--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFalowanie obrotów na biegu jałowym
-
Isia995
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Nisko
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Falowanie obrotów na biegu jałowym
Jestem zielony w tym. Powie mi ktoś jaki koszt ? I gdzie szukac tego svc ?
-
Foxck
- Nowicjusz
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Kielce
Witam!
Jak prawie każdy w wątku mam problem z falowaniem obrotów na biegu jałowym.
Jest to wersja 2,0 160 km z 6 biegowym automatem. W przeciwieństwie do przeczytanych do mnie opisów u mnie na zimnym silniku nie ma problemu z falowaniem, zaczyna się falowanie po osiągnięciu temperatury roboczej 90 C. standardowo w granicach około 50 obr góra-dół. Znalazłem
https://allegro.pl/0928400680-zawor-pal ... 11286.html .
Wg opinii forumowiczów jest to taki sam i w 1,9 i w 2,0.
Mam rozumieć,że to będzie rozwiązaniem moich problemów tak?:)
Nasuwa mi się jeszcze pytanie czemu u mnie dopiero na ciepłym silniku faluje?
I czym różni się ten zawór:
https://www.ucando.pl/p/zawor-regulujac ... mgEALw_wcB
tylko tyn ,że wtyk jest pod kątem 90 stopni? gdzieś czytałem ,że były dwa rodzaje tych zaworów (chociaż mam nadzieje ,ze to nieprawda-wolałbym po prostu kupić ten co podałem link na allegro i wymienić go a nie zastanawiać się czy dobry itp)
Proszę o wyrozumiałość,jestem świeży na forum a Insignie posiadam od 2 tyg więc dopiero poznaje co w niej piszczy;)
Pozdrawiam!
Jest to wersja 2,0 160 km z 6 biegowym automatem. W przeciwieństwie do przeczytanych do mnie opisów u mnie na zimnym silniku nie ma problemu z falowaniem, zaczyna się falowanie po osiągnięciu temperatury roboczej 90 C. standardowo w granicach około 50 obr góra-dół. Znalazłem
tylko tyn ,że wtyk jest pod kątem 90 stopni? gdzieś czytałem ,że były dwa rodzaje tych zaworów (chociaż mam nadzieje ,ze to nieprawda-wolałbym po prostu kupić ten co podałem link na allegro i wymienić go a nie zastanawiać się czy dobry itp)
Proszę o wyrozumiałość,jestem świeży na forum a Insignie posiadam od 2 tyg więc dopiero poznaje co w niej piszczy;)
Pozdrawiam!
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Grzebę akurat za czymś innym i przy okazji natknąłem się na taką informację, że przyczyną falowania może być również nieprawidłowo działający/wskazujący wartości czujnik przepływu powietrza (tzw. MAF sensor). Spróbuj zobaczyć w jakim on jest stanie - to jest plastikowa tuba z wtyczką zaraz za wylotem z filtra powietrza. Spróbuj go delikatnie (żeby nie uszkodzić) przeczyścić np. brake cleanerem lub czymć co ruszy nagromadzony syf.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 4 razy
Kup taki jaki masz i tyle.Foxck pisze: ↑29 lis 2018, o 17:24Witam!
Pozdrawiam!
- bartekb
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Sieradz
jak wspominał rooff - przeczyść przepływomierz ; bardzo szybko i w łatwy sposób wyeliminujesz jedna z potencjalnych przyczyn...
-
sokolsky87
- Nowicjusz
- Auto: Opel Astra J
- Miasto: Bydgoszcz
mcrace pisze: ↑18 mar 2018, o 13:58Falowanie wróciło. Kolega na spocie zauważył spocony wąż przy turbo, ten zaraz za przepływomierzem uznając, że to może być przyczyną. Opierając się na jego doświadczeniu (pracownik ASO) wymieniłem gumę uszczelniającą niestety nie pomogło![]()
Witam
Chciał bym zapytać jaka gumę trzeba wymienić bo mam ten sam wyciek przy turbo od dolotu.
Do tego oczywiście faluja obroty jak szalone i ten dziwny odgłos cykliczny powtarzajacy sie co 10-15s
Do tego wszystkiego by było mało komunikat z kolegi avatara.Warsztat stwierdził świece z czujnikiem do wymiany i dalej zobaczymy czy obroty przestana falowac.
Proszę o pomoc.Przebieg to 103tys
- mcrace
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jeżeli chodzi o gumę, to nazywa się ona dokładnie "Uszczelnienie przewodu wlotowego turbosprężarki nr 13309145"
falowanie obrotów to podobno zawór regulacji ciśnienia na pompie wtryskowej - podobno, bo sam nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę, ale wielu ludziom, tu na forum, wymiana go pomogła w zakresie falowania obrotów.
Jeżeli jest padnięta świeca, to komunikat z avatara jak najbardziej może się pojawić - fajnie by było, gdybyś podał kod błędu jaki mechanik odczytał.
Wszystkie rzeczy, o których piszesz, moim zdaniem, nie mają ze sobą nic wspólnego, a jest to po prostu zbieg okoliczności - ale mogę się mylić
falowanie obrotów to podobno zawór regulacji ciśnienia na pompie wtryskowej - podobno, bo sam nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę, ale wielu ludziom, tu na forum, wymiana go pomogła w zakresie falowania obrotów.
Jeżeli jest padnięta świeca, to komunikat z avatara jak najbardziej może się pojawić - fajnie by było, gdybyś podał kod błędu jaki mechanik odczytał.
Wszystkie rzeczy, o których piszesz, moim zdaniem, nie mają ze sobą nic wspólnego, a jest to po prostu zbieg okoliczności - ale mogę się mylić
-
sokolsky87
- Nowicjusz
- Auto: Opel Astra J
- Miasto: Bydgoszcz
Dziękuję za odpowiedz.
Guma zamowiona.
Kodu błędu niestety nie zapisałem.
Co do falowania to zacząłem od zmiany stacji z orlen na shell i o moje zdziwienie falowanie ustało.
Pojawia się sporadycznie a nie jak wczesniej po odpaleniu cały czas cyklicznie co 10-15s
Nie wiem czy to paliwo czy minusowa temperatura ale jest ok.
Miesiąc temu wymieniłem też filtr paliwa i wczoraj pierwszy raz od 10mc zatankowałem auto do pełna,wcześniej byly to tankowania za 50 max 100zl
Następnym moim krokiem bedzie dolanie jakiegoś uszlachetniacza do paliwa.
Guma zamowiona.
Kodu błędu niestety nie zapisałem.
Co do falowania to zacząłem od zmiany stacji z orlen na shell i o moje zdziwienie falowanie ustało.
Pojawia się sporadycznie a nie jak wczesniej po odpaleniu cały czas cyklicznie co 10-15s
Nie wiem czy to paliwo czy minusowa temperatura ale jest ok.
Miesiąc temu wymieniłem też filtr paliwa i wczoraj pierwszy raz od 10mc zatankowałem auto do pełna,wcześniej byly to tankowania za 50 max 100zl
Następnym moim krokiem bedzie dolanie jakiegoś uszlachetniacza do paliwa.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Otrzymał piwo: 4 razy
Hehe u mnie na początku też zmiana stacji pomagała na shelu mniej falował
ale może u ciebie będzie inaczej.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
U mnie też nic nie faluje, ale ja nie mam biegów takich jak Wy, ja wszystkie moje auta tankuję na shell bo tam jestem związana umową flotową i tam mam taniej w związku z tym, bo na mojej stacji -5%, niby nic, ale jak miesięcznie wlewam minimum 200l od nich to coś się nazbiera już. Ostatnio 4,9 brutto/litr.. to jak poodejmuję te podatki to nie jest tak strasznie źle
Radio 357 :)
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Otrzymał piwo: 39 razy
Generalnie tankuje na Orlen, Circle i czasem BP. Zawsze ON premium i nigdy nie zauważyłem falowania obrotów
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
w paliwach premium chyba nie będzie to zauważalne bo tam jakieś dodatki już są, nie??
w shell wiem że mam jakąś formułę Dynaflex, co mi generalnie nic nie mówi, ale kosztuje to 30groszy chyba na litrze więcej niż te paliwo bez tego.
w shell wiem że mam jakąś formułę Dynaflex, co mi generalnie nic nie mówi, ale kosztuje to 30groszy chyba na litrze więcej niż te paliwo bez tego.
Radio 357 :)
-
zibi-71
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Wałcz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Rozwiązaliście problem falujących obrotów ??? Też mam ten problem już chyba ze dwa lata. Dolewałem olej 2T do paliwa, wydawało się że niby lepiej ale dalej falują (może trochę mniej). Myślałem również o wymianie zaworu na pompie.
-
Gieniux160
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Bielsko-Biała
Ostatnio miałem nie złą naprawę insigni, więc nie wiem czy dokładnie to pomogło, ale wydaje mi się że nie, gdy go kupiłem lekko falowaly obroty po naprawach to samo ale jedynie po wlaniu środka do czyszczenia wtryskow silnik idzie równo i ciszej takie mam wrażenie, a już napewno obroty nie faluja jak przedtem
-
Gieniux160
- Nowicjusz
- Miasto: Bielsko-Biała
Miałem problem z insignia, urwalo klina kółka na wale korbowym, żeby wszystko sprawdzić pod pokrywa zaworów, czy jest ok, wyciągnąłem wtryski ale nie dawałem ich do regeneracji po złożeniu wszystkiego i odpaleniu falowaly obroty delikatnie dopiero po wlaniu i przeczyszczeniu pomogło i narazie ok. Więc czy wyciągnięcie wtryskow pomogło chyba nie, obstawial bym że preparat do wtryskow pomógł w moim przypadku. Dla info insignia ma przejechane 220 tys i wtryski od nowości
Jeszcze jedno, zdziwiłem się ze spalaniem na biegu jałowym jak go kupiłem pokazywał 0,7-0,8 a teraz po tym wszystkim spala 0,5-0,6ciekawe
Jeszcze jedno, zdziwiłem się ze spalaniem na biegu jałowym jak go kupiłem pokazywał 0,7-0,8 a teraz po tym wszystkim spala 0,5-0,6ciekawe
-
Dam_Ogorek
- Nowicjusz
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Znajomy miał podobny problem. Po podpięciu do kompa i sprawdzeniu dawki okazało się że jeden wtrysk lał. Zrobił wtryski i jak ręką odjoł, falowanie ustało. Więc to całkiem możliwe że preparat czyszczący mógł pomóc na tą dolegliwość
-
TomekR
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Nowa Dęba
Witam serdecznie.
Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na forum.
Temat dobrze znany i często spotykany. W mojej Insignii stopniowo się powiększa, Posiadam samochód z 2011 r. 2.0 CDTI 160 KM (4x4 automat) Na chwilę obecną największe skoki występują na biegu jałowym, na trasie w cale. Nawet na parkingu wystarczy wbić bieg i już falowanie zanika. Na zimnym silniku zjawisko występuje w mniejszym stopniu niż na silniku nagrzanym. Staram się zawsze tankować na jednej stacji to samo paliwo. Nie leje dodatków ani uszlachetniaczy.
Przeleciałem fora i było wiele odpowiedzi. Na początku próbowałem przegonić swojego opla po trasie na wysokich obrotach. Na początku troszkę pomagało.Następnie byłem z tą przypadłością w serwisie Opla w Stalowej Woli ale był to zły pomysł. Komputer wykazał błąd świecy żarowej, świeca została wymieniona i nic (550 zł) następna wizyta i pewniak, stary soft. Po wgraniu nowego softu za 275 zł zjawisko falowania jak występowało tak występuje nadal. Na chwilę obecną serwis sobie odpuszczę bo widzę, że bladego pojęcia nie mają na ten temat. Podczas badania wtrysków po podłączeniu komp, wyniki było 14, 13, 15, 14 ( o ile dobrze pamiętam, nie wiem tylko jaka była jednostka) podobno jest to mieszczące się w normie.
Co polecacie w następnej kolejności? Zająć się czujnikiem ciśnienia paliwa na listwie? Ewentualnie może ktoś zna jakiegoś DOBREGO mechanika z okolic Stalowa Wola Rzeszów, tylko taki co się zna a nie będzie próbował naprawić wymieniając części po kolei:)
U mnie wygląda to tak, film mojego opla.
Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na forum.
Temat dobrze znany i często spotykany. W mojej Insignii stopniowo się powiększa, Posiadam samochód z 2011 r. 2.0 CDTI 160 KM (4x4 automat) Na chwilę obecną największe skoki występują na biegu jałowym, na trasie w cale. Nawet na parkingu wystarczy wbić bieg i już falowanie zanika. Na zimnym silniku zjawisko występuje w mniejszym stopniu niż na silniku nagrzanym. Staram się zawsze tankować na jednej stacji to samo paliwo. Nie leje dodatków ani uszlachetniaczy.
Przeleciałem fora i było wiele odpowiedzi. Na początku próbowałem przegonić swojego opla po trasie na wysokich obrotach. Na początku troszkę pomagało.Następnie byłem z tą przypadłością w serwisie Opla w Stalowej Woli ale był to zły pomysł. Komputer wykazał błąd świecy żarowej, świeca została wymieniona i nic (550 zł) następna wizyta i pewniak, stary soft. Po wgraniu nowego softu za 275 zł zjawisko falowania jak występowało tak występuje nadal. Na chwilę obecną serwis sobie odpuszczę bo widzę, że bladego pojęcia nie mają na ten temat. Podczas badania wtrysków po podłączeniu komp, wyniki było 14, 13, 15, 14 ( o ile dobrze pamiętam, nie wiem tylko jaka była jednostka) podobno jest to mieszczące się w normie.
Co polecacie w następnej kolejności? Zająć się czujnikiem ciśnienia paliwa na listwie? Ewentualnie może ktoś zna jakiegoś DOBREGO mechanika z okolic Stalowa Wola Rzeszów, tylko taki co się zna a nie będzie próbował naprawić wymieniając części po kolei:)
U mnie wygląda to tak, film mojego opla.