--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Boshe, no jestem blondynką, wy mi tu czasem dajecie takie porady, że jeszcze nie było chyba porady abym zatańczyła wokół niej, bo z karmieniem mrówek czy zakupem mrówkojada to już były. 

W nocy właśnie nie chcę wokół niej chodzić bo niewiele zobaczę i niewiele dobrze zrobię 

Radio 357 :)
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
a widzisz, w górach to jest jeszcze jedna funkcja naszych skrzyń, uruchamiana w czasie zjazdu w dół, wówczas automat zrzuca biegi niżej, aby utrzymywać wyższe obroty silnika, i skuteczniej hamować silnikiem.
nie wiem, jakie czujniki informują auto o zjeździe w dużej pochyłości, ale faktycznie to działa i wówczas inaczej się skrzynia zachowuje niż na nizinach
nie wiem, jakie czujniki informują auto o zjeździe w dużej pochyłości, ale faktycznie to działa i wówczas inaczej się skrzynia zachowuje niż na nizinach
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Fajnie się to obserwuje jak jedziesz za kimś a on cały czas lub w b.krótkich odstępach czasu noga na hamulcu a ty luźniutki i oszczędzasz klocki 
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Otrzymał piwo: 10 razy
Skoro producent zrobił aktualizacje to musiała być taka potrzeba spowodowana skargami właścicieli W moim przypadku mam aktualne oprogramowanie już po aktualizacji przez poprzedniego właściciela to się nie wypowiem jaka to różnica
Podobnie jest z aktualizacją oprogramowania silników i tu z doświadczenia wiem iż w dieslach po przebiegach ponad 100 tyś w VC przynosiła poprawę ! kolega miał problem z odpaleniem diesla przy ciepłym silniku który rozwiązała aktualizacja oprogramowania sterownika silnika Pewnie w przypadków sterowników skrzyni jest podobnie, gdzieś widziałem opis co wnosi aktualizacja sterownika i jak znajdę to wrzucę
Skrzynia jest faktycznie samo adaptacyjna i dostosowuje się do stylu jazdy i ma tryb jazdy w górach o którym sam się przekonałem miesiąc po zakupie gdzie wówczas myślałem iż skrzynia mi padła bo zauważalnie inaczej zaczęła pracować
wątpliwości rozwiałem po lekturze w domu
Podobnie jest z aktualizacją oprogramowania silników i tu z doświadczenia wiem iż w dieslach po przebiegach ponad 100 tyś w VC przynosiła poprawę ! kolega miał problem z odpaleniem diesla przy ciepłym silniku który rozwiązała aktualizacja oprogramowania sterownika silnika Pewnie w przypadków sterowników skrzyni jest podobnie, gdzieś widziałem opis co wnosi aktualizacja sterownika i jak znajdę to wrzucę
Skrzynia jest faktycznie samo adaptacyjna i dostosowuje się do stylu jazdy i ma tryb jazdy w górach o którym sam się przekonałem miesiąc po zakupie gdzie wówczas myślałem iż skrzynia mi padła bo zauważalnie inaczej zaczęła pracować
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Czy ogólnie to ja dobrze myślę, że skoro jest dostępny nowy soft pod mój nr VIN (ja ten numer z fotki wygumkowałam, bo nie chciało mi się już ganiać motyli co jak zwykle robię) to znaczy że ja nie mam tego softu, nawet bez sprawdzania op-comem? Bo oprócz softu dla skrzyni, mam też nowy dla silnika, i o ile nigdy nie pamiętam występowania u mnie błędów z punktów 1-3, tak zastanawia mnie punkt4, - jak ja powinnam to słyszeć czy odczuwać, czy u mnie występuje? Bo też gdybym miała się szarpnąć na soft do skrzyni to czy od razu robić kumulacyjnie 2w1 wraz z tym od silnika?. Załączam dane dostępnego dla mojej Iśki softu silnika. Opowiecie mi coś o tym i doradzicie, czy warto robić oba naraz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kamas220186
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0cdti '09
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak nie szkoda pieniędzy to zawsze warto
a co do 4 punktu,to zdaje mi się, że po odpaleniu zimnego silnika obroty mogą za mocno sie podnosić/opadać lub po wrzuceniu biegu mogą być za wysokie. Jak obroty masz w normie to Ciebie dokia nie dotyczy hehe. Skoro znalazło nowszy soft to znaczy, że masz starszy niz ten co oferują.
Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
a co do 4 punktu,to zdaje mi się, że po odpaleniu zimnego silnika obroty mogą za mocno sie podnosić/opadać lub po wrzuceniu biegu mogą być za wysokie. Jak obroty masz w normie to Ciebie dokia nie dotyczy hehe. Skoro znalazło nowszy soft to znaczy, że masz starszy niz ten co oferują.Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To ja sobie popatrzę na te obroty teraz po odpaleniu silnika, bo szczerze mówiąc nie interesowałam się tym. W poprzednim aucie ciągle miałam problem z falującymi obrotami i co parę miesięcy trzeba było mechanicznie czyścić przepustnicę i kolektor dolotowy, tu mi nie falują, nie trzęsie się ona to i nie zwracam uwagi. A powinno być jakoś głośniej przy rozruchu jeśli chodzi o ten pkt4 , czy nie?
i piszesz że jak za wysokie- to jakie to? jakie powinny być na zimno?
i piszesz że jak za wysokie- to jakie to? jakie powinny być na zimno?
-
kamas220186
- Nowicjusz
- Miasto:
To moje tylko przypuszczenia z ich dziwnego opisu
ale powinny moim zdaniem falowac albo byc za wysokie etc. Jak nie masz problemów to nie warto się przejmować,a aktualizowac można dla świętego spokoju. Ugraj zniżkę na drugą aktualizację albo w gratisie niech daja dla stałego klienta
ale powinny moim zdaniem falowac albo byc za wysokie etc. Jak nie masz problemów to nie warto się przejmować,a aktualizowac można dla świętego spokoju. Ugraj zniżkę na drugą aktualizację albo w gratisie niech daja dla stałego klienta
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No oczywiście, że się postaram tam pomrugać rzęsami i ponarzekać na biedę ze starym softem
. Teraz oczekuję na telefon z blacharni ASO, bo może już w końcu szwaby ulepią dla mnie nowe drzwi i wtedy też z wymianą drzwi mają mi wymienić klocki i tarcze, to może softy dorzucą już wtedy z jeszcze lepszą promocją. 
A ten dziwny opis to przecież nic innego jak autotłumaczenie strony
A ten dziwny opis to przecież nic innego jak autotłumaczenie strony
-
kamas220186
- Nowicjusz
- Miasto:
Hehe dla mnie to mniej więcej zrozumiałe ale gorzej to przełożyć zrozumiale dla Ciebie. Nie wychodz z aso dopóki nie zrobia tego w gratisie w zamian za czas oczekiwania na blachy 

-
Iwan Reddevil
- Nowicjusz
- Auto: CDTI 4x4
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
Zamierzam zakupić poleasingową Insignie z automatem. Jest do niej pełna (nie kręcona) historia serwisowa, samochód z 2015 i 130k km przebiegu. I tu pytanie do znawców tematyki skrzyń - czy to normalny objaw iż przy zmianie biegów (przerzucam i czekam 1-2sek) samochód 'bujnie' się do przodu i tyłu. Tak jest przy każdym przerzuceniu biegu. Nie wiem jak to dokładniej opisać, ale nie jest to gwałtowne szarpniecie, nie ma także żadnych dziwnych dźwięków dochodzących ze strony skrzyni. Wg historii serwisowej nikt nie grzebał ani przy skrzyni ani nie było wymiany oleju w niej. Podczas jazdy testowej (10 min. z max. 60km/h (bo nie było gdzie) skrzynia pracowała poprawnie, nie było żadnych niepokojących zjawisk.
Odpuścić lub co jeszcze sprawdzić? Czy np. wizyta w ASO coś da?
Odpuścić lub co jeszcze sprawdzić? Czy np. wizyta w ASO coś da?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Znawcą nie jestem - użytkownikiem auta z taką skrzynią 
Jeśli przerzucanie biegów (tzw. "zapinianie" danego biegu) P->R i/lub R->N i/lub N->D trwa nie więcej niż 1,5 sekundy, to skrzynia w tym zakresie działa ok. Nie do końca jestem w stanie zrozumieć kiedy ma miejsce to bujnięcie? Bo jak zmieniasz z P w kierunku D i robisz to wolno w okolicach R, to może zaskoczyć R, a w międzyczasie Ty dojedziesz do D i masz bujnięcie do przodu. Jeśli tak, to to będzie normalne. Jeśli inaczej, to musisz to jakoś dokładniej wytłumaczyć
Jeśli przerzucanie biegów (tzw. "zapinianie" danego biegu) P->R i/lub R->N i/lub N->D trwa nie więcej niż 1,5 sekundy, to skrzynia w tym zakresie działa ok. Nie do końca jestem w stanie zrozumieć kiedy ma miejsce to bujnięcie? Bo jak zmieniasz z P w kierunku D i robisz to wolno w okolicach R, to może zaskoczyć R, a w międzyczasie Ty dojedziesz do D i masz bujnięcie do przodu. Jeśli tak, to to będzie normalne. Jeśli inaczej, to musisz to jakoś dokładniej wytłumaczyć
Ostatnio zmieniony 10 paź 2018, o 13:47 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Myślę, że tu może chodzić o moment zmiany biegu na wyższy podczas spokojnego przyspieszania, kiedy bieg jest "rozpinany" to samochód automatycznie traci przyspieszenie (opory powietrza, toczenia), więc jest wrażenie przyhamowania, a jak się bieg "zapnie" to jest moment jak dostajemy nagle przyspieszenie, a jak wiadomo AF-40 demonem szybkości nie jest, to chwilę to trwa. No i mamy takie delikatne "bujnięcie", choć ja bym tego tak nie określił.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Jeżeli masz możliwość to sprawdź jak redukuje biegi na zimnej skrzyni i na ciepłej czyli zjazd z górki, w drugą stronę też ale z delikatnym gazem. Inaczej pracuje skrzynia jak ma olej już powyżej 30°C
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Iwan Reddevil
- Nowicjusz
- Auto: CDTI 4x4
- Rok produkcji: 2015
To "bujanie" miało miejsce przy stojącym samochodzie przy przerzucaniu biegów. Po prostu wolno zmieniałem bieg z P na R i czekam, potem z R na N i czekam, a potem z N na R. Chwilę po każdej zmianie biegu było to 'bujnięcie'. I to dosyć mocne.
Ale chyba po moim temacie - kupiłem inny egzemplarz w którym powyższe zjawisko nie występuje.
Niemniej dziękuję za zainteresowanie.
Ale chyba po moim temacie - kupiłem inny egzemplarz w którym powyższe zjawisko nie występuje.
-
marcoon
- Nowicjusz
- Auto: Astra J 2.0 CDTI
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Cześć wszystkim.
Podpinam się w temacie skrzyni automatycznej.
Może nie Insignia, ale Astra j, jednak skrzynia i motor ten sam czyli 2.0 cdti cosmo, 165 km automat
Otóż mój problem polega na tym, że co jakiś czas (ostatnio coraz częściej) skrzynia przeciąga na dwóch pierwszych biegach. Nie występuje to zawsze. Zauważyłem, że przy niższych temperaturach, powiedzmy w granicach 7 - 15st skrzynia działa płynnie, biegi zmienia prawie niewyczuwalnie. Przy temp letnich przeciąga prawie zawsze. Objaw czasami ustaje po kilkunastu kilometrach a czasami pomaga ponowne odpalenie auta.
W momencie kiedy skrzynia działa prawidłowo dość mocno odczuwalny jest wzrost mocy, auto lepiej przyśpiesza itd.
A kiedy zaczyna przeciągać silnik wchodzi na obroty ale tak jakby bez pełnej mocy.
Po prostu czasami na autostradzie idzie jak pocisk, a następnym razem jak by nie to auto.
Dość dziwne to, wiem. Inaczej nie potrafię tego opisać.
Co z tym autem jest nie tak?
Olej w skrzyni wymieniony w ASO.
Przebieg 290 tys km.
Bez dpf oraz egr - po tej operacji bez zmian.
Proszę o pomoc. Ewentualnie o kogoś ogarniętego w temacie ze Śląska.
Pozdrawiam
Podpinam się w temacie skrzyni automatycznej.
Może nie Insignia, ale Astra j, jednak skrzynia i motor ten sam czyli 2.0 cdti cosmo, 165 km automat
Otóż mój problem polega na tym, że co jakiś czas (ostatnio coraz częściej) skrzynia przeciąga na dwóch pierwszych biegach. Nie występuje to zawsze. Zauważyłem, że przy niższych temperaturach, powiedzmy w granicach 7 - 15st skrzynia działa płynnie, biegi zmienia prawie niewyczuwalnie. Przy temp letnich przeciąga prawie zawsze. Objaw czasami ustaje po kilkunastu kilometrach a czasami pomaga ponowne odpalenie auta.
W momencie kiedy skrzynia działa prawidłowo dość mocno odczuwalny jest wzrost mocy, auto lepiej przyśpiesza itd.
A kiedy zaczyna przeciągać silnik wchodzi na obroty ale tak jakby bez pełnej mocy.
Po prostu czasami na autostradzie idzie jak pocisk, a następnym razem jak by nie to auto.
Dość dziwne to, wiem. Inaczej nie potrafię tego opisać.
Co z tym autem jest nie tak?
Olej w skrzyni wymieniony w ASO.
Przebieg 290 tys km.
Bez dpf oraz egr - po tej operacji bez zmian.
Proszę o pomoc. Ewentualnie o kogoś ogarniętego w temacie ze Śląska.
Pozdrawiam
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Nie wiem czy Cię zmartwię czy pocieszę, ale ja u siebie mam podobne objawy. Niekoniecznie związane z temperaturą (ale może się nad tym związkiem akurat nie skupiłem). Rozwiązania póki co nie szukałem...
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 12 razy
w innym aucie, z inną skrzynią miałem to samo. Zalecam przyzwyczajać się do perspektywy remontu skrzyni. Opisujecie normalne zachowania we wszystkich klasycznych wypracowanych automatach.
-
arekkolarz11
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163km 4x4
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Śląskie
Witam mam Insignie 2014 r poliftowa 2.0 CDTI 163km 4x4 prawdopodobnie padła skrzynia na początku szarpalo przy redukcji z 5 na 4 .. później miałem efekty przy cofaniu jak wciskalem hamulec auto nadal pchalo do tyłu do momentu aż nie wyrzucilem biegu na bieg jałowy "n" wyczytałem że może to być olej w skrzyni do wymiany. Prowadząc auto do mechanika zwalnialem przy krzyżowców po nacisnieciu pedału gazu obroty rosły auto nie jechało zasilem samochód odpaliłem na nowo i normalnie wbilo bieg lecz po dodaniu gazu obroty rosly A samochód stał po 5 sekundach nastąpiło szarpniecie i auto powoli zaczęło ruszać z 5 biegu
-
titanium
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Wymiana oleju nie naprawia skrzyni , opisane objawy to uszkodzony sterownik.