--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOślepianie światłami BiXenon (AFL) - Regulacja reflektorów
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: Oślepianie światłami BiXenon (AFL) - Regulacja reflektorów
2014 to polift i przestawienie pokrętła na wymuszone światła mijania nic nie zmienia w stosunku do "Auto". I tak działają w pełni adaptacyjnie, obojętnie czy w pozycji Auto czy po przekręceniu.
Żeby to wyłączyć (na potrzeby mechanicznej regulacji wysokości strumienia światła), należy w menu na wyświetlaczu centralnym wybrać:
Pojazd -> Oświetlenie -> Adaptacyjne światła mijana -> opcja na górze (ta najprostsza, żeby nie było inteligentnych świateł)
W innym razie, czyli jak nie wyłączysz inteligentnego oświetlenia adaptacyjnego, to podczas postoju reflektory świecą w trybie jazdy do strefy zamieszkania - krótko, płasko i szeroko. Jeśli takie światła ktoś "mądry inaczej" (np. diagnosta nie mający pojęcia jak zaawansowane są te światła) ustawił wg swojego pojęcia, to nie dziwne, że w trasie świecą za wysoko.
Wyłączenie inteligentnych świateł przywraca je w normalną pozycję "mijania" (nie na deszcz, nie po mieście itd.)
Jeśli masz Flex Ride, to upewnij się, że nie jest włączony tryb Sport, który ustawiał światła od razu wyżej (pomijał tryby do miasta).
M.
Żeby to wyłączyć (na potrzeby mechanicznej regulacji wysokości strumienia światła), należy w menu na wyświetlaczu centralnym wybrać:
Pojazd -> Oświetlenie -> Adaptacyjne światła mijana -> opcja na górze (ta najprostsza, żeby nie było inteligentnych świateł)
W innym razie, czyli jak nie wyłączysz inteligentnego oświetlenia adaptacyjnego, to podczas postoju reflektory świecą w trybie jazdy do strefy zamieszkania - krótko, płasko i szeroko. Jeśli takie światła ktoś "mądry inaczej" (np. diagnosta nie mający pojęcia jak zaawansowane są te światła) ustawił wg swojego pojęcia, to nie dziwne, że w trasie świecą za wysoko.
Wyłączenie inteligentnych świateł przywraca je w normalną pozycję "mijania" (nie na deszcz, nie po mieście itd.)
Jeśli masz Flex Ride, to upewnij się, że nie jest włączony tryb Sport, który ustawiał światła od razu wyżej (pomijał tryby do miasta).
M.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2019, o 20:28 przez wassermann, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
No i w sporcie linie odcięcia widoczne są ze wskazaniem na ruch ustawiony w menu (prawo lub lewo ) stronny tylko trochę wyżej.
-
Lukasz1642
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Brzóza Królewska
Jutro biorę się za to zgodnie z waszymi wskazówkami i jestem ciekaw co z tego wyjdzie. A jeśli chodzi o te 200pln to faktycznie można je wydać lepiej niż w ASO
- wojciechmski
- Nowicjusz
- Auto: OPEL Insignia
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Bielsko-Biała
- Otrzymał piwo: 1 raz
Odświeżam temat - Insignia z grudnia 2014r.
Byłem w ASO (wtorek), by aktywatorem/rejestratorem wykryli czy mam czujniki ciśnienia w oponach. Od tego czasu jadąc nocą prawie każdy mruga, że oślepiam. Czy to może mieć związek z wizytą w ASO?
Mam ten samochód półtora miesiąca, mam w planach znów wybrać się do ASO, ale po co? By wgrali aktualizację sterownika AFL (o ile jest?) czy żeby ręcznie wyregulowali?
Obecnie światła świecą bardzo wysoko, a jak włączę długie to wręcz świecą do góry
Byłem w ASO (wtorek), by aktywatorem/rejestratorem wykryli czy mam czujniki ciśnienia w oponach. Od tego czasu jadąc nocą prawie każdy mruga, że oślepiam. Czy to może mieć związek z wizytą w ASO?
Mam ten samochód półtora miesiąca, mam w planach znów wybrać się do ASO, ale po co? By wgrali aktualizację sterownika AFL (o ile jest?) czy żeby ręcznie wyregulowali?
Obecnie światła świecą bardzo wysoko, a jak włączę długie to wręcz świecą do góry
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Normalnie Podjedź do SKP i niech wyregulują. Nie trzeba do ASO.
20 zeta pewnie wezmą
Wyżej masz instrukcję jak afl wyłączyć.
20 zeta pewnie wezmą
Wyżej masz instrukcję jak afl wyłączyć.
- wojciechmski
- Nowicjusz
Nie chcę wyłączać AFL skoro mam je na wyposażeniu. Chcę tylko, by działały prawidłowo.
W SKP mi pewnie nie wyregulują, bo na postoju świecą w dół. Jak podniosą i ruszę to pewnie będą świeciły w niebo
W SKP mi pewnie nie wyregulują, bo na postoju świecą w dół. Jak podniosą i ruszę to pewnie będą świeciły w niebo
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
AFL wylaczysz tylko w czasie regulacji. Potem znów aktywujesz i będą działać.
Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka
- wojciechmski
- Nowicjusz
Rzeczywiście, przetestuję.
Dlaczego światła mogły się rozregulować? Jak dotąd wszystko było w porządku, a trochę jeżdżę po nocy...
Przedwczoraj pogoda była kiepska, padało - wtedy się zaczęło.
Wczoraj nie padało, a i tak mi wszyscy mrugali
Dlaczego światła mogły się rozregulować? Jak dotąd wszystko było w porządku, a trochę jeżdżę po nocy...
Przedwczoraj pogoda była kiepska, padało - wtedy się zaczęło.
Wczoraj nie padało, a i tak mi wszyscy mrugali
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Sprawdź też czujniki poziomowania przy wahaczach, może tam coś się poluzowało/urwało.
Regulacja na SKP ustawia pozycję początkową, od której AFL robi odchyłki wedle potrzeby/sygnałów, które dostaje (obciążenie, prędkość).
Jeżeli po wyłączeniu AFL wysokość świecenia jest prawidłowa, a podczas jazdy z AFL zaczyna świecić do góry, to problem leży gdzieś w AFL lub danych, które dostaje. Świecenie do góry sugerowałoby, że AFL dostaje informację, że przód jest dociążony/tył odciążony.
Regulacja na SKP ustawia pozycję początkową, od której AFL robi odchyłki wedle potrzeby/sygnałów, które dostaje (obciążenie, prędkość).
Jeżeli po wyłączeniu AFL wysokość świecenia jest prawidłowa, a podczas jazdy z AFL zaczyna świecić do góry, to problem leży gdzieś w AFL lub danych, które dostaje. Świecenie do góry sugerowałoby, że AFL dostaje informację, że przód jest dociążony/tył odciążony.
- wojciechmski
- Nowicjusz
Odwiedziłem TRZY stacje diagnostyczne...
1. Powiedzieli, że rzeczywiście za wysoko i obniżyli (moim zdaniem zdecydowanie za nisko, ale rzeczywiście było na kreskach)
2. Powiedzieli, że ciut za nisko... ale nie podejmą się, bo to zbyt zaawansowana technologia.
3. Pan był dosyć profesjonalny, oprócz tego, że znów podniósł do kresek na swoim mierniku to wyprostował, bo były bardzo krzywe (przechylone?)
Co ja mam o tym myśleć?
ASO też kręci przy lampach czy mogą mi to komputerowo zrobić tak jak fabrycznie powinno to wyglądać?
1. Powiedzieli, że rzeczywiście za wysoko i obniżyli (moim zdaniem zdecydowanie za nisko, ale rzeczywiście było na kreskach)
2. Powiedzieli, że ciut za nisko... ale nie podejmą się, bo to zbyt zaawansowana technologia.
3. Pan był dosyć profesjonalny, oprócz tego, że znów podniósł do kresek na swoim mierniku to wyprostował, bo były bardzo krzywe (przechylone?)
Co ja mam o tym myśleć?
ASO też kręci przy lampach czy mogą mi to komputerowo zrobić tak jak fabrycznie powinno to wyglądać?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
W ograniczonym zakresie mogą to też zrobić komputerowo. Ale to jest tylko "wyzerowanie" poziomu dla czujników poziomowania.
A tą regulację robiłeś mam nadzieję z przełącznikiem świateł ustawionym na mijania? Bo jeśli na 'Auto' to niedobrze...
Co do wyprostowania to hmmm - nie kojarzę, żeby tam były śruby od tego. Są dwie - jedna od prawo-lewo, druga od góra-dół. Ale jeśli świecą równiej to w sumie nieważne
Jedynie, żeby zaś nie świeciły w niebo 
A tą regulację robiłeś mam nadzieję z przełącznikiem świateł ustawionym na mijania? Bo jeśli na 'Auto' to niedobrze...
Co do wyprostowania to hmmm - nie kojarzę, żeby tam były śruby od tego. Są dwie - jedna od prawo-lewo, druga od góra-dół. Ale jeśli świecą równiej to w sumie nieważne
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
Darek99990
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Łowicz
Dwa tematy związane z oślepianiem innych.
1. Te światła są świetne i prawidłowo ustawione nikogo nie oślepiają a na dodatek o wiele lepiej widać drogę, gdy są właściwie ustawione. Mechaniczne unoszenie ich do góry, tak na prawdę, pogarsza widoczność. Tak więc, zdecydowanie należy mieć ustawione a nie walące ludziom po oczach. - trzeba być człowiekiem nie...
2. Zupelnie inna kwestia, to sytuacja, gdy wszystko było ok i nagle inni zaczynają Nam migać. Faktycznie występuje taka usterka. Właśnie ją miałem. Pojazd ewidentnie źle pozycjonował i światła dosyć wyraźnie dawały w górę. Nie ma sensu w takiej sytuacji kręcić mechaniką świateł - logika! Same się nie przedstawiło. Awaria jest w elektronice i była już omówiona w tym temacie. Powiem tylko, że u mnie pomogło wypięcie wtyczek od tych dwóch czujników na wachaczach. Delikatnie potraktowałem styki sprajem czyszczącym i tyle. Co ciekawe styki i kable były w idealnym stanie. Nie wiem co pomogło?- spraj, poruszenie kablem, czy samo odpięcie czujek na chwilę? Nie miem. Ważne, że pomogło. Światła na swoim miejscu.
pozdrawiam.
1. Te światła są świetne i prawidłowo ustawione nikogo nie oślepiają a na dodatek o wiele lepiej widać drogę, gdy są właściwie ustawione. Mechaniczne unoszenie ich do góry, tak na prawdę, pogarsza widoczność. Tak więc, zdecydowanie należy mieć ustawione a nie walące ludziom po oczach. - trzeba być człowiekiem nie...
2. Zupelnie inna kwestia, to sytuacja, gdy wszystko było ok i nagle inni zaczynają Nam migać. Faktycznie występuje taka usterka. Właśnie ją miałem. Pojazd ewidentnie źle pozycjonował i światła dosyć wyraźnie dawały w górę. Nie ma sensu w takiej sytuacji kręcić mechaniką świateł - logika! Same się nie przedstawiło. Awaria jest w elektronice i była już omówiona w tym temacie. Powiem tylko, że u mnie pomogło wypięcie wtyczek od tych dwóch czujników na wachaczach. Delikatnie potraktowałem styki sprajem czyszczącym i tyle. Co ciekawe styki i kable były w idealnym stanie. Nie wiem co pomogło?- spraj, poruszenie kablem, czy samo odpięcie czujek na chwilę? Nie miem. Ważne, że pomogło. Światła na swoim miejscu.
-
markrk
- Użytkownik
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
W mojej fabrycznie też oślepiały, przy przeglądach w ASO w polsce sprawdzali i mówili że jest dobrze ustawione.
Na autostradach często migali mi z przeciwnego kierunku, postanowiłem w serwisie niemieckim to zgłosić i światła zostały ustawione, mechanik który to robił powiedział że oni standardowo to korygują bo fabrycznie jest to za wysoko ustawione.
Po regulacji nikt mi już nie miga z przeciwka a widoczność jest taka sama- ja przynajmniej różnicy nie widzę, świecą one na pograniczu "oślepienia"
zrobiłem zdjęcie z regulacji, przyrząd miał już swoje lata ale liczy się efekt.
Na autostradach często migali mi z przeciwnego kierunku, postanowiłem w serwisie niemieckim to zgłosić i światła zostały ustawione, mechanik który to robił powiedział że oni standardowo to korygują bo fabrycznie jest to za wysoko ustawione.
Po regulacji nikt mi już nie miga z przeciwka a widoczność jest taka sama- ja przynajmniej różnicy nie widzę, świecą one na pograniczu "oślepienia"
zrobiłem zdjęcie z regulacji, przyrząd miał już swoje lata ale liczy się efekt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Darek99990
- Nowicjusz
Niestety, za wcześnie się ucieszyłem. Podczas jazdy w deszczu, światła znów świecą za wysoko. Wygląda na to, że bez serwisu się nie obejdzie. Chyba, że ktoś ma jakiś sprawdzony patent? Dodam tylko, że poprzednio światła dawały zdecydowanie za wysoko a teraz nie aż tak wysoko. Wniosek, że usterka jest bardzo niestabilna i być może wielu jej niezauważa.
Jakiś pomysł na samodzielną naprawę?
Jakiś pomysł na samodzielną naprawę?
-
markrk
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
W deszczu delikatnie są wyżej i wg serwisu jest to prawidlowe.
-
Robakkk
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.
- Postawił piwo: 1 raz
U mnie przedlifcie również pojawia się problem.
Podobnie jak i u poprzedników wysokie ustawienie występuje kiedy jest zimno i mokro,co sugerowałoby problem z czujnikami(rozszczelnienie) i/lub instalacją elektryczną tychże.
Usterka o tyle problemowa,że raz występuje, innym razem jest wszystko dobrze.
Najgorsze,kiedy będąc w trasie oślepia się innych kierowców i nic nie można na to poradzić,bo ani zmiana trybu auto/manual,ani restart silnika nic nie dają.
Błędów świateł również nie ma.
W ten sposób wychodzi na zabawę w ciuciu babkę.
Jeśli ktoś cokolwiek ustalił w temacie, proszę o info.
Podobnie jak i u poprzedników wysokie ustawienie występuje kiedy jest zimno i mokro,co sugerowałoby problem z czujnikami(rozszczelnienie) i/lub instalacją elektryczną tychże.
Usterka o tyle problemowa,że raz występuje, innym razem jest wszystko dobrze.
Najgorsze,kiedy będąc w trasie oślepia się innych kierowców i nic nie można na to poradzić,bo ani zmiana trybu auto/manual,ani restart silnika nic nie dają.
Błędów świateł również nie ma.
W ten sposób wychodzi na zabawę w ciuciu babkę.
Jeśli ktoś cokolwiek ustalił w temacie, proszę o info.
-
Darek99990
- Nowicjusz
Mam ciekawy patent na diagnostykę.
Ponieważ czujki nie są tanie, warto mieć pewność którą wymienić.
Przetestowałem prosty sposób na ustalenie, który czujnik jest uszkodzony. Za darmo i skutecznie. Robimy tak:
Gdy jest już ciemno, odpalamy samochód, włączamy światła i ustawiamy go 2-3m od ściany i zostawiamy na ręcznym. -Nalepiamy na ścianie kolorową taśmę klejącą dokładnie w centrum świecenia.
-Przyda się druga osoba, która obserwuje reakcje świateł na ścianie, bo my nie będziemy mogli tego widzieć z głową pod samochodem
-Bierzemy jakiś spryskiwacz (np. po płynie do mycia okien), lub cokolwiek innego. Napełniamy go wodą.
-Lejemy wodę na podejrzaną czujkę i już wszystko wiemy.
Do przedniej da się dostać po skręceniu kół w prawo i lejemy od tyłu koła. Do tylnej jest łatwiej. Wystarczy się położyć za kołem i czujnik jest doskonale widoczny.
U mnie na przedniej nie było żadnej reakcji. Natomiast gdy tylko opryskałem tylną czujkę, światła gwałtownie podskoczyły do góry po czym się opuściły, ale już nie wróciły do pozycji wyjściowej, tylko pozostały podniesione o jakieś 4cm. Wydaje się mało, ale tyle wystarczyło, żeby po wyjechaniu na drogę światła waliły nawet po szybach tirów.
Dla pewności, czy nie jest to "normalne" zachowanie, przeprowadziłem ten sam test na drugim samochodzie i w nim nie było żadnej reakcji na wodę. Wniosek jest oczywisty- tylna czujka do kosza.
Starałem się zmoczyć samą czujkę, ale dla pewności jeszcze jutro sprawdzę, czy zalanie samych kabli coś wykaże. No i dokładnie obejrzę tę czujkę, czy ma jakieś widoczne uszkodzenia.
Opiszcie, czy u Was ten patent też zadziała.
Ponieważ czujki nie są tanie, warto mieć pewność którą wymienić.
Przetestowałem prosty sposób na ustalenie, który czujnik jest uszkodzony. Za darmo i skutecznie. Robimy tak:
Gdy jest już ciemno, odpalamy samochód, włączamy światła i ustawiamy go 2-3m od ściany i zostawiamy na ręcznym. -Nalepiamy na ścianie kolorową taśmę klejącą dokładnie w centrum świecenia.
-Przyda się druga osoba, która obserwuje reakcje świateł na ścianie, bo my nie będziemy mogli tego widzieć z głową pod samochodem
-Bierzemy jakiś spryskiwacz (np. po płynie do mycia okien), lub cokolwiek innego. Napełniamy go wodą.
-Lejemy wodę na podejrzaną czujkę i już wszystko wiemy.
Do przedniej da się dostać po skręceniu kół w prawo i lejemy od tyłu koła. Do tylnej jest łatwiej. Wystarczy się położyć za kołem i czujnik jest doskonale widoczny.
U mnie na przedniej nie było żadnej reakcji. Natomiast gdy tylko opryskałem tylną czujkę, światła gwałtownie podskoczyły do góry po czym się opuściły, ale już nie wróciły do pozycji wyjściowej, tylko pozostały podniesione o jakieś 4cm. Wydaje się mało, ale tyle wystarczyło, żeby po wyjechaniu na drogę światła waliły nawet po szybach tirów.
Dla pewności, czy nie jest to "normalne" zachowanie, przeprowadziłem ten sam test na drugim samochodzie i w nim nie było żadnej reakcji na wodę. Wniosek jest oczywisty- tylna czujka do kosza.
Starałem się zmoczyć samą czujkę, ale dla pewności jeszcze jutro sprawdzę, czy zalanie samych kabli coś wykaże. No i dokładnie obejrzę tę czujkę, czy ma jakieś widoczne uszkodzenia.
Opiszcie, czy u Was ten patent też zadziała.
-
22karasiek
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto: Olsztyn
Witam od kilku dni jestem posiadaczem insigni z 2016r i mam pytanie związane z trybem AFL a mianowicie wchodząc w ustawienia pojazdu - oświetlenie - adaptacyjne światła mijania nie mogę wybrać żadnej z opcji, nie pojawia się ptaszek zaznaczenia wybranej opcji czy u was występuje taka sama sytuacja, czy to jednak u mnie coś jest nie tak.
ponieważ chciałbym wyregulować swoje światła, bo każdy kierowca mruga do mnie jadąc z przeciwka.
ponieważ chciałbym wyregulować swoje światła, bo każdy kierowca mruga do mnie jadąc z przeciwka.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
błąd softu z tego co kojarzę i chyba tylko w wersji PL, gdzieś na forum była wzmianka o tym
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Tak, jest to w jakiejś części HMI2.5. Ale wszystko działa, tylko "ptaszki" się nie zaznaczają. Stań sobie na wprost ściany, włącz światła i przełączaj pozycje, zobaczysz zmiany.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/