--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA20NFT 2.0T dławienie silnika
-
piotrekstok
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
A20NFT 2.0T dławienie silnika
witam, problem polega na tym że auto jest tak jakby zdławione i raz na jakiś czas szarpnie silnikiem na biegu jałowym, w czasie jazdy zero oznak szarpania, po rozgrzaniu silnika dość mocno, szarpanie jest tak jakby częstsze, ostatnio zauważyłem że jak silnik odpalony rozgrzany czy tam zimny i jak odkręcę korek wlewu oleju to dmucha powietrzem, olejem nie "rzyga", co lepsze po odkręceniu tego korka silnik lekko podnosi obroty i tak jakby lżej pracował no i pracuje równiutko zero szarpnięć, a jak go zakręcę to silnik od razu jest zamulony i spada z obrotów i szarpanie obrotami wraca, jak odkręcę go jest idealnie, czy to czasem nie jest przytkana odma ?? bagnet jak wyjmę nie ma różnicy nic nim nie leci. ewentualnie gdzie ta odma jest bo nie mogę jej zlokalizować
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: A20NFT 2.0T dławienie silnika
Wentylacja silnika: https://opel.7zap.com/pl/car/g09/e/6/15-0/
Jakąś prostą diagnostykę zrób np. OP-COM lub ELM327 + aplikacja na androida np. OPL DTC Reader.
Może być, że MAF lub MAP sensor jest zabrudzony i auto też będzie mułowate.
Jakąś prostą diagnostykę zrób np. OP-COM lub ELM327 + aplikacja na androida np. OPL DTC Reader.
Może być, że MAF lub MAP sensor jest zabrudzony i auto też będzie mułowate.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
piotrekstok
- Nowicjusz
- Miasto:
wielkie dzięki zaraz będę działał i dam znać co było przyczyną 
Dodano po 1 godzinie 18 minutach 45 sekundach:
no więc tak u mnie jest ta pokrywa https://opel.7zap.com/pl/car/g09/e/5/16-0/
i sprawa wygląda tak wężyk nr 8 jak ściągnę od pokrywy zaworów to silnik pracuje idealnie nie szarpie i nie dławi się i odkręcenie korka wlewu nie powoduje żadnych zmian gdy ten wężyk jest ściągnięty, a jak zakręcony jest korek i założę ten wężyk wraca znowu szarpanie silnika :/ czyli wychodzi że coś nie tak jest z tym wężykiem, wężyk jest drożny sprawdzałem go, programu nie mam Op-com i elm327 mam SDPROG i nie ma żadnych błędów
Dodano po 1 godzinie 18 minutach 45 sekundach:
no więc tak u mnie jest ta pokrywa https://opel.7zap.com/pl/car/g09/e/5/16-0/
i sprawa wygląda tak wężyk nr 8 jak ściągnę od pokrywy zaworów to silnik pracuje idealnie nie szarpie i nie dławi się i odkręcenie korka wlewu nie powoduje żadnych zmian gdy ten wężyk jest ściągnięty, a jak zakręcony jest korek i założę ten wężyk wraca znowu szarpanie silnika :/ czyli wychodzi że coś nie tak jest z tym wężykiem, wężyk jest drożny sprawdzałem go, programu nie mam Op-com i elm327 mam SDPROG i nie ma żadnych błędów
Ostatnio zmieniony 7 maja 2019, o 17:12 przez piotrekstok, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rooff_
- Zapaleniec
Ja bym spróbował na zgaszonym silniku dmuchnąć w jeden z tych wężyków - jak będzie zatkany to będziesz wiedział, w którą stronę i który. Może Ci się uda to przepchać albo odetkać inaczej?
Pozdrawiam, Michał
-
piotrekstok
- Nowicjusz
- Miasto:
robiłem to już na zgaszonym silniku i ten z tym zaworkiem wężyk 9 jest ok i 8 też jest ok,zdjąłem rurę dolotową od turbiny i ta 8 dochodzi do turbo i jak dmuchałem to jest ok i teraz sam nie wiem co może mu być :/
Dodano po 33 minutach 43 sekundach:
ciśnienie w kolektorze dolotowym (MAP) -37kPa
przepływomierz (MAF)-- 3,7g/s
parametry na biegu jałowym
obroty są stałe nie falują, jego szarpnie raz na jakiś czas bez zmian obrotów może minimalnie ale nie widać nic na obrotomierzu
Dodano po 33 minutach 43 sekundach:
ciśnienie w kolektorze dolotowym (MAP) -37kPa
przepływomierz (MAF)-- 3,7g/s
parametry na biegu jałowym
obroty są stałe nie falują, jego szarpnie raz na jakiś czas bez zmian obrotów może minimalnie ale nie widać nic na obrotomierzu
- Rooff_
- Zapaleniec
A może to zaworek jest problemem?
Ja trochę błądzę, bo dokładnie nie wiem jak te rurki lecą, skąd dokąd...
Ja trochę błądzę, bo dokładnie nie wiem jak te rurki lecą, skąd dokąd...
Pozdrawiam, Michał
-
piotrekstok
- Nowicjusz
- Miasto:
rurka nr 9 jest przyłączona takim cienkim przewodem do rury dolotowej która leci od filtra do turbo ten przewód nr 9 leci do pokrywy zaworów a nr 8 leci z pokrywy zaworów do turbo, jak dmuchałem w 9 powietrzem to 8 leciało a jak zatkałem 8 i dmuchałem w 9 to wylatywało powietrze przez korek wlewu oleju jak go odkręciłem, dziwne to jest że bez wężyka od pokrywy zaworów do turbo chodzi normalnie a jak sie go podłączy to już coś nie gra ;/
- Rooff_
- Zapaleniec
Jeszcze takie coś mi przeleciało przez myśl:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 5&p=167866
Ale mówiłeś, że nie ma błędu. Choć SDPROG nie jest najlepszym wyborem do Insignii. Spróbuj OPL DTC lub Torque.
No i nie wiem czy w Twoim silniku ten problem z tą membraną też występuje...
A weź jeszcze sprawdź szczelnośc dolotu. Dokia kiedyś wymieniała jakiś pęknięty zbiorniczek podciśnienia od sterowania turbiną. Problemem też może być sam zawór sterujący. Ale to wszystko powinno generować błędy.
Te MAP i MAF sprawdzałeś/czyściłeś?
Filtr powietrza kiedy wymieniany i na jaki?
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 5&p=167866
Ale mówiłeś, że nie ma błędu. Choć SDPROG nie jest najlepszym wyborem do Insignii. Spróbuj OPL DTC lub Torque.
No i nie wiem czy w Twoim silniku ten problem z tą membraną też występuje...
A weź jeszcze sprawdź szczelnośc dolotu. Dokia kiedyś wymieniała jakiś pęknięty zbiorniczek podciśnienia od sterowania turbiną. Problemem też może być sam zawór sterujący. Ale to wszystko powinno generować błędy.
Te MAP i MAF sprawdzałeś/czyściłeś?
Filtr powietrza kiedy wymieniany i na jaki?
Pozdrawiam, Michał
-
piotrekstok
- Nowicjusz
- Miasto:
no właśnie też nie wiem co z tą mębraną, ja mam aluminiową pokrywę zaworów i nie wiadomo czy tam coś jest, szukałem coś o odmie w tym silniku i nic nie znalazłem, nawet części zamiennej żeby zobaczyć jak odma wygląda :/ przedmuchów nigdzie nie widać na dolocie wszędzie suchutko żadnych nieszczelności, ale jakby to było od doładowania to jakbym korek oleju odkręcił to by dalej szarpał a on wtedy się uspokaja, najbardziej to mi pasuje odma ale jak tam jest pod tą pokrywą to nie wiem. w czasie jazdy nie ma żadnych szarpnięć tyko na postoju nim szarpie, dodam że wszystkie nowe świece i cewki delphi i świece oryginały, filtr powietrza też z aso oryginały jak oleje i filtry. chyba w sobotę będę musiał zobaczyć pod tą pokrywę, jak tam to w ogóle wygląda
map i maf sprawdzałem wszystko jest ok styki czyste czujniki wewnątrz też
map i maf sprawdzałem wszystko jest ok styki czyste czujniki wewnątrz też
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pokrywa od wewnątrz nie ma żadnej membrany . Trafiłem na trop ( tak mi się wydaje ) - pompa vacum - zdemontuje i zajrzę do środka . Hamulec twardnieje z każdym naciśnięciem co sugeruje niewydolność tej pompy i ewentualne skoki podciśnienia co może mieć wpływ na pracę silnika po uruchomieniu .
Pompa od środka ma wyraźne ślady zużycia ( nawet przebarwienia czy przetarcie pierwszej powłoki ) , nawet części wirujące mają wyraźne ślady j.w. . Nowa w ASO kosztuje ponad 2355 zł
, . Pompa zasysa - przykładałem palec do króćca ale wydaje mi się , że "ssanie" jest za małe a to może powodować , że raz podciśnienie idzie z kolektora ssącego a raz z pompy vacum , zaworek zwrotny/jednokierunkowy otwiera się i zamyka a to powoduje zakłócenia w czasie rozgrzewania zimnego silnika .

Pompę vcum uszczelniłem ( po obwodzie i po uszczelce dałem - Curil T od Erlinga ) i od 3 tygodni jest sucho i hamulce też się poprawiły .
Rozwiązanie dławienia w moim aucie jest tu : viewtopic.php?f=13&t=4871&start=40
Pompa od środka ma wyraźne ślady zużycia ( nawet przebarwienia czy przetarcie pierwszej powłoki ) , nawet części wirujące mają wyraźne ślady j.w. . Nowa w ASO kosztuje ponad 2355 zł

Pompę vcum uszczelniłem ( po obwodzie i po uszczelce dałem - Curil T od Erlinga ) i od 3 tygodni jest sucho i hamulce też się poprawiły .
Rozwiązanie dławienia w moim aucie jest tu : viewtopic.php?f=13&t=4871&start=40
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto:
Witam, problem opisywałem już wcześniej. Samochód dławi się bardzo delikatnie przy około 3500 - 4500 obrotach na co najmnije 3 biegu.
Wymieniony filtr powietrza, zero błędów, sprawdzona szczelność układu.
Czy ktoś w WLKP ewentualnie w KUJ- POM ogarnia ten silnik aby zrobić mu diagnostykę komputerową? Możliwe , że trzeba by mu wgrać nowy soft nie wiem. Mój komputer nie łapie jego parametrów.
Mam założony gaz, z tym , że szarpie na benzynie i na gazie - jest to słabe szarpnięcie ale jednak jest, tak jakby dostał przez chwilę mniej powietrza.
Tak więc szukam speca co jest w stanie mi zdiagnozować w czym problem - chodzi o jazdę na benzynie.
Pozdrawiam
Wymieniony filtr powietrza, zero błędów, sprawdzona szczelność układu.
Czy ktoś w WLKP ewentualnie w KUJ- POM ogarnia ten silnik aby zrobić mu diagnostykę komputerową? Możliwe , że trzeba by mu wgrać nowy soft nie wiem. Mój komputer nie łapie jego parametrów.
Mam założony gaz, z tym , że szarpie na benzynie i na gazie - jest to słabe szarpnięcie ale jednak jest, tak jakby dostał przez chwilę mniej powietrza.
Tak więc szukam speca co jest w stanie mi zdiagnozować w czym problem - chodzi o jazdę na benzynie.
Pozdrawiam
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Tylko iż by wyeliminować problem z instalacją gazową trzeba zrobić 50-100 km tylko na pb i wówczas sprawdzać czy problem występuje dalej a związane jest z błędami map paliwowych spowodowanym przez lpg które poprawią się dopiero co najmniej po tym przebiegu. Zrobiłeś tak jak opisałem ? jak nie to przełącz na pb i zrób ponad 100 km i sprawdź czy problem występuje dalej.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Może któryś z elektrozaworów sterujących rozrządem się przycina i dlatego czuć takie szarpanie? Nie wiem w jakim zakresie obrotów zawory pracują najintensywniej w 2.0T, ale domyślam się, że właśnie w podanej przez ciebie granicy.
W 1.8 największe przesunięcie cewek(w tych zaworach) jest przy 3800 obr./min, więc być może tu jest podobnie.
Dodano po 5 minutach 49 sekundach:
Nieprawidłowa praca zaworów, wiąże się z delikatnym poszarpywaniem, objawy są takie, jakby nie zawsze była iskra na jednej ze świec.
Olej wymieniasz co 30 000 km?
Dodano po 7 minutach 15 sekundach:
W dziale LPG piszesz o zamontowaniu niedawno instalacji... Czy było takie szarpanie wcześniej, na samej benzynie przed założeniem instalacji LPG?
Tak- problem leży po stronie osprzętu silnika,
Nie- wina leży po stronie LPG.
W 1.8 największe przesunięcie cewek(w tych zaworach) jest przy 3800 obr./min, więc być może tu jest podobnie.
Dodano po 5 minutach 49 sekundach:
Nieprawidłowa praca zaworów, wiąże się z delikatnym poszarpywaniem, objawy są takie, jakby nie zawsze była iskra na jednej ze świec.
Olej wymieniasz co 30 000 km?
Dodano po 7 minutach 15 sekundach:
W dziale LPG piszesz o zamontowaniu niedawno instalacji... Czy było takie szarpanie wcześniej, na samej benzynie przed założeniem instalacji LPG?
Tak- problem leży po stronie osprzętu silnika,
Nie- wina leży po stronie LPG.
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak było to już wcześniej. Olej wymieniam co 10 tys. Millers Oil.
Też właśnie myślałem , że problemem może być turbo - zmienna geometria zaworek itp bądź właśnie coś ze zmienną fazą rozrządu. Jakoś w normalny sposób można to sprawdzić?
Też właśnie myślałem , że problemem może być turbo - zmienna geometria zaworek itp bądź właśnie coś ze zmienną fazą rozrządu. Jakoś w normalny sposób można to sprawdzić?
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Miasto:
Dzięki, zadzwoniłem umówiłem się. Zobaczymy czy taki najlepszy. Na pewno napisze tutaj opinie i dokładnie co tam wychwycił. Po drodze wskocze do serwisu na szybką diagnostykę zobaczymy kto jest lepszy 
- Wars1977
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.8OPC Lift
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 5 razy
- Kontakt:
To może warto od razu zostawić w serwisie auto, po co do mnie jechać. Słyszałem że w ASO mają wybitnych fachowców
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Nie mierzmy wszystkich ASO jedną miarką bo akurat ja mam inne doświadczenia ponieważ ja akurat miałem przypadek iż w trzech warsztatach nie potrafi zdiagnozować usterki a pan w ASO ustalił przyczynę w godzinę. Dwa razy oddawałem auto do ASO Opla bo warsztat nie dał rady i zawsze ASO stawało na wysokości zadania i rachunek nie był wygórowany, a auta nie powierzam byle komu. Trzeba jednak przyznać iż większość ASO oszczędza na płacach i dobrzy fachowcy odchodzą na własny biznes.
- Wars1977
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.8OPC Lift
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 5 razy
- Kontakt:
Zatem nie pozostaje nic innego jak umówić się do serwisu autoryzowanego. Najbezpieczniej , dobra cena (niewygórowana).
Ostatnio zmieniony 1 lut 2020, o 21:34 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Miasto:
Do serwisu jadę bo powiedzieli , że za darmo sprawdzą mi rozrząd więc jedno będzie wyeliminowane