--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
To jest odliczanie czasu pod warunkiem że nie robisz więcej niż te 30 tysi rocznie.
Jak będziesz dbał tak będziesz miał.
Jak będziesz dbał tak będziesz miał.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2018, o 21:03 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomek P.
- mazmarcin
- Klubowicz
Widziałem już licznik że pokazał poniżej roku i z małym przebiegiem 0%.
Jak dbasz Twoja sprawa.
Jak dbasz Twoja sprawa.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2018, o 21:14 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
kłócicie się???
Radio 357 :)
- mazmarcin
- Klubowicz
Tu się nikt nie kłóci. Forum służy do wyrażania opinii itp.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Prosta sprawa. Proponuję sprawdzić żywotność oleju, potem kilka razy zapalić i zgasić silnik. Bez robienia jednego kilometra żywotność oleju spada. Można się zdziwić
Co oczywiście jest jasne, jeśli się wie, jak działa ten algorytm. I to jest jeden z tych dodatkowych czynników, o których pisze @mazmarcin.
@Dokia - co Twój post wnosi w temacie?
@Dokia - co Twój post wnosi w temacie?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Przepraszam, nic nie wnosi, ale tematy olejowe są z reguły klótliwe, więc chciałam aby widzieli że mają obserwatorów jak coś 
@IBZI, Ty tu strażnik Teksasu to posprzątać teraz musisz to, co nabałaganiłam. 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Głównym czynnikiem na podstawie którego "obliczana" jest żywotność oleju są kilometry i dni. Oczywiście odpalenia silnika i wypalania dpf mogą być brane pod uwagę. Ale moja insignia miała takie przerwy, Że prawie nie jeździła przez powiedzmy miesiąc czy dwa. Kilka razy tak było. I gdy sprawdzałem żywotność to spadała mniej więcej równo z upływem dni, gdy auto stało. I to w czasie gdy auto stało czy intensywniej jeździło. Bez względu na to jakie parametry brane są do obliczania żywotności to i tak ten pasek nie odpowiada wcale jakości oleju w misce. To jest wykres dość orientacyjny pokazujący ile zostało do następnego przeglądu.
- DonSikor
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 1 raz
Szybkie pytanie, pacjent 2014 2.0 140km przebieg 186kkm.
Poprzednio lany oryginał w ASO 5w30 jak się nie mylę. Jaki teraz zmienić? Nie chcę tego oryginału lać, bo z tego co poczytałem to nic dobrego nie przynosi.. liqui moli? Millers? Jaki? Jestem zielony w tym temacie..
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Poprzednio lany oryginał w ASO 5w30 jak się nie mylę. Jaki teraz zmienić? Nie chcę tego oryginału lać, bo z tego co poczytałem to nic dobrego nie przynosi.. liqui moli? Millers? Jaki? Jestem zielony w tym temacie..
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Jest wiele dobrych olejów z normą dexos2. Z lepszych na pewno Millers (5w30 i 5W40) czy Penrite ale także dobre oleje ma Neste czy Eurol (aż 3 spełniające Dexos2). Liqui Moly też jest dobre ale w tym budżecie wolał bym inny olej. Jak robisz trasy to 5W40 będzie chyba lepsze a na krótkie odcinki (szczególnie w zimie) lepszy będzie 5W30.
- DonSikor
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 1 raz
To jak już zadałem pytanie, odpowiedz pewnie jest gdzieś na forum - ile litrów kupić? Filtr też jakiś godny polecenia? Widziałem, że montują manna - dobry wybór?
To postawie na Millersa wedle zaleceń.
Co do trasa/miasto - dziennie ~70km obwodnica, resztą miasto.. sam nie wiem..
To postawie na Millersa wedle zaleceń.
Co do trasa/miasto - dziennie ~70km obwodnica, resztą miasto.. sam nie wiem..
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
@tomek evo znowu wodę lejesz. Kiedy w końcu udowodnisz w czym ten MIllers jest lepszy? Bo analiza wrzucona w innym wątku tego nie pokazuje. Jedyne co pokazuje to, że lepkość spadła sporo procentowo w porównaniu do tańszego oleju GM. No i jak to tłumaczyłeś, że silnik się nadmiernie nie zużywa. Ale to chyba nie żaden wyczyn jak dla oleju.
@DonSikor jeśli chodzi o filtr oleju Mann to dobry wybór. a jeśli chodzi o olej to wybierz coś z ogólnie dostępnych marek z dexos 2. Bo @tomek evo nigdy tutaj nie potrafił udowodnić wyższości Millersa. Na rynku znajdziesz sporo porównywalnych olei ale tańszych.
@DonSikor jeśli chodzi o filtr oleju Mann to dobry wybór. a jeśli chodzi o olej to wybierz coś z ogólnie dostępnych marek z dexos 2. Bo @tomek evo nigdy tutaj nie potrafił udowodnić wyższości Millersa. Na rynku znajdziesz sporo porównywalnych olei ale tańszych.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
@tomek Evo poleca te oleje którymi handluje.
Ja od bardzo dawna na fuchs Titan pro flex 5w30 polecam
Ja od bardzo dawna na fuchs Titan pro flex 5w30 polecam
-
Bodex
A co ma polecać oleje z Australii , czy Rosji ?
Poleca sprawdzone
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Poleca sprawdzone
- markogl
- Użytkownik
-
Bodex
W toopie
Nie masz pojęcia jak sprzedawca wie co sprzedaje na podstawie wymiany opinii z warsztatem , klientem
Dawno temu, sprzedając części doskonale wiedziałem , które zabieraki pojeżdżą kilka lat , a które dwa tygodnie
Opinie o oleju GM Dexos2 ze strony Dixicar
Opinia doradcy technicznego Dixi-Car: Oryginalny olej Dexos2 został specjalnie opracowany z myślą o ochronie środowiska. Sprawdza się bardzo dobrze z nowoczesnych jednostkach napędowych zarówno w benzynie jak i dieslu. Z powodzeniem można go także stosować w silnikach starszej generacji. Trzeba także pamiętać iż olej o zoptymalizowanym składzie gwarantuje najlepsze osiągi silnika. Nowy olej Dexos2 o wydłużonej żywotności przeznaczony do samochodów marki Opel został opracowany tak, aby efektywność jednostki napędowej była jak najwyższa. Olej ten ma wyjątkowe właściwości czyszczące, skutecznie chroni silnik, a także przyczynia się do niższego zużycia paliwa. Krótko mówiąc, Dexos2 5W-30 to doskonały olej silnikowy o wyjątkowej żywotności w konkurencyjnej cenie. Jeśli nie do końca Pana przekonałem przesyłam krótką charakterystykę oleju o którym mowa.
Jak widać to olej Eco i ani słowa , że dobrze chroni silnik.
Dzisiaj jest trend do Eco jazdy i spełnienia normy E5 E6 , dowodem na trend Eco jest 0W20 hondy , którym mnie przybili i na pewno zmienię SAE na 0w30 ,a Rewenol ponoć zawiera molibden ,oczywiście nie we wszystkich odmianach.
ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Nie masz pojęcia jak sprzedawca wie co sprzedaje na podstawie wymiany opinii z warsztatem , klientem
Dawno temu, sprzedając części doskonale wiedziałem , które zabieraki pojeżdżą kilka lat , a które dwa tygodnie
Opinia doradcy technicznego Dixi-Car: Oryginalny olej Dexos2 został specjalnie opracowany z myślą o ochronie środowiska. Sprawdza się bardzo dobrze z nowoczesnych jednostkach napędowych zarówno w benzynie jak i dieslu. Z powodzeniem można go także stosować w silnikach starszej generacji. Trzeba także pamiętać iż olej o zoptymalizowanym składzie gwarantuje najlepsze osiągi silnika. Nowy olej Dexos2 o wydłużonej żywotności przeznaczony do samochodów marki Opel został opracowany tak, aby efektywność jednostki napędowej była jak najwyższa. Olej ten ma wyjątkowe właściwości czyszczące, skutecznie chroni silnik, a także przyczynia się do niższego zużycia paliwa. Krótko mówiąc, Dexos2 5W-30 to doskonały olej silnikowy o wyjątkowej żywotności w konkurencyjnej cenie. Jeśli nie do końca Pana przekonałem przesyłam krótką charakterystykę oleju o którym mowa.
Dzisiaj jest trend do Eco jazdy i spełnienia normy E5 E6 , dowodem na trend Eco jest 0W20 hondy , którym mnie przybili i na pewno zmienię SAE na 0w30 ,a Rewenol ponoć zawiera molibden ,oczywiście nie we wszystkich odmianach.
- markogl
- Użytkownik
Chłopie @Bodex zejdź na ziemię sprzedawcy internetowi to najwięksi przekreciarze to może właśnie ten olej który kupiłeś w necie Ci silnik załatwił. A co do oleju dexos 2 to jak wspomniałem wcześniej od bardzo bardzo dawa stosuję fuchs Titan pro flex 5w30 DEXOS 2.CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Bodex pisze: ↑6 paź 2018, o 21:04W toopie
-
Bodex
Nie wszyscy to kanciarze,markogl pisze:Chłopie @Bodex zejdź na ziemię sprzedawcy internetowi to najwięksi przekreciarze to może właśnie ten olej który kupiłeś w necie Ci silnik załatwił. A co do oleju dexos 2 to jak wspomniałem wcześniej od bardzo bardzo dawa stosuję fuchs Titan pro flex 5w30 DEXOS 2.CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Najciemniej pod latarnią

analiza wykazuje że ilości metali są minimalne, a nie maxymalne .
Więc olej jest ok i sprzedawca też.
Tu się spotykam z tą jakże polską życzliwością, to po was widać , zawiść, nie ufność .
Na zachodzie mówią, że Polacy nie lubią innych narodów, żydów, muślinów, Niemców, ale najbardziej nie lubią Polaków.
Koniec OT.
Taka mała dygresja.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 10:24 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@Bodex, Ty wiesz już tyle o olejach, testy im robisz, wiesz jaki powinien być skład. Dlaczego tego nie opatentujesz, nie zaczniesz produkować najlepszego oleju na świecie?
pomyśl o nazwie, bo ja już nawet pomyślałam "Bodex Ultra Racing Gold"
Ja nawet obiecuję Ci, że go kupię
tylko nie trać czasu na pisaninę a załatwiaj papiery i uruchamiaj produkcję.
Na opakowaniu nawet możesz zaznaczyć kto Ci nazwę wymyślił
: "suggested by dokia"
pomyśl o nazwie, bo ja już nawet pomyślałam "Bodex Ultra Racing Gold"
Ja nawet obiecuję Ci, że go kupię
Na opakowaniu nawet możesz zaznaczyć kto Ci nazwę wymyślił