub 55 stopni jak pamietam. Małe śrubki od napinacza były chyba po 9 lub 10 Nm 
Dodano po 38 minutach 53 sekundach:
1) Demontaż osłony silnika, osłony akumulatora
2) Demontaż wiązki elektrycznej od wtrysków, od egr, od przepustnicy, od listwy wtryskowej, od czujnika położenia wałka rozrządu. Róbcie wszystko na odpiętej klemie aku żeby błędów nie było!
3) Demontaż przewodu olejowego do turbiny, demontaż przewodu cieczy chłodzącej ten cienki metalowy.
4) Demontaż wtryskiwaczy. U mnie wyszły bardzo ładnie bez użycia siły.
5) Demontaż pokrywy zaworów. Pamietajcie o nowej uszczelce i nowych podkładkach pod wtryski. Podkładki Bosch, uszczelka victor reinz.
6) Demontaż pompy vacum tylko trzeba egr na tyle wysunąć żeby dostać się do jednej przeklętej śruby od pompy vacum, która schowana jest przy zaworze egr. Od zaworu egr oczywiście odkręcamy 2 rury metalowe. Jedna jest pod nim, a druga po prawej stronie.
7) Demontaż komputera ecu. Akumulatora nie trzeba demontować.
8) Blokujemy wałki. Kupiłem przyrząd do blokowania, gdzie nr. kat. podawałem już wcześniej. Oczywiście 1 cyl w gmp i znaki mają się zgadzać. Są na wałkach groty, czyli znaki. Blokujemy i odkręcamy koła zębate, napinacz i wyjmujemy to ustrojstwo. Łańcuch u mnie zaczął już drzeć o głowicę. Był w tragicznyn stanie. Nowy ma otwory na ogniwach w celu rozprowadzania oleju.
9) Zakładamy nowy i dokręcamy z odpowiednim momentem śruby.
10) Po skręceniu sprawdzcie obracając kilka razy wałem czy znaki się zgadzają.
11) Pompa vacum jest uszczelniana silikonem! Czyścicie powierzchnię do białego ze starego silikonu i odtłuszczacie! Na głowicy i pompie ma być idelanie czysta!
12) Składacie w odwrotnej kolejności. Roboty jest dużo, ale efekt baaardzo zadowala. Silnik odpala perfekt. Pracuje ciszej. Pamiętajcie też o płynie chłodzącym, bo trzeba będzie uzupełnić. Płynu wam ubędzie przy odkręcaniu przewodów od chłodnicy egr.
PS: Autodata zaleca nowe śruby od stopek mocujących wtryskiwaczy.
Pytajcie lub dzwońcie jak będzie jakiś problem 725710913.
Już jeżdżę drugi tydzień. Żadnych błędów. Żadnych wycieków. W sumie bym komuś teraz pomógł przy wymianie albo zmienił. Hehe
powodzenia Insigniarze. 
2) Demontaż wiązki elektrycznej od wtrysków, od egr, od przepustnicy, od listwy wtryskowej, od czujnika położenia wałka rozrządu. Róbcie wszystko na odpiętej klemie aku żeby błędów nie było!
3) Demontaż przewodu olejowego do turbiny, demontaż przewodu cieczy chłodzącej ten cienki metalowy.
5) Demontaż pokrywy zaworów. Pamietajcie o nowej uszczelce i nowych podkładkach pod wtryski. Podkładki Bosch, uszczelka victor reinz.
6) Demontaż pompy vacum tylko trzeba egr na tyle wysunąć żeby dostać się do jednej przeklętej śruby od pompy vacum, która schowana jest przy zaworze egr. Od zaworu egr oczywiście odkręcamy 2 rury metalowe. Jedna jest pod nim, a druga po prawej stronie.
8) Blokujemy wałki. Kupiłem przyrząd do blokowania, gdzie nr. kat. podawałem już wcześniej. Oczywiście 1 cyl w gmp i znaki mają się zgadzać. Są na wałkach groty, czyli znaki. Blokujemy i odkręcamy koła zębate, napinacz i wyjmujemy to ustrojstwo. Łańcuch u mnie zaczął już drzeć o głowicę. Był w tragicznyn stanie. Nowy ma otwory na ogniwach w celu rozprowadzania oleju.
11) Pompa vacum jest uszczelniana silikonem! Czyścicie powierzchnię do białego ze starego silikonu i odtłuszczacie! Na głowicy i pompie ma być idelanie czysta!
12) Składacie w odwrotnej kolejności. Roboty jest dużo, ale efekt baaardzo zadowala. Silnik odpala perfekt. Pracuje ciszej. Pamiętajcie też o płynie chłodzącym, bo trzeba będzie uzupełnić. Płynu wam ubędzie przy odkręcaniu przewodów od chłodnicy egr.
Już jeżdżę drugi tydzień. Żadnych błędów. Żadnych wycieków. W sumie bym komuś teraz pomógł przy wymianie albo zmienił. Hehe
- Szulcu
- Klubowicz
- Miasto: Koszalin
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Wymiana rozrządu B20DTH
Wymianę robiłeś na podstawie opisu z autodaty?Daniel Insi16 pisze:40 Nm plus 50 lub 55 stopni jak pamietam. Małe śrubki od napinacza były chyba po 9 lub 10 Nm
Już jeżdżę drugi tydzień. Żadnych błędów. Żadnych wycieków. W sumie bym komuś teraz pomógł przy wymianie albo zmienił. Hehepowodzenia Insigniarze.
-
asthor
- Nowicjusz
ja mam takie pytanie - co to jest - gdy odchylamy całą tą chłodniczkę EGR w stronę akumulatora to mniej więcej na środku tej chłodniczki jest takie "uszczelnienie" które idzie do bloku silnika, wygląda to jak taki 2cm kawałek grubszego węża.. co to jest, co w tym leci? Raczej płynu chłodzącego tam nie ma.....