--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Niektórzy chcieliby mieć takie długie interwały wypalań. Ciesz się, że jest aż tak dobrze 
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
Auto latało w trasach, przy takich odcinkach jak piszesz 14km zaraz spadną do ok 500km
.
Wysłane z Galaxy S9
. Wysłane z Galaxy S9

- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dokładnie, tak jak @mnieteczek pisze. Zaraz ten interwał zmniejszy się, zacznie się bowiem zapychanie DPF. Po co kupować diesla na takie przebiegi maleńkie. Diesel odpłaca się ekonomią przy dużych przelotach w trasach. 14km dziennie to lekko ponad 5tys rocznie. To zabijanie diesla. Jak już ci interwały wypalań spadną do poniżej 100km to będziesz martwić się i nowego DPF szukać. Póki co to tylko się cieszyć, że dzieje się to rzadko.
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Mnie czy to "zima" czy lato wypala się przy około 450KM. Niestety jazda w 95% to miasto. Niestety moja Isia przykuła mnie wyposażeniem i stanem i usidliła. Co raz częściej myślę o sprzedaży bo 13KM dziennie to tak jak pisze dokia uśmiercanie Diesla.
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
Nie ma co dramatyzować ,jeździłem moją trzy lata 90% miasto,większość to trasa z i do pracy (3km
) i co ... i nic ,żadnych problemów z zapychaniem DPF nie było wypalał się książkowo ,po prostu przy takiej eksploatacji trzeba mieć świadomość że mamy filtr 
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 09:19 przez mnieteczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rado9990
- Nowicjusz
- Auto: OPEL INSIGNIA
- Miasto: Rawa Mazowiecka
Zle napisalem, 14km mam w jedna strone, wiem ze to i tak niewiele, ale z tego 12km jest poza miastem ,nie stoje w korku itp. Zobaczymy jak bedzie, na razie jest idealnie az sie zdziwilem.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Raczej niemożliwe żeby przy takiej samej jeździe w lecie i zimie interwały między wypaleniami się nie zmieniły.
Tak samo niemożliwe jak opis auta jaki wpisałeś że masz
- seburaj
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto: śląsk
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Dorotkadokia pisze: ↑4 lut 2020, o 08:40Dokładnie, tak jak @mnieteczek pisze. Zaraz ten interwał zmniejszy się, zacznie się bowiem zapychanie DPF. Po co kupować diesla na takie przebiegi maleńkie. Diesel odpłaca się ekonomią przy dużych przelotach w trasach. 14km dziennie to lekko ponad 5tys rocznie. To zabijanie diesla. Jak już ci interwały wypalań spadną do poniżej 100km to będziesz martwić się i nowego DPF szukać. Póki co to tylko się cieszyć, że dzieje się to rzadko.
a ty znowu te mądrości internetowe zapodajesz... ludziom w głowie mącisz
jak mu interwały spadną (a zorientuje się szybko, bo i oleju zacznie przybywać - i zużycie paliwa wzrośnie) to nie bedzie musiał szukać "nowego" DPFa tylko aktualny wybudować i mądrze wyczyścić - aby popioły usunąć
następnie zrobić zerowanie/adaptacje, przejrzeć czujnik różnicy ciśnień i termopary - i jak jest ok to śmigać dalej
(oczywiście zakładamy, że: nie ma dziury w dolocie, turbo turbi, wtryskiwacze są w porządku a i kompresja w silniku też jest)
bo jeśli wszystko jest na chodzie to przy tych przebiegach DPF nie generuje problemów...
piszę to ja, który dojeżdża 15 km w jedną stronę codziennie do pracy, bardzo rzadko dłuższa trasa -a wypalenia mam co 750-1.000 km
(oczywiście nie przerywam - jest kontrolka)
tak więc, teges
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Seburajku kochany
. To nie są mądrości internetowe, tylko z tego akurat tu forum, ze stron poprzednich, jak również z innego forum o autach z naszej rodziny, tj GM.
Ty masz auto super sprawne, o które ktoś kiedyś też może dbał bardzo, no chyba że jest Twoje od nowości. Ale sam wiesz, jakie ludzie mają z tym problemy. Niejednokrotnie czytam, że ktoś właśnie po profesjonalnym czyszczeniu DPF nadal go tylko wypala i wypala... więc co ze sprawnością tego układu? ktoś zepsuł robotę i źle wyczyścił?
Diesle są super jak zadbane, jak ktoś o nie dbał to odpłacają się na pewno. Też bym miała diesla właśnie tylko na wyjazdy służbowe, gdybym miała za dużo kasy. Po mieście wokół komina to wiadomo że benzynka lepsza. Jak ktoś robi kilka tys km rocznie, to chyba benzyna nie wychodzi wtedy tak źle.
No i ja pochwaliłam przecież że ma takie super te interwały i że nie ma co szukać dziury w całym.
Ty masz auto super sprawne, o które ktoś kiedyś też może dbał bardzo, no chyba że jest Twoje od nowości. Ale sam wiesz, jakie ludzie mają z tym problemy. Niejednokrotnie czytam, że ktoś właśnie po profesjonalnym czyszczeniu DPF nadal go tylko wypala i wypala... więc co ze sprawnością tego układu? ktoś zepsuł robotę i źle wyczyścił?
Diesle są super jak zadbane, jak ktoś o nie dbał to odpłacają się na pewno. Też bym miała diesla właśnie tylko na wyjazdy służbowe, gdybym miała za dużo kasy. Po mieście wokół komina to wiadomo że benzynka lepsza. Jak ktoś robi kilka tys km rocznie, to chyba benzyna nie wychodzi wtedy tak źle.
No i ja pochwaliłam przecież że ma takie super te interwały i że nie ma co szukać dziury w całym.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 22:44 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.
- seburaj
- Forumowicz
no właśnie chodzi o to żebyś przestała czytać te internety
a tym bardziej po tym czytaniu pisać...
ale do rzeczy:
konkretnie - jakie było to "profesjonalne" czyszczenie ? filtr wybudowany, metoda czyszczenia, parametry przepływu przed i po ?
zerowanie/adaptacja po zamontowaniu prawidłowo wykonana ?
usterki układu DPF usunięte ??
powiem tak - pracuję z tym codziennie... wkrwia mnie już pytanie klientów o "gwarancję" na czyszczenie DPFa
pytasz o gwarancję na mycie auta w myjni ?
baaaaardzo często problemy z filtrem (czyli jego zapchanie i konieczność czyszczenia) są spowodowane usterkami w UKŁADZIE, czyli np. banalną dziurą w dolocie
albo niesprawnym czujnikiem (jednym z kilku)
albo zdychającą turbosprężarką
albo srającym wtryskiwaczem (ale to stosunkowo rzadko)
albo kupą innych pierdół... zdziwiłabyś się jakich - nie będzie autoregeneracji DPFa (wypalania aktywnego) jak np. klient jezdzi cały czas na głebokiej rezerwie
więc tego - teges... to jest tak jak w medycynie: nie leczymy objawów, tylko znajdujemy przyczyny (a to czasami sztuka)
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Seburajku, ale on nie skarży się na zepsutego DPF, dziwił się tylko czy aż tak dobrze, to jest wszystko w porządku. No ale dziękujemy chyba wszyscy za opis wszystkich objawów
Buziaczki
- seburaj
- Forumowicz
taki kejs:
Astra J - klient z przwlekłymi kłopotami, non stop zapala sie lampka DPF, non stop czek endżiny - nikt sobie z tym rady dać nie może, filtr się zapycha po jakimś czasie (zreszta to widać po parametrze ciśnienia spalin - zapchany, fakt)
szukamy dziury w całym - nie ma
szukamy dalej - k.wa wszystko w porządku !
wraca na reklamację - glowimy się, szukamy, nic
NAGLE - uwagę zwraca dziwnie zachowujący się wskaźnik paliwa,,,, jest zero, za chwilę 3/4 zbiornika
wywiad: klient odpytany sprawę bagatelizuje, mówiąc, że "on tak ma"
pytam się: JAK kwa tak ma ?
znaczy od kiedy i po czym ?
ano wie pan, coś mi tam zmieniali w zbiorniku i od tego czasu... od tego czasu zaczęły sie też problemy z DPF
------------------------------
wyjaśnienie ?
ano ktoś, po co i dlaczego nie wiem, grzebał mu w smoku w zbiorniku - niechcący coś uszkodził (nie trwale, tylko wskaźnik świrował raz na jakiś czas...) ale sterownik silnika widział nieprawidłowość i nie puszczał wypalania - filtr sie zapychał
po wymianie zespołu wskaźnika klient już sie nie pojawił
Astra J - klient z przwlekłymi kłopotami, non stop zapala sie lampka DPF, non stop czek endżiny - nikt sobie z tym rady dać nie może, filtr się zapycha po jakimś czasie (zreszta to widać po parametrze ciśnienia spalin - zapchany, fakt)
szukamy dziury w całym - nie ma
szukamy dalej - k.wa wszystko w porządku !
wraca na reklamację - glowimy się, szukamy, nic
NAGLE - uwagę zwraca dziwnie zachowujący się wskaźnik paliwa,,,, jest zero, za chwilę 3/4 zbiornika
wywiad: klient odpytany sprawę bagatelizuje, mówiąc, że "on tak ma"
pytam się: JAK kwa tak ma ?
znaczy od kiedy i po czym ?
ano wie pan, coś mi tam zmieniali w zbiorniku i od tego czasu... od tego czasu zaczęły sie też problemy z DPF
------------------------------
wyjaśnienie ?
ano ktoś, po co i dlaczego nie wiem, grzebał mu w smoku w zbiorniku - niechcący coś uszkodził (nie trwale, tylko wskaźnik świrował raz na jakiś czas...) ale sterownik silnika widział nieprawidłowość i nie puszczał wypalania - filtr sie zapychał
po wymianie zespołu wskaźnika klient już sie nie pojawił
- bani010
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
450...., u mnie to norma na krótkich odcinkach a i 350 po mieście się zdarza , dziennie 30 km , w trasach co 600km . Najważniejsze to obserwować i nauczyć się samochodu , wypalanie naprawdę jest odczuwalne .pondek91 pisze:Mnie czy to "zima" czy lato wypala się przy około 450KM. Niestety jazda w 95% to miasto. Niestety moja Isia przykuła mnie wyposażeniem i stanem i usidliła. Co raz częściej myślę o sprzedaży bo 13KM dziennie to tak jak pisze dokia uśmiercanie Diesla.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- mcrace
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Szanuję. Mi się już znudziło tłumaczenieseburaj pisze: ↑4 lut 2020, o 22:43baaaaardzo często problemy z filtrem (czyli jego zapchanie i konieczność czyszczenia) są spowodowane usterkami w UKŁADZIE, czyli np. banalną dziurą w dolocie![]()
albo niesprawnym czujnikiem (jednym z kilku)
albo zdychającą turbosprężarką
albo srającym wtryskiwaczem (ale to stosunkowo rzadko)
albo kupą innych pierdół... zdziwiłabyś się jakich - nie będzie autoregeneracji DPFa (wypalania aktywnego) jak np. klient jezdzi cały czas na głebokiej rezerwiebo sterownik wypalania nie puści
Napisałem nawet poradnik... Ale za wiele nie pomogło.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Każdy przy problemach myśli, że jak usunie DPF to będzie spokój. Spokój będzie jak wszystko jest sprawne. Przy pomocy aplikacji i diody to jest naprawdę bezproblemowy DPF.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Rado9990
- Nowicjusz
- Auto: OPEL INSIGNIA
- Miasto: Rawa Mazowiecka
U mnie w tej chwili jest 62% zapełnienia (tak podaje aplikacja) i przebieg ok 1200km od wypalenia, super, że dzięki tej aplikacji mogę to monitorować. Myślę, że spokojnie dojade do 1500km i będzie możliwosc wypalenia. Dodatkowo zamontowałem diodę, podłączajac ją pod podgrzewanie lusterka, zobaczymy jak się sprawdzi podczas wypalania, na razie po włączeniu ogrzewania szyby tył dziala bez zarzutu. Poza tym monitoruję chwilowe spalanie i przed zgaszeniem silnika jest zawsze poniżej 1 l. Także wychodzi, że wszystko jest w porządu, a tak dlugimi interwałami od wypalania, można się tylko cieszyc 
- Adam6831
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wrocław
witam,
filmik przedstawia proces wypalania w przyspieszonym tempie. kolejne wypalanie już po 900 km. cały czas ta sama trasa i pokonywanie odległości. skąd taka różnica?
Dodano po 1 minucie 3 sekundach:
https://youtu.be/-_LXrhKbjxc
filmik przedstawia proces wypalania w przyspieszonym tempie. kolejne wypalanie już po 900 km. cały czas ta sama trasa i pokonywanie odległości. skąd taka różnica?
Dodano po 1 minucie 3 sekundach:
https://youtu.be/-_LXrhKbjxc
-
krzysiekmi
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Nowa Ruda
Witam
Panowie od 3 dni "cieszę się" posiadaniem Insigni 2.0 120km
2015 rok silnik dte. Przegląd z Francji i.... Po podłączeniu do komputera u diagnosty procent napełnienia dpf 97% czy to możliwe?
Auto jeździ normalnie. Mechanik powiedział że tylko regeneracja i że wtryskiwacze trzeba wyciągać i sprawdzać bo to nie normalne że nie ma trybu awaryjnego przy takim zapełnieniu DPF
Pomóżcie podpowiedzcie co o tym sądzicie.
Panowie od 3 dni "cieszę się" posiadaniem Insigni 2.0 120km
2015 rok silnik dte. Przegląd z Francji i.... Po podłączeniu do komputera u diagnosty procent napełnienia dpf 97% czy to możliwe?
Auto jeździ normalnie. Mechanik powiedział że tylko regeneracja i że wtryskiwacze trzeba wyciągać i sprawdzać bo to nie normalne że nie ma trybu awaryjnego przy takim zapełnieniu DPF
Pomóżcie podpowiedzcie co o tym sądzicie.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Przejedź się gdzieś na banę lub skę i zobacz czy się zacznie wypalanie. Przy takim nasyceniu jak wszystko jest w aucie ok to powinno wypalić bez spełniania żadnych warunków. Włącz sobie zakładkę w liczniku główni odbiorcy i jak się włączy grzanie szyby to się zacznie wypalanie.