--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
arek810316
Użytkownik
Auto: Opel Insignia Tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: arek810316 » 26 wrz 2019, o 22:24

Tomek evo ktory olej lepszy, Motul 5w30 ktory ma lepkosc ok 12mm/s czy Eurol Syntence FS 0W30 ktory ma lepkosc 12,5mm/s i czy mozna stosowac eurola z aprobata VW do opla insignii? Tak czytam specyfikacje olejow i ten eurol ma lepsze specyfikacje niz wiekszosc olei 5w30 i 5w40....

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 27 wrz 2019, o 06:58

Akurat lepkość w 100 stopniach to tylko jeden z parametrów i sprawa bardziej indywidualna (warunki eksploatacji itd.) ale w przypadku olejów W30 to im więcej tym lepiej jak dla mnie bo mamy wyższy "zapas" lepkości. Wg. mnie nie ma jakiś technicznych racjonalnych przeciwwskazań w stosowaniu tego Eurola w 2.0 CDTI i w wielu już był zalewany. Eurol jest w mojej opinii o klasę wyżej od Motula 5W30 z dexsos2 - lepsze bazy, lepsze parametry.

Pati90
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa

Post autor: Pati90 » 27 wrz 2019, o 10:56

Co sądzicie o tym, że nie powinno się stosować płukanek do starych silników? Ja do mojej insignii leje płukanke teca co wymianę i jest git, ciekaw jestem co myślicie.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 27 wrz 2019, o 11:37

Jest ryzyko, jest zabawa :D
Doświadczenia nie mam, ale w wg mnie może się stać to samo, co po dynamiczniej wymianie oleju w automatycznej skrzyni biegów, czyli mogą pojawić się problemy.
Na logikę, w ABS/silniku może gromadzić się nagar/opiłki/brud, który powoduje "wytarcie się" elementów ruchomych, ale jednocześnie robi jako uszczelnienie. Jego wypłukanie może spowodować powstanie jakichś niewielkich nieszczelności, które będą skutkować szarpaniem skrzyni czy braniem oleju.
Jeżeli o silnik/ABS jest od początku ktoś dba i nie ma szansy na nagromadzenie się większej ilości osadów, to nie powinno być problemu z płukanką/wymianą dynamiczna, takie jest moje zdanie. A najlepiej jakby się jakiś praktyk wypowiedział.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 wrz 2019, o 12:53

Wszystko zależy od kondycji silnika. Jak silnik trup to różnie może z nim być i jak zalejemy płukankę ale też bez płukanki gwarancji nie ma. Generalnie nie spotkałem się z tym aby były jakieś negatywne efekty stosowania płukanek w starych silnikach i w ogóle. Osobiście robiłem płukanki w silnikach z przebiegami 400, 600 i 750 tysięcy i efekty były tylko pozytywne. Jeśli ktoś pielęgnuje nagar w silniku bo mu ten nagar silnik uszczelnia to ja nie mam pytań. Silnik zawalony różnego rodzaju nagarami nie jest do końca sprawny. Jak ktoś akceptuje jazdę niesprawnym autem to jego wybór. Ryzyko, że może coś się stać jeśli silnik jest w dość dobrej kondycji jest bardzo niskie. Nie napisz, ze zerowe bo raz, że nie znam statystyk a dwa, że zawsze jakieś ryzyko jest jak to w życiu i jak dla mnie trzeba to zaakceptować. Tak naprawdę ryzyko jest tylko w przypadku naprawdę zaniedbanych silników, gdzie nagar "oderwany" podczas płukania nie rozpuści się tylko przytka kanały olejowe. Teoretycznie jest to możliwe z praktyki wynika, że w "normalnych" silnikach takich sytuacji nie ma. Jeśli są obawy to mozna silnik przeczyścić mechanicznie lub użyć specjalnego oleju płuczącego. Albo użyć Archoila AR2300, który powoli i bezpiecznie nam ten silnik doczyści. Odpowiednia dawka dobrej płukanki potrzymanej odpowiednio długo powinna rozpuścić wszystkie nagary. Jak się chce to się silnik wyczyści.

Pati90
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa

Post autor: Pati90 » 30 wrz 2019, o 11:51

Dzięki bardzo za wyczerpujące wypowiedzi ;)

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 30 wrz 2019, o 15:54

tomek evo pisze:
27 wrz 2019, o 06:58
Akurat lepkość w 100 stopniach to tylko jeden z parametrów i sprawa bardziej indywidualna (warunki eksploatacji itd.) ale w przypadku olejów W30 to im więcej tym lepiej jak dla mnie bo mamy wyższy "zapas" lepkości. Wg. mnie nie ma jakiś technicznych racjonalnych przeciwwskazań w stosowaniu tego Eurola w 2.0 CDTI i w wielu już był zalewany. Eurol jest w mojej opinii o klasę wyżej od Motula 5W30 z dexsos2 - lepsze bazy, lepsze parametry.
A jak wyglada z utrzymaniem filmu olejowego w takim Eurolu 0W30 latem np przy 35 stopniach? Obecnie jezdze na Motulu X-Clean 5W40....

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 30 wrz 2019, o 22:51

X-clean ma w 100 stopniach lepkość 14,1 a Eurol 12,5 (opierając się na kartach). X-clean to W40 i grubość filmu olejowego będzie większa choć różnica nie będzie duża. Ze względu na lepsze trzymanie tamepratury przez Eurola różnica na świeżym oleju może być minimalna jeśli chodzi o grubość a jeśli chodzi o jakość filmu olejowego to moim zdaniem Eurol będzie lepszy ze względu na lepsze oleje bazowe. W przypadku oleju przepracowanego różnice będą jeszcze mniejsze jeśli chodzi o samą grubość a jeśli chodzi o jakość będą się powiększać na korzyść Eurola. W40 na lato może być do 2.0 CDTI ale zbyt wysoka lepkośc też nie jest dobra bo paradoksalnie taki olej stawia większe opory i łapie wyższą temperaturę pracy. Lepskośc nie powinna byc ani zbyt wysoka ani zbyt niska. Tak 12-13 przy 100 stopniach jest w lecie moim zdaniem optymalne ale bardziej liczy się jakość tego filmu a nie sama grubość. Większość 5W30 z dexos 2 ma lepkość w granicach 11-12 wiec Eurol i tak ma od nich wyższą lepkość. Czasami ludzie widza 0W30 i się boją, ze woda a tu sie nie ma czego bać.

Lucjan

Post autor: Lucjan » 5 paź 2019, o 12:32

nadchodzi kolejna wymiana w A20DT. Obecnie zalany Motul FE 5w30 . Zalać to samo czy coś z poniższych?
Eurol DXS 5W30
Shell Helix Ultra 5W30 C3

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 23 paź 2019, o 20:52

Witam. Chciałem kupić olej eurol FS 0W30. Tylko tak oglądam oferty i zastanawia mnie jedno,czemu na różnych aukcjach bańki 5 litrowej jest troche inne oznaczenie tam gdzie jest napisane 0W30. Pisze np ACEA C3 ,C2 i cos tam w nawiasie ,na innej bańce ACEA C3 np w innym miejscu? Podaje przykłady
https://allegro.pl/oferta/olej-eurol-sy ... 7588455626
A na tej aukcji
https://allegro.pl/oferta/eurol-syntenc ... 7251287879
Jeszcze w innym miejscu widziałem ten napis ACEA C3 z lewej strony prawie na samym dole wogole inaczej niż na tych dwóch przykładach.
Nie wiem,eurol prowadzi jakas politykę ,co dostawę to delikatnie inne opisy czy co?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 23 paź 2019, o 22:11

Dla mnie sprawa jest dość prosta. Sprzedający ściągają zdjęcia produktów z netu najczęściej z oficjalnych stron a rzadko kiedy sami robią zdjęcia i tak raz wrzucone zdjęcie zwykle zostaje na długi czas. Zdjęcie z 1 aukcji jest wg. mnie starej butelki, która nie "funkcjonuje" w obrocie od dobrych kilku lat. Olej zawsze będzie ten sam i jego formulacja jest niezmienna od lat.
Odnośnie norm i zmiany na etykiecie to domyślam się z czego to wynika. ACEA wprowadziła nowe "wytyczne " dla normy C2, która w skrócie mówi, ze olej posiadający HTHS zgodny z normą C3 jednocześnie spełnia normę C2 jeśli jest odpowiednio lekko bieżny i zapewnia odpowiednie oszczędności w zużyciu paliwa. Dlatego cześć olejów jest jednocześnie opisanych jako spełniające C2 i C3. To weszło jakoś całkiem niedawno i wg. mnie dlatego zmieniono etykietę.
http://www.lejolej.pl/pl/p/EUROL-SYNTHE ... W30-5l/349

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 24 paź 2019, o 12:03

A co powiesz na ta etykietę,szwagier kupił niecale 3 tygodnie temu z drugiej aukcji do VW passata i taka bańkę mu przysłali.
U Ciebie jest jeszcze inna etykieta a olej co kupił jest z czerwca wiec ? Chce ten olej ale szczerze trochę się boje...

Dodano po 1 godzinie 48 minutach 22 sekundach:
tomek evo pisze:
23 paź 2019, o 22:11
Dla mnie sprawa jest dość prosta. Sprzedający ściągają zdjęcia produktów z netu najczęściej z oficjalnych stron a rzadko kiedy sami robią zdjęcia i tak raz wrzucone zdjęcie zwykle zostaje na długi czas. Zdjęcie z 1 aukcji jest wg. mnie starej butelki, która nie "funkcjonuje" w obrocie od dobrych kilku lat. Olej zawsze będzie ten sam i jego formulacja jest niezmienna od lat.
Odnośnie norm i zmiany na etykiecie to domyślam się z czego to wynika. ACEA wprowadziła nowe "wytyczne " dla normy C2, która w skrócie mówi, ze olej posiadający HTHS zgodny z normą C3 jednocześnie spełnia normę C2 jeśli jest odpowiednio lekko bieżny i zapewnia odpowiednie oszczędności w zużyciu paliwa. Dlatego cześć olejów jest jednocześnie opisanych jako spełniające C2 i C3. To weszło jakoś całkiem niedawno i wg. mnie dlatego zmieniono etykietę.
http://www.lejolej.pl/pl/p/EUROL-SYNTHE ... W30-5l/349
Sprawa sie wyjaśniła. Tomek evo ten olej co Ty też posiadasz w swojej ofercie to jest też starsza etykieta. Najnowsza etykieta jaka posiada ten olej to jest w niżej zapisanym zdjęciu oleju co szwagier kupił do passata,nawet na stronie eurol jest ta sama etykieta a eurol na bieżąco aktualizuję zdjęcia...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 24 paź 2019, o 22:03

Jutro sprawdzę jaką ma fizycznie etykietę na bańkach ale mam dostawy przynajmniej raz w miesiącu (czasami nawet raz w tygodniu - ostatnia była w ten poniedziałek a kolejna będzie w najbliższy poniedziałek lub wtorek) i mam na bieżąco to co dostaje importer od producenta. W każdym razie olej za każdym razem jest ten sam. Eurol nie zmienia formulacji tego oleju.

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 25 paź 2019, o 13:22

;)
tomek evo pisze:
24 paź 2019, o 22:03
...
No oczywiście,że olej jest ten sam a producent ma prawo do zmian opisu ma etykiecie..
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 17:54 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 paź 2019, o 11:25

Faktycznie mam tylko te "nowe" etykiety więc będę musiał zmienić fotkę na aukcji.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 144 razy

Post autor: mazmarcin » 31 paź 2019, o 20:23

Widzieliście co reklamuje Duda? Właściciel własnego silnika nie poznał :lol:

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 1 lis 2019, o 10:01

A ja nie poznałem różnicy jak wlałem to co reklamuje :).

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 1 lis 2019, o 10:18

A dla mnie pierwszy olej co widzę różnicę w spalaniu.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 3 lis 2019, o 15:49

W spalaniu oleju czy ON? ;). Spalania nie sprawdzałem jakoś specjalnie.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 lis 2019, o 20:39

Oczywiście ON. Oleju to jeszcze nigdy nie dolewałem od zmiany do zmiany.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”