--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opinia o ogłoszeniu

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Opinia o ogłoszeniu

Post autor: Zbyszek01 » 7 paź 2018, o 07:55

@Bartol ; Mam podobne odczucia do twoich.
@dokia : moje dwa poprzednie były kupione w Niemczech, trzylatki i wiedziałem jak były używane bo znałem je prawie od wyjścia z salonu i znałem osoby co nimi jeździły.
Teraz kupiłem z salonu używane, z gwarancją, poleasingowe.
Co do wyposażenia i tego co kto nazywa "wypasoiną". Moje zdanie jest takie że kupuję to co ja chcę mieć a nie do tego co ma być oceniane przez innych. To mnie ma służyć i wyposażone w to co ja bym chciał.
Tak szukałem swojej.
A czego szukałem?
Ksenony? mało po nocach jeżdżę a do pracy to z latarką mogę. Palniki drogie a zwykła żarówka 10-15 zł.
Nawi? Szukaj i proś się lub wydaj parę stówek na nowe co rok lub dwa, nie zawsze też są wypuszczane aktualizacje.
Automat musiał być, to bezdyskusyjne.
Moc nie mniejsza jak poprzednie a skoro auto cięższe to i moc musiała wzrosnąć. Miałem 130 przy wadze 1300
Kolor też ważny, leń jestem i nie zawsze mam czas myć a na tym kolorze niezbyt widać.
Musiał być diesel.
Chciałem grzane stołki i kierownicę, ale odpadły bo były w opcji z pełną elektryką i ksenonami (bi :) )
Gwarancja na rok też musiała być.
Reszta to już nie ważna.
To jest auto a nie statuetka na szafkę czy w regał. Nie to że nie dbam ale bez przesady, to co ma dostać dostaje, to co trzeba wymieniać to wymieniane, myć też myję i to sam ręcznie, nikt inny tego nie za mnie nie zrobi bo od razu widzę co się dzieje z lakierem i czy mnie ktoś nie "dotykał".
Powiecie że bidna ta moja wersja, fakt, mnie tyle potrzeba.
Aby mieć navi i nie używać fona na nawiewach czy przedniej szybie to założyłem stację z androidem.
Sprawdza się :)
Koszty utrzymania też są ważne i też miały wpływ na wybór.

Jakaś ta niedziela dziwna, nigdy tyle nie pisałem o swoim aucie :oops:
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 08:42

grzegorz13 pisze:
6 paź 2018, o 21:37
Miałem dotąd jedno krajowe i było ok poza tym że było ubogie
Mam oba krajowe i są na pełnym wypasie. Także można bez kłopotu znaleźć.Pewnie ktoś powie ,że drogo zapłaciłem jak za te roczniki.Możliwe,ale mają wszystko.Małe przebiegi ,serwisowane w aso .
grzegorz13 pisze:
6 paź 2018, o 21:37
że krajowe to lepsze droższe i pewne a na tym korzystają sprzedający takie auta ukrywając historię i kręcąc przebieg
Nikt na tym nie korzysta.Najwyżej kupujący,bo tak przeważnie jest.Wiadomo,że wszędzie są kombinatorzy.Ale w krajowym jest zdecydowanie trudniej ukryć historię i oszukać na przebiegu

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 7 paź 2018, o 08:49

To żeś mnie rozbawił z tym przebiegiem w krajowych, w jaki sposób trudniej ukryć? tak samo jak na zachodzie , jadąc na przegląd czy ASO cofam licznik i po sprawie i dużo osób o tym pisze i jeszcze więcej robi , puki nie będzie spisywany stan licznika przy byle jakiej kontroli i wpisywany do systemu nigdy nie masz pewności że jest ORI

domin13

Post autor: domin13 » 7 paź 2018, o 09:13

No to teraz jestem trochę w kropce jedni brać ten z uboga wersja drudzy nie. Ehh muszę chyba sam się przejechać i zobaczyć

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 09:34

dare50 pisze:
7 paź 2018, o 08:49
To żeś mnie rozbawił z tym przebiegiem w krajowych, w jaki sposób trudniej ukryć? tak samo jak na zachodzie , jadąc na przegląd czy ASO cofam licznik i po sprawie i dużo osób o tym pisze i jeszcze więcej robi , puki nie będzie spisywany stan licznika przy byle jakiej kontroli i wpisywany do systemu nigdy nie masz pewności że jest ORI
Rzeczywiście każdy kto jedzie na przegląd lub do aso coś zrobić nic tylko za każdym razem cofa licznika. Firmy nie bawią się w takie rzeczy.Prywatny użytkownik również,bo wątpię by za każdym razem chciał płacić za cofanie licznika i jeszcze miał pilnować zawsze jaki jest i ile było poprzednio. W cofanie może bawić się handlarz i to zrobi raz,bo nie będzie jeździł do aso czy na przeglądy co chwilę

Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
domin13 pisze:
7 paź 2018, o 09:13
No to teraz jestem trochę w kropce jedni brać ten z uboga wersja drudzy nie. Ehh muszę chyba sam się przejechać i zobaczyć
Osobiście ostatnią rzeczą ,którą bym się sugerował przy kupnie auta są opinie z neta czy forum. Auto Ty kupujesz i ma być dla Ciebie.Wybierasz co Tobie pasuje i bardziej odpowiada

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 262 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 7 paź 2018, o 09:39

domin13 pisze:
7 paź 2018, o 09:13
Jest jedna recepta na dobry zakup: wymieszaj rozsądek z zachwytem w proporcjach 50/50 i będziesz zadowolony. ;)

My tu czasem popadamy w skrajności - i tak właśnie w tej chwili jest. Ja mam polskie, ale też nie kupiłam go bez wad, jednak znałam wszystkie wady, kupowałam od znajomych, wytargowałam cenę o 10tys niższą niż średnia wartość rynkowa takiej z najniższym wyposażeniem, a kupiłam wersję Top/Cosmo. Ci co kupują dobrze wyposażone zza granicy, to często też kupują gdzieś uszkodzone i coś muszą poprawić, więc wydać dodatkową kasę i zająć swój czas, albo kupią takie sprowadzone ale "wycacane" tanim kosztem przez handlarza i potem im wyjdzie to z wielkim zaskoczeniem.
Te tu nasze rozważania czasem traktuj z przymrużeniem oka. A jak masz niedaleko to oczywiście jedź sam sprawdzić auto.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 7 paź 2018, o 10:06

@ norbi333 a czy ja pisałem że każdy ? , a zdziwiłbyś się jaka jest skala cofania krajowych

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 7 paź 2018, o 10:15

Musisz sobie pooglądać kilka wersji wyposażenia, porównać jak są zużyte w środku przy licznikowym przebiegu,
Przede wszystkim musisz przyjąć co chcesz mieć w aucie i tego szukać i uwierz mi później już tego nie dołożysz więc lepiej poczekać i kupić to co chcesz Nie ma pewnika że krajowe to lepsze nie kręcone, czy bezwypadkowe ponieważ wszystko zależy od użytkownika i pośrednika sprzedającego auto ! Poprzeglądaj sobie ogłoszenia na mobile.de jest wersja po polsku https://www.mobile.de/pl zobacz ile kosztują auta i w jakim są stanie adekwatnym do przebiegu Dziwne jest że u nich auta z przebiegiem 100 tyś km nie naszą śladów zużycia wytarcia siedzeń. W każdej miejscowości znajdziesz zakład co cofa liczniki i nie robią tego wobec sprowadzonych, a przepis a odpowiedzialności karnej za cofanie licznika jest jeszcze martwy i widnieje tylko na papierze ! Cena też nie jest wyznacznikiem że auto jest dobre czy złe, tanie nie znaczy złe i czasami warto kupić taniej i coś sobie naprawić niż drogie z ukrytymi wadami bo to też ostatni trend że drogie(krajowe czy sprowadzone) musi być dobre
Nic nie zastąpi oględzin auta i z swojego doświadczenia powiem Ci byś zwracał uwagę na wyposażenie i stan utrzymania auta i nie myl tego z tym jak wygląda przygotowane do sprzedaży, ponieważ jak ktoś dba o czystość(brak plam, auto nie prane) to dba też o stan techniczny, nowe firmowe klocki, tarcze itp.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 7 paź 2018, o 11:11

dare50 pisze:
7 paź 2018, o 07:46
Ale piszesz o rzeczach które są oczywiste po prostu dałeś się nabrać i tyle , powtarzam to w kółko że jak ktoś szuka auta z małym przebiegiem i za małą kasę i jeszcze wypasione to sam się prosi o kłopoty , a co z PL nie zapłacisz ubezpieczenia nie musisz robić przeglądu ? no chyba że Twoim kryterium jest świeże ubezpieczenie ważne jeszcze rok i tak samo przegląd a reszta widocznie się liczy , kupując auto za parędziesiąt tysięcy i patrzymy na koszty przeglądu i ubezpieczenia żałosne .
Tak dalem sie nabrać z poprzednim autem i nikt mi nie powie inaczej ale tak jest przy kupnie auta emocjami z motylami w brzuchu i tu chcialem przypomniec o tym co mnie spotkalo bo jak koledzy Mi odradzali to żadnemu nie wierzyłem insie nabrałem
Nikt nie sprzedaje auta dzien po przeglądzie i ubezpieczeniu ale majac w glowie wydanie 3 tysi - ubezpieczenie na dzien dobry wole kupic juz zarejestrowany pojazd dokladajac te 3 tysie w pojazd a ubezpieczenie kupic 2 miesiące później jak znowu uzbiera sie skarpetka. ( i nie pisz o kosztach rozrzadu itp,itd bo to oczywiste na dzien dobry )
@Zbyszek01 ma racje z tym co jest a co nie jest potrzebna i tego szukaj

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 11:16

dare50 pisze:
7 paź 2018, o 10:06
@ norbi333 a czy ja pisałem że każdy ? , a zdziwiłbyś się jaka jest skala cofania krajowych
Oczywiście ,ze jest,ale to robią handlarze,a nie firmy leasingowe czy prywatni właściciele

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 7 paź 2018, o 11:19

Igorwlkp pisze:
7 paź 2018, o 11:11
...
@Zbyszek01 ma racje z tym co jest a co nie jest potrzebna i tego szukaj
Twoje pieniądze, twoje potrzeby wyposażenia, twój wybór. To ja użytkuję i ja wiem co mi jest potrzebne a co nie. Tak jak pisałem wcześniej, nie kupuję dla kogoś i chwalenia się co tam nie ma, tylko dla siebie i z czego będę korzystał.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 11:21

Igorwlkp pisze:

Nikt nie sprzedaje auta dzien po przeglądzie i ubezpieczeniu ale majac w glowie wydanie 3 tysi - ubezpieczenie na dzien dobry
Jak nie.Przecież Niemcy,Francuzi ,Szwajcarzy i inni są tak bogaci,ze dla nich to nie problem :D

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 7 paź 2018, o 11:22

Igorwlkp pisze:
( i nie pisz o kosztach rozrzadu itp,itd bo to oczywiste na dzien dobry )
Jak się kupuje auto ze znaną historią to po co?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 7 paź 2018, o 11:23

Dla przyjemności posiadania nowego

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 7 paź 2018, o 11:27

mazmarcin pisze:
7 paź 2018, o 11:22
Igorwlkp pisze:
( i nie pisz o kosztach rozrzadu itp,itd bo to oczywiste na dzien dobry )
Jak się kupuje auto ze znaną historią to po co?
Zgoda nie była ujęta znana historia

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 7 paź 2018, o 12:07

Kupiłem auto sprowadzone z pełną historia w ASO praktycznie do końca wszystko tam robione która obejmuje takie rzeczy jak wymiana przedniej szyby w 2016(nie podana przyczyna lecz była wymiana samej szyby) czy też obu kluczyków na nowe bo pewnie stare się zużyły i faktycznie są jak nowe ! jest nawet wymiana głośnika w drzwiach pasażera, wymiany płynów, klocków i tarcz z podaniem kiedy i przy jakim przebiegu, Wadą było uszkodzenie lampy i zderzaka zaletą bogate wyposażenie pewna historia i bardzo bobry stan auta a wydatki są w każdym, pierwszą awarią jaką zaliczyłem to wymiana cieknącej pompy wody po 4 tyś km ! Czy kupiłem źle bo sprowadzone ? Nie u nas też idzie takie kupić to prawda lecz mniej jest takich aut a już jak u mnie z silnikiem 2.8 to rarytas ! bo jak szukałem to krajowe głównie były bez navi i wielu innych dodatków na których mi zależało.
Powtórzę kupujemy głową a nie oczami i nic nie zastąpi oględzin i sprawdzenia auta i prawdomówności sprzedającego !

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 7 paź 2018, o 12:20

Grzegorz z tą prawdomównością sprzedającego to było dobre :) , jak kupowałem(oglądałem) moją to gościu cały czas coś tam nawijał ale nie interesowało mnie co mówi uprzedzony do takich bajerantów , ale powiem że później jak skojarzyłem to co mówił ze stanem auta głupot nie gadał no i trafiło do mnie , historia też pełna dwie strony A4 , konserwacje , wymiany łożysk w kołach ,tarcz ,klocków , roczne przeglądy ,rozrząd itp. i co sprowadzony z Belgi i auto bajka ,jedyna rzecz co przez te prawie dwa lata zrobiłem to wymiana chłodniczki EGR no ale to standard ,więc nie wiem czemu tyle osób neguje sprowadzane , głownie to na pewno cena okazja i niski przebieg wzięty z kosmosu

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 7 paź 2018, o 12:31

Panowie auta sprowadzone można podzielić na dwie kategorie :
1- sprowadzone i sprzedawane w komisie do rejestracji
2- sprowadzone i już zarejestrowane I sprzedawane przez osobę prywatną.
Oszuści sa wszędzie Ale na te z pierwszej mojej kategorii trzeba więcej uwagi poświęcić bo więcej jest oszustów

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 7 paź 2018, o 12:40

W moim przypadku o zakupie Insigni zadecydowała znajomość dokładnego stanu i historii auta i to było ważniejsze niż wyposażenie, silnik, a nawet marka i model samochodu ;D Jakby to był samochód innej marki spełniający powyższe kryteria to bym się nie zastanawiał i brał w ciemno.
Przeglądając ogłoszenia puchła mi głowa od zastanawiania się i podejrzeń o stan faktyczny auta. Zakończyło się na tym, że nawet nie sprawdziłem numeru VIN przed podpisaniem umowy dotyczącej zakupy Insignia. Spokój okazał się bezcenny :P

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 7 paź 2018, o 12:40

Ale w drugiej kategorii nie lepiej , kupił jeden z drugim i zorientował się ze szrot :) i sprzedaje

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”