--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia DPF Info - aplikacja na Androida
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: Insignia DPF Info - aplikacja na Androida
jak można być tak perfidny żeby się żalić że się nie dostało czegoś za darmo co jest kogoś własnością , podłość ludzka nie zna granic.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ciebie to nie poniosło trochę ? gość normalnie napisał że nie ma żalu itp. nie rozumie tylko kto ma pełną i dlaczego ot i tyle....
- maciejdm1
- Użytkownik
- Auto: Insignia fl
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Głogów
- Otrzymał piwo: 5 razy
Panowie, spokojnie... Nie chcę tu wywoływać gównoburzy... Może mój post zabrzmiał jak żal, ale nie o to chodziło... Każdy z nas chce korzystać z dobrodziejstw tego forum i jego zawartości i w/g mnie jest to zrozumiałe. Kolega Ping zrobił kawał dobrej roboty i postanowił podzielić się z nami swoją apką i chwała mu za to... Tak jest ona za darmo i nie wnikam dlaczego. Tak jak pisałem wcześniej , chciałem dowiedzieć się jak staliście się użytkownikami pełnej wersji, bo niestety (i tu nie mam pretensji) kolega Ping nie odpisywał na moje wiadomości. Tyle... Pozdrawiam i bez spiny 
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
OK. Wyjaśnione. A teraz proszę pisać o samym programie, a nie kto dostał, kto nie i dlaczego. Robicie bałagan w temacie. Kolejne takie posty będą "nagradzane".
-
Proxximo
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Miasto: Zielona Góra
Witam wszystkich, jestem posiadaczem Insigni A [rok modelowy 2016] z silnikiem B20DTH. Przeglądając ten wątek wiem, że aplikacja kolegi Pinga nie działa z typem mojego silnika. Odszukałem też posty z PIDami do aplikacji Torque Pro.
---
"OPEL Astra-K DPF Soot Accumulation","DPF Soot","22336A","A","0","100","%","7E0"
"OPEL Astra-K Distance Since Last DPF Regeneration","Dist. DPF","223039","A*256+B","0","100","km","7E0"
---
Mam prośbę do kolegów, którzy monitorują stan swojego DPFa o potwierdzenie czy to wystarczy aby aplikacja zadziałała poprawnie.
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 12 razy
mam to samo i działa
niektórzy pisali, że mają jeszcze inne działające PIDy, np. wskaźnik aktywnego wypalania czy temperaturę spalin. U mnie niestety nie działają
niektórzy pisali, że mają jeszcze inne działające PIDy, np. wskaźnik aktywnego wypalania czy temperaturę spalin. U mnie niestety nie działają
-
Proxximo
- Nowicjusz
OK, dzięki za info. A jakie to dodatkowe PIDy? Może ktoś podać? Spróbuje je przetestować u mnie.
-
markrk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
ON/OFF działa w B20DTH
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Proxximo
- Nowicjusz
Wpisałem poniższe PIDY do aplikacji Torque i niestety nie działają
"OPEL Astra-K DPF Soot Accumulation","DPF Soot","22336A","A","0","100","%","7E0"
"OPEL Astra-K Distance Since Last DPF Regeneration","Dist. DPF","223039","A*256+B","0","100","km","7E0"
Co może być nie tak?
Co może być nie tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
JaMi
- Użytkownik
w dystansie (komenda 223039) górną granicą nie jest "100", ja mam jednak wpisane "65535"
coś może źle wpisujesz, PIDy są poprawne
coś może źle wpisujesz, PIDy są poprawne
-
Proxximo
- Nowicjusz
-
pablowitek
- Nowicjusz
- Miasto: Szczecin
Witam
Ostatnio jeżdżę głównie po mieści trasy około 11 kilometrów jedną stronę do pracy i z powrotem.
DPF też głównie wypalałem na mieście. Zauważyłem że DPF zaczął mi się wypalać co około 100 km. Wczoraj zakupiłem interfejs i zainstalowałem aplikację. Dziś pierwszy raz wypalałem DPF z aplikacją, op odpaleniu samochodu miałem już 87% napełnienia. Wypalanie zaczęło się przy 89% przejechałem dystans około 22 km jadąc na 4 biegu z prędkością około 90 km/h. Filtr wypalił mi się do 39%. Sprawdziłem w komputerze samochodu i żadnych błędów nie było. Jedyny co mnie zastanowiło to że na aplikacji OPL DPF Monitor Lite nie pokazuje mi temperatury EGT mam kreski. Moja Insignia to 2014 rok 163 konie DTH.
Pozdrawiam
Ostatnio jeżdżę głównie po mieści trasy około 11 kilometrów jedną stronę do pracy i z powrotem.
DPF też głównie wypalałem na mieście. Zauważyłem że DPF zaczął mi się wypalać co około 100 km. Wczoraj zakupiłem interfejs i zainstalowałem aplikację. Dziś pierwszy raz wypalałem DPF z aplikacją, op odpaleniu samochodu miałem już 87% napełnienia. Wypalanie zaczęło się przy 89% przejechałem dystans około 22 km jadąc na 4 biegu z prędkością około 90 km/h. Filtr wypalił mi się do 39%. Sprawdziłem w komputerze samochodu i żadnych błędów nie było. Jedyny co mnie zastanowiło to że na aplikacji OPL DPF Monitor Lite nie pokazuje mi temperatury EGT mam kreski. Moja Insignia to 2014 rok 163 konie DTH.
Pozdrawiam
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Wskazanie EGT to kwestia ustawień. Zmień na alternatywne źródło temp.
Co do wypalania to przy takiej jeździe wynik ok. Pytanie czy rzeczywiście po 100 km będzie znów duże napełnienie i wypalanie. Jeśli tak to albo reset czujnika albo wymiana. Wcześniej do sprawdzenia przewody do niego lecące oraz szczelność układu wydechowego.
Co do wypalania to przy takiej jeździe wynik ok. Pytanie czy rzeczywiście po 100 km będzie znów duże napełnienie i wypalanie. Jeśli tak to albo reset czujnika albo wymiana. Wcześniej do sprawdzenia przewody do niego lecące oraz szczelność układu wydechowego.
-
pablowitek
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony 18 sty 2020, o 20:14 przez IBZI, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
MartiniWKZ
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C Tourer
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kozienice/Brzóza
Witam serdecznie.pablowitek pisze: ↑18 sty 2020, o 12:15Witam
Pozdrawiam
Wiem, że jestem tu nowy i na dodatek nie posiadam Insigni...ale co do wypalania z aplikacją mam jedną radę.
Jeśli, na aplikacji zbliża się okres wypalania czyli 89%, i jeśli jest to możliwe to proponuję wypad na jakąś trasę w celu osiągnięcia prędkości przelotowej 120-130km/h
DPF powinien wypalić się do 18% lub nawet do 6%
Ja staram się wypalać DPF z takimi prędkościami. Wiadomo...ruch drogowy itp...ale to jest optymalna prędkość.
Pałowanie na 4 biegu i obroty powyżej 2000 nic raczej nie dadzą.
Pozdrawiam
Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Absolutnie nie chcę podważać kolegi zdania...ale ja najpierw spróbowałbym dobrze wypalić DPF.Rooff_ pisze: ↑18 sty 2020, o 14:43Wskazanie EGT to kwestia ustawień. Zmień na alternatywne źródło temp.
Jeśli sytuacja częstego wypalania się DPF będzie się powtarzać...osobiście udałbym się na czyszczenie DPF'a...na końcu zostawił bym wymianę czujnika/czujników
A czyszczenie/regeneracja nie zaszkodzi...a tylko pomoże
Pozdrawiam
- Rooff_
- Zapaleniec
Okres wypalania w Insignii to od ok. 80% 
Najlepsze warunki do wypalania zostały opisane w innym wątku.
Najlepsze warunki do wypalania zostały opisane w innym wątku.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale przy wypalaniu za miastem przy prędkości 90 km/h powinien wypalić się dużo lepiej niż 39%
Dzisiaj sprawdzałem i przebieg jest ponad 500 km i 76 %, gdzie 80% to miasto
Dzisiaj sprawdzałem i przebieg jest ponad 500 km i 76 %, gdzie 80% to miasto
-
JaMi
- Użytkownik
zbytnie uproszczenie z tymi 80%. W swojej Insigni B z silnikiem DTH nigdy nie widziałem 80%, wypalanie odbywa się przy zdecydowanie niższym zapełnieniu filtra, przebieg jest tutaj czynnikiem dominującym
- Rooff_
- Zapaleniec
W Insigni B może tak, ale w Insigni A z silnikami A20DTx wypalanie zaczyna się przy ok. 80%. Oczywiście nie jest tu miejsce na rozwijanie tego stwierdzenia 
-
pablowitek
- Nowicjusz
Od wypalania przejechałem 50 km miasto i zwiększyło się napełnienie z 39% na 45%. Czyli 6% na 50 km zobaczę jak się będzie dalej utrzymywać. Przy obecnym poziomie powinienem przejechać 300 km po mieście.