--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz 1
Forumowicz
Auto: Insignia A kombi aut
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gdynia
Postawił piwo: 1 raz

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: Łukasz 1 » 21 sty 2019, o 23:25

Sosnowski na Śnieżnej 3, na przeciwko Amber Areny - Energa. Link do strony na PW. Może nie są najtańsi ale naprawili mi skrzynię, że działała jak nowa.

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mortoss » 22 sty 2019, o 18:37

Łukasz 1 pisze:Nie wiem jakie macie skrzynie, ale AF-40-6 w Vectrze C i tu w Insigni zdecydowanie podąża za stylem jazdy, ale to nie są trwałe ustawienia tylko adaptacja na krótko.

Jak silnik zimny to zdecydowanie bardziej przeciąga, ale bez przesady - jak pisał kolega powyżej,aby szybciej silnik się nagrzał.

Kosz C1 to padał głównie w 5 biegowych automatach i początkowo w 6-biegowych w przedliftowych Vectrach. Od poliftu Vectry C zdecydowanie poprawili kosz C1.

Problemem pozostała średnia wytrzymałość skrzyni na "butowanie" z uwagi na niewymienność fil,tra i to że ludzie ufają większości ASO i nie wymieniają oleju, co powoduje uszkodzenie sterowników i konwertera cząstkami ze zużycia sprzegiełek. Dlatego trzeba regularnie wymieniać olej - statycznie co ok 30 000-40 000 dynamicznie co 60 000-70 000km, a wówczas skrzynia działa płynnie i bezawaryjnie nawet przez 200 000km.

Wymiana oleju jest problematyczna dopiero wówczas gdy ktoś nalata 120 000 i więcej km bez wymiany oleju i skrzynia zaczyna trochę szwankować - właśnie szarpie przy redukcjach 6-5 i 5-4 i przy włączaniu z P na D lub R. Wówczas wymiana oleju powoduje gwałtowne wypłukanie uszczelniającego szlamu ze sterowników i skrzynia pada. - naprawa ok 7-8 tys zł. Wszystko co tańsze to półśrodek. Ok 3000-3500zł moduł zaworów , ok 1000zł regeneracja konwertera ( przy rozebranej skrzyni niezrobienie tego to sknerstwo i druciarstwo, a nie regeneracja skrzyni ) + ok 7-8 litrów oleju po ok 60-70zł/litr + robocizna + wymiana oleju po 1-szym 1000-2000 km po naprawie + robocizna. Dlatego warto wymieniać olej w skrzyni - u mnie w ASO to koszt ok 550-600zł, ale to duuuuużo taniej niż remont skrzyni. ( wiem to z autopsji -w Vectrze robiłem skrzynię i po naprawie wymieniałem olej regularnie i nawet po ok. 150 000km skrzynia działała jak nowa -miękko, i jedwabiście bez absolutnie żadnych szarpnięć. Jak ktoś ma problem ze skrzynia to mogę polecić serwis w Gdańsku, w którym robiłem skrzynię -z ASO też tam odsyłają do naprawy. Ja z ich usług byłem mega zadowolny.
Olej kosztuje ok 50pln. Oryginał. Warsztaty kupią to jeszcze taniej..

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

toudibs
Nowicjusz
Auto: opel insignia st
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Sosnowiec

Post autor: toudibs » 23 sty 2019, o 22:34

Łukasz 1 pisze:
21 sty 2019, o 22:38
toudibs pisze:
18 sty 2019, o 23:20
U mnie wymiana statyczna odbyła się dopiero przy 267tys km. Skrzynia chodzi bez zarzutu chociaż czasem lekko szarpnie przy redukcji z 5 na 4.
Lekko szarpie czyli lekko się kończy :lol: Patrz mój post powyżej. To jeden z pierwszych objawów.
Czytałem Twój post, tylko to muszą być bardzo wczesne objawy bo nie szarpie zawsze przy redukcji tylko raz na jakiś czas. Zanim zacznę remont skrzyni zrobię jeszcze raz wymiane oleju bo na pewno widać poprawę w pracy skrzyni.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 23 sty 2019, o 22:58

Ja ostatnio resetowałem adaptację skrzyni i zaczęła zupełnie inaczej zmieniać biegi. Na zimnym owszem przeciąga, ale robi to zdecydowanie inaczej niż przed skasowaniem (jazda w zbliżonej temperaturze i po tej samej trasie). Generalnie działa jakby lepiej. Oczywiście wiem, że skrzynia ma i musi przeciągać, dopóki się nie zagrzeje ;)

Doszedłem do wniosku, że takie resetowanie adaptacji powinno się zrobić po każdej wymianie płynu ("oleju") w skrzyni. Wymianę statyczną robiłem sam już jakiś czas temu - wtedy jedynie odpinałem aku (o ile dobrze pamiętam). O ile się przy tym odpięciu tak dokładnie ta adaptacja resetuje, jak poprzez interface, to została wykonana. A jak nie to nie :P Niestety wtedy nie miałem jeszcze narzędzia w postaci odpowiedniego interface, żeby taką procedurę wykonać.

Minus tej operacji jest taki, że skrzynia zaczęła troszkę bardziej szarpać 5->4. Natomiast inne biegi czy to w górę czy w dół, zmienia lepiej niż wcześniej, płynniej. Auto się też jakby zwinniejsze zrobiło.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, o 17:48 przez Rooff_, łącznie zmieniany 2 razy.

Gryga
Nowicjusz
Auto: Zafira C
Miasto: Raciborz

Post autor: Gryga » 24 sty 2019, o 10:04

Umnie tez wystepuje szarpniecie przy redukcji z 5 na 4. Dzieje sie tak na zimnym oleju w miare rozgrzewania ustaje. Szarpniecie jest delikatne i co dziwne nie zawsze, jednego dnia jest nastepnego nie wystepuje. Auto ma przejechane 150tys. Olej wymianiany dynamicznie przy 100tys. Co robic, skrzynia jest uszkodzona mechanicznie i wymiany oleju nic nie dadza a moze probowac nowy soft i zmiane oleju?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2019, o 11:25 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

pawto
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: pawto » 25 sty 2019, o 16:58

Gryga pisze:
24 sty 2019, o 10:04
Edit
U mnie lekkie szarpnięcia z 5. na 4. występowały raczej sporadycznie już przy stosunkowo niskim przebiegu 90 000 (gwałtowne wytracanie prędkości na autostradzie). Po pierwszej wymianie oleju (wymiana sterownika), rzadziej, ale dalej się zdarzały. Olej wymieniłem statycznie 3 razy. Skrzynia chodzi aksamitnie. Nawet nie ma w zasadzie pulsu przy załączaniu D/N/R. Ta skrzynia nie ma wymiennego filtra i dobrego chłodzenia, i wymiana co 60 tys km to za duży interwał. Możliwe, że wymiana pomoże; jeżeli nie, to najbardziej prawdopodobny problem jest po stronie sterownika (mechanicznie zużyte tuleje cylinderków).
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, o 16:58 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

Gryga
Nowicjusz
Auto: Zafira C
Miasto: Raciborz

Post autor: Gryga » 25 sty 2019, o 17:56

Jaki koszt wymiany tego sterownika?

fazi
Nowicjusz
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gorzów Wlkp.
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: fazi » 29 sty 2019, o 14:47

Witam,
czy ktoś z forumowiczów wymieniał uszkodzoną automatyczną skrzynię biegów?
Moja właśnie padła. Po rozgrzaniu wysprzęgla, w trybie ręcznym nie można zmienić biegu, po wrzuceniu na N i ponownym przełączeniu na D, pokazuje że jest na 6 biegu. Dopiero ponowny rozruch silnika powoduje że mogę ujechać 500m.
Szukam używanej skrzyni ale nie wiem czy istotne są numery seryjne?

Tox
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Kołobrzeg

Post autor: Tox » 29 sty 2019, o 18:28

Łukasz 1 pisze:
13 sty 2019, o 02:03

Wymiana oleju jest problematyczna dopiero wówczas gdy ktoś nalata 120 000 i więcej km bez wymiany oleju i skrzynia zaczyna trochę szwankować - właśnie szarpie przy redukcjach 6-5 i 5-4 i przy włączaniu z P na D lub R. Wówczas wymiana oleju powoduje gwałtowne wypłukanie uszczelniającego szlamu ze sterowników i skrzynia pada.

Mam przejechane 153 000 km skrzynia jest ok.Olej nie był wymieniany od nowości.
To co mam nie wymieniać STATYCZNIE bo może zacząć się psuć skrzynia.
Co doradzacie.
Bo na wiosnę miałem w planach wymienić.

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mortoss » 29 sty 2019, o 18:40

fazi pisze:
29 sty 2019, o 14:47
Witam,
czy ktoś z forumowiczów wymieniał uszkodzoną automatyczną skrzynię biegów?
Moja właśnie padła. Po rozgrzaniu wysprzęgla, w trybie ręcznym nie można zmienić biegu, po wrzuceniu na N i ponownym przełączeniu na D, pokazuje że jest na 6 biegu. Dopiero ponowny rozruch silnika powoduje że mogę ujechać 500m.
Szukam używanej skrzyni ale nie wiem czy istotne są numery seryjne?
wg rozpiski: https://www.opel-infos.de/technik/getriebe/af40.html

fazi
Nowicjusz
Miasto: Gorzów Wlkp.
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: fazi » 29 sty 2019, o 22:48

mortoss pisze:
29 sty 2019, o 18:40
edit
Mam 5JBT. Mogę kupić 4JBT? Co to jest POC AB7?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, o 22:49 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Łukasz 1
Forumowicz
Auto: Insignia A kombi aut
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gdynia

Post autor: Łukasz 1 » 7 lut 2019, o 03:22

Napiszę dla wszystkich mających wątpliwości co do stanu swojej skrzyni.
Ta skrzynia jak jest sprawna to działa bardzo miękko, praktycznie niezauważalnie. ( po naprawie działała jak nowa i teraz w insigni też taka sama skrzynia też pracuje idealnie. W Vectrze dzięki wymianom oleju, co prawda statycznym, ale co 30 000km skrzynia działała jak nowa i o żadnych szarpnięciach uderzeniach itp odgłosach nie było mowy działała bardzo płynnie.)
Nie szarpie i nie stuka przy zmianie z P na R lub D załącza się miękko.
Nie szarpie przy redukcjach biegu nawet na dużych szybkościach. Nie może być "walnięcia"
Wszystko inne jest początkiem końca- wymiana oleju może poprawić działanie i wydłużyć agonię, ale też może ją przyspieszyć wszystko zależy od stopnia zużycia skrzyni.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 7 lut 2019, o 07:23

Ja mam swoje auto od przebiegu 1600 km, także praktycznie nowe i od samego początku zmiana z 5 na 4 była czasem odczuwalna. Odczuwalna, to nie oznacza doznań dźwiękowych ani wbijania w pasy bezpieczeństwa. Była i do tej pory czasem jest odczuwalna. Po zrobieniu 100 tys. km w 4 lata nadal jest tak samo. Olej zmieniam statycznie co 30 tys. km.
Odczuwalność tej zmiany jest losowa, nie raz nie czuć czasem da się odczuć :) pozostałe symptomy tu opisywane czyli szarpnięcia z P na N i na D i w drugą stronę nie występują, a także absolutnie żadnych efektów dźwiękowych typu puknięcie, szum czy chrobot.

Krzsfs
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Krzsfs » 14 lut 2019, o 21:54

Witam, insignia 2012 auto. 160km 2cdti. Problem pojawił się ostatnio, jadąc w trasę pokazał się komunikat sprawdz skrzynie. Po paru dniach przy wrzucaniu z P na D czuć mega mocne szarpnięcie; poza tym mocnym uderzeniem skrzynia pracuje bardzo dobrze. Ponadto zmiana przełożenia na R bez żadnych problemow. Jedyny problem jest bardzo mocne uderzenie w skrzyni przy rzucaniu na D. Od czego zacząć ?
Aktualny przebieg 181tys olej wymieniany w serwisie przy 171tys.

Krzsfs
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Krzsfs » 15 lut 2019, o 08:16

Krzsfs pisze:
14 lut 2019, o 21:54
Witam, insignia 2012 auto. 160km 2cdti. Problem pojawił się ostatnio, jadąc w trasę pokazał się komunikat sprawdz skrzynie. Po paru dniach przy wrzucaniu z P na D czuć mega mocne szarpnięcie; poza tym mocnym uderzeniem skrzynia pracuje bardzo dobrze. Ponadto zmiana przełożenia na R bez żadnych problemow. Jedyny problem jest bardzo mocne uderzenie w skrzyni przy rzucaniu na D. Od czego zacząć ?
Dziś rano odpaliłem autko żeby dokładnie wszystko sprawdzić, przełączenia pomiędzy trybami ok na zimnym po rozgrzaniu tj przejechałem 5km wrzucenie na D poprzedzone jest opóźnieniem sekundowym i mocnym uderzenie .
Dodano po 42 minutach 57 sekundach:
Dzwoniłem po różnych mechanikach z bardzo dobrymi ocenami i z polecenia. Jeden stwierdził ze to kosz, drugi ze sterownik, trzeci ze to nie sterownik bo za duży przebieg i te sterowniki od razu siadają tylko problem z luzami i trzeba cała skrzynie rozebrać xD pomóżcie żebym w koszta się nie władował

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 15 lut 2019, o 20:13

Olej wymieniony cały ? wymiana dynamiczna czy statyczna ? może warto zmienić drugi raz
Nikt nie postawi ci tu diagnozy i raczej nie obędzie się bez wizyty u mechanika
Szarpie tak samo na zimnym jak i ciepłym silniku ?

MarcinD1984
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Lublin

Post autor: MarcinD1984 » 15 lut 2019, o 20:18

Olej zawsze warto wymienić, ale nie zakładałbym, że to naprawi skrzynie :D

pawto
Nowicjusz
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: pawto » 15 lut 2019, o 23:57

Krzsfs pisze:
15 lut 2019, o 08:59
Krzsfs pisze:
14 lut 2019, o 21:54
Dziś rano odpaliłem autko żeby dokładnie wszystko sprawdzić, przełączenia pomiędzy trybami ok na zimnym po rozgrzaniu tj przejechałem 5km wrzucenie na D poprzedzone jest opóźnieniem sekundowym i mocnym uderzenie .
Dodano po 42 minutach 57 sekundach:
Dzwoniłem po różnych mechanikach z bardzo dobrymi ocenami i z polecenia. Jeden stwierdził ze to kosz, drugi ze sterownik, trzeci ze to nie sterownik bo za duży przebieg i te sterowniki od razu siadają tylko problem z luzami i trzeba cała skrzynie rozebrać xD pomóżcie żebym w koszta się nie władował
Identyczny objaw, tj.- wrzucenie na D - sekunda przerwy - mocne walnięcie (jak by ktoś najechał na tył pojazdu), był w moim przypadku oznaką uszkodzonego sterownika. Objawy występowały sporadycznie i właśnie po lekkim rozgrzaniu. Tyle, że przy dużo niższym przebiegu. Osobiście, przy takim przebiegu jw. (zakładając dalsze użytkowanie samochodu w dłuższym okresie) zdecydowałbym się jednak na kompleksowy remont skrzyni. Oczywiście niewykluczone, że wymiana samego sterownika wystarczy u Ciebie do wyeliminowania problemu (przynajmniej na pewien czas). Nie sposób jednak bez wymontowania sterownika ocenić jego stan. Akurat w moim przypadku gołym okiem było widać że nadaje się tylko na złom (sterownik,). U mnie elektronika nie wskazywała żadnych błędów ani komunikatów dot. awarii.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 lut 2019, o 00:12

MarcinD1984 pisze:
15 lut 2019, o 20:18
Olej zawsze warto wymienić, ale nie zakładałbym, że to naprawi skrzynie :D
ta procedura nie naprawia :) jest po prostu "logiczna". Jeśli wymiana statyczna to trzeba po 10tys km powtórzyć. Ja też właśnie zaraz powtarzam, bo zostało mi 400km do tych 10tys od poprzedniej wymiany.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 16 lut 2019, o 05:47

Popróbowałbym jeszcze reset sterownika poprzez odłączenie aku na całą noc, może akurat coś to poprawi a nic nie kosztuje?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”