--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup Insigni - pytania
-
Kuba111
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: KRWAW
Re: Zakup Insigni - pytania
Dzięki za wasze opinie. Racja.. Model z 2014 nie ma praktycznie nic, i na tę chwilę bardziej przekonany jestem co do oferty z 2011 roku. Powiedzcie, co sprawdzić, na co zwrócić uwagę itp., podczas rozmowy ze sprzedającym. Czy warto wziąć firmę która mi sprawdzi to auto? Coś typu autotesto?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Do ceny tej z Niemiec należy doliczyć dopłaty.
Jeśli nie czujesz się na siłach to warto przy oględzinach skorzystać z pomocy firmy zewnętrznej. Minusem jest to, że trzeba zapłacić za taką usługę, więc warto wstępnie przyjrzeć się autu samemu/z kolegą i stwierdzić czy warto kontynuować oględziny.
Jeśli nie czujesz się na siłach to warto przy oględzinach skorzystać z pomocy firmy zewnętrznej. Minusem jest to, że trzeba zapłacić za taką usługę, więc warto wstępnie przyjrzeć się autu samemu/z kolegą i stwierdzić czy warto kontynuować oględziny.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Z tego co kojarzę, jak Insignia wchodziła do sprzedaży, to najtańsza wersja kosztowała chyba 82k albo 84k (+ 2-3k za metelik). Oczywiście wszystko bez rabatów.
-
Kuba111
- Nowicjusz
- Miasto: KRWAW
A wiesz może jakie to są koszta? Jeżeli chodzi o koszta takiej usługi to jestem na to przygotowany. Wolę sobie sprawdzić i mieć pewność niż na własną odpowiedzialność to brać, bo specjalistą nie jestem w tym temacie ;dBartol pisze: ↑1 lip 2019, o 14:23Do ceny tej z Niemiec należy doliczyć dopłaty.
-
xul
- Zapaleniec
Nie wiem jakie są aktualnie przepisy, ale dawno temu było: akcyza 3.1% od wartości samochodu (do 2l pojemności), ekologiczna 500zł, tłumaczenia ze 200zł, rejestracja 256zł
A jeżeli chodzi o sprawdzenie auta, to w zależności od pakietu i firmy coś w okolicy 300-500zł
A jeżeli chodzi o sprawdzenie auta, to w zależności od pakietu i firmy coś w okolicy 300-500zł
- as pik
- Użytkownik
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Nie kupuj takiego golasa... Nikomu go potem nie sprzedasz.
Nie rozumiem mentalności kupującego tego auta w salonie... W myśl zasady "co z tego że brzydka, grunt że dziewica"
Po pierwszym razie czar pryska.
Nie rozumiem mentalności kupującego tego auta w salonie... W myśl zasady "co z tego że brzydka, grunt że dziewica"
Po pierwszym razie czar pryska.
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Kod silnika: D16SHT
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Nie ma już opłaty recyklingowej.
Jedynie akcyza 3,1 % wartości auta do 2l pojemności lub 18,6% powyżej.
Tłumaczenia dokumentów, badanie techniczne oraz rejestracja.
No i transport auta - tablice zjazdowe wykupić może tylko osoba posiadająca niemiecki meldunek.
Jedynie akcyza 3,1 % wartości auta do 2l pojemności lub 18,6% powyżej.
Tłumaczenia dokumentów, badanie techniczne oraz rejestracja.
No i transport auta - tablice zjazdowe wykupić może tylko osoba posiadająca niemiecki meldunek.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- Piotr
- Nowicjusz
- Auto: Top-Cosmo/SE/Elite
- Miasto: Warmińsko-Mazurskie
Witam Wszystkich
Bardzo Proszę o opinie na temat tej Insigni .Nie jestem jeszcze posiadaczem Insigni, ale zamierzam ją kupić .
Znalazłem dziś to ogłoszenie na otomoto ,co o niej sądzicie :
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... BZtlm.html
Będę Wdzięczny za wszelką Pomoc
Pozdrawiam
Piotr
Bardzo Proszę o opinie na temat tej Insigni .Nie jestem jeszcze posiadaczem Insigni, ale zamierzam ją kupić .
Znalazłem dziś to ogłoszenie na otomoto ,co o niej sądzicie :
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... BZtlm.html
Będę Wdzięczny za wszelką Pomoc
Pozdrawiam
Piotr
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Jak dla mnie to silnik o zbyt małej mocy. Nie ma też podanego VIN aby sobie sprawdzić co tam w wyposażeniu jest rzeczywiście, pozostaje wiara w to że jest to, co Pan napisał w aukcji. Wg mnie, jak to auto naprawdę od osoby prywatnej to takie dane jak VIN, data pierwszej rejestracji powinny być podane, a nr rejestracyjny nie powinien być zakryty, to by rozwiało wszelkie wątpliwości potencjalnych kupujących.
Radio 357 :)
- as pik
- Użytkownik
Vin, numer rej. i data pierwszej rejestracji. Nie wygląda najgorzej, jak na "POLAKA"
-
dropsik
- Nowicjusz
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Łódź
Witam. Planuję zakup insigni A kombi. Musi mieć na pewno grzane tyłki, paktronik, navi oraz szyberdach ewentualnie panoramę (wymóg żony
) Z tego co widzę to rynek Polski strasznie jest nasycony silnikami diesela. Już byłem oglądać kilka egzemplarzy ale niestety trupy z zagranicy. Trochę poczytałem o silnikach i myślę że padnie na zakup 2.8V6 4x4. Zastanawiałem się nad 2.0T lecz gaz do tego drogi i żłopie paliwo. Wiem jakie są koszty ekspoatacji 2.8V6. Jakieś sugestie? Iść w tym kierunku i dalej szukać?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jeśli rzeczywiście jesteś świadomy jakie są koszty utrzymania i nie przeraża cię ten fakt to przyjemniej mieć 2.8 niż 1.8.
Na aukcjach sporo sztuk się trafia w bardzo niskich cenach z dopiskiem o problemach z rozrządem czy haldexem.
Kupić stać każdego, utrzymać nie koniecznie i jak przychodzi wyłożyć 15 tys. na podstawowy serwis to jest płacz i często auto trafia do sprzedaży.
Na aukcjach sporo sztuk się trafia w bardzo niskich cenach z dopiskiem o problemach z rozrządem czy haldexem.
Kupić stać każdego, utrzymać nie koniecznie i jak przychodzi wyłożyć 15 tys. na podstawowy serwis to jest płacz i często auto trafia do sprzedaży.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Otrzymał piwo: 10 razy
Rozrząd w 2.8 to nie tragedia do 4 tyś da się zrobić na dobrych częściach, haldex występuje też w dieslach i nie każdy generuje koszty a bezpieczeństwo bardzo duże. Eksploatacja 2.0 a 2.8 bardzo podobna jeśli o koszty paliwa, W 2.8 masz większy silnik lecz pracuje on na niższych obrotach i stąd zużycie paliwa podobne Teraz koszt zakupu tu wszystko zależy od budżetu jaki na to chcesz przeznaczyć i jeśli chcesz kupić sprowadzone szukaj takich co nie ukrywają w jakim stanie auto trafiło do kraju, ewentualnie poszukaj handlarza co ci ściągnie na zamówienie auto
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Rozrząd w 2,0T kosztuje z robocizną trzy razy mniej , w sumie tak jakby podzielić cenę na odpowiednio mniejszą ilość łańcuchów.
Koszty takiej jak moja, tj ile zainwestowałam w nią przez 3 lata, to około 10tys złotych, przy czym 4,5tys w tym to oba komplety nowych opon. A reszta to tarcze i klocki, oleje w silniku i skrzyni, turbina i jej zbiornik podciśnienia oraz oba elektrozawory zmiennych faz rozrządu i silnik prawego lusterka oraz nowy kluczyk i jeden nowy czujnik parkowania. Czy to dużo czy nie, to wg mnie jednak chyba nie
no wydałam też ekstra 4tys na powłoki ceramiczne i tego nie ma w tych kosztach jej ujętego bo to nie było niezbędne, ale na lakier na własnych paznokciach też pewnie w ciągu trzech lat wydaję podobnie. A paliwo to no cóż
ile wleję tyle spali
ale to każde auto tak ma. Natomiast frajda z jazdy taką turbobenzynką 220konną jest po prostu bezcenna 

Koszty takiej jak moja, tj ile zainwestowałam w nią przez 3 lata, to około 10tys złotych, przy czym 4,5tys w tym to oba komplety nowych opon. A reszta to tarcze i klocki, oleje w silniku i skrzyni, turbina i jej zbiornik podciśnienia oraz oba elektrozawory zmiennych faz rozrządu i silnik prawego lusterka oraz nowy kluczyk i jeden nowy czujnik parkowania. Czy to dużo czy nie, to wg mnie jednak chyba nie
-
xul
- Zapaleniec
Jeżeli miałbym wybierać między 2.0T 250KM, a 2.8T 260KM, to brałbym 2.8T. Silnik zdecydowanie mniej wyżyłowany (niższe ciśnienie doładowania), lepsza kultura pracy i wyższy potencjał, jakby ktoś chciał coś dłubnąć. Spalanie bardzo podobne, hamulce chyba takie same (17+ 337mm). In minus 2.8T to bardziej skomplikowana konstrukcja, a co za tym idzie wyższe koszta analogicznych napraw i mniejsza dostępność części, bo 2.8T na rynku nie ma za wiele w porównaniu z 2.0T, a do tego dochodzi kilkadziesiąt kilogramów z przodu więcej.
2.0T kupisz poliftowe, 2.8T chyba nie, nie licząc OPC, ale to już inna bajka
2.0T kupisz poliftowe, 2.8T chyba nie, nie licząc OPC, ale to już inna bajka
- as pik
- Użytkownik
Tak jak kolega pisze, "dychę" musisz mieć w rezerwie. Niestety nowsze auta mają kosztowne podzespoły. Akurat Opel to promocja na tle nowych części do grupy VAG.Bartol pisze: ↑10 lip 2019, o 17:37Jeśli rzeczywiście jesteś świadomy jakie są koszty utrzymania i nie przeraża cię ten fakt to przyjemniej mieć 2.8 niż 1.8.
Potencjał tuningowy mają obydwa, jedynie silnik LTG(po 2013) jest nieco mniej skory do "zabawy" Polscy tunerzy tego za bardzo nie ogarniają.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Tylko w poliftowych 2.0T (zarówno FWD jak i 4x4), bo "przejęły" hamulce z V6 260 KM.
2.0T przed liftem miały 17" 321 mm.
M.
-
xul
- Zapaleniec
Wg. mnie to ładniejsze https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-rome ... BRlSH.html, ew. https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-rome ... BRWyV.html ale koniecznie w czerwonym. Dzisiaj koło mnie takie Stelvio czerwone stało, prezentuje się zacnie, a i kopyto jest.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Czerwoną Giuliettę proponowało moje korpo swego czasu, ale niestety z ich napisem bocznym.
A co mi takie drogie wynajdujecie? Nie będę jeździć autem dłużej niż trzy lata bo to nieopłacalne totalnie . A jeśli chodzi o wynajem to czy ktoś z was wie, czy regionalnie jakoś różnią się te oferty? Tzn czy jest sens latać gdzieś dalej po nie, czy nie? W przyszłym tygodniu mam niezagospodarowaną środę to zamierzam sobie odwiedzić niższą półkę salonów w Białymstoku, tj opla, kia, Mazdę i toyotę. Do jeepa, audi , merca czy jaguara nie ma chyba nawet po co zajeżdżać bo może zabraknąć potem na lakier do paznokci.
A co mi takie drogie wynajdujecie? Nie będę jeździć autem dłużej niż trzy lata bo to nieopłacalne totalnie . A jeśli chodzi o wynajem to czy ktoś z was wie, czy regionalnie jakoś różnią się te oferty? Tzn czy jest sens latać gdzieś dalej po nie, czy nie? W przyszłym tygodniu mam niezagospodarowaną środę to zamierzam sobie odwiedzić niższą półkę salonów w Białymstoku, tj opla, kia, Mazdę i toyotę. Do jeepa, audi , merca czy jaguara nie ma chyba nawet po co zajeżdżać bo może zabraknąć potem na lakier do paznokci.