Czym droższy kg auta tym więcej bajeru
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Nie można.
-
Kristofer
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Włoszczowa
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
W polifcie jak jest widno po otwarciu pilotem świecą tylko ledy więc po części powinno odpowiadać twoim wymaganiom.
-
ArturW.
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Oborniki Śląskie
Podepnę się pod temat . Mam polifta z bi-halogenem ,który ma jakość światła jaką ma. Pytanie czy dużo zabawy na przerobienie do AFL . Jakieś schematy mile widziane.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Takie rzeczy tylko na etapie zakupu. Było wielokrotnie. Generalnie: nie warto, za dużo roboty, wiązki, programowanie itd.
-
ArturW.
- Forumowicz
W większości tematów mowa jest o przedlifcie lub jaką HIR2 użyć(bardziej niebieską lub białą) . Co by nie mówić HIR2 to takie H7 z oprawką (temat znany z Astry G
). Koszt lamp to ok. 1.5k za bixenon led do poliftu. Szukałem na opel.7zap części do poliftowego systemu AFL. I tu zaskoczenie dostępne są tylko same lampy ,nie ma dostępnych czujników przód tył itp. Dobrze by było podejrzeć schematy instalacji. I wtedy osądzić czy gra warta porządnego oświetlenia.Może ktoś takie ma ??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Nie ma to sensu. Mogłeś lampy wybrać przy zakupie jak pisze Ibzi.
-
ArturW.
- Forumowicz
Może ma to dla mnie sens ???. Wybierać używany samochód ze względu na światła
Czyli nikt nie ma wiedzy w tym temacie ?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2019, o 15:46 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
To po co Ci te lampy teraz jak nie chciałeś auta z takimi kupić????
Teraz to na pewno nie jest opłacalne.
PS. I nie cytuj posta pod postem bo za to są nagrody. Regulamin forum
Teraz to na pewno nie jest opłacalne.
PS. I nie cytuj posta pod postem bo za to są nagrody. Regulamin forum
Radio 357 :)
-
ArturW.
- Forumowicz
Odpowiem pytaniem na pytanie : A po co jakieś mody w aucie robić ???
A tak na poważnie , to Isię kupiłem bo w bardzo dobrym przebiegu , w dobrej cenie i stanie z pełną dokumentacją . Auto kupowałem w dzień ( bo taka jest praktyka) . Więc moim błędnym założeniem było że soczewka jaka by nie była powinna dobrze świecić. No niestety się pomyliłem . A wiec lampy, czujniki itp. to koszt ok. 3k PLN . Wiec dla mnie to się opłaca . Potrzebne mi są schematy , a nie dywagacje na temat regulaminu i czyjegoś widzimisie . Dlatego ponawiam pytanie czy macie takie schematy lub wiedzę w tym zakresie ???
A tak na poważnie , to Isię kupiłem bo w bardzo dobrym przebiegu , w dobrej cenie i stanie z pełną dokumentacją . Auto kupowałem w dzień ( bo taka jest praktyka) . Więc moim błędnym założeniem było że soczewka jaka by nie była powinna dobrze świecić. No niestety się pomyliłem . A wiec lampy, czujniki itp. to koszt ok. 3k PLN . Wiec dla mnie to się opłaca . Potrzebne mi są schematy , a nie dywagacje na temat regulaminu i czyjegoś widzimisie . Dlatego ponawiam pytanie czy macie takie schematy lub wiedzę w tym zakresie ???
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Schematy masz dostępne tu. Trzeba założyć konto [+ zapłacić za rejestrację] i potem wykupujesz dostęp do TIS (1h - 12euro, 1dzień - 50euro). Oprócz tego pewnie będziesz musiał zrobić SPS.
Możliwe, że jeszcze nikt tego nie robił w polifcie. Znając życie do wymiany jest główna wiązka albo dołożenie przewodów i pinów we wtyczkach czyli rozebranie całego wnętrza. Do tego czujniki poziomowania, wymiana zbiorniczka, dołożeni spryskiwaczy, ...
Powodzenia, być może będziesz pierwszy i zostawisz poradnik dla potomnych.
Możliwe, że jeszcze nikt tego nie robił w polifcie. Znając życie do wymiany jest główna wiązka albo dołożenie przewodów i pinów we wtyczkach czyli rozebranie całego wnętrza. Do tego czujniki poziomowania, wymiana zbiorniczka, dołożeni spryskiwaczy, ...
Powodzenia, być może będziesz pierwszy i zostawisz poradnik dla potomnych.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Artur, to nie dywagacje na temat regulaminu czy czyjeś widzimisię. Jesteś gdzie jesteś i tyle. Jak zrobisz i podliczysz koszty i wyjdzie mniej niż 7tys to może ktoś to powtórzy za tobą. Ale chyba lepiej auto zmienić. Pytanie retoryczne czy to opłacalne i kiedykolwiek ci się zwróci, w Vin takich danych nie zmienisz więc auto sprzedawać będziesz i tak bez tego moda kiedyś, tzn nie odzyskasz tej inwestycji.
PS. I nie dziwię się że auto kupiłeś w dobrym przebiegu bo to auto do jazdy dziennej
PS. I nie dziwię się że auto kupiłeś w dobrym przebiegu bo to auto do jazdy dziennej
Radio 357 :)
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Do tego trzeba wiązki dorabiać i moduł pewnie zmieniać lub programować....próbuj ale kiepsko to widać.ArturW. pisze: ↑4 lis 2019, o 08:35Odpowiem pytaniem na pytanie : A po co jakieś mody w aucie robić ???
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
IMHO wymiana gratów to mniej niż połowa problemów.
Jak widzę ile tam się dzieje w bi-xenonach AFL za każdym razem od startu (procedura testu), doświetlanie zakrętów, oświetlanie zakrętów (lampy są skrętne), do tego tryby jazdy sport/tour/normal zależne od prędkości - łącznie tam jest chyba z 9 czy 10 trybów świecenia (patrz instrukcja), kształtowania wiązki i zmiany mocy (jak na rok 2008 to to była rewelacja), o automatycznej zmianie świateł długie/krótkie (kamera) i możliwości przełączania przesłony na ruch lewo/prawo stronny nie wspominając - to zaprogramowanie AFL w komputerze staje się naprawdę niezłym wyzwaniem - ale może jakieś ruski już to zrobiły.
Niemniej jednak uważam, że AFL to jedna z największych zalet Insigni.
Zaraz po albo na równi z fotelami AGR, zawieszeniem Flex-Drive i napędem 4x4.
No i zaraz po fajnym i cichym 2.8T albo 2.0T
Podsumowując, koledze Arturowi, który nie dopilnował i w ciemno kupił Iśkę (ale za to w dzień
edit: acha, ale zestaw xenonów z allegro musi być jeszcze zgodny z canbus (nie wiem czy takie są), bo inaczej Iśka wywali błąd i znów będzie średnio.
Pozdro.,
MxW.
-
xul
- Zapaleniec
Myślę, że te wszystkie magiczne rzeczy AFL realizuje już sobie sam, wystarczy, że dostaje odpowiednie dane na magistrali
Tu są schematy z Holdena/Opla i z tego co widzę, to czujniki poziomowania wchodzą do modułu lamp, a resztę dostaje z BCM, wydaje mi się, że jest to LIN + sygnały sterujące. Ogarniecie tego elektrycznie/elektronicznie mając schematy (są ogólnodostępne za opłatą) nie powinno być skomplikowane (w końcu to tylko kabelki), przy programowaniu może być zabawa, ale jest to do zrobienia, bo inne Insignie mają AFL, kwestia wgrania w jakiś sposób softu adekwatnego do wyposażenia (ew. wymiany BCM jeżeli do AFL jest inny).
Tu są schematy z Holdena/Opla i z tego co widzę, to czujniki poziomowania wchodzą do modułu lamp, a resztę dostaje z BCM, wydaje mi się, że jest to LIN + sygnały sterujące. Ogarniecie tego elektrycznie/elektronicznie mając schematy (są ogólnodostępne za opłatą) nie powinno być skomplikowane (w końcu to tylko kabelki), przy programowaniu może być zabawa, ale jest to do zrobienia, bo inne Insignie mają AFL, kwestia wgrania w jakiś sposób softu adekwatnego do wyposażenia (ew. wymiany BCM jeżeli do AFL jest inny).
-
ArturW.
- Forumowicz
Kosztorys:
Lampa AFL BIxenon Polift ok. 1k PLN za sztukę
Czujnik przód ok 200 PLN
Czujnik tył ok 200 PLN
Moduł AFL ok 100 PLN
Zbiornik do sprysków 100PLN
Zderzak ze spryskami 600PLN
Większość z Angola
Cena raczej nie kładzie na kolana. Temat AFL przerabiałem w Vectra C . Wszystkie sygnały czyli prędkość ,kąt skrętu, AFL bierze z CIM,BCM,ABS po prostu po CAN`ie. Do sterownika AFL są jedynie bezpośrednio wpięte czujniki. Koledze XUL dzięki za merytoryczną odpowiedź. Jeżeli chodzi o dzisiejsze samochody to właśnie wszystko jest w technologii Plug&Play. Po to jest szyna CAN. No kolego MXW z tym fiatem to pojechałeś
chciałbym zobaczyć twojego moda z czterobiegowej na pięciobiegową skrzynię
. Chińczyka nie chcę bo to wielkie G... jest. A jak się bawić to z rozmachem.
Lampa AFL BIxenon Polift ok. 1k PLN za sztukę
Czujnik przód ok 200 PLN
Czujnik tył ok 200 PLN
Moduł AFL ok 100 PLN
Zbiornik do sprysków 100PLN
Zderzak ze spryskami 600PLN
Większość z Angola
Cena raczej nie kładzie na kolana. Temat AFL przerabiałem w Vectra C . Wszystkie sygnały czyli prędkość ,kąt skrętu, AFL bierze z CIM,BCM,ABS po prostu po CAN`ie. Do sterownika AFL są jedynie bezpośrednio wpięte czujniki. Koledze XUL dzięki za merytoryczną odpowiedź. Jeżeli chodzi o dzisiejsze samochody to właśnie wszystko jest w technologii Plug&Play. Po to jest szyna CAN. No kolego MXW z tym fiatem to pojechałeś
-
xul
- Zapaleniec
Nie takie P&P jeżeli wiązka jest robiona pod numer VIN i brakuje przewodów, wtyczek czy pinów we wtyczkach. Oczywiście można wszystko dołożyć czy wymienić (wiązki/moduły). Problem robi się z programowaniem, bo soft jest pobierany z serwera po numerze VIN. W VC można było Techem co nieco doprogramować zaznaczając odpowiednie opcje, w Insignii już tak łatwo nie ma z tego co mi wiadomo.
W VC dokładałem elektryczne szyby z tyłu, wystarczyło powymieniać podzespoły i zaprogramować w 3 modułach, że są i wszystko działało. W Insignii z tego co widziałem na forum, to chyba nikomu się nie udało tego opanować, a wydaje się, ze jest to dość prosty układ (silniczki, przyciski, centralka). Strach myśleć co jest w reflektorach, gdzie więcej modułów bierze udział w sterowaniu światłami.
W VC dokładałem elektryczne szyby z tyłu, wystarczyło powymieniać podzespoły i zaprogramować w 3 modułach, że są i wszystko działało. W Insignii z tego co widziałem na forum, to chyba nikomu się nie udało tego opanować, a wydaje się, ze jest to dość prosty układ (silniczki, przyciski, centralka). Strach myśleć co jest w reflektorach, gdzie więcej modułów bierze udział w sterowaniu światłami.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
@ArturW - Forumowicze udzielili Ci odpowiedzi zgodnie ze swoim stanem wiedzy. Teraz, jeśli dalej jesteś zdecydowany,, czas na ruch z Twojej strony. Wymień i zdaj relację. Może zrób zdjęcia i jakiś tutorial na Forum. Jestem pewien, że zyskasz rozgłos i uznanie. Powodzenia i czekamy na efekty.
-
ArturW.
- Forumowicz
Dzięki przede wszystkim za schematy. Jak ogarnę temat to dam znać
(albo się przyzwyczaję lub sprzedam
)Chociaż za bardzo mi się ta fura podoba no i 170KM robi robotę
. Trochę mam budżet nadszarpnięty (wymiana rozrządu w serwisie ). Więc ruszam w przyszłym roku. Na razie zbieram kasę na klamoty i na MDI2. Uważam mój temat za wyczerpany.
Pozdrawiam wszystkich.
Pozdrawiam wszystkich.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
kolego @ArturW nie porównuj VC bo też w VC robiłem trochę rzeczy i tam jest mega łatwiej , wogule nie ma porównania do Insigni , jak coś nie kupisz co chcesz mieć to później są mega schody już o kosztach nie wspomnę , bo praktycznie wszystko robisz SPS i to biorąc VIN z auta co ma daną rzecz wrzucona na taśmie , więc nie pisz że to jest P&P w VC w większości wystarczył OP-COM żeby coś doprogramować/dołożyć , byłem w głębokim szoku jak podłączyłem OP-COM do Insigni i się okazało że 99% to tylko SPS , a nie odznaczenie ptaszka w konfiguracji danego modułu .