--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opinia o ogłoszeniu

Dorian

Re: Opinia o ogłoszeniu

Post autor: Dorian » 28 paź 2018, o 12:55

Witajcie forumowicze,

Planuję zakup Opla Insigini z poniższego ogłoszenia:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... be7c7dcf65

Moglibyście wyrazić swoje opinie co na ten temat myślicie? Martwi mnie przebieg, 81 tysięcy na 9 letnie auto to strasznie mało. Muszę to sprawdzić koniecznie w aso opla. I tu mam pytanie do was. Czy możliwe jest sprawdzenie auta po nr VIN w aso nie przyjeżdżając samochodem? Auto było obejrzane przeze mnie osobiście, wnętrze wygląda naprawdę dobrze. Auto podobno miało dwóch właścicieli w Niemczech. Zewnątrz też ok, parę drobnych rysek. Sprzedawca (komis) twierdzi, że lakier we wszystkich miejscach jest oryginalny i można to sprawdzić za pomocą miernika.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Dorian

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 262 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 13:04

Po VIN możesz w wyszukiwarkach http://opelvindekoder.pl/ w ASO bez auta to raczej wątpliwe aby ot tak Ci udostępnili całą historię,
Mało jeździła, fakt że to podejrzane, ale może właściciel miał kilka aut. Za pomocą miernika sprawdzisz grubość lakieru nawet sam, fotele to wg mnie wyglądają na więcej niż 80tys.. ale może kierowca był jakiś kręcony i ciężki.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 28 paź 2018, o 13:08

A jaki to kierowca kręcony? :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 13:12

@mazmarcin , nie zmieniaj tematu... Pfff...
Co do ogłoszenia, to jest to auto wyprodukowane w listopadzie 2008, czyli 4 miesiące po premierze modelu na targach motoryzacyjnych, ja bym się bała o te "choroby wieku dziecięcego" tym bardziej, że miało jak twierdzi komis- dwóch właścicieli w Niemczech. Wygląda ładnie, świetnie przygotowane do sprzedaży, ale to auto już teraz dziesięcioletnie- trochę starawe, a cena nie powala jak na 10 lat. Chociaż wyposażenie ma fajne, bo wersja wyposażenia "sport" http://astra-3.pl/vin.php

Czy w jakiś sposób sprawdziłeś jakimś interfejsem? byś wiedział wtedy, kiedy ostatnio kasowano błędy.

Dorian

Post autor: Dorian » 28 paź 2018, o 13:21

Dzięki za podesłanie linka do sprawdzenia vin. W książeczce serwisowej z tego co pamiętam była przerwa 2 letnia w badaniach technicznych. Faktycznie wyprodukowano w 2008 roku, celuję w produkcję w 09 albo 10. Czy informację o przebiegu auta można sprawdzić wyłącznie w aso?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 13:26

możesz sam też trochę, aplikacje dostępne do sprawdzenia przez interfejs mają taką moc, np nasza od Pinga, która podaje, przebieg zarówno silnika jak i skrzyni. Nie wiem na ile oni cofając liczniki wszystko mogą zresetować wszędzie, to nie moja bajka, ale nawet u mnie są rozbieżności przebiegu między silnikiem a skrzynią o 10tys.. ale nie wiem które ma mniej.
No ale czy sprzedający pozwoli Ci tam się wpiąć laptopem?? to też może być w sumie przesądzające o zakupie, gdybyś dostał taką odmowę , no nie??

No i w ogłoszeniu jest wyposażenie COSMO, a to nie jest prawda, bo jest to SPORT :) :lol: dobrze, że mamy te vindekodery.
O, i to sedan, dostęp do kubatury bagażnika trudniejszy niż w HB.

a ona to opłacona??? bo nie doczytałam nigdzie, a kiedyś- jak szukałam dla siebie, to też w Ostrowi była cudna, nawet chyba u tego samego handlarza, ale jak dzwoniłam to nie było opłat jeszcze, więc słabo bo bym musiała parę tysi jeszcze wsadzić, dlatego wolałam krajowe, lub zarejestrowane po prostu dopiero co, aby już nie zawracać sobie tym mojej głowy.

Wg mnie za tę cenę to kupisz młodsze auto- może moje chcesz :) ?
I jeszcze jedno pytanko prywatne- bo skoro byłeś w Ostrowi auto oglądać to pewnie znasz odp- czy odcinek ekspresówki Wyszków-Ostrów M. w końcu oddali do użytku????? bo niedługo znowu tam lecę , tj do Wawy a irytuje mnie ta budowa od lat- jak w kosmosie droga :)
mazmarcin pisze:
28 paź 2018, o 13:08
A jaki to kierowca kręcony? :lol:
150kg, albo hemoroidy, albo 2w1 :) mój kolega biznesowy jest taki wielki i ciężki i u niego z każdego fotela druty wyłażą.. tak je tam gniecie, tylko współczuć autu :o

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 28 paź 2018, o 14:49

Jest możliwe że ktoś robił po 10 tyś rocznie lecz dwóch takich jeden po drugim to już mało prawdopodobne
Moim zdaniem drugi właściciel nie serwisował w ASO i nie będzie historii lecz może być przebieg z jakieś akcji serwisowej lub przeglądów w ASO Radziłbym sprawdzić w bazie danych aut uszkodzonych jest tu na forum link gdzie to podają za kilka euro
Bardzo możliwe jest iż dwa ostatnie wpisy to fałszerstwo typowe dla handlarza ponieważ mało prawdopodobne by po pół roku serwis miał jeszcze ten sam długopis :D dwa przebieg za pół roku to 18 tyś czyli 35 tyś rocznie a to świadczy iż drugi właściciel zrobił przez 4 lata(2014-2018)zrobił sam 140 tyś km lub więcej Możesz też porównać kody pocztowe z pieczątek z tym skąd auto pochodzi (często się to nie zgadza gdyż akurat nie zawsze mają takie pieczątki z których pochodzi auto) a na ostatnich dwóch pieczątkach nie widać kodów Ogólnie auto wyczyszczone do sprzedaży dlatego warto je dobrze sprawdzić

Dorian

Post autor: Dorian » 28 paź 2018, o 14:57

dokia pisze:
28 paź 2018, o 13:26
możesz sam też trochę, aplikacje dostępne do sprawdzenia przez interfejs mają taką moc, np nasza od Pinga, która podaje, przebieg zarówno silnika jak i skrzyni. Nie wiem na ile oni cofając liczniki wszystko mogą zresetować wszędzie, to nie moja bajka, ale nawet u mnie są rozbieżności przebiegu między silnikiem a skrzynią o 10tys.. ale nie wiem które ma mniej.
No ale czy sprzedający pozwoli Ci tam się wpiąć laptopem?? to też może być w sumie przesądzające o zakupie, gdybyś dostał taką odmowę , no nie??

No i w ogłoszeniu jest wyposażenie COSMO, a to nie jest prawda, bo jest to SPORT :) :lol: dobrze, że mamy te vindekodery.
O, i to sedan, dostęp do kubatury bagażnika trudniejszy niż w HB.

a ona to opłacona??? bo nie doczytałam nigdzie, a kiedyś- jak szukałam dla siebie, to też w Ostrowi była cudna, nawet chyba u tego samego handlarza, ale jak dzwoniłam to nie było opłat jeszcze, więc słabo bo bym musiała parę tysi jeszcze wsadzić, dlatego wolałam krajowe, lub zarejestrowane po prostu dopiero co, aby już nie zawracać sobie tym mojej głowy.

Odpuszczam sobie te auto, Ostrów to zagłębie handlarzy. Nie ma co ryzykować, auto nie jest nawet przygotowane do rejestracji. Handlarz krzyknął 37 tysięcy z przygotowaniem papierów i 35 tysięcy bez. Wyposażenie jest super ale nawet handlujący nie wie jakie wyposażenie jest w środku na przykładzie cosmo a w rzeczywistości to sport.

Wg mnie za tę cenę to kupisz młodsze auto- może moje chcesz :) ?

A co masz? :)

I jeszcze jedno pytanko prywatne- bo skoro byłeś w Ostrowi auto oglądać to pewnie znasz odp- czy odcinek ekspresówki Wyszków-Ostrów M. w końcu oddali do użytku????? bo niedługo znowu tam lecę , tj do Wawy a irytuje mnie ta budowa od lat- jak w kosmosie droga :)

Odcinek w końcu oddany! Jechałem dzisiaj z Długosiodła do Wyszkowa, traska super :) Korków nie ma, raduje się me serce :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 15:50

@Dorian, czyli skutecznie Cię zniechęciłam :P ależ jestem skuteczna, aż sama siebie podziwiam :P

Ja tak myślę, że to nawet u tego gościa chciałam zakupić OPC gdy auta szukałam i on miał też chyba 2008 lub 2009 wtedy za 39,9 kzł netto, plus jeszcze nie było opłat , a V6 to jakoś więcej kosztuje w opłatach. Gdybym miała już coś na oku lub chociaż pomysł na kolejne auto , to moje byłoby na sprzedaż, to rocznik 2011, faktura zakupu z 5 stycznia 2011, ten sam silnik, tylko bez napędu na 4 buty, i one cenowo tak chodzą, jak ta którą się interesowałeś, z tym że moja to nawet po VIN jest naprawdę Top - Cosmo. Dałam ten pomysł dla przykładu, abyś poszukał w tej cenie po prostu młodszego, bo dawać tyle za 10-letniego już tak naprawdę staruszka to no moim zdaniem mega przesada.

Fajnie , że w końcu mi tę drogę zrobiono- na tej tam budowie drogi w maju rozwalono mi zderzak, nie lubiłam tego odcinka, zawsze to był stres kto na mnie wjedzie :(

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 28 paź 2018, o 15:52

Musisz dodać że Twoja Lalka jest prawie cała nowa :lol: ;) :roll:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 15:55

@mazmarcin, Ty znowu nie na temat :) foch nr 3 for You. Prawie robi wielką różnicę :) dokumentację wszystkiego posiadam, niczego się nie obawiam. Pfff...

Dorian

Post autor: Dorian » 28 paź 2018, o 16:07

@dokia

Tak, ale nie tylko Ty :D Znajomy z Długosiodła również ma insignię, jak szukał swojego egzemplarza tylko jak zobaczył Ostrów Mazowiecki to zamykał ogłoszenie. Powiedział, że Ostrów jest już wszędzie znany z handlarzy samochodów. Jeszcze na otomoto stoi jedna insignia, która mnie interesuje. Jasne wnętrze też mi się podoba ale najbardziej chciałbym czarny kolor karoserii ale w sumie szara też nie jest brzydka :)

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... t=78865071

Super, że ją otworzyli bo wcześniej bardzo długo stało się w korkach pomiędzy Wyszkowem a Knurowcem.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 paź 2018, o 16:13

No i tu już cena znośna i wyposażenie Cosmo. No i jednak młodsza o pół roku.
To właśnie w tej miejscowości Knurowiec zostałam puknięta w zderzak, mała dziurka i wymiana na koszt stukającego o wartości 5tys zł i moja Isia ma nowy zderzak :)

Dorian

Post autor: Dorian » 28 paź 2018, o 16:21

Handlarz też mi powiedział, że podobno w silnikach 2.0 turbo w benzynie nie można cofnąć licznika bo sterownika nie można zmienić. Czy jest to prawdą czy pic na wodę?

Awatar użytkownika
VoDo
Użytkownik
Auto: Insignia CDTI ST AT
Kod silnika: A20DTH
Miasto: 3citi
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: VoDo » 28 paź 2018, o 17:35

Jeszcze nie słyszałem o samochodzie w którym nie da rady cofnąć licznika. Pytanie tylko czy takie cofnięcie jest opłacalne.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 28 paź 2018, o 23:37

Jak ci powiedział iż się nie da to na 100 % cofnięty licznik W każdym się da i to w wielu prościej niż się wydaje

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 1 lis 2018, o 21:32

auto szykowane typowo pod sprzedaż
fotele jak na 81 tysi za bardzo szczochrane
przełączniki radia za mocno wytarte
dużo ostrożności przy kupnie

A teraz to
Co tu może być nie tak że jest w takiej promocji nawet po doliczeniu vatu

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insi ... BtNDN.html

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lis 2018, o 22:21

ja nie wiem co tu jest lub może być "nie tak" , ale @Rooff_ ma swoją szklaną kulę, to może ją zapyta :)

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 1 lis 2018, o 22:32

Chyba przeceniasz możliwości mojego sprzętu :D

Jak na taki stan i przebieg, to może auto po zalaniu?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2018, o 22:35 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lis 2018, o 22:34

no ja nie wiem jaki Ty masz sprzęt, chwalisz się nim co jakiś czas, dlatego sobie przypomniałam :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”