--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zakup Insigni - pytania

ODPOWIEDZ
Toommek
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Białystok
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Zakup Insigni - pytania

Post autor: Toommek » 2 wrz 2018, o 13:04

Też też, zakładam wsadzenie navi/radia z androidem przy okazji polecę z silikonem i taśmą ogarnąć skrzypienia, możliwe że przestudiuje jeszcze jak zrobić jedną strefę na dwie. Dołożyć czujniki parkowania. A tak naprawdę więcej mi nie trzeba ma po prostu wozić mi tyłek. 1.8 z reguły zawsze są gorzej chyba wyposażone, w końcu to nie topowa jednostka napędowa a ta podstawowa. Flexride pewnie że fajnie byłoby mieć już mniej jakby przyszło je naprawiać :D. Poprzednie auto naprawiałem, naprawiałem, naprawiałem i uwierz jestem wstanie zrezygnować z gadżetów byle mieć spokój. Ma mieć klimę, tempomat, w miarę bezawaryjny motor. Z nagłośnieniem też bym sobie poradził, 3 auta jakie miałem już wygłuszałem więc to też nowość nie będzie dla mnie (a same wygłuszenie już daje poczuć różnicę) i sam sobie kilka spraw sądzę że ogarnę. Wyświetlacz główny nie jest midi tylko ma tam wybór 7 zakładek o ile dobrze to nazwałem. Czy bardzo chcę, insignia to fajny ładny samochód. Motor 1.8 na szaleństwa nie pozwoli ale miałem zastępczą Ibizę 1.0 3 cyl. 75 koni i w mieście zupełnie nie narzekałem. Poza to trochę inna bajka ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 wrz 2018, o 13:12

To podobno najmniej awaryjny motor ten 1,8. Więc może Ty i dobrze kminisz 👍
Radio 357 :)

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 4 wrz 2018, o 08:09

Jeśli jesteś zainteresowany silnikiem 1.8 to koniecznie przed zakupem załatw jazdę próbną.
Po mieście przy eko jeździe możesz turlać się na piątym biegu 60km/h i spalać 7,5-8,5l/100km, ale jeśli chcesz jeździć dynamicznie to możesz używać tylko pierwszych trzech biegów(wtedy spalanie powyżej 10l/100km). Tak to wygląda z powodu wolnossącej jednostki napędowej i sporej wagi samochodu. Ja swojego egzemplarza używam głównie w trasie, rzadko kiedy jeżdżę po mieście. Jestem bardzo zadowolony, a największa niespodziewana awaria to wymiana czujnika temperatury za 50 zł.

Toommek
Nowicjusz

Post autor: Toommek » 4 wrz 2018, o 13:47

Dzięki Bartol ! Ogólnie byłem pogodzony ze spalaniem rzędu 10L-11L przy spokojnej jeździe tu mówisz o wynikach jak 7.5L-8.5L jak dla mnie super ! to nawet jeśli będę kręcić go bardziej i spalanie będzie na poziomie 13-14L dla mnie bomba. Chociaż ja mam tak fajne położenie że raczej w korkach nie stoję wszędzie gdzie muszę dojechać lecę obwodnicą... Mówisz że głownie robisz trasy, jak jest z głośnością auta przy 100-150? Wydaje mi się że Iśka jest chyba dobrze wygłuszona? do tego z tego co widziałem na Yt, lekko ponad 3k przy 140 też pewnie wpłynie na to że głównie będzie słychać szum powietrza/opon. Czyli tak jak domyślałem się / miałem nadzieję Insignia połączona z 1.8 nie jest tak obarczona awariami elektroniki ? Samochodu jeszcze nie ma na miejscu ale dziś pogadałem dłużej i wiem że jest problem z check, czasami się pojawia i tak szybko jak się pojawia też potrafi zniknąć. Samochód był sprawdzany co to może być ale nie umieli dojść co może być powodem, zostały wyczyszczone zawory zmiennych faz rozrządu i walny olej GMowski 5w30 wcześniej Mobil1 (podejrzenie że podróbka) ale nic nie pomogło ostatni wniosek że może paliwo gorszej jakości, bo auto tankowane na stacji marketowej 95oktanów. Z checkiem nie wiąże się żadne przyduszenie, spadek mocy itd po prostu zapali się raz na jakiś czas, jak się zgasi odpali ponownie w 90% już się nie pali :D
A i bym zapomniał może masz CD300? jak to radio gra? daje radę? czy przy głośniejszym słuchaniu wszystko w boczkach drzwi brzęczy ?

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: supi » 4 wrz 2018, o 21:00

Jak się check pojawia, to znaczy, że jest jakiś problem i bym sprawdził o co chodzi i raczej nie brał takiego egzemplarza. W głośnikach nic nie powinno brzęczeć. Przejedz się najpierw tym 1.8, bo te 140 km w wolnossącej jednostce to tyłka nie urywa raczej. Spalanie to nastaw się raczej w mieście na te oczekiwane przez siebie. CD 300/400 to radio i CD..... gra jak gra.......starczy. Wygłuszenie tego Opla jest takie sobie.........no tak to określam.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 4 wrz 2018, o 21:05

Ale jaki problem z tym błędem, nie ma czym sprawdzić czy o co chodzi?
Przecież jest 21 wiek :lol:
Nawet elmy czytają błędy, a są tez ASO przed zakupem jak nie ma kolegi z innym kompem do pomocy.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 4 wrz 2018, o 21:27

Toommek, użytkuję i polecam sprawną Insignię 1.8 ;) Jeśli egzemplarz, który masz na oku wyświetla błędy to należy to sprawdzić. Największą bolączkę tych silników jest układ zmiennych faz rozrządu. Początki poważnej awarii mogą objawiać się pojawianiem i znikaniem błędu. Jeśli po zakupie będziesz robił rozrząd i wymienisz koła zmiennych faz(rozrząd 350zł+ koła zfr 1000zł+ zawory zfr 300zł+ robocizna???) to pozostałe inwestycje będą wynikały z bieżących spraw eksploatacyjnych.
Jeśli spalanie na poziomie 13-14l/100km cię nie przeraża to spoko, dla mnie to za dużo. Jeśli będziesz jeździł obwodnica to 9l/100km nie powinieneś przekroczyć. Jednak co kierowca to inny styl jazdy, a co za tym idzie spalanie.
Jeśli chodzi o wyciszenie to uważam, że jest bardzo dobrze. Przy 130-140km/h jest komfortowo(moja opinia).
Paliwo marketowe raczej nie zaszkodzi tej starej jednostce napędowej.
Jeśli chodzi o CD300 to gra ;) u mnie nic nie brzęczy, ale dźwięk pozostawia wiele do życzenia.

Toommek
Nowicjusz

Post autor: Toommek » 4 wrz 2018, o 22:41

Samochód sprawdzę w kwestii błędów, jak wygląda podwozie i stan ogólnie techniczny, po prostu jutro. Auto w ciągłym użytkowaniu i trzeba było zgadać się na termin. Rozrząd był już w nim zrobiony, więc tak trochę chodzi mi po głowie czy dobrze koła zmiennych faz zostały ustawione. A to już spróbują ocenić moi znajomi mechanicy. Jeden z nich sam ma ten silnik w Zafirze także sądzę że problemów z oceną mieć nie będzie. Swoją drogą już za 668zł można wyłapać KZF INY to też nie taka tragedia w porównaniu do kosztów jakie ponosiłem przy poprzednim dieslu :D. Co do 1.8 i 140 koni wiem na co się piszę, wiem że to nie auto do szaleństw ale wole więcej do 100 niż więcej w serwisie później zostawić. Pewnie że fajnie jak auto wyrywa jak szalone ale czy mi to potrzebne ? W trasę dalszą jadę 2-4 razy do roku a tak to tylko w koło komina się poruszam. A w mieście czy 140 czy 220 wielkiej różnicy wg mnie nie robi. Może jedynie przy utracie prawka :lol:

Buluś
Klubowicz
Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Buluś » 6 wrz 2018, o 22:16

poczytaj jeszcze o skrzyniach m32 w insigniach 1.8 i regulacji luzu zaworowego, sprawdź też czy nie ma błędu zablokowanego termostatu., a co do kół ZFR za 668 zł... polecam jak lubisz robi robotę za 2 lata znowu.. oryginał to INA Germany, zamiennik made in china.. kółka ZFR GMa 1100 na allegro, po za tym są dwa rodzaje kółek ssących w zależności od rocznika i warto sobie sprawdzić po vinie w ASO

Toommek
Nowicjusz

Post autor: Toommek » 7 wrz 2018, o 13:15

Wszystko sprawdzone, błąd od lewego czujnika abs przód jest. Pojawia się jak się kołami skręca, elektryk typuje przerwaną wiązkę. Jest Jeszcze błąd p0014 od elektrozaworu ssącego. Dziś wyciągnąłem oba zawory, dolotowy nówka sztuka, ssący widać że już jest zmęczony. Wyciągnąłem sitka z obu, wrzuciłem do benzyny ekstrakcyjnej, później potraktowałem oba zmywaczem do gaźników w sprayu, zalałem trochę olejem wsadziłem. Odpala cichutko wcześniej przez 1-2 sec potrafiło chrobotać. Jednak błąd nadal jest. Mam pytanie. Zawory jak na me oko wyglądają identycznie czyli jeśli to jest uszkodzony zawór i zamienię ssący z dolotowym to błąd powinien z p0014 przeskoczyć na p0011 jeśli to jest uszkodzony zawór? Czy taka podmianka raczej nic nie da i po prostu na początek wymienić ten stary zawór ? Co do skrzyń m32 znam jej bolączki za tyg zmieniać będę w jej olej wleje ok 2.7L. Fuchsa 75w85. Co do samej pracy zastrzeżeń nie mam nic nie wyje z niej, drążek nie lata przód tył przy dodaniu i ujęciu gazu. Ogólnie samochód mi bardzo się podoba, co do tego że podobno to muł 1.8 w tej budzie nie do końca się zgodzę fakt, jak to w wolnossaku czuć jak idzie dopiero powyżej 4 tys obrotów ale biedy nie ma, wydaje mi się że ten silnik to po prostu minimum do tego auta, 1.6 to tak na pewno będzie za mały. Termostat był już wymieniony na nowy. Wg PC temperatura oscyluje cieczy chłodzącej w okolicach 100-103C, ale chyba w tym silniku tak powinno być? Czyli INA zamiennik produkcja chińska, oryginał INA produkcja niemczech ? Także już dołączyłem do Waszego grona ! I raczej tych zadowolonych !

myk6414

Post autor: myk6414 » 7 wrz 2018, o 13:37

Toommek pisze:co do tego że podobno to muł 1.8 w tej budzie nie do końca się zgodzę fakt, jak to w wolnossaku czuć jak idzie dopiero powyżej 4 tys obrotów ale biedy nie ma, wydaje mi się że ten silnik to po prostu minimum do tego auta, 1.6 to tak na pewno będzie za mały.
Ale wiesz że 1.6 ma turbinę? Więc nie ma co ich porównywać

Toommek
Nowicjusz

Post autor: Toommek » 7 wrz 2018, o 13:44

A kto powiedział że mówiłem o tym z turbo? Przecież był tez wolnossący :D 1.6 115

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 7 wrz 2018, o 20:28

No to ten to musi być jak rakieta :-) w tak "lekkim pojeździe" :lol:

Awatar użytkownika
skubany_pl
Nowicjusz
Auto: szukam OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto:

Post autor: skubany_pl » 19 wrz 2018, o 16:02

Czy kupno insigni 4x4 automat po wymianie kompletnego silnika na nowy z powodu urwania korbowodu to dobry pomysł? Przebieg przed awarią to ok. 100 kkm.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 19 wrz 2018, o 16:36

Pomysł dobry jak przy zakupie każdego auta Wszystko zależy od ceny i stanu auta

Awatar użytkownika
skubany_pl
Nowicjusz
Auto: szukam OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto:

Post autor: skubany_pl » 19 wrz 2018, o 17:25

grzegorz13 pisze:
19 wrz 2018, o 16:36
...
Cena choć niemała to na tle innych ofert dość okazyjna, stan wg. własciciela znakomity. Auto trochę daleko na spontaniczną wycieczkę by rzucić okiem. Moje obawy budzi zużycie reszty układu napędowego. Skrzynia, przeguby, dyferencjał... w normalnie eksploatowanych silnikach korby się nie urywają na ogół :| Czy ASO jest w stanie dokładnie sprawdzić układ napędowy 4x4?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2018, o 19:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 19 wrz 2018, o 17:43

Jaki silnik i rocznik?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 21 wrz 2018, o 01:19

Też bym poszedł w tym kierunku iż auto zmęczone życiem bo korbowody zwykle nie pękają w czasie normalnej eksploatacji
ASO może a nie musi potrafić dokładnie to zweryfikować bo tam pracują ludzie a ci już różnie się przykładają i maja różne umiejętności

Chris29
Nowicjusz
Auto: Vauxhall Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: Chris29 » 8 paź 2018, o 10:45

Cześć wszystkim :)

Planuje zakup drugiej Insigni i w głowie kotłuje mi się wiele pytań.
Obecnie posiadam Insignie z 2011r w 2.0 CDTi 160 KM, z przebiegiem 185 tyś km i jestem bardzo z niej zadowolony. Przywiozłem ją ze sobą z Anglii wiec nie nadaje się do zawodu, który będę teraz wykonywał czyli taxi. No i trzeba było zacząć się rozglądać za jakimś autem.
Tak się złożyło, że osoba z rodziny która właśnie kupiła sobie auto z salonu, sprzedaje swoją Insignie i przeszło mi przez myśl odkupienie od niego auta.
Auto jest tez w kombi, 2009r, 2.0 CDTi, 135 KM, 280 tys km. Wiem że to całkiem sporo, ludzie zazwyczaj pozbywają się aut jak dochodzi już do 300 tys km.
Natomiast znam gościa i od momentu jak sprowadził to auto to bardzo o nie dbał, olej wymieniał co 10-15 tys km, w grudniu wymienił dwumase, na początku roku zrobił rozrząd, tarcze i klocki tez maja mało przejechane. No i cena tez fajna, bo jest mi w stanie to auto sprzedać za 22 tys zł.
Zastanawia mnie jednak fakt ile średnio Insignie wytrzymują? Czy ktoś z Was skyszsl o jakiś egzemplarzach które przejechały więcej?
Jak myślicie, czy warto iść w temat zakupu takiego egzemplarza?

Z góry dziękuje za Wasze odpowiedzi 😉

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 8 paź 2018, o 10:56

Kiedyś w wątku /Opinie o ogłoszeniu/ pojawiły się chyba ze dwie Insignie z przebiegami po ponad 400 tyś km., ale oczywiście stanu technicznego z ogłoszenia nie ocenisz, ale przebiegi raczej miały prawdziwe.

Dodano po 26 sekundach:
Oczywiście były to 2.0 cdti

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”