--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: hubertus » 7 wrz 2018, o 06:54

Jeśli chodzi o tabelki i temperatury to wcale nie trzeba szukać nie wiadomo czego. Wystarczy najpospolitszy Mobil 1 ESP Formula 5 w 30 z temperatura płynięcia jak dobrze pamiętam - 48. NIsko popiołowy z dexos 2 do insigni cdti w sam raz.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 wrz 2018, o 09:19

takisobie pisze:
6 wrz 2018, o 01:25
@Tomek czytaj ze zrozumieniem jak wiesz bazy olejowe to ca. 80% a dodatki to reszta ca . 20% ujmijmy plus minus 5%
i tu zacytuje siebie Syntetyk = 80 % grupa IV i V to czego nierozumiesz ,

Meguin Super Leichtlauf 5W40, Super Leichtlauf Driver 0W40 nie maja w karcie SDS podane tego dlatego Tobie nie jestem wstanie odpowiedzieć ale przypuszczam że to olej bazie PAO bez HC czy GTLu, no ale jak posiadasz oficjalne dane że jest inaczej to zapodaj.
Castrol z tego nie robi tajemnicy ale są producenci tacy jak Millers czy Ravenol gdzie na oficjalne stronie nie znajdziesz SDS lub są one nie pełne tak jak przy właśnie Meguina .

a tu proszę lekturka odwołanie się do sądu drugiej instacji o używanie nazwy VOLLSYNTHETISCH oleju zawartości PAO 45,3% i HC30% ;)
lekturka po niemiecku milego czytania

https://openjur.de/u/128226.html

@Bodex używanie właściwej nazwy jest bardzo ważne przykładowo oscypek jest z owczego mleka a nie z krowiego a niby to i to mleko , sekt to nie szampan chociaż technologicznie prawie to to samo a kranówa to nie woda źródlana , płacąc wyższą cenę oczekujemy za produkt z "górnej półki" oczekujemy takiego kierując się właśnie nazwą.
grupe olejową I ,II , III zalicza API do baz mineralnych a HC i GTL należy waśnie do grupy III.
kupując Masło Extra wierzysz że zawiera 82% tłuszczu zwierzęcego a nie 30-40% a reszta to tluszcz roślinny.
produceni i sprzedawcy jak najlepiej sprzedać swój towar opowiadając to co my klienci chcemy usłyszeć i nie raz każdy już tego doświadczyl na swojej skórze ale nie każdy wyciąga z tego wnioski ;D
Baz to baza a dodatki to dodatki. Jak jest 80% PAO w całym oleju bo znaczy, że baza jest praktycznie w 100% na PAO. Nie ma takich olejów do aut cywilnych, chociaz słyszałem, ze oleje z normą VAG 508/509 potrafią mieć nawet 80-90% PAO ale w bazie. Cała baza nie moze byc na czystym PAO bo sie dodatki nie rozpuszczą. Jak jest 40% PAO to znaczy, ze baz jest mniej więcej w połowie na czystym PAO. Kłopot polega również chyba na tym, ze co innego jest baza syntetyczna na PAO a co innego czyste PAO z analizy. Dzięki za link poczytam chociaz z Niemieckim u mnie słabo.
Meguin 0W40 ma podobno do 50% PAO a 5W40 do 40%. I są uznawane w DE jako pełne syntytyki.

Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
Bartol pisze:
6 wrz 2018, o 19:20
Znalazłem w necie info(tabelki), mówiące o tym że 5w40 jest do temperatur -30 stopni, a 5w30 do -35. Rzeczywiście ma to znaczenie w okresie zimowym w Polsce? Można zalać 5w40?
To jest takie uproszczenie bo temperatura płynięcia nie zależny od lepkością a włącznie nie zależy wprost. Sa oleje 5W40 z temperaturą płynięcia poniżej 50 stopni np. Neste city Pro C3 5W40 czy Eurol Fluecnce 5W40 oraz oleje o lepkosci 5W30, które ledwie mają 30 kilka stopni.

Dodano po 9 minutach 4 sekundach:
marcin.1987 pisze:
6 wrz 2018, o 21:07
Znajdz tabelki dla olejów 0w30 i 0w40. Tam dopiero są niskie temperatury płynięcia ;) a co do pytania to... ile razy w roku masz temperatury -30? Poza tym instrukcja obsługi samochodu dopuszcza 5w40.
Błędnie rozumujesz. Chodzi o tym aby zapewnić jak najbardziej optymalne warunki pracy silnika w bardzo niskich temperaturach. Olej z temperaturą płyniecie -35 stopni w temperaturze -30 stopni będzie miał prawdopodobnie tak słabą pompowalność, że o ile wogóle silnik odpalimy to narażamy go na bardzo duze zużycie. Nawet temperatura -20 stopni może być dla silnika dla takim oleju bardzo niedobra bo przez długi czas będzie występowało bardzo podwyższone zużycie. W uproszczeniu jak mamy olej z temp. płynięcia -50 i -30 to przy -20 stopniach ten pierwszy zapewni kilku (może nawet kilkunasto) krotnie mniejsze zużycie silnika. Oczywiście nie sama temperatura płyniecia sie liczy bo równie ważna a może nawet ważniejsza jest pojmowalność w niskich temperarurach tyle tylko, ze od oleju z temp. płyniecia -35 stopni trudno wymagać dobrej pompowalnosci przy -30 stopniach a od tego z temp. płynięcia -50 już można.

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 10 wrz 2018, o 15:09

Czy silnik odpali? Oczywiście, że tak. Czy będzie zwiększone zużycie? Oczywiście, ale nie dramatyzujmy. Olej nigdy w całości nie spłynie z elementów ruchomych, a w takich temperaturach będzie bardzo gęsty, co poprawi czas przez jaki ten film olejowy się utrzyma i zabezpieczy silnik. Miałem auto (również turbodiesel), w którym lałem olej 10w40 i odpalał bez mrugnięcia nawet przy -28 (najniższa temperatura z jaką się spotkałem). Auto miało ponad 500k km i silnik to przeżył bez szwanku. Idąc tokiem myślenia, że się zużyje to szkoda samochód ruszać z miejsca zimą, gdy jest mniej niż zero :) Poza tym ile zim nasze auta przejeździły we flotach, u niemieckich właścicieli itd., którzy lali GM i nie myśleli o żadnych temperaturach płynięcia, pompowalności itd. Te samochody mają już po parę lat i naprawdę wystarczy zwykłe serwisowanie z częstszą wymianą oleju niż zaleca serwis i tyle.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 wrz 2018, o 17:46

Generalizowamie na podstawie pojedynczego przypadku jest niebezpieczne. Ja znam przypadku,ze ludzie nie odpalali aut właśnie przez olej i nie byłbym taki pewny że odpali. To jest jak z v-Max. Po co auto z v-Max 250 km/h jak rozsądnie jest jeździć 160-170 Max pomijając ograniczenie prawne do 140. W sumie więc auto z v-Max 170 km/h powinno być wystarczające ale każdy wie że nawet jak się tych 170 nie przekracza to lepszy wyższy v-Max bo auto się łatwiej i dużo szybciej do tej prędkości rozpędzi.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 10 wrz 2018, o 20:25

@Tomek "Meguin 0W40 ma podobno do 50% PAO a 5W40 do 40%. I są uznawane w DE jako pełne syntytyki."
podobno???? wiesz to bardzo profesjonalne określenie .sorki brak słów.
a co do PAO to brniesz .powtórze poraz któryś PAO +( estry, AN ,PIO itd. z grupy V czyli nie tylko same PAO jak Ty tu ciągle powtarzasz.
Co do dodatków (additive) są one w postaci płynnej związki chemiczne są już rozpuszczone oraz dodatki do olei na bazie PAO są inne niż na bazie HC lub innych grupach baz , chociaż rozchodzi się o związki chemiczne oparte na tych samych pierwiastkach ( wapń , magnez , cynk , fosfor, ) jak równierz mogą to być nawet 3 pakiety mieszane razem już przy produkcji oleju , czyli nie musi być wszystko w jednym pakiecie dodatków.

co do " Kłopot polega również chyba na tym, ze co innego jest baza syntetyczna na PAO a co innego czyste PAO z analizy" baza PAO to PAO np. Synfluid® PAO 4 Chevrona to 100% Dec-1-ene, homopolymer. Synfluid® PAO 6 to też 100% tylko o innej lepkości.
a tu tabelka Exxona do przykładowego zestawienia syntetycznego oleju o różnej lepkości
Mobil_Grundöle.jpg
"Nie ma takich olejów do aut cywilnych, chociaz słyszałem, ze oleje z normą VAG 508/509 potrafią mieć nawet 80-90% PAO ale w bazie" według analizy IR oil-club Meguin Megol Super Leichtlauf 5W-40 to PAO z jak to określili homeopatyczną ilością Polyolestera i HC jeśli oczywiście dobrze odczytali wykres IR a HC nie jest zawarty w nośniku dodatku (additive) bo też jest taka możliwość co nie zalicza się do składu bazy olejowej.
Fakt w USA baze HC zalicza się do baz syntetycznych po orzeczeniu przez Urząd Rady ds. Lepszego Handlu w Państwowym Wydziale ds. Reklamy no właśnie HANDLU i REKLAMY mówi wszystko za siebie. :lol:
niestety prościej się wytłumaczyć nie da i nie wiem czy Zarząd tą dyskusję długo jeszcze wytrzyma ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
tu broszura z jak to niektórzy określają krągów branżowych
http://leasing.org.pl/files/uploaded/Wp ... 0Szpon.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 wrz 2018, o 10:19

tomek evo pisze:
10 wrz 2018, o 17:46
Generalizowamie na podstawie pojedynczego przypadku jest niebezpieczne. Ja znam przypadku,ze ludzie nie odpalali aut właśnie przez olej i nie byłbym taki pewny że odpali.
Też znam przypadek iż silnik zimą nie odpalił przez olej lecz znajomy nie zmieniał oleju a tylko trochę(brał niewiele oleju, kolego sam nie pamiętał kiedy zmieniał olej) dolewał do diesla i przy mrozach auto nie odpaliło ! lecz olej był czarny i gęsty jak smoła ! dosłownie ! ale czy to znaczy iż diesel nie odpali zima przy przebiegu rzędu 20 tyś km Na pewno nie
Raczej nie wyobrażam sobie by taki przypadek miał miejsce w przypadku oleju wymienianego co 15 tyś km
Na forum zaleca się wymianę nawet co 10 tyś i na pewno to nie zaszkodzi silnikowi a co najwyżej kieszeni właściciela
Zastanawiam się jak to się ma do dzisiejszych ciężarówek które mają zalecane wymiany oleju co 100 tyś km a faktycznie starsze miały ten okres ustalony na 30-40 tyś km Rozumiem iż ciężarówki większość przebiegu robią w trasie lecz tak też robi dużo właścicieli diesli więc dlaczego każe się im wymieniać olej częściej niż zaleca producent

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 11 wrz 2018, o 16:52

grzegorz13 pisze:
11 wrz 2018, o 10:19
dlaczego każe się im wymieniać olej częściej niż zaleca producent
Siła marketingu... częściej zmieniasz - sprzedawca, który trąbi o tym na forach więcej zarobi.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 11 wrz 2018, o 17:58

Tak szczerze dużo aut jeździ w trybie LL gdzie wymiany przypadają na dwadzieścia kilka tys km. I wytrzymują duże przebiegi. Tylko tez bardzo wiele zależy od warunków eksploatacji. Na pewno wymiana co 15 tys nie zaszkodzi. Zwłaszcza przy częstej jeździe miejskiej autem z dpf np.
Co do ciężarówek ich układy smarowania mają często bardziej rozbudowany system filtrowania. Oleju jest więcej, silnik z reguły pracuje nie szybciej niż 1,5 tys obr/min. bardzo dużo czasu np na autostradzie ze stałymi obrotami. Cały czas dogrzany itd.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 11 wrz 2018, o 18:30

Ja w VC 2.2 DTI jak ją kupiłem z przebiegiem 148 tyś, wymieniałem olej średnio co 30 tyś lub co roku bo tak średnio mi wychodziło lałem LL Castrola lub Mobila oczywiście z certyfikatem LL i co autko ma 330 tyś i hula aż miło pali od strzała , regenerowana turbina wytrzymała 8 lat i pewnie by jeszcze 3 lata poszła ale wolałem wymienić . Teraz wymieniam dalej co roku średnio co 18 tyś. Więc widać jak silnik od początku jest dobrze zrobiony to wytrzymuje bardzo dużo , chciałbym żeby w Isi tyle wytrzymał :D .

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 wrz 2018, o 10:01

grzegorz13 pisze:
11 wrz 2018, o 10:19
tomek evo pisze:
10 wrz 2018, o 17:46
Generalizowamie na podstawie pojedynczego przypadku jest niebezpieczne. Ja znam przypadku,ze ludzie nie odpalali aut właśnie przez olej i nie byłbym taki pewny że odpali.
Też znam przypadek iż silnik zimą nie odpalił przez olej lecz znajomy nie zmieniał oleju a tylko trochę(brał niewiele oleju, kolego sam nie pamiętał kiedy zmieniał olej) dolewał do diesla i przy mrozach auto nie odpaliło ! lecz olej był czarny i gęsty jak smoła ! dosłownie ! ale czy to znaczy iż diesel nie odpali zima przy przebiegu rzędu 20 tyś km Na pewno nie
Raczej nie wyobrażam sobie by taki przypadek miał miejsce w przypadku oleju wymienianego co 15 tyś km
Na forum zaleca się wymianę nawet co 10 tyś i na pewno to nie zaszkodzi silnikowi a co najwyżej kieszeni właściciela
Zastanawiam się jak to się ma do dzisiejszych ciężarówek które mają zalecane wymiany oleju co 100 tyś km a faktycznie starsze miały ten okres ustalony na 30-40 tyś km Rozumiem iż ciężarówki większość przebiegu robią w trasie lecz tak też robi dużo właścicieli diesli więc dlaczego każe się im wymieniać olej częściej niż zaleca producent
Bo nawet najlepsze oleje się zużywają i tracą swoje właściwości. Często po przebiegu 10-12 tysięcy olej nadaje się do wymiany. I to są fakty - wystarczy popatrzeć na przeprowadzone analizy UOA dostępne w sieci. Wszystko zależy od warunków eksploatacji bo i 30 tys. jest do zrobienia na oleju ale tylko jazda w trasie (i bez szaleństw) i nie w każdym silniku. Na jazdę miejską w zimie na niedogrzanym silniku i przerywanych wypaleniach dpf-u to nawet 8 tys. może być za dużo. Ciężarówki to zupełnie inna bajka. Tam układ smarowania ma często ponad 30 albo nawet 40 litrów pojemności i nawet biorąc pod uwagę pojemności tych silników to jest to całkiem sporo. Ciężarówki najczęściej jeżdżą z obrotami rzędu 1500 obrotów i przez ponad 90% czasu są to obroty stabilne - olej ma stabilne warunki pracy. Ciężarówki nie robią krótkich dystansów tylko najczęściej kierowca jedzie przez 4,5 h non stop. Dla oleju w dieslu w zimie zabójcze są krótkie dystanse i zimny silnik. Tego w ciężarówkach nie ma. Olej w osobówce nawet w trasie jest poddawany dużo większym obciążeniom.
Czy jak ktoś jeżdzi w trasie to może wymieniać olej co 30 tys. Pewnie tak ale jak będzie robił 90% tego dystansu faktycznie w trasie i utrzymywał przepisowe prędkości jazdy to jest szansa, zę olej po 30 tys. będzie jeszcze trzymał. W normalnej eksploatacji nie widzę szansy.
Co do zimowego odpalania to nie chodzi o zużycie oleju tylko jego lepkość i płynność w niskich temperaturach. O ile do ok. -15 czy nawet -20 stopni to większość aut na naszych drogach (nawet tych na 10W40 czy nawet wielu na 15W40) nie powinna mieć większych kłopotów z odpaleniem (przy założeniu odpowiedniego paliwa i względnej sprawności technicznej) to przy poniżej -20 stopniach oleje o lepkościach 10W40 (o 15W40 nie wspominając) będą stawiały tak duży opór, ze odpalenie może być uciążliwe nie mówiąc już o braku smarowania i ochrony silnika jak już (jeśli) odpalimy. Im niższa temperatura tym więcej olejów - również tych o lepkościach 5W40 czy 5W30 zacznie tracić płynność a co gorsza zdolność do zapewnienia ochrony silnika tuż po odpaleniu. Silnik zużywa się w takich warunkach w trybie ekspresowym i może okazać się, ze 1 odpalenie na mrozie przy -30 stopniach przyczyni się do większego zużycia silnika niż 1000 odpaleń na ciepło. Dlatego im lepsze parametry oleju w niskich temperaturach tym lepiej bo już przy minus kilkunastu stopniach różnice miedzy olejami (nawet tej samej klasy lepkości) mogą być spore. Zgadza się u nas nie ma arktycznych mrozów ale chyba lepiej mieć olej, który zapewni jak najlepsza ochronę w niskich temperaturach a nie tylko umożliwi odpalenie auta. Znajomy po ostatniej bardzo lekkiej zimie w 1.9 TDI regenerował turbinę bo mu mechanik zalał 10W40 (bo auto ma już pond 200 tys.) a szkoda mu było kasy na nowy olej jak mu doradziłem wymianę na jakiś 5W40. Oczywiście nie jest udowodnione, że turbina padła przez olej ale turbina zużywa się głównie przez niewłaściwe smarowanie a smarowanie zapewnić ma olej.

Dodano po 3 minutach 43 sekundach:
dare50 pisze:
11 wrz 2018, o 18:30
Ja w VC 2.2 DTI jak ją kupiłem z przebiegiem 148 tyś, wymieniałem olej średnio co 30 tyś lub co roku bo tak średnio mi wychodziło lałem LL Castrola lub Mobila oczywiście z certyfikatem LL i co autko ma 330 tyś i hula aż miło pali od strzała , regenerowana turbina wytrzymała 8 lat i pewnie by jeszcze 3 lata poszła ale wolałem wymienić . Teraz wymieniam dalej co roku średnio co 18 tyś. Więc widać jak silnik od początku jest dobrze zrobiony to wytrzymuje bardzo dużo , chciałbym żeby w Isi tyle wytrzymał :D .
Czemu turbina była regenerowana? Zrobiłem różnymi dieslami ok 1 mln kilometrów i nigdy nie regenerowałem ani nie wymieniałem turbiny. Łączny całkowity przebieg tych aut to pewnie ze 3 mln kilometrów i w żadnym nie trzeba było wymienić/regenerować turbiny.

Bodex

Post autor: Bodex » 27 wrz 2018, o 14:01

Obiecałem test oleju to jest.

1. Test Millerses 5w40 EE nano.
2. Test GM 5w30 dexos2.

1. Olej po przebiegu 17 tys.km mocno eksploatowany na autostradach był czysty, w każdym razie nie czarny jak asfalt.
2. Olej po przebiegu 13 tys. Km , lżej traktowany , bo wiedziałem że to tani lipny minerał i nie chciałem zajechać silnika , ale się nie udało ObrazekObrazekObrazek.

Trochę zakrzywione ilości metali przez zacierający się silnik i nie zatarł się on od razu, a to był proces rozłożony w czasie.

Jak widać na teście na Milleresie silnik się jeszcze nie zacierał.

Zwróćcie uwage na viscisity :
1- 17 tys km
2- 13 tys km lekko ekspolatowany

Lejcie dalej GM , i chwalcie go opierając się na teście drucika z YT.

Swoją drogą, sam prawie uwierzyłem.
Prawie to nie 100%.

@ Hubertus , twoje wypowiedzi sprawiają wrażenie że znasz sie na rzeczy, i jesteś bardzo pewny tego co piszesz, masz talent pisarski i krasomówczy , jednak to pokazuje jak bardzo nie masz racji i wprowadzasz innych w błąd więc nie pisz , że droższe oleje to tylko marketing.

A teraz sobie dyskutujcie bo ja nie mam o czym. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Milleres 5w40 18 tys km
Obrazek

GM 5w30 dexos2 13 tys km
Obrazek

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 27 wrz 2018, o 14:08

Ciekawe,bo w drugim jest ARCH OIL Polska ,brak jakiejkolwiek informacji o aucie i jaki olej

Bodex

Post autor: Bodex » 27 wrz 2018, o 14:21

Archoil to firma która przekazała do labolatorium, jak i Zmienolej. Marki oleju nie wpisali bo nie podałem danych .
Milleres i GM miał dodatek Militec1 .
Specyjalnie zadbałem by wartości wyjściowe były równe .

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 wrz 2018, o 14:51

Jakoś dziwne.Wcześnej wszystko podałeś. Teraz nagle nic. Czyli musimy wierzyć Tobie na słowo.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 wrz 2018, o 16:40

Przecież to normalne. Laboratorium robi badanie konkretnego oleju jaki im się dostarczy i oni nawet nie muszą wiedzieć co badaja. Oczywiście tragiczne zużycie metali w głównej mierze spowodowane jest zawarciem silnika jednak nawetpomijajac powyższe to obiektywnie olej wypadł dużo gorzej od millersa. Wynik badania nie przesądza o winie oleju ale wskazuje jednak ze olej nadawał się po tym dystansie do wymiany a nawet powinien być wymieniony wcześniej. To też tak odnośnie badań pokazujących kondycję oleju. Skoro olej po 13 tyś. Jest do wymiany to co dopiero po 30. Jak pokazują badania nie jest obojętne jaki olej napijemy bo jednak Millers wypadł lepiej i nie chodzi o samą lepkości, która też spadła ale o tbn tan i zakwaszenie oleju i z tym Millers poradził sobie dużo lepiej pomimo wyższego przebiegu.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 wrz 2018, o 16:41

Tylko znowu porównanie 5W40 z 5W30 Czemu zawsze porównujecie GM z innymi o innych parametrach. Może dajcie z millers czy motul 5W30

Bodex

Post autor: Bodex » 27 wrz 2018, o 16:55

norbi333 pisze:Jakoś dziwne.Wcześnej wszystko podałeś. Teraz nagle nic. Czyli musimy wierzyć Tobie na słowo.
@ Norbi, Nie musisz , możesz sobie sam zrobić testy, stać cię Obrazek.
Jeździłem na 5w40 , a GM dexos2 nie ma 5w40

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 wrz 2018, o 16:58

Nie mam potrzeby robienia testów oleju

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 wrz 2018, o 17:29

@Bodex najpierw piszesz jakieś wymyślone historie a potem masz pretensje, że zwracam na to uwagę nazywając rzeczy po imieniu. Nie ma takiego filtra, który jest w stanie filroać sadzę z oleju i nie ma o czym dyskutować. Układ smarowania przeciętnego samochodu nie mógł by z takim filtrem pracować bo groziło by to natychmiastowym zatarciem i tyle w temacie. Wyjaśniłem dlaczego.
Jeśli chodzi o testy no cóż słabe jest porównanie oleju o innej specyfikacji tj 5w30 vs 5w40. No ale wielu pewnie to kupi. Jeśli już należało by sprawdzić o ile spadła lepkość jednego i drugiego w porównaniu do oleju nowego. Przy zaznaczeniu, że jednak w GM jest wyższa zawartość ON. Minimalnie ale jest. Pomijam już to na czyje zlecenie robiono testy. I to, że ktoś nie chciał podawać danych to żadna wymówka. Można było zamazać wrzucając do netu.
Nie wiem po co ktoś zaznaczył Silicon? Może myślał, że to ten z uszczelek. Bo jeśli ktoś się zna to wie, że krzem jest składnikiem stopów z których wykonano wiele części np tłoki w silniku. A więc jeśli silnik się zacierał ilość tego krzemu wytarta wraz z stopem wzrośnie w oleju.
To samo tyczy się liczby zasadowej. Pytanie jak podwyższona zawartość wielu metali, "produktów" zacierania się silnika na nią wpłynęła?
Jak dla mnie test zbyt wiele nie mówi. Ponieważ warunki nie były zbliżone. Ale przy umiejętnym przedstawieniu wyników np w celach marketingowych bez podania kulis wielu to łyknie.
PS lepkość w przypadku Millersa zmalała dość znacznie. Z 85,9 i 14,1 podanych na stronie producenta do odpowiednio 67 i 11,6. Tak naprawdę w wielu miejscach przewaga tego oleju wynika z innej specyfikacji 5w40 a nie z tego, że jest on zrobiony w jakiejś nadzwyczajnej technologii.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 wrz 2018, o 17:51

Na co to jest dowód? Przypuśćmy było tych aut z 10. Każdym zrobiłeś po 100 tys. Każde przejechało w sumie po około 300 tys. I co to mówi. Ja znam całą masę aut z takimi przebiegami i większymi w trybie LL i tez turbo nie regenerowane. Żywotność turbo zależy od oleju. Ale w dużej mierze zależy od eksploatacji. Nawet zmieniając olej co 15 tys km można je załatwić szybciej niż przy wymianach co 30 tys km.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”