--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Brzęczenie buczenie podczas jazdy

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Brzęczenie buczenie podczas jazdy

Post autor: Rooff_ » 4 gru 2018, o 22:04

Trzeba zdjąć koło i wziąć czujnik zegarowy, który dobrze mocujesz do karoserii (np. magnesem do wahacza) i przykładasz zegar do tarczy ok. 1 cm od jej rantu. Kręcisz kołem i odczytujesz różnicę.

Jeśli twierdzisz, że dźwięk jest jednak łożyskowy, to częstotliwość rezonansowa i wzmocnienie dźwięku przy określonej częstotliwości (prędkości obrotu) ma również zastosowanie.

sychie
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: sychie » 4 gru 2018, o 23:06

takich cudów nie mam, w takim razie jutro poszukam majstra który coś takiego wykona.

sychie
Użytkownik

Post autor: sychie » 9 gru 2018, o 21:13

byłem u dwóch kowali żaden tego nie robi, ale zacząłem tego słuchać i buczenie nie występuje jak jest zimno, tylko dopiero po jakiś kilku km... druga sprawa jak nacisnę hamulec lekko i zwalniam to tez w tej okolicy prędkość słychać tylko krócej bo auto zwalnia wiec chyba bym odrzucił tarcze/klocki

Awatar użytkownika
lcr
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ruda Śląska
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: lcr » 10 gru 2018, o 11:30

U mnie podobna sytuacja, nie wiem co to.
Jestem świeżo po przeglądzie, poprosiłem na stacji, żeby mi przekopał zawieszenie ale nic nie znalazł.
Czasem coś słyszę, czasem nie... Nie dzieje się to za każdym razem właśnie.
Mam wrażenie, że jak wcisnę sprzęgło to dźwięk ustępuje, ale nie mam pewności. Dodam tylko, że nie nie odczuwam jakiś problemów podczas prowadzenia auta. Nic nie szarpie, biegi wchodzą miękko, lewarek nie drży, przebieg jakieś 86 tyś.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 gru 2018, o 14:52

A nie brzęczą wam te osłony przy hamulcach?

sychie
Użytkownik

Post autor: sychie » 13 gru 2018, o 22:27

u mnie oslony trzymają sie sztywnie, ja zacząłem słuchać tego to prawie zawsze to huczy czasem nie ale to rzadko albo mi muzyka zagłusza... ogólnie to jest taki sam dźwięk jak miałem kiedyś gdy padało łożysko, tylko ja z tym huczeniem jeżdżę już kilka tys km i dalej jest tak samo... ale ileż można tego radia głośno słuchać. :D :D

magda
Lejdis
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Książ Wielkopolski
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: magda » 17 sty 2019, o 20:34

Cześć! Pozwolę sobie udzielić się w tej grupie. A co! ;) U mnie też buczy.

Ale zacznę od osłon - też już przerabiałam. Po jakiś naprawach u mechanika przy skręcaniu kołem słychać było ocieranie (trudno opisać dźwięk...taki "głucho-metaliczny"). Okazało się, że doraźnie wystarczyło poodginać ręką osłonę hamulca, potem mechanik naprawił to po swojemu - koszt żaden. Słyszałam, że niektórzy w ogóle zdejmują te osłony, ale ja swoje zostawiłam.

Wracając do buczenia. Kiedyś wspominałam, że denerwuje mnie świst lusterka podczas jazdy (mechanik dał ciała) i różne inne dźwięki. Już ich nie słyszę. Buczenie kół zaczęło się pół roku temu, ale wszyscy tłumaczyli to słabej jakości oponami letnimi. Teraz wymieniłam na zimowe Micheliny, buczenie ciche pojawia się już przy 40 km/h, przy 60 już nie słychać wiatraków od nawiewu a przy 90 jazda jest już nieprzyjemna.

Byłam dzisiaj u pierwszego lepszego mechanika. Zaproponował przejażdżkę - od razu stwierdził że łożyska. Zaproponował nowe z lepszej półki: FAG albo SKF. Nic te nazwy mi nie mówią, ale zasugerował, że powinno się zmieniać od razu łożyska na jednej osi. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi producentami? Faktycznie warte są polecenia? Niestety koszt jaki usłyszałam to 500 + robocizna 250 za koło... Łącznie 1500 zł - ała.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 17 sty 2019, o 20:52

do innego auta (Alfy Romeo) zakładałem SKF. Były w porządku.
co do zmiany na osi - bez sensu. Wymień tylko to, co jest zepsute.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 17 sty 2019, o 21:08

Z tymi cenami łożysk to tak sobie dość dużo liczy: https://allegro.pl/kategoria/uklad-zawi ... czesci=SKF
Też bym wymienił jedno - jak pomoże, ale będzie słychać z drugiej strony, to można wymienić drugie. Przecież nic taniej nie policzy jak zrobi odrazu dwa ;)
Rozważył bym wykonanie usługi gdzie indziej :)

magda
Lejdis

Post autor: magda » 17 sty 2019, o 22:40

O faktycznie - max 415 zł :D Zaraz napiszę maila, niech któryś sprzedawca coś mi dobierze. Dzięki Rooff_ :)
Przy okazji dodam, że mam już prawie 200 tyś km więc może to normalna kolej rzeczy... Dodatkowo dowiedziałam się, że często przy wymianie łożysk jest problem z odkręceniem... łącznika stabilizatora?? (zapieka się czy coś w tym stylu) i że powinnam przygotować się na wymianę również tej części.

Dla zainteresowanych wklejam link z rysunkiem:
https://mklr.pl/104996
A tego cuda możecie polecić jakiegoś producenta?

A poniżej nagranie z mojej Insignii. W tle leci muzyka... (zazwyczaj głośność na poziomie 5-6) to tak dla porównania skali buczenia :D
https://www.dropbox.com/s/8f36g7m9v9a2c ... k.avi?dl=0

Awatar użytkownika
li3var
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A18XER
Miasto:

Post autor: li3var » 17 sty 2019, o 22:53

Opis buczenia jak w przypadku mojego uszkodzonego łożyska. Zdecydowanie wymień jedno... SKF jak najbardziej.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 17 sty 2019, o 23:18

magda pisze:
17 sty 2019, o 22:40
Dodatkowo dowiedziałam się, że często przy wymianie łożysk jest problem z odkręceniem... łącznika stabilizatora?? (zapieka się czy coś w tym stylu) i że powinnam przygotować się na wymianę również tej części.
Jeżeli chodzi o łącznik to firmy, które powinny Cię interesować to LEMFÖRDER albo TRW.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 17 sty 2019, o 23:42

Przy przebiegu 99 tys. sprawdzałem wszystkie piasty i łożysko prawego koła z tyłu nie pracowało gładko. Przy kręceniu piastą czyć było "nierówności", ale przejechałem ponad 20 tys. i nic niepokojącego nie słyszę ani nie czuję.
Jaki masz przebieg?

magda
Lejdis

Post autor: magda » 17 sty 2019, o 23:58

Podchodzę już pod 200 tyś. Dokładniej - 198 500 km.

Buluś
Klubowicz
Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
Kod silnika: A16LET
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Buluś » 18 sty 2019, o 01:01

test drogowy swoją drogą ale przy zużytym łożysku czuć luz na kole czy to na szarpaku na skp czy na podnośniku, luz sprawdzamy jeśli chodzi o położenie pionowe koła natomiast na szarpaku wykonując przesuwanie koła równolegle do osi danego zawieszenia widoczny będzie delikatny luz na łączeniu łożyska z piastą, oczywiście trzeba się naszarpać kołem dobre 2 minuty

magda
Lejdis

Post autor: magda » 19 sty 2019, o 11:54

Ostatecznie zamówiłam: SKF + LEMFÖRDER.
Przy samodzielnym zamówieniu oszczędność na poziomie 390 zł :D
Teraz przede mną tylko wybór odpowiedniego mechanika ;)
Dzięki za wsparcie Chłopaki!

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 20 sty 2019, o 11:29

Te zimowe Micheliny, o których wspomniałaś, to nowe opony, czy po prostu napisałaś o zmianie na zimowe, a one robią 3-4-5. sezon?
U mnie identycznie buczało na wyząbkowanych oponach - im szybciej, tym buczenie przechodziło w wysoki jęk. Charakterystyczny dźwięk był słyszalny także z zewnątrz przy hamowaniu do zatrzymania - z mieszkania słyszałem, jak żona podjeżdża ulicą i hamuje przed skrętem do garażu. Nie umiem go opisać, ale zniżał ton wraz ze spadkiem prędkości i jednocześnie natężenie falowało wraz z coraz powolniejszymi obrotami kół.

M.

magda
Lejdis

Post autor: magda » 20 sty 2019, o 11:44

Zupełnie nowe: Michelin Alpin 6 225/50 R17 98V.
Szum był słyszalny kilka miesięcy temu, już w przypadku letnich opon (2 sezonowych: Nexen 225/50ZR17 98W), teraz po prostu się nasilił. W tym tygodniu mam zamiar wybrać się do mechanika. Dam znać, czy to było to, może nawet uda mi się wrzucić nagranie z kamerki - dla porównania szumów.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 20 sty 2019, o 14:32

OK, jeśli zimówki zupełnie nowe, to odpada temat wyząbkowanych opon i można z większą pewnością szykować $$$ na łożysko/-a.

M.

magda
Lejdis

Post autor: magda » 26 sty 2019, o 13:07

Łożysko od strony kierowcy - wymienione. Różnica w szumie - nie do opisania! :) Gdyby jeszcze tylko powymieniać jakieś uszczelki w oknach, żeby te dźwięki z zewnątrz nie docierały... ;)

Ale do rzeczy:
Koszt 1 łożyska SKF (kupione samodzielnie) 310 zł + przesyłka, koszt wymiany 120 zł.

Łączny czas wymiany- 2,5 h w tym:
- wymiana obu łożysk (tak, uparłam się, mimo, że było to kompletnie niepotrzebne)
- wymiana obu łączników stabilizatorów, jednak TRW za 70 zł, koszt wymiany 40 zł (kupiłam bo poprzedni mechanik zasugerował, że przy wymianie łożyska trzeba będzie wykręcić też łączniki, a że one często się zapiekają to lepiej przygotować się na dodatkowy koszt. Hmm... tylko, że w Insignii przy demontażu łożysk w ogóle nie trzeba ruszać łączników. Na własne oczy widziałam!)
- gratisowe przeczyszczenie klocków hamulcowych
- gratisowe dopompowanie opon (tak, można za free na każdej stacji zrobić, ale fajnie, że panowie i o tym pomyśleli)

Najważniejsze dla mnie - nie musiałam zostawiać auta na 3 dni, jak w przypadku poprzedniego warsztatu... wszystko wykonane "od ręki". Zadzwoniłam wczoraj o 12:30, godzinę później mogłam już przyjechać. Nie wiem jak inne naprawy w tym warsztacie, ale w tym wypadku zostałam mile zaskoczona.

Ciekawostka ze zdjęcia, na którą zwrócili uwagę mechanicy - tej części przy wymianie tarczy hamulcowej nie powinno się smarować.

No i nauczyłam się rozróżniać drgania sprężyny zawieszenia przy wadliwym łożysku. Ha! :D Jeszcze kilka usterek i otworzę własny warsztat ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”