--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Czyli wypalił się tak że dalej pełny?
Jak byłem w ASO na przeglądzie przedzskupowym to mechanik powiedział że zawór z podciśnienia turbiny coś głośno chodzi przy gaszeniu i żeby mieć to na uwadze. No ale głośny nie oznacza zepsuty. Może teraz po 4mcach juz nie domaga. Nie znam się poki co na tym
Jak byłem w ASO na przeglądzie przedzskupowym to mechanik powiedział że zawór z podciśnienia turbiny coś głośno chodzi przy gaszeniu i żeby mieć to na uwadze. No ale głośny nie oznacza zepsuty. Może teraz po 4mcach juz nie domaga. Nie znam się poki co na tym
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Zawór ten nie ma nic do dpfa. Sprawdź jak napisał Marcin. Czujnik różnicy ciśnienia
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Ja bym proponował na początku zrobić jego reset, zapełnienie pokaże po nim 70% i poczekać do wypalania.
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
@Pandek91, jeszcze jedna ważna uwaga odnośnie wypalania, nigdy nie należy stawać na parkingu i czekać na koniec wypalania, bo niemal zawsze kończy się to przerwaniem wypalania, trzeba jeździć choćby po mieście...
Dużo o wypalaniu jest w oficjalnym dokumencie dla serwisów ASO w TISie, link tutaj:
Sprawdź, kiedy ECU przerywa wypalanie, zobacz pytanie 5, podpunkt c. Zresztą warto przeczytać wszystkie pytania i odpowiedzi. Wprawdzie jest to już dość wiekowy artykuł, ale chyba niewiele się zmieniło w oplowskich DPFach.
Dużo o wypalaniu jest w oficjalnym dokumencie dla serwisów ASO w TISie, link tutaj:
Sprawdź, kiedy ECU przerywa wypalanie, zobacz pytanie 5, podpunkt c. Zresztą warto przeczytać wszystkie pytania i odpowiedzi. Wprawdzie jest to już dość wiekowy artykuł, ale chyba niewiele się zmieniło w oplowskich DPFach.
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Od zawsze powtarzałem, że procent nasycenia jest tylko wyliczony, a nie faktyczny. Fajnie, że w końcu znalazł się oficjalny dokument to potwierdzający
Zawór, który hałasuje, ma istotny wpływ na pracę turbosprężarki. Jego awaria może prowadzić do nieprawidłowego sterowania turbo, a co za tym idzie złym doborem mieszanki paliwowo powietrznej, co dalej skutkuje zwiększonym zadymieniem i zapychaniem się dpf'a.
Zawór, który hałasuje, ma istotny wpływ na pracę turbosprężarki. Jego awaria może prowadzić do nieprawidłowego sterowania turbo, a co za tym idzie złym doborem mieszanki paliwowo powietrznej, co dalej skutkuje zwiększonym zadymieniem i zapychaniem się dpf'a.
-
bartekb14
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Mam pytanie czy diodę idzie założyć do astry 1.7 CDTI z 2011 roku, jeżeli nie ma grzanych lusterek?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
To podłącz pod ogrzewanie tylnej szyby.
W corsie D działa to i w astrze powinno
W corsie D działa to i w astrze powinno
- pondek91
- Użytkownik
Dzięki w sumie to samo jest w tym forumowym pdfie który jeden z użytkowników zrobil na temat DPFa. Zapomniałem o tym by nie zostawiać na biegu jałowym. Pytanie tylko czy przerwanie miało miejsce gdy regeneracja poleciała do 100% ? Czy raczej jakby doszło do przerwania to pomiędzy by się zakończyło ?Bogoes pisze: ↑29 wrz 2019, o 14:29@Pandek91, jeszcze jedna ważna uwaga odnośnie wypalania, nigdy nie należy stawać na parkingu i czekać na koniec wypalania, bo niemal zawsze kończy się to przerwaniem wypalania, trzeba jeździć choćby po mieście...
- pondek91
- Użytkownik
Pokatowałem trochę silnik w ostatnim czasie i zero błędów. Niestety dzisiaj dojeżdżając do pracy (Zapełnienie 47%, dystans 117km od ostatniego wypalania chociaż ostatnio samochód stał przy regeneracji i wg powyższego FAQu wypalanie zostało przerwane) znów włączyło się wypalanie, przerwałem i podczas powrotu z pracy postaram się wypalić ten DPF.
Co do resetu EGRa to bez OP-COMa sięnie obejdzie ? Czy mechanicy zajmują się takimi rzeczami ?
EDIT:
Chodziło mi o reset czujnika ćiśnienia. Znalazłem już temat odnośnie jego resetu .
Co do resetu EGRa to bez OP-COMa sięnie obejdzie ? Czy mechanicy zajmują się takimi rzeczami ?
EDIT:
Chodziło mi o reset czujnika ćiśnienia. Znalazłem już temat odnośnie jego resetu .
Ostatnio zmieniony 4 paź 2019, o 10:11 przez pondek91, łącznie zmieniany 1 raz.
- rataj73
- Zapaleniec
Odłącz wtyczkę i nie kombinuj. Takich przypadków jak twój było tu na forum kilkanaście i każdemu pomogło.
- pondek91
- Użytkownik
Tak chciałem zrobić ale czy wystarczy go wypiąć i na zimę (w grudniu ?) go wpiąć z powrotem czy raczej trzeba zrobić reset zgodnie z tym poradnikiem ?
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 53#p193201
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 53#p193201
- pondek91
- Użytkownik
A no tak przepraszam, skupiłem się wcześniejszych poradach i już szukałem jak to resetować i adaptować czujnik ciśnienia
A tu przecież chodzi o EGR i źle pokojarzyłem.
- rataj73
- Zapaleniec
Odłącz wtyczkę i jeździj. Jak przyjdą mrozy to żeby nie patrzeć na świecący check możesz ją podłączyć . Jak zauważysz że wszystko wróci do normy to masz 3 rozwiązania.
Najdroższe - wymiana EGR na nowy,
Trochę taniej - wyprogramować,
Najtaniej - zaślepić blaszką z podłączoną wtyczką i zaprzyjaźnić się z zapalającym się chekiem co jakieś 200-300km w okresie od wiosny do jesieni.
Najtaniej - zaślepić blaszką z podłączoną wtyczką i zaprzyjaźnić się z zapalającym się chekiem co jakieś 200-300km w okresie od wiosny do jesieni.
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Przy czym, należy zanzaczyć, że nikt nie zdecydował się na wymianę zaworu i nie ma 100% pewności, że to konkretnie z nim jest coś nie tak.
- pondek91
- Użytkownik
Dzięki o rozwiązaniach już czytałem kiedyś na forum ale nie zagłębiałem się w temat bo nie miałem wcześniej tego problemu. Jedynie na allegro szukałem z ciekawości jak takie zaślepki wyglądają.rataj73 pisze: ↑4 paź 2019, o 10:30Odłącz wtyczkę i jeździj. Jak przyjdą mrozy to żeby nie patrzeć na świecący check możesz ją podłączyć . Jak zauważysz że wszystko wróci do normy to masz 3 rozwiązania.
Myślałem też żeby po prostu wyczyścić ten EGR ale nie wiem czy to ma sens skoro po 2 dniach wygląda tak samo.
Dodam jeszcze, że dużo osób przy tego typu problemie odczuwało spadek mocy czego u siebie nie zaobserwowałem. Jedynie czasem mam wrażenie jakby na początku jazdy przy przyspieszaniu się lekko dławił i szarpał ale później już jest wszystko okej.