--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pomoc w zdiagnozowaniu ładowania

ODPOWIEDZ
.Kamil
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Augsburg DE / Olsztyn

Pomoc w zdiagnozowaniu ładowania

Post autor: .Kamil » 23 wrz 2018, o 15:29

Witam wszystkich.

Zwracam się tutaj do osób znających się w temacie ładowania w Insignii A.

Auto kupiłem niecały rok temu. A20DTH 2011 rok, bez AFL.

Pare dni temu wymieniłem akumulator ponieważ już pare razy zdarzyło się, ze przy otwartym bagażniku, albo robiąc coś przy aucie bez słuchania radia ale często otwierając drzwi (C. Z. Cały czas otwarty) potrafił paść akumulator.
Wsadzony był 80Ah, 680 A.
Nowy ma 85Ah, 780A.

Z nowym od tygodnia nic się nie dzieje ale chciałbym się upewnić czy z ładowaniem u mnie jest wszystko ok żeby nie dobić nowego Aku.

Mianowicie, po 2 godzinach od przejechania autem 55 km autostrada, napięcie Aku to ok 12,7V. Podczas rozruchu na chwile spada do ok 11,5-11,7V- sprawdzane multimetrem.

Ladowanie po odpaleniu, przez około minutę to 14,7 V i spada po minucie, stopniowo do ok 13V, czasami 12,7V.

Podczas jazdy autostrada(90% czasu) napięcie albo oscyluje pomiędzy 12,6-13,8V) ale zdarza się ze jest tez ok 12,3-12,4V.

Jazda po mieście to napięcie pomiędzy 12,6-13,8V. W czasie jazdy niższe, postój na skrzyżowaniu wzrasta. Czasami skoczy tez i do >14V

Gdy posłucham dluzej radia przy zgaszonym silniku, po odpaleniu przez dłuższy czas jest 14,2-14,8V.

Z tego co zaobserwowałem, zawsze jeżdżąc po mieście, ladowanie jest wyższe niz na autostradzie.

Włączenie świateł nie zmienia dużo aczkolwiek chyba obciążenie silnika zwiększa ladowanie akumulatora.

Sprawdzałem tez napięcie na klemach oraz przy altku. Praktycznie nie ma różnicy

Czy wszystko z ładowaniem jest ok? Nie ma żadnych objawów długiego kręcenia rozrusznikiem zanim odpali ani nic podobnego.
Stary akumulator, gdy chciałem go naładować do pełna po normalnym jeżdżeniu na co dzien, po ok godzinie ładowania automatycznym prostownikiem, zawsze pokazywał ful. Gdy Aku padło a potrzebowałem go odpalić, przy napięciu Aku ok 10,5V, po godzinnym ładowaniu nie pokazywał ful ale odpalał już auto.

Upływ prądu w aucie także pomierzony. Wszystko w normie w każdym przypadku. Początkowo zauważyłem ze wzmacniacz audio troszkę za dużo prądu kradł gdyż często wzbudzało go radio.
Problem rozwiązałem tak, ze zasilanie z Aku do wzmacniacza dałem na przekaźnik odcinany przez zapalniczkę. W tej chwili, aby wzmak grał, musi być włączone radio i plus po zapłonie. Plus znika po wyjęciu klucza i otwarciu drzwi.
Brak zapłonu=gra tylko radio bez wzmaka jak w standardzie.
Proszę nie sugerować się ze przekaźnik to słabe rozwiązanie dla wzmacniacza- jest to subwoofer Peiying który można montować pod siedzeniem- all in one wiec demon to to nie jest ale jak na małe kombo podnosi jakość dźwięku w aucie.

Proszę wiec jeszcze raz o opinie i ewentualne nakierowanie mnie co sprawdzić itp.
Na forum nie znalazłem podobnego tematu, post o ładowaniu czytałem ale nie potrawie wpisać się z moimi parametrami w problemy poruszone w owym poście.

Mam nadzieje ze będzie ok, niechciałbym po prostu dobić nowego aku.

Ps. W temacie starego Aku, sprawdzałem uplywnosc prądu po naładowaniu do pełna. Po dobie, napięcie spadło z 12,88V do 12,72V, po 3 dniach stania w bezczynności do 12,58V.

Takze pomijając zwarcia w Aku w czasie jazdy, stary nie był chyba jeszcze zły- test w warsztacie pokazywał ok 80% sprawności i stan DOBRY.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Re: Pomoc w zdiagnozowaniu ładowania

Post autor: KaMYk » 23 wrz 2018, o 15:37

Opis układu ładowania oraz trybów pracy jest na tym forum już od 2,5 roku, wystarczy poszukać.

https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 558#p61558

.Kamil
Nowicjusz

Post autor: .Kamil » 23 wrz 2018, o 15:42

Tak, wiem, czytałem ten temat. O niego mi właśnie chodziło. Ale mam wrażenie, ze nie do końca moj problem wpisuje się w te granice. Czy mógłby ktoś powiedzieć po prostu czy jest ok czy jest jakiś problem. Na tym forum udzielam się mniej z powodu braku czasu ale czytam dużo. Wcześniej działałem na forum astry g i na prawdę, zanim zapytam - szukam i czytam. Być może nie do końca zrozumiałem dlatego proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 23 wrz 2018, o 15:49

Twój opis idealnie wpisuje się w algorytm działania układu ładowania.
Masz wszystko OK.

.Kamil
Nowicjusz

Post autor: .Kamil » 23 wrz 2018, o 17:25

W takim razie dziekuje bardzo za pomoc :)

sebekoo
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: sebekoo » 23 wrz 2018, o 18:13

Stary Aku prawdopodobnie ma za niskie napięcie i prostownik ( prawdopodobnie masz automatyczny) nie załączy ładowania. Spróbuj go podładować zwykłym prostownikiem z regulacją natężenia prądu - jeśli to nie pomoże to - złom.
Co do ładowania w samochodzie jest ok.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”