--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana tarcz hamulcowych
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Wymiana tarcz hamulcowych
Aż by się prosiło co by zrobić jakieś malowanie piasty (przynajmniej tej wtstającej części) i przede wszystkim zacisków hamulcowych oraz jarzma 
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Jest szansa że latem jarzma i zacisk pomaluję bo i tak będę to rozbierał. Dzisiaj okazało się że blaszki w klockach były pod inny rozmiar tarczy i wszystko musiałem złożyć na starych. Po wyczyszczeniu było widać że nie są idealne ale na szczęście klocek ładnie w nich pracuje.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Wystająca części piasty nie jest widoczna po założeniu felg, więc nie ma potrzeby jej malować. Ważne jest by przed założeniem tarczy wyczyścić piastę w miejscu przylegania i nic więcej.
- quadzz
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL 4x4
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 5 razy
Jw. Piasty nie maluj, wyczyść tylko z rdzy i będzie malinka. 
Sent from my iPhone using Tapatalk
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Postawił piwo: 2 razy
Niestety tak. Auto mam od października, zaraz po zakupie było słychać lekkie tarcie klocków z tyłu. Odstawiłem do mechanika na wymianę rozrządu i przy okazji wymiana klocków przód i czyszczenie zacisków tył. Niestety kiepsko wyszło z tym czyszczeniem zacisków, przez chwilę było ok. ale potem klocki przestały dobrze odbijać i tarły o tarczę. Nie byłem w stanie tego zrobić od razu bo byłem na nartach. Po powrocie już nie było sensu ruszać bo już lekko biło.
-
piter410
- Forumowicz
- Auto: opel insignia 2014
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Pruszków
-
piter410
- Forumowicz
Powiedz jeszcze jakie klocki dałeś do tych tarcz, i czy jesteś zadowolony z takiego zestawu
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ate ceramic i nie narzekam na razie jest ok , chciałem EBC Yellow ale słaba dostępność była , ale do tych tarcz byłyby idealne
-
piter410
- Forumowicz
-
Łysy33
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20NHT
witam, czy aktualnie forumowicze posiadają jakiś kod rabatowy na zakupy w sklepie brakeparts.pl?
-
bieder1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI fl
- Miasto:
Szybkie pytanie o klocki przód.
Mam tarcze 321mm Zimmerman sport i właśnie skończyły mi się klocki HPS Hawk. Klocki naprawdę fajne ale gnojki sprzedają je obecnie 200zlotych drożej niż kupowałem w zeszłym roku w maju.
Pytanie co fajnego w budżecie zeszłorocznym czyli do 500 złotych mogę kupić????
Mam tarcze 321mm Zimmerman sport i właśnie skończyły mi się klocki HPS Hawk. Klocki naprawdę fajne ale gnojki sprzedają je obecnie 200zlotych drożej niż kupowałem w zeszłym roku w maju.
Pytanie co fajnego w budżecie zeszłorocznym czyli do 500 złotych mogę kupić????
- quadzz
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL 4x4
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 5 razy
O i najlepiej. I będziesz miał spokój na jakiś czas.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Swego czasu jak zakładałem te Zimmermany to też miały wpaść te Yellowstuff ,ale zbyt długi czas oczekiwania był , ale przy następnej wymianie je założę
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
Również potwierdzam. EBC Yellowstuff + Zimmerman Sport to bardzo dobre połączenie.
-
MartiniWKZ
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C Tourer
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Kozienice/Brzóza
Witam.
Niebawem czeka mnie kompleksowa wymiana układu hamulcowego.
A przeglądając na szybkiego TEN wątek...to wydaje mi się że będę miał mega orzech do zgryzienia
Co użytkownik to inne zdanie.
Ale chyba dopatrzyłem się pewnej zależności.
Większość poleca tarcze Zimmermann'y.
Gorzej z klockami
Niebawem czeka mnie kompleksowa wymiana układu hamulcowego.
A przeglądając na szybkiego TEN wątek...to wydaje mi się że będę miał mega orzech do zgryzienia
Co użytkownik to inne zdanie.
Ale chyba dopatrzyłem się pewnej zależności.
Większość poleca tarcze Zimmermann'y.
Gorzej z klockami
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Dużo użytkowników jeździ na Zimmermann, ale są inne, również polecane firmy. Klocki opisane są w tym temacie, nawet na tej stronie więc nie powinieneś mieć kłopotów z wyborem odpowiedniego zestawu.
Ewentualne, przyszłe problemy z tarczami będą wynikały głównie ze stylu jazdy.
Ja jeżdżę na TRW, cały komplet, tarcze i klocki na wszystkie piasty kosztował 950 zł. Mimo bardzo delikatnego traktowania po 30 000 km musiałem je przetoczyć. Być może je zwichrowało, a może od początku nie były idealne, ale nie zwróciłem na to uwagi- w między czasie wymieniłem tuleje, przekładałem koła, może za mocno dokręciłem, więc ciężko rzetelnie ocenić. Przetoczenie raptem 100 zł, a dla mnie dodatkowa atrakcja i powód do przewietrzenia Insigni.
Robiąc tylko trasy przez 30 000 km zużyłem 0,3 mm tarczy, do tego przetoczenie 0,2 mm. Niewiarygodnie mały ubytek, a przypominam, że tarcze są jednymi z tańszych na rynku, więc powtarzam, że wszystko zależy od sposobu użytkowania.
Z Zimmermann'ów i polecanych do nich klocków większość użytkowników jest zadowolona. Pytałem natomiast o nie gościa, który przetacza tarcze, nawet na zlecenie ASO, i powiedział, że najlepsze tarcze to EBC. Wg niego Zimmermanny nie trzymają wymiarów i również biją. Wspominał, że BMW są bardzo wrażliwe, nawet na minimalne odkształcenie tarczy i po zamontowaniu EBC rzadko kiedy jest problem, gdy często toczy właśnie Zimmermann'y.
Dodano po 7 minutach 8 sekundach:
Dodam jeszcze, że samochód kupiłem z tarczami Bosch zamontowanymi przez ASO i mimo zużycia granicznego hamowały idealnie. Kierownica ani drgnęła, zarówno w trakcie jazdy jak i podczas hamowania.
Dodano po 16 minutach 34 sekundach:
Kolejna sprawa, że jeśli ktoś boryka się z drganiami podczas hamowania, wymienia tarcze i oczekuje poprawy. Tymczasem jakość produkcji w dzisiejszych czasach(nie tylko tarcz) pozostawia wiele do życzenia. Często nowe tarcze, nie sprawdzone przez mechanika, nie trzymają wymiaru i od początku są problemem niedogodności związanych z jakością prowadzenia pojazdu. Zostają mylnie wykluczone jako powód drgań tylko dlatego, że są nowe, a to nie koniecznie jest prawdą.
Po drugie, tarcze proste w pudełku i na piaście po założeniu, mogą się zdeformować w trakcie użytkowania. Nie chodzi mi tu o eksperymenty typu polewanie gorącej tarczy zimną wodą, ale po prostu to tylko stal, poddawana ekstremalnych przeciążeniom i ma prawo się odkształcić.
Ewentualne, przyszłe problemy z tarczami będą wynikały głównie ze stylu jazdy.
Ja jeżdżę na TRW, cały komplet, tarcze i klocki na wszystkie piasty kosztował 950 zł. Mimo bardzo delikatnego traktowania po 30 000 km musiałem je przetoczyć. Być może je zwichrowało, a może od początku nie były idealne, ale nie zwróciłem na to uwagi- w między czasie wymieniłem tuleje, przekładałem koła, może za mocno dokręciłem, więc ciężko rzetelnie ocenić. Przetoczenie raptem 100 zł, a dla mnie dodatkowa atrakcja i powód do przewietrzenia Insigni.
Robiąc tylko trasy przez 30 000 km zużyłem 0,3 mm tarczy, do tego przetoczenie 0,2 mm. Niewiarygodnie mały ubytek, a przypominam, że tarcze są jednymi z tańszych na rynku, więc powtarzam, że wszystko zależy od sposobu użytkowania.
Z Zimmermann'ów i polecanych do nich klocków większość użytkowników jest zadowolona. Pytałem natomiast o nie gościa, który przetacza tarcze, nawet na zlecenie ASO, i powiedział, że najlepsze tarcze to EBC. Wg niego Zimmermanny nie trzymają wymiarów i również biją. Wspominał, że BMW są bardzo wrażliwe, nawet na minimalne odkształcenie tarczy i po zamontowaniu EBC rzadko kiedy jest problem, gdy często toczy właśnie Zimmermann'y.
Dodano po 7 minutach 8 sekundach:
Dodam jeszcze, że samochód kupiłem z tarczami Bosch zamontowanymi przez ASO i mimo zużycia granicznego hamowały idealnie. Kierownica ani drgnęła, zarówno w trakcie jazdy jak i podczas hamowania.
Dodano po 16 minutach 34 sekundach:
Kolejna sprawa, że jeśli ktoś boryka się z drganiami podczas hamowania, wymienia tarcze i oczekuje poprawy. Tymczasem jakość produkcji w dzisiejszych czasach(nie tylko tarcz) pozostawia wiele do życzenia. Często nowe tarcze, nie sprawdzone przez mechanika, nie trzymają wymiaru i od początku są problemem niedogodności związanych z jakością prowadzenia pojazdu. Zostają mylnie wykluczone jako powód drgań tylko dlatego, że są nowe, a to nie koniecznie jest prawdą.
Po drugie, tarcze proste w pudełku i na piaście po założeniu, mogą się zdeformować w trakcie użytkowania. Nie chodzi mi tu o eksperymenty typu polewanie gorącej tarczy zimną wodą, ale po prostu to tylko stal, poddawana ekstremalnych przeciążeniom i ma prawo się odkształcić.