Teraz chyba musisz bo to nowe auto
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Bodex
Nom
, pozostało 70 dni do 1 przeglądu i zmiany oleju 0w20
, co to w ogule jest ? To dopiero woda !
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
, pozostało 70 dni do 1 przeglądu i zmiany oleju 0w20
, co to w ogule jest ? To dopiero woda !Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Myślę że problem zatarcia silnika Bodexa został rozwiązany ponieważ ten w innym temacie napisał
silnik głośno pracował z winy panewki a nie oleju a gdyby ten problemu nie zbagatelizował dziś nie był by zły na opla za zatarcie silnika z winy olejuNie wiem , czy ma to związek , ale moja w ostatnich 4 miesiącach też głośno pracowała, klekotała , ale obstawiałem , że to przez olej GM, no i się zatarła .
-
Bodex
Tak @Grzegorz , tylko weź pod uwagę , że 80% przebiegu auta było na 5w30GM i pierwsze 4 wymiany co 30 tyś i to spowodowało zużycie panewek . Winny i olej GM i sam GM.
Przed ostatnim olejem GM jeździł na LM i 2x na Milleres 5w40 i była cisza .zaczął się tłuc po zmianie w ASO na GM i się zatarł.
Ale to inny wątek.
Sory , że ty tego nie pojmujesz.
Mimo zużycia silnika Milleres smarował co widać po analizie danych znikomej ilości metali .
Przed ostatnim olejem GM jeździł na LM i 2x na Milleres 5w40 i była cisza .zaczął się tłuc po zmianie w ASO na GM i się zatarł.
Ale to inny wątek.
Sory , że ty tego nie pojmujesz.
Mimo zużycia silnika Milleres smarował co widać po analizie danych znikomej ilości metali .
- grzegorz13
- Zapaleniec
Ok tylko przeczytaj uważnie co napisałeś ! że pierwsze wymiany miały miejsce co 30 tyś km i bez względu jaki byłby to olej to pewnie to głównie zdecydowało o nadmiernym zużyciu panewek A po drugie to jeśli ktoś żałował kilkaset zł na olej (229zł dziś wymiana w ASO) to czy dbał o to auto ! moim zdaniem nie Dla mnie taki fakt skreśla to auto już przy zakupie ! efekt wyszedł jak na twoje nieszczęście miałeś się przekonać sam ! Zrobisz tak samo w hondzie ?
Nie uwierzę że na Millersie co 30 tyś km nie padł by !
Nie widzę tu też winy GM ! owszem masz wymianę co 30 tyś lecz o ile wcześniej nie wskaże tego komputer auta bo tak masz w instrukcji ! Pytałem kiedyś o to ASO w Lesznie i odpowiedzieli mi iż max jaki gość uzyskał to blisko 27 tyś km lecz jak się pytali to jeździł autem do pracy w de po 900 km w jedną stronę czyli same autostrady a tam używał innego auta na blachach z de ! A w twoim przypadku wymiany wychodzą powyżej 30 tyś km
Skoro tłukł to dlaczego nie sprawdziłeś dlaczego ? może to wada panewek a może wina wcześniejszych wymian co 30 tyś km a tak najprościej zrzucić winę na olej GM bo był ostatni Chwalisz Millersa a on procentowo spadał więcej i być może na nim szybciej by padł silnik Teraz to nasze gdybanie którego by nie było gdy byś zareagował na stuki w silniku Prawda Odpowiedz tak obiektywnie czy jak byś zechciał ustalić przyczynę stuków to czy silnik by się zatarł ? oraz czy wobec tego co napisałem dalej twierdzisz że to tylko wyłącznie wina oleju GM a nie po trochu poprzedniego właściciela, ciebie i w ostatnim trudnym do ustalenia teraz oleju GM ?
Nie uwierzę że na Millersie co 30 tyś km nie padł by !
Nie widzę tu też winy GM ! owszem masz wymianę co 30 tyś lecz o ile wcześniej nie wskaże tego komputer auta bo tak masz w instrukcji ! Pytałem kiedyś o to ASO w Lesznie i odpowiedzieli mi iż max jaki gość uzyskał to blisko 27 tyś km lecz jak się pytali to jeździł autem do pracy w de po 900 km w jedną stronę czyli same autostrady a tam używał innego auta na blachach z de ! A w twoim przypadku wymiany wychodzą powyżej 30 tyś km
Skoro tłukł to dlaczego nie sprawdziłeś dlaczego ? może to wada panewek a może wina wcześniejszych wymian co 30 tyś km a tak najprościej zrzucić winę na olej GM bo był ostatni Chwalisz Millersa a on procentowo spadał więcej i być może na nim szybciej by padł silnik Teraz to nasze gdybanie którego by nie było gdy byś zareagował na stuki w silniku Prawda Odpowiedz tak obiektywnie czy jak byś zechciał ustalić przyczynę stuków to czy silnik by się zatarł ? oraz czy wobec tego co napisałem dalej twierdzisz że to tylko wyłącznie wina oleju GM a nie po trochu poprzedniego właściciela, ciebie i w ostatnim trudnym do ustalenia teraz oleju GM ?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Że nie wspomnę,że sam pisałeś jeszcze o jakimś innym oleju i pełno dodatków dolewanych
-
Bodex
Dalej dodajecie sobie co wam pasuje i w ten sposób powstają płoty.
W książce gwarancyjnej były wpisy co 29-30 tys i wymiana oleju i Filtró GM , auto jeździło w spółce prawniczej z Katowic .
Potem ja robiłem rozrząd przy 150 tys na serwisie opel i olej GM , i jeszcze razem przy 165-170 tys był GM przed uszczelką, w czasie wymiany uszczelki był wlany LM 5w30 przy 190 tys , potem dwa razy Milleres 5w40 i testowy GM .
Że 3 razy wlałem Militec 1 - to nie jakieś ilości -litości ?
@Niobi, @Grzegorz , nie rozprowadzanie płot
.
A i przy wymianie uszczelki , zanim zdjęli miskę była płukanka LM .
Ja chyba najlepiej wiem co było ?
Szukacie winy u mnie , a nie w zrytym silniku i serwisie przez Opla ! Wy też taki macie i też wam się zatrze , i to bez różnicy czy ktoś wolno czy szybko jeździ ,co potwierdzają inni na forum.
Główną przyczyną był serwis co 30 tyś na tym GM , już po 15 tys nie chronił silnika !
I to nie tylko panewki dostają, tylko wałek rozrządu , pierścienie, pompa oleju .
Jeszcze jakieś ale ?
Mimo zużycia silnika na oleju Milleres nie widać w analizie by silnik cierpiał, czy się zacierał , a naprawdę pięknie się zbierał i gonił . Po zalaniu oleju GM już nie był taki żwawy .
W książce gwarancyjnej były wpisy co 29-30 tys i wymiana oleju i Filtró GM , auto jeździło w spółce prawniczej z Katowic .
Potem ja robiłem rozrząd przy 150 tys na serwisie opel i olej GM , i jeszcze razem przy 165-170 tys był GM przed uszczelką, w czasie wymiany uszczelki był wlany LM 5w30 przy 190 tys , potem dwa razy Milleres 5w40 i testowy GM .
Że 3 razy wlałem Militec 1 - to nie jakieś ilości -litości ?
@Niobi, @Grzegorz , nie rozprowadzanie płot
.A i przy wymianie uszczelki , zanim zdjęli miskę była płukanka LM .
Ja chyba najlepiej wiem co było ?
Szukacie winy u mnie , a nie w zrytym silniku i serwisie przez Opla ! Wy też taki macie i też wam się zatrze , i to bez różnicy czy ktoś wolno czy szybko jeździ ,co potwierdzają inni na forum.
Główną przyczyną był serwis co 30 tyś na tym GM , już po 15 tys nie chronił silnika !
I to nie tylko panewki dostają, tylko wałek rozrządu , pierścienie, pompa oleju .
Jeszcze jakieś ale ?
Mimo zużycia silnika na oleju Milleres nie widać w analizie by silnik cierpiał, czy się zacierał , a naprawdę pięknie się zbierał i gonił . Po zalaniu oleju GM już nie był taki żwawy .
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pisałeś tutaj, że miałeś komunikat coś rzęziło w silniku po odpaleniu zimą.. Nie sprawdziłeś panewek przy wymianie uszczelki. Więc nie zwalaj wszystkiego na olej. Bo tyle razy tutaj pisałeś, że się przecież znasz na autach. Opel nie jest bez winy bo może winna uszczelka może za słabe panewki. Ale ty bez winy też nie jesteś. Bo jako osoba która niby ma pojęcie mogłeś kazać sprawdzić panewki.
-
Bodex
Jeżdżąc na Milleresie nie było znamion by zmienić panewki.
Przypuszczam , że to przymarznięty / stwardniały smar nie odbił bendixa , bo zgasiłem , odpaliłem i była cisza.
Przypuszczam , że to przymarznięty / stwardniały smar nie odbił bendixa , bo zgasiłem , odpaliłem i była cisza.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
boshe... co się zobaczyło to się nie odzobaczy...
@Bodex, paranoje leczą podobno, wiesz??
ja jeżdzę na GM, tzn moje auto tak jeździ od chwili wyjechania z fabryki i też nie ma żadnych znamion problemowych
@Bodex, paranoje leczą podobno, wiesz??
ja jeżdzę na GM, tzn moje auto tak jeździ od chwili wyjechania z fabryki i też nie ma żadnych znamion problemowych
Radio 357 :)
-
Bodex
Oni tu snują teorię z WC , dobra nie będę tu zaglądał bo to są niedowiarki.
-
norbi333
- Ekspert
To wyjaśnij czemu innym na GM się nie zaciera, a innym na Motul się zatarł
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Bodex szukaj przyczyn zatarcia w pierwszych 130 tys. Ty jako drugi właściciel starałeś się dbać. Nie wiesz jak auto dostało u pierwszego właściciela. Pewnie wymiana co 30 tys. i pełno ropy w oleju.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
@P405 , cały czas to piszę od jakiegoś czasu . Gdyby Serwis wymagał wymiany co 15 tys km , silniki wytrzymałby dłużej.
A To wina GM i tego oleju , bo skoro zdecydował się na 30 tyś km to powinien zastosować inny olej , któremu lepkość nie spadnie drastycznie po 15 tys km .
Tak czy owak , ja twierdzę , że po 150 tys przebiegu powinno się przejść na 5w40 , rejony Suwałk na 0w40 .
I raczej na pewno przy zmianie uszczelki , zmiana profilaktyczna panewek z pomiarem ciśnienia smarowania w celu sprawdzenia pompy oleju.
Ale czy to wszystko warto ? Może lepiej sprzedać za wczasu ? Bo tyle jest problemów z tym autem ...
A To wina GM i tego oleju , bo skoro zdecydował się na 30 tyś km to powinien zastosować inny olej , któremu lepkość nie spadnie drastycznie po 15 tys km .
Tak czy owak , ja twierdzę , że po 150 tys przebiegu powinno się przejść na 5w40 , rejony Suwałk na 0w40 .
I raczej na pewno przy zmianie uszczelki , zmiana profilaktyczna panewek z pomiarem ciśnienia smarowania w celu sprawdzenia pompy oleju.
Ale czy to wszystko warto ? Może lepiej sprzedać za wczasu ? Bo tyle jest problemów z tym autem ...
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Bodex ale w poliftach na razie jakoś tego nie słychać. Olej ten sam. Interwał taki sam. Auta na rynku są już 6 letnie i co niektóre mają już grubo ponad 200 kkm
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
I uszczelka smoka taka sama. A to jeszcze bardziej wskazuje na wadliwe panewki.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Żaden olej nie wytrzymuje 30 tys. W moim ASO bywają auta z przebiegami grubo ponad 200 tys. olej GM , ale wymiana co 15 tys.
-
norbi333
- Ekspert
Ale i w przedlifcie 2012 nie słychać
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Ping wstawił gdzieś nr panewek i widać po kodach że były zmieniane. W rocznikach przed 2012 jednak wymienić panewki i uznać to jako działanie prewencyjne jak wymiana uszczelki smoka.
Sądzę że trzeba pilnować wypalania, ciśnienia i nie pałować auta. Nie jeździć jak emeryt ale nie pałować. Poprostu wypośrodkować jazdę.
Sądzę że trzeba pilnować wypalania, ciśnienia i nie pałować auta. Nie jeździć jak emeryt ale nie pałować. Poprostu wypośrodkować jazdę.
- grzegorz13
- Zapaleniec
Bodex Opel jak większość marek zrobił 30 tyś km robiąc uwagę iż wymiana na wskazanie komputera !Szukacie winy u mnie , a nie w zrytym silniku i serwisie przez Opla ! Wy też taki macie i też wam się zatrze , i to bez różnicy czy ktoś wolno czy szybko jeździ ,co potwierdzają inni na forum.
Jeszcze jakieś ale ?
Mimo zużycia silnika na oleju Milleres nie widać w analizie by silnik cierpiał, czy się zacierał , a naprawdę pięknie się zbierał i gonił . Po zalaniu oleju GM już nie był taki żwawy
Ciężko to zrozumieć ?
Dwa skoro auto było z Katowic to w życiu tyle nie mogło zrobić na oleju nawet gdy jeździło na trasach to łapało miasto a wówczas też dochodziło do częstego wypalania dpf i silnik dostał w dupę bo skoro nie reagował poprzedni właściciel na wskazania komputera to też miał gdzieś co dzieje się ze stanem oleju ! Pewnie też i silnik był pałowany !
Trzy skoro silnik byłby już w takim stanie jak piszesz to żaden olej nie byłby w stanie mu pomóc a tym bardziej poprawić pracy czy zwiększyć osiągi ! Tego nie deklaruje producent a gdy by był w tym cień prawdy to pisałby o tym pierwszy !
To iż silnik ma przytarty wałek rozrządu, pierścienie, pompę oleju to twoje przypuszczenia bo nie sprawdziłeś tego !
Więc nie pisz bzdur !
Twój silnik padł pewnie z winy wadliwych panewek i niepoprawnego traktowania przez poprzedniego właściciela i po trochę Ciebie ponieważ silnik dawał ci sygnały że coś się dzieję lecz zlekceważyłeś to i masz efekt !
Więc nie zrzucaj winy na olej GM bo inni co pilnują wymian oleju, nie pałują silnika potrafią zrobić i 400 tyś km na tym silniku