--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Mathe0
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Witam wymieniłem całą kompletną skrzynię na używaną miała być sprawna, ale po montażu okazało się że przy zmianie na biegi od 2 w górę skrzynia lekko się ślizgnie tak z 300 obrotów następnie wrzuci taki jakby pol bieg który słabiej ciągnie do przodu a następnie wrzuci bieg docelowy i samochód jedzie prawidłowo. Kiedy odpuszczę gazu przy zmianie biegu skrzynia zmieni bieg bez ślizgu. Problem pojawia się zarówno na zimnym jak i cieplym oleju. Oczywiście olej został wymieniony statycznie i zostały zresetowane ustawienia skrzyni. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Uszkodzenie mechaniczne, sterownik hydrauliczny, konwerter czy Soft? Może ktoś już się spotkał z podobnym problemem?
-
palesiak
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Tomaszów Lubelski
- Otrzymał piwo: 1 raz
A Skrzynia przed montażem była otwierana? Czy po resecie była robiona procedura adaptacji? Ile km przejechałes po montażu?Mathe0 pisze: ↑19 maja 2019, o 19:23Witam wymieniłem całą kompletną skrzynię na używaną miała być sprawna, ale po montażu okazało się że przy zmianie na biegi od 2 w górę skrzynia lekko się ślizgnie tak z 300 obrotów następnie wrzuci taki jakby pol bieg który słabiej ciągnie do przodu a następnie wrzuci bieg docelowy i samochód jedzie prawidłowo. Kiedy odpuszczę gazu przy zmianie biegu skrzynia zmieni bieg bez ślizgu. Problem pojawia się zarówno na zimnym jak i cieplym oleju. Oczywiście olej został wymieniony statycznie i zostały zresetowane ustawienia skrzyni. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Uszkodzenie mechaniczne, sterownik hydrauliczny, konwerter czy Soft? Może ktoś już się spotkał z podobnym problemem?
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
Jak dla mnie wyslizgane tarcze na koszu C3. Początkowe objawy. Z czasem będą pojawiać się kolejne objawy szarpanie na R, szarpanie Z 2 na 3. Tak się dzieje kiedy tarcze cierne tracą swoją nominalną grubość i brakuje cisnienia na koszyku. Można to zahamować zwiększając fizycznie cisnienie na zaworze SLC3 -> zredukuje to objawy i zahamuje proces degradacji tarczek. Nie zmienia to faktu, że za kilkadziesiąt tyś km w zależności od stylu jazdy tarczki będą wymagać wymiany.yagla pisze: ↑18 maja 2019, o 20:06Przebieg 116k, kupiony jak miał 113k. Olej statycznie wymieniłem przy 114k (4 x 1l oleju, za tyle zaplaciłem). Wcześniej już odczuwałem szarpniecia przy redukcji i po nocnym odłączeniu aku jakby problem ustał. Po misiącu czy dwóch problem wrocil jakby ze zdwojoną mocą.
Objawy: biegi w górę przechodzą plynnie, nie slizga sie, nie stuka ani szarpie. Gorzej w dół, poki co zaobserwowałem to pomiędzy 4 i 3. Efekt szarpniecia jest zarówno wyczuwalny gdy z większej prędkości gwałtowniej zahamuje oraz gdy jadąc na 4 odpuszczę gaz i przy zmniejszającej prędkości skrzynia zrzuca bieg. Czy zawsze? Od trzech dni się to powtarza ale miałem mało okazji żeby potestować na zimnym/ciepłym silniku/oleju w skrzyni. Ale zdecydowanie powtarzało się to często bo za każdym razem szarpnięcie wbijało mi szpile w serce![]()
-
yagla
- Nowicjusz
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Tarnowskie Góry
- Postawił piwo: 1 raz
Dzisiaj, dzieki uprzejmości forowicza ROOFF (raz jeszcze wielkie dzieki) skasowane zostały wyuczone zachowania skrzyni. Potestuje przez kolejne kilkadziesiat(set) kilometrów i z pewnością podzielę się obserwacjami.
Tarcze na koszu C3- wielkie dzięki za kolejny punkt do listy
jak bezinwazyjne metody zawiodą nie bedzie wyjścia i trzba będzie rozkładać skrzynie na częci.
Tarcze na koszu C3- wielkie dzięki za kolejny punkt do listy
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 19:55 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
palesiak
- Nowicjusz
Przeprowadź poprawnie adaptację.
Jeśli to nie pomoże to idź za moim tropem. Nie trzeba do tego wyciągać skrzyni, wystarczy dostać się do sterownika hydraulicznego.
Jeśli to nie pomoże to idź za moim tropem. Nie trzeba do tego wyciągać skrzyni, wystarczy dostać się do sterownika hydraulicznego.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 19:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Ja w sumie nigdy nie robiłem "procedury adaptacji". Po skasowaniu zawsze jeździłem normalnie aż się skrzynia sama nauczyła zmieniać biegi. Na początku po prostu spokojne prędkości i obciążenie silnika/skrzyni.
Jeśli by była potrzebna procedura adaptacji, to taką znalazłem:
Jeśli by była potrzebna procedura adaptacji, to taką znalazłem:
Źródło: 1_sv_aisin_front_wheel_drive_(af40-tf80_09g).pdf pisze:
AF40‐6 Speed Initial Learning
If the Automatic Transmission or the TCM are replaced, it is essential to initialize the learned values and perform initial learning.
Initial learning can only be performed between 66‐110 C
Garage Shift Learning:
Vehicle stopped, depress the brake and keep lever in N for 3 seconds. Then shift from N to D and maintain for 3 seconds. Repeat this procedure 5 times. Then repeat the same procedure from N to R.
Gear Shift Control Learning:
In D, at a throttle opening of 25%‐30% drive up to 6th gear at a speed of above 65mph. Then coast to a stop within 60 seconds. Repeat this procedure 10 times.
Check Learning Results:
Check that variable speed shock and shift shock have decreased compared to the condition before learning.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ja takie coś znalazłem
Dla innej skrzyni:Adaptacje wykonuję się w celu dostosowania ciśnień elektrozaworów. Najczęściej wykonuję się ją komputerowo
ale jest możliwe zrobienie "na piechotę".
Pamiętaj, adaptację skrzyni wykonujesz na własne ryzyko!
Jeśli mechanik nie wyjeżdżając autem z garażu mówi „zaadoptowałem panu skrzynię”, to jest oszustem. Jeśli wyjedzie
z garażu, to zrobi co najwyżej adaptację dla 1 i 2 biegu (bardzo powszechna praktyka) i jest bardzo możliwe, że to
wystarczy do prawidłowego działania skrzyni. Lepiej jednak mając warunki i sporo czasu, zrobić to samemu.
NIE WOLNO
przeprowadzać adaptacji w przypadku wystąpienia JAKICHKOLWIEK objawów nieprawidłowego działania skrzyni
innych niż nieprawidłowa zmiana biegów lub w przypadku występowania jakichkolwiek błędów w skrzyni. W takim przypadku,
skrzynia nie będzie potrafiła zaadaptować się prawidłowo i można tylko pogorszyć sprawę.
Natomiast koniecznie trzeba przeprowadzić adaptację w przypadku:
- wymiany skrzyni lub elementów wykonawczych
- wymiany komputera skrzyni
- jeśli jakość zmiany biegów pogorszyła się po odłączeniu/rozładowaniu akumulatora.
Dodatkowo, można przeprowadzać adaptację w celu generalnej poprawy jakości zmiany biegów.
Podstawowe zasady adaptacji:
- adaptację przeprowadza się dla każdego biegu osobno
- wartości adaptacyjne są określane dla granicznie minimalnych obciążeń. Tylko tak ustawiona skrzynia będzie pracowała
prawidłowo w pełnym zakresie obciążeń
- należy powtarzać procedurę od 4 do 8 razy w stabilnych i powtarzalnych warunkach aby adaptacja mogła się udać
- po zakończeniu procedury adaptacji należy bezwzględnie pozostawić silnik włączony na luzie na co najmniej 10 minut,
inaczej nowe wartości adaptacyjne się nie zapiszą
- należy zapewnić do przeprowadzenia adaptacji absolutnie płaską, pustą drogę na odcinku kilku kilometrów.
Warunki procedury:
- skrzynia rozgrzana do temperatury roboczej 80 C
- klimatyzacja WYŁĄCZONA
- ekstremalnie delikatne i powolne posługiwanie się gazem
- absolutnie nie wolno przekraczać obrotów 2400 dla benzyny i 1800 dla diesli.
Dobrze jest poniżej opisaną procedurę przećwiczyć najpierw „na sucho”, aby np. poznać graniczną wartość obrotów
redukcji biegów na niższe itd…
Procedura:
- kasujemy stare adaptacje jakimkolwiek dostępnym interfejsem (może być nawet Carsoft). Można w necie znaleźć jakieś
opisy kasowania adaptacji typu „przekręć kluczyk, naciśnij gaz” ale to bajki. Teoretycznie, adaptacje powinny się
skasować po bardzo długotrwałym odcięciu zasilania, ale to niepewna metoda, no i jak w takim układzie zapewnić warunek
rozgrzanej skrzyni…?
- natychmiast zaczynamy proces adaptacji (przejechanie po skasowaniu nawet kilku metrów może nam zakłócić całą robotę)
- blokujemy skrzynię na 1, ruszamy bardzo powoli i delikatnie naciskając gaz aż do osiągnięcia opisanych wyżej obrotów
(lub nawet ciut niżej), puszczamy gaz i pozwalamy obrotom spaść do ok. 1000-1200 (tak, aby przy wyższych biegach nie
zmienił się bieg na niższy), następnie powtarzamy to samo 4 razy
- za ostatnim razem po osiągnięciu granicznych obrotów ręcznie przełączamy skrzynię na 2 i powtarzamy 4 razy procedurę
jak dla 1
- w ten sam sposób postępujemy dla każdego następnego biegu
- po zakończeniu procedury dla 5, delikatnie zatrzymujemy się i pozwalamy silnikowi popracować 10 minut na P.
Po zakończeniu, gasimy silnik, odpalamy i sprawdzamy, czy jakość zmiany biegów się poprawiła. Jeśli nie, procedurę
należy powtórzyć zmniejszając o 100-200 obrotów maksymalny zakres opisany powyżej.
- Rooff_
- Zapaleniec
W GDS2/MDI nie ma opcji wykonania adaptacji skrzyni. Jest tylko opcja kasowania adaptacji.
Pozdrawiam, Michał
-
Mathe0
- Nowicjusz
Po skasowania ustawień zrobiłem 500 km. I tak jak od samego początku delikatnie przyciągała tak nadal przeciąga. Nie rozbieralem skrzyni przed montażem ponieważ sprzedający zapewnił że wszystko jest w porządku. Tak jak dostałem kompletną skrzynię tak zamontowalem do samochodu. Co do adaptacji nie przeprowadziłem jej według instrukcji tylko normalnie jezdzilem.
Zastanawiam się czy z to slizganie nie jest spowodowane nieprawidlowym działaniem lock-up. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć działanie tego układu?
Dodatkowo dodam że im bardziej wciskam pedal gazu to skrzynia dłużej jedzie na takim polbiegu, a następnie płynnie spadają obroty i wrzuca bieg.
Zastanawiam się czy z to slizganie nie jest spowodowane nieprawidlowym działaniem lock-up. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć działanie tego układu?
Dodatkowo dodam że im bardziej wciskam pedal gazu to skrzynia dłużej jedzie na takim polbiegu, a następnie płynnie spadają obroty i wrzuca bieg.
-
palesiak
- Nowicjusz
Lockup A po polsku stator działa dla biegow 4,5,6. Działa tak że w momencie, w którym prędkość obrotowa turbiny sprzęgła zrownuje się z prędkością obrotową koła pompy zawór TCC blokuje się blokując tym samym stałe kręcący się lockup tak aby zminimalizować zużycie paliwa poprzez ułatwienie przepływu oleju zmieniając jego kąt pomiędzy turbiną A kołem pompy. Warunkiem jest utrzymywanie " w miarę" stałej prędkości.Mathe0 pisze: ↑20 maja 2019, o 18:40Po skasowania ustawień zrobiłem 500 km. I tak jak od samego początku delikatnie przyciągała tak nadal przeciąga. Nie rozbieralem skrzyni przed montażem ponieważ sprzedający zapewnił że wszystko jest w porządku. Tak jak dostałem kompletną skrzynię tak zamontowalem do samochodu. Co do adaptacji nie przeprowadziłem jej według instrukcji tylko normalnie jezdzilem.
To tak mniej więcej działanie TCC.
W twoim przypadku winą jest niekompatybilność silnika i skrzyni. Być może skrzynia była pierwotnie zaadaptowana do pojazdu o innych parametrach trakcyjnych, inny silnik, napęd na 4 łapy etc. To zmienia charakterystykę ciśnień w skrzyni. Już sama zmiana wielkości A co za tym idzie pojemności olejowej sprzęgła będzie wpływać na cisnienia w skrzyni. Bardzo możliwe że skrzynia jest zupełnie sprawna. Należy poprawnie wyregulowac cisnienia na koszykach. Nie da się tego zrobić komputerem ponieważ adaptacje jak już kiedyś pisałem działają 0-1 tzn. Załącz wyłącz. Cisnienie reguluje się Tylko i wyłącznie poprzez naciąg sprężyny na poszczególnych zaworach. Nie wymaga to wyjścia skrzyni. Zasadniczo operacja nie jest też zbyt kosztowna. Trzeba mieć tylko trochę pojęcia:)
Dodano po 5 minutach 5 sekundach:
To jest właściwa procedura. Dla ułatwienia dodam że punkt test drive można pominąć bo naprawdę trudno zrobić go w warunkach drogowych. Zazwyczaj skrzynia potrzebuje ok 400km żeby warunki zostały spełnione.Rooff_ pisze: ↑20 maja 2019, o 13:50Ja w sumie nigdy nie robiłem "procedury adaptacji". Po skasowaniu zawsze jeździłem normalnie aż się skrzynia sama nauczyła zmieniać biegi. Na początku po prostu spokojne prędkości i obciążenie silnika/skrzyni.
Jeśli by była potrzebna procedura adaptacji, to taką znalazłem:Źródło: 1_sv_aisin_front_wheel_drive_(af40-tf80_09g).pdf pisze:
AF40‐6 Speed Initial Learning
If the Automatic Transmission or the TCM are replaced, it is essential to initialize the learned values and perform initial learning.
Initial learning can only be performed between 66‐110 C
Garage Shift Learning:
Vehicle stopped, depress the brake and keep lever in N for 3 seconds. Then shift from N to D and maintain for 3 seconds. Repeat this procedure 5 times. Then repeat the same procedure from N to R.
Gear Shift Control Learning:
In D, at a throttle opening of 25%‐30% drive up to 6th gear at a speed of above 65mph. Then coast to a stop within 60 seconds. Repeat this procedure 10 times.
Check Learning Results:
Check that variable speed shock and shift shock have decreased compared to the condition before learning.
Kiedyś już tłumaczyłem że adaptacje działają trochę jak średnia zużycie paliwa. Im dluzszy dystans przejechany tym chwilowe butowanie ma mniejszy wpływ na wartości pokazywane na kompie. Tak samo działa skrzynia. Im więcej "poprawnych cykli" tym rzadziej będą zdarzały się odstępstwa od normy.
-
Mathe0
- Nowicjusz
Właśnie dokładnie sprawdziłem alphacode skrzyni przed zakupem. Miałem wcześniej skrzynię 3ggt z 12 roku a włożyłem skrzynię 2ejt z 2011 roku. Według informacji zawartej na poniższej stronie skrzynia powinna pasować
https://www.google.com/amp/s/opel2015.w ... -af40/amp/
Co do regulacji zaworów to wiem o co chodzi. Ale z tego co się orientuję mam w skrzyni już nowszy sterownik hydrauliczny i nigdzie nie mogę znaleźć opisu który zawór odpowiada za jaki kosz. Czy ktoś posiada opis sterownika hydraulicznego po 2011 roku? Lub posiada opis gniazda na skrzyni do której podpinany jest sterownik elektroniczny?
Zastanawiam się jeszcze nad zamianą sterowników elektronicznych ze skrzyni która była wyciagnieta. Czy to coś może pomóc jeżeli chodzi o sterowanie?
Dodatkowo mogę opisać awarię skrzyni która zdemontowalem. Skrzynia na zimnym oleju czasami ślizgnela na 4, 5 i 6 biegu ale po rozgrzaniu tak 40 km skrzynia całkowicie się slizgala na biegach 4, 5 i 6 obroty rosły ale samochód w ogóle nie przyspiesza nastepnie pojawiał się blad sprawdź skrzynię i jak włączyłem manual to na stałe był zapiety bieg 5 lub 6 i zmiana ręczna była niemozliwa. Po zatrzymaniu samochodu i ponownym odpaleniu skrzynia znowu ruszala od 1. Tak więc stwierdziłem że z racji dużego przebiegu samochodu 300 tyś wymienię skrzynię na używaną z mniejszym przebiegiem co w ostateczności nie bylo zbyt dobrym wyjściem z sytuacji.
Teraz nie wiem czy naprawiać starą skrzynię która zdemontowalem a obecna oddać. Czy zacząć kombinować z tą co mam zamontowana.
https://www.google.com/amp/s/opel2015.w ... -af40/amp/
Co do regulacji zaworów to wiem o co chodzi. Ale z tego co się orientuję mam w skrzyni już nowszy sterownik hydrauliczny i nigdzie nie mogę znaleźć opisu który zawór odpowiada za jaki kosz. Czy ktoś posiada opis sterownika hydraulicznego po 2011 roku? Lub posiada opis gniazda na skrzyni do której podpinany jest sterownik elektroniczny?
Zastanawiam się jeszcze nad zamianą sterowników elektronicznych ze skrzyni która była wyciagnieta. Czy to coś może pomóc jeżeli chodzi o sterowanie?
Dodatkowo mogę opisać awarię skrzyni która zdemontowalem. Skrzynia na zimnym oleju czasami ślizgnela na 4, 5 i 6 biegu ale po rozgrzaniu tak 40 km skrzynia całkowicie się slizgala na biegach 4, 5 i 6 obroty rosły ale samochód w ogóle nie przyspiesza nastepnie pojawiał się blad sprawdź skrzynię i jak włączyłem manual to na stałe był zapiety bieg 5 lub 6 i zmiana ręczna była niemozliwa. Po zatrzymaniu samochodu i ponownym odpaleniu skrzynia znowu ruszala od 1. Tak więc stwierdziłem że z racji dużego przebiegu samochodu 300 tyś wymienię skrzynię na używaną z mniejszym przebiegiem co w ostateczności nie bylo zbyt dobrym wyjściem z sytuacji.
Teraz nie wiem czy naprawiać starą skrzynię która zdemontowalem a obecna oddać. Czy zacząć kombinować z tą co mam zamontowana.
-
palesiak
- Nowicjusz
6 bieg zapiety na stale jest typowym objawem uszkodzonego obwodu któregokolwiek z zaworów. W twojej starej skrzyni uszkodzony był zawór, obwód lub tarcze na koszu c2. Obstawiam obwód zaworu slc2. Często zdarza się że wtyczka nie kontaktuje lub się wypiela lub jest na granicy kontaktu i pod wpływem drgań skrzynia wchodzi w tryb awaryjny A po odpaleniu znów wraca do normy, powinno to być zanotowane jako blad dtc w momencie kiedy skrzynia jest na 6. Ten błąd nie zawsze zostaje zapamiętany.
Co do pasowania skrzyni... Tak naprawdę nie ma znaczenia jaki ona ma kod. Wnętrze skrzyni jest takie samo w oplach volvo i kilkudziesięciu modelach. Każda skrzynia pasuje o ile jest w tej samej obuowie jednak nie każda będzie plug and play. Twój mechanik powinien to wiedzieć...
Ostatnio zmieniony 21 maja 2019, o 22:25 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mathe0
- Nowicjusz
Tak właśnie obstawialem awarię sterowania hydraulicznego w zdemontowanej skrzyni ale obawiałem się że z racji dużego przebiegu skrzynia mechanicznie też będzie zuzyta więc zdecydowałem się na zakup używanej. Ale chyba naprawie starą w takiej sytuacji.
Dzięki bardzo za pomoc.
Dzięki bardzo za pomoc.
-
palesiak
- Nowicjusz
Na pewno jeśli masz możliwość zwrotu taniej będzie naprawić starą.
Jeśli będziesz potrzebował części daj znać, coś się znajdzie.
Zacznij od wiązki i sprawdzenia zaworów pod kątem elektrycznym. Zdecydowanie tutaj szukałbym przyczyny.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2019, o 22:26 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mathe0
- Nowicjusz
Jak już skrzynię mam wyciągnięta to zacznę od sprawdzenia skrzyni pod kątem mechanicznym. Do zaworow też zajrzę jednak nadal nie wiem który zawór to slc2. Myślałem żeby to zdiagnozować po gnieździe sterownika na skrzyni ale opisu gniazda też nie mam. Coś będę musiał wymyślić.
- Rooff_
- Zapaleniec
Zerknij tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to ... ronic.html
W pierwszym poście masz linki do pobrania na samym końcu. Zacznij od AISIN-AF40-6-Speed-Auto1.pdf
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to ... ronic.html
W pierwszym poście masz linki do pobrania na samym końcu. Zacznij od AISIN-AF40-6-Speed-Auto1.pdf
Pozdrawiam, Michał
-
palesiak
- Nowicjusz
Tłok wybieraka jest u góry.Mathe0 pisze: ↑20 maja 2019, o 21:15Jak już skrzynię mam wyciągnięta to zacznę od sprawdzenia skrzyni pod kątem mechanicznym. Do zaworow też zajrzę jednak nadal nie wiem który zawór to slc2. Myślałem żeby to zdiagnozować po gnieździe sterownika na skrzyni ale opisu gniazda też nie mam. Coś będę musiał wymyślić.
Patrząc na wprost masz tylko 4 śruby regulacyjne na ampul, (proponuję zdjąć zawleczki bo mimo że da się przekręcić z nimi to się luzuja i później nie chronią przed obrotem w wyniku drgań)
Prawa górną - SLC1
Prawa dolna - SLC2
Lewa górną - SLC3
Lewa dolna - SLB
Oczywiście sam solenoid jest po drugiej stronie
-
Mathe0
- Nowicjusz
To jest opis rozmieszczenia zaworow sprzed 2011r. Ten sterownik już znam bardzo dobrze. W przypadku mojego sterownika prawdopodobnie 4 duże zawory są po lewej stronie a 4 małe po prawej. Sterownik też posiada śruby regulacyjne ale nie znalazłem opisu nigdzie. Nawet firma Sonax nie posiada opisu bo pisałem do nich.
Wiele jest postów gdzie piszą że sterowniki po 2011r nie można zregenerować.
W sumie wszystko się wyjaśni jak odkrece miskę ale na razie nie miałem czasu.
Wiele jest postów gdzie piszą że sterowniki po 2011r nie można zregenerować.
W sumie wszystko się wyjaśni jak odkrece miskę ale na razie nie miałem czasu.
-
yagla
- Nowicjusz
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Tarnowskie Góry
- Postawił piwo: 1 raz
Reset adaptacji póki co zrobił swoją robotę. Nawet nie wiedziałem że biegi mogą tak płynnie się zmieniać. Nie szarpie, biegi w górę wchodzą gładko bez takiego odczuwalnego przyhamowania.yagla pisze: ↑18 maja 2019, o 20:06Przebieg 116k, kupiony jak miał 113k. Olej statycznie wymieniłem przy 114k (4 x 1l oleju, za tyle zaplaciłem). Wcześniej już odczuwałem szarpniecia przy redukcji i po nocnym odłączeniu aku jakby problem ustał. Po misiącu czy dwóch problem wrocil jakby ze zdwojoną mocą.
Objawy: biegi w górę przechodzą plynnie, nie slizga sie, nie stuka ani szarpie. Gorzej w dół, poki co zaobserwowałem to pomiędzy 4 i 3. Efekt szarpniecia jest zarówno wyczuwalny gdy z większej prędkości gwałtowniej zahamuje oraz gdy jadąc na 4 odpuszczę gaz i przy zmniejszającej prędkości skrzynia zrzuca bieg. Czy zawsze? Od trzech dni się to powtarza ale miałem mało okazji żeby potestować na zimnym/ciepłym silniku/oleju w skrzyni. Ale zdecydowanie powtarzało się to często bo za każdym razem szarpnięcie wbijało mi szpile w serce![]()
Adaptacji "książkowej" nie przeprowadzałem, liczę na pomyślan auto-adaptację.
-
Mathe0
- Nowicjusz
Dzisiaj skrzynia została rozebrana na części. Jeżeli chodzi o część mechaniczną wszystko wygląda w porządku, tarczki nie są powypalane mają jeszcze okładziny. Żaden kosz nie jest spalony. Jednak niepokoi mnie sprawa na sterowniku hydrauliczny poniewaz jeden z zaworow ma dość duży luz w sensie idzie go bez problemu obrócić o jakieś 20 stopni. Czy tak powinno być? Pozostałe zawory są osadzone sztywno. Może wystarczy tylko wymienić sterownik i wszystko będzie w porządku co mówicie?
-
palesiak
- Nowicjusz
Może coś już było rzeźbione i ktoś przypadkiem nie wsadził pinu blokującego. Lekki obrót zaworów jest normalny na ile pozwala luz pomiędzy pinem A frezem. Większe znaczenie w twoim przypadku ma to czy zawór się przypadkiem nie cofa - nie wysuwa z gniazda i blokuje na przewodzie. To mogłoby tłumaczyć twoją usterkę. Wciąż nie wiemy który masz sterownik i bez zdjęcia będzie ciężko wywrozyc