--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Brak mocy - komunikat Awaria pojazdu

ODPOWIEDZ
Marczyk
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Brak mocy - komunikat Awaria pojazdu

Post autor: Marczyk » 15 maja 2017, o 10:54

Cześć, od przeszło 6 miesięcy walczę nieustannie z powtarzającym się błędem...

Problem pojawia się w sytuacji kiedy jestem na 4, 5 lub 6 biegu i jadę z prędkością autostradową - dajmy na to 120 km/h (ale zdarza się przy mniejszych) - następnie dodaje agresywnie gazu - przy ok. 4 tys. obrotów (czasem więcej) wyskakuje błąd na konsoli "Awaria pojazdu" i auto kompletnie traci moc i nie reaguje na pedał gazu (muszę przekręcić stacyjkę i włączyć auto na na nowo aby moc wróciła) - niby nic - ale miałem ostatnio sytuację podbramkową podczas wyprzedania. Ów błąd wyskoczył i dalsze wyprzedanie nie było możliwe a ja musiałem przyhamować i wrócić grzecznie na swoje poprzednie miejsce w przeciwnym wypadku spowodowałbym kolizję...

Auto było już w kilku warsztatach a błąd jak wracał tak wraca, ostatnio nawet otwierana była listwa wtryskowa i co dziwne "szlam", który się tam znajdował był rdzawo-rudy (gniją przewody paliwowe?). Samochód tankuje na dobrych stacjach, czasem dostanie ultimate lub inne "lepsze" paliwo. Filtry i oleje wymianiam na bieżąco - również na te sprawdzone.

Moje auto to 2.0 cdti 160ps z 2009 roku (przebieg REALNY - auto od nowości w rodzinie kupione w salonie - 80455km). Insignia ma od 2013 roku, przy przebiegu 40000 zrobionego chipa na 200ps (autoryzowany - jeden z lepszych na śląsku gość od strojenia). Problemów do tej pory nie było żadnych - te zaczęły się od momentu kiedy spalił się czujnik temperatury spalin w 2016 roku (wymieniony na nowy).

Czy ktoś z Was miał podobne obiawy i czy udało mu się jakoś je poskromić? Chciałbym wiedzieć na czym stoję, bo co mechanik to inna diagnoza, a nie mogę sobie pozwolić na szukanie w ciemno problemu.

Może dodam jeszcze że w ASO ponoć znają ten problem i wyceniają jego "naprawę" na 20tys zloty (cały układ paliwowy) - niebotyczna kwota przy 45-50tys. złoty wartości samochodu...

Słyszałem też że problemem w Isiach do 2010 roku są gnijące przewody paliwowe - to mit czy jest to w stanie ktoś potwirdzić?

Proszę o jakąkolwiek pomoc! Płace w złocie, pozdrawiam :roll:

PS.

Jadąc pod górkę również z prędkością autostradową i trzymając auto na gazie w jednej pozycji, auto cyklicznie w równych odstępach delikatnie "szarpie" - czy to może być związane z tzw. "lejącymi wtryskami"?

PS2.

Wrócę z biura i dorzucę do postu fotkę z komputera diagnostycznego z numerem błędu - nie mogę jej teraz znaleźć na kompie - a napewno mam na domowym.

O ile mnie pamięć nie myli było to coś związanego z ciśnieniem w układzie wtryskowym (nie na 100%).

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Brak mocy - komunikat Awaria pojazdu

Post autor: Fede » 15 maja 2017, o 11:06

Marczyk pisze:O ile mnie pamięć nie myli było to coś związanego z ciśnieniem w układzie wtryskowym (nie na 100%).
A nie ciśnieniem doładowania przypadkiem? :) Błąd P0234 bodajże, przeładowanie turbiny :)

Marczyk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Marczyk » 15 maja 2017, o 12:11

Możliwe, sprawdzę w domu i podeśle fotkę.

mac.orlow
Nowicjusz
Auto: Insignia CDTI 160
Miasto:

Post autor: mac.orlow » 22 maja 2017, o 19:37

Witam, wiem ze bylo ale musze zapytac, mam 2.0cdti 160 dioda sygnalizuje pieknie wypalanie, pewnego pieknego razu boom po wypalaniu spadek mocy i tryb awaryjny, podłączyłem op com bladp2435-54 resetbledow wypalanie wymuszone i zaczal jechac jak trzeba po kolejnych kilku km to samo wiec zjechałem zgasilem odlaczylem ten czujnik podłączyłem i jezdzi normalnie? Teraz pytanie czy mozliwe ze zawiesił sie czy powinienem wymienic???

Sent from my MHA-AL00 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, o 20:52 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum. Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 maja 2017, o 20:55

Jeśli wiesz, że było, to czemu zakładasz nowy temat zamiast dopisać się w jakimś istniejącym?
Na początek sprawdź jeszcze raz błędy OP-COMem, ewentualne skasuj, odłącz akumulator (taki reset nie zaszkodzi). Podłącz też ten czujnik i sprawdź czy wszystko działa.

Marczyk
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Marczyk » 23 sty 2018, o 11:12

Sporo osób pyta na PW czy znalazłem rozwiązanie, a więc odpowiem tutaj:

Ściągałem bak szukając brudu, przepychałem paliwo przez przewody szukając brudu - zero efektu - czyściutko.

Następna była pompa wysokiego ciśnienia (przy okazji zmieniłem rozrząd bo i tak była na to pora) - tą sprawdzili spece - powiedzieli że była w idealnym stanie - więc kolejne pusto wydane pieniądze na rozkładanie, składanie, czyszczenie i nową uszczelkę. Następnie wyczyściliśmy listwę wtryskową, a do sprawdzenia zostały oddane wtryski - okazało się że te tak leją że nie nadają się do jakiejkolwiek regeneracji...

Wtryski sprzedałem w skupie za 400 złoty, ogromnym FARTEM wyrwałem komplet używek za 450 złoty :D (sprzedawca z OLX, z Pomorza twierdził że są w idelanym stanie i ma ja ze swojego auta bo błędnie je wymienił kiedy latała mu buda - finalnie okazało się że miał walniętą dwu-masę i stąd były drgania). Wtryski przez założeniem sprawdziłem ciśnieniowo - okazało się że są w stanie FABRYCZNYM - wszystkie odczyty perfecto.

Wtryski zostały założone, zakodowane, błędy skasowane. Autko zalałem do pełna dobrym paliwem z Orlena (bo poprzednie jako iż ponoć te BOSHki są bardzo delikatne - zabiłem złym paliwem) i autko śmiga JAK NOWE! Żwawo, mnóstwo mocy, zero błędu, zero drgań przy jeździe na tempomacie pod górkę z prędkościami autostradowymi.

Całość "poszukiwań" (wraz z rozrządem), sprawdzeniem baku i przewodów + ich czyszczeniem, sprzedażą walniętych wtrysków, sprawdzaniem moich i tych nowych, wyciągnięciem i sprawdzeniem pompy wysokiego ciśnienia + robocizną za wszystko kosztowała mnie około 3 tys. złoty.

Porada - nie łudźmy się że padło coś małego bo poszukiwania zjedzą nas finansowo podobnie jak zakup tych "droższych" części. Gdybym odrazu celował we wtryski pewnie uniknąłbym sporej części kosztów.

Pozdrawiam i nie życzę podobnych przygód z Waszymi samochodzikami 8-).

scuzz84
Forumowicz
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: scuzz84 » 24 sty 2018, o 21:08

Przy całej wycenie z ASO to i tak niewiele.

adiuszkaaa
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 130
Rok produkcji: 2019
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: adiuszkaaa » 11 sty 2019, o 16:17

Pomocy panowie
Kupiłem insignie 2.0 130km z 2009 i widziałem że hamulec rzeczny nie działa a z okolicy rury intercoolera leci troszke oleju.
Wróciłem nią na kołach do domu ponad 100km trasy i wszysztko było ok ale przez całą drogę pokazywał błąd awaria pojazdu. Myślałem że awaria jest spowodowana niedziałającym ręcznym ale poczytałem troche i okazało sie że jeden z przewodów idących do wtyczki w lewym tylnym nadkolu sie przerwał wiec go wymieniłem i ręczny powrócił do sprawności a awaria pozostała. Wiec popatrzyłem jakie błędy wywala i okazało sie że błąd p2282. Znowu zaglądnąłem na forum i w mig wiedziałęm że to rura intercoolera wiec ją zamówiłem i wymieniłem(w starej 2 pękniecia po 5 cm długości). Myślałem że to bedzie koniec moich przygód ale dalej jest awaria pojazdu i zdławienie mocy przez tryb awaryjny(Wcześniej jak wracałem nią trasą 100km miał pełną moc), ale mam problem bo teraz już nie wyświetlają mi sie żadne błędy. Sprawdziłem już świece i są wszystkie dobre.

Awatar użytkownika
szymek1976
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: UK.
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 14 razy

Post autor: szymek1976 » 11 sty 2019, o 16:20

Musisz przeskanować masz op-com

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Moja czarna

adiuszkaaa
Nowicjusz

Post autor: adiuszkaaa » 11 sty 2019, o 16:31

Nie posiadam op-coma ale posiadam vgate. Ale nie chce sie łączyć z aplikacjami od Pinga wiec skanuje go car scannerem. Do tej pory wykrywał błędy i wszystko było trafne a teraz po naprawach nie pokazuje błędów. Muszę chyba jakoś dotoczyć sie do jakiegoś mechanika co mi błędy przeczyta z jakiegoś lepszego interfejsu od mojego.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 11 sty 2019, o 18:52

A jesteś pewny, że dobrze założyłeś tą rurę? Tam są takie uszczelki kołnierzowe, które muszą dobrze dolegać.
Dodatkowo sprawdź czy nie uszkodziłeś oringa pierścieniowego, który wchodzi do przepustnicy - o ile ruszałeś tą rurę przy wymianie.

Co do interface to jeśli nie jest jakiś trefny to powinien działać (chyba, że jest na WiFi to nie ze wszystkimi aplikacjami).
Na forum jest klika osób z Podkarpackiego - może ktoś się zaoferuje pomóc w diagnostyce ;)

adiuszkaaa
Nowicjusz

Post autor: adiuszkaaa » 12 sty 2019, o 22:18

Oringa pierścieniowego nie ruszałem. Ale mam pewną jeszcze teorie ponieważ chwilowo mam z klapy wymontowane światło stopu znajdujące sie na środku bagażnika jako dodatkowe ponieważ wymieniam w nim diody a także zamek bagażnika bo sie zepsuł wiec to może jest przyczyną wyskakiwania awarii. Ale czemu odcinałoby moc. Jest to możliwe że to może być przyczyną? Postaram sie to szybko założyć i napisze czy coś pomogło ale nadal moc jest zdławiona a błędów brak.

A co do rury intercoolera to starałem sie ją bardzo dokładnie zamontować wiec to raczej już nie jej przyczyna.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 13 sty 2019, o 00:04

Co do tego światła z klapy to jak już to mógł by wyskoczyć błąd związany z oświetleniem ale na pewno nie odetnie Ci mocy,ja bym sprawdził w pierwszej kolejności elektro zawór turbiny i jego wężyki czy są ok.Ja przy pękniętym wężyku to elektro zaworka też miałem problemy z odcinką mocy i przejściami w tryb awaryjny następną rzeczą było by sprawdzenie całego dolotu od filtra powietrza,przez przepływomierz aż do colera.

adiuszkaaa
Nowicjusz

Post autor: adiuszkaaa » 14 sty 2019, o 08:44

Postaram sie sprawdzić te rzeczy co wymieniłeś i dam znać czy coś sie poprawiło.

Dodano po 8 godzinach 48 sekundach:
Przeskanowałem właśnie insignie innym programem na innym telefonie(na wcześniejszym telefonie nie działała) czyli Torque i wywaliło mi "filtr cząstek stałych jest pełny". Obstawiam że on może byc winowajcą całej akcji. Isia zaraz bedzie lżejsza o pare kilo(usuwanie).

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 15 sty 2019, o 17:59

A czemu zaraz usuwać? Są inne sposoby.
Np wypalanie serwisowe.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 15 sty 2019, o 20:58

Na obwodnice albo autobana i w palnik powinno też ruszyć wypalanie jak się motor rozgrzeje do odpowiedniej temp a jeśli jest dobrze zawalony to nawet na zimnym silniku ruszy regeneracja.No chyba że jest zabity na amen to wtedy serwisowe wypalanie i obowiązkowa wymiana oleju wtedy.

adiuszkaaa
Nowicjusz

Post autor: adiuszkaaa » 16 sty 2019, o 20:18

Są inne sposoby ale powiedziałem sobie że dopóki nie będę miał z tym problemów to będę jeździł z dpf ale jak już zaczną sie problemy to leci do mechanika na wycięcie żeby mieć jasny spokój z tymi awariami i sie nie martwić czy nastepnego dnia będę mógł ruszyć.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 16 sty 2019, o 20:20

Za chwilę będzie tak że bez niego się nigdzie nie ruszysz :lol:

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 16 sty 2019, o 23:15

Problem z DPF, to problem z osprzętem i silnikiem. Wycięcie nie rozwiąże wszystkich problemów.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

adiuszkaaa
Nowicjusz

Post autor: adiuszkaaa » 17 sty 2019, o 16:05

Dzisiaj po przeczytaniu błędów u mechanika wyskoczyły 3 błędy zwiazane z dpf wiec włączył mi wypalanie serwisowe, usunął błędy i autko odżyło. Awaria pojazdu już sie nie wyświetla a autko odzyskało pełną moc. W związku z tym uważam problem za rozwiązany!

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”