--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Dzisiaj w programie o kupowaniu samochodów było bmw w dieslu, przy wymianie rozrządu zalecają wymianę panewek 
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Blok silnika z układem korbowym raczej jest ten sam.......... możesz się stresować 
Z drugiej strony myślę, że jednak jak wymieniasz olej dość często (mnie jakoś tak wychodzi koło 10kkm) i normalnie eksploatujesz, to raczej nie powinno być stresu.
Marcin, co do BMW to pierwsze słyszę........ No fakt z rozrządem skucha ale o panewkach ? Demonizują to BMW
Z drugiej strony myślę, że jednak jak wymieniasz olej dość często (mnie jakoś tak wychodzi koło 10kkm) i normalnie eksploatujesz, to raczej nie powinno być stresu.
Marcin, co do BMW to pierwsze słyszę........ No fakt z rozrządem skucha ale o panewkach ? Demonizują to BMW
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Wychodzi na to, że wszystkich. I tych 130 i 160KM, i automatów i ręcznych, i tych starszych i tych młodszych...kpiotrek82 pisze: ↑15 wrz 2018, o 13:52Witam. Mam pytanie odnosnie tych nieszczesnych panwewk. Czy problem ten dotyczy wszistkich silnikow 2.0 cdti czy tylko jednego konkretnego??? Ja mam insignie z 2012 z silnikiem o mocy 131 KM i oznaczeniu A20DT. Przelotu ma 192 000 i jest to prawdziwy przelot.
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
A jest na forum ktoś komu padł silnik z autem z 2012 albo 2013 wzwyż?
-
Bodex
Tak 105 st C pokazała Opl Dpf pro , zegarek stał na 90 - to jest atrapa.norbi333 pisze:Ale miernik ciśnienia tak samo sygnalizuje dopiero poniżej minimum. Poza tym we wszystkich markach tak samo działa ,a nei tylko w Oplu
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:A miałeś te 105 stopni i wskazówka dalej pokazywała 90 ?mcrace pisze: ↑12 wrz 2018, o 10:52Nie chodzi o zakres od 50 do 90 - bo tu jakoś potrafi pokazać przybliżoną poprawną temperaturę. A ma problem by pokazać, że temp jest większa niż 90. Na +2 stopnie można przymknąć oko bo wyskalowany co 10stopni.. ale temperatura wody ma 100stopni albo nawet 105, a on dalej pokazuje 90...
Niskie ciśnienie 0.3 Bara to już nie ma smarowania, olej w kanałach nie płynie.
Powinno być przy 1 bar.lub 0.8 bar ostrzgłoby wcześniej
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Dodano po 23 minutach 6 sekundach:
Geneza obracania panewek:
Problem jest w 3 punktach :
1. Panewki bez zamków.
2. Soft, który nie informuje o niskim ciśnieniu oleju.
3 Interwał wymiany co 30 tys, który w początkowej eksploatacji większość stosowała .
Te 3 punkty razem, są od siebie zależne i prowadzą do zatarcia silnika , jest to nieuniknione .
Pytanie jest nie czy ? Tylko kiedy.
Nie ma nic wspólnego wada panewek lub jej brak .
Każdy kto dostał komunikat niskie cośnienie ma już mocno zużyte panewki i inne części wraz z pompą oleju i tą uszczelką.
Komunikat jest przy 0.3 bara , a już na długo wcześniej mógł jeździć na 0,5, czy 0,7 bar na zimnym silniku i jesli mocniej cisną to kompozyt panewek się wycierał.
Jeżdżąc zimą po mieście , duża ilość startów zimnego silnika powoduje , że przy 0.5 bar olej docierał bardzo późno .
I tylko czas, kiedy kompozyt na tyle się zużyje , że panewka bez zamka nawinie się na drugą, bo bedzie zbyt luźna
Gdyby były zamki po dłuższym czasie klepałyby głośniej dając znać do ich wymiany.
Amen
@ibzi , I came back
.Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ale głupoty piszesz Bodex.
Jakby na panewkach był taki luz że ,, jedna zawinie się pod drugą" to w silniku byłby taki huk że nie potrzebował byś wogóle wskaźnika ciśnienia bo sam byś go zgasił
Zamki też nie mają nic do rzeczy, bo wbrew pozorom one nie służą do tego aby panewki się nie obracały, a jedynie do ich prawidłowego montażu.
Co do interwału wymiany oleju zgoda, ale wcześniej za zatarcie obwiniałeś dwumasę, dolewanie paliwa do oleju i kilka innych rzeczy. Patrzę że co chwila to inna teoria.
Trzeba po prostu jeździć z głową a nie nogą w podłodze po 200-300 km a silnik będzie żył długo.
Jakby na panewkach był taki luz że ,, jedna zawinie się pod drugą" to w silniku byłby taki huk że nie potrzebował byś wogóle wskaźnika ciśnienia bo sam byś go zgasił
Zamki też nie mają nic do rzeczy, bo wbrew pozorom one nie służą do tego aby panewki się nie obracały, a jedynie do ich prawidłowego montażu.
Co do interwału wymiany oleju zgoda, ale wcześniej za zatarcie obwiniałeś dwumasę, dolewanie paliwa do oleju i kilka innych rzeczy. Patrzę że co chwila to inna teoria.
Trzeba po prostu jeździć z głową a nie nogą w podłodze po 200-300 km a silnik będzie żył długo.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
@ Bodex piszesz takie głupoty, że szok. Jeśli nie znasz się na tym po co ludziom w głowach mieszasz. Tego przecież nie czytają tylko ci co się znają i widzą, że to bajki. Ale to czyta wielu ludzi chcących co nie co się dowiedzieć.
1 Panewki bez zamków mają praktycznie wszystkie nowoczesne silniki. I jakoś inne się tak chętnie nie zacierają. Dla twojej wiadomości zamek nie zapobiegnie obróceniu się panewek. To miękki materiał w przypadku zatarcia nie zatrzyma panewki na miejscu. W starych silnikach też się panewki obracały. Tylko że stare silniki nie miały tyle Nm.
2 większość aut nie ma zegara pokazującego ciśnienie oleju. Jeśli nawet kontrolka zapalała by się od 0,8 a nawet od 1 bara to na autostradzie nic by nie dało. I tak by się silnik zatarł. Bo przy szybkiej jeździe 1 bar to za mało.
3 interwał wymiany oleju co 30 tys rzadko kiedy jest osiągany. Nie wydłuża to żywotności silnika ale też jakoś drastycznie jej nie skraca.
O zawijaniu panewek jedną na drugą to już nie ma co pisać. To są bajki. Panewki się nie zawijają, nawijają.
No i co za różnica czy zacznie klekotać czy nie. I tak masz silnik do rozbierania i naprawy. Jadąc na autostradzie 200 km/h chcesz usłyszeć klekot panewek, zatrzymać się i zawołać lawetę by zawieść auto do mechanika i wymienić tylko panewki i dalej jeździć? Zabawny jesteś. takie coś możliwe było w polonezie. A nie we współczesnym dieslu z setkami Nm.
1 Panewki bez zamków mają praktycznie wszystkie nowoczesne silniki. I jakoś inne się tak chętnie nie zacierają. Dla twojej wiadomości zamek nie zapobiegnie obróceniu się panewek. To miękki materiał w przypadku zatarcia nie zatrzyma panewki na miejscu. W starych silnikach też się panewki obracały. Tylko że stare silniki nie miały tyle Nm.
2 większość aut nie ma zegara pokazującego ciśnienie oleju. Jeśli nawet kontrolka zapalała by się od 0,8 a nawet od 1 bara to na autostradzie nic by nie dało. I tak by się silnik zatarł. Bo przy szybkiej jeździe 1 bar to za mało.
3 interwał wymiany oleju co 30 tys rzadko kiedy jest osiągany. Nie wydłuża to żywotności silnika ale też jakoś drastycznie jej nie skraca.
O zawijaniu panewek jedną na drugą to już nie ma co pisać. To są bajki. Panewki się nie zawijają, nawijają.
No i co za różnica czy zacznie klekotać czy nie. I tak masz silnik do rozbierania i naprawy. Jadąc na autostradzie 200 km/h chcesz usłyszeć klekot panewek, zatrzymać się i zawołać lawetę by zawieść auto do mechanika i wymienić tylko panewki i dalej jeździć? Zabawny jesteś. takie coś możliwe było w polonezie. A nie we współczesnym dieslu z setkami Nm.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
@Bodex odnośnie Twoich teorii :wiesz jaka jest różnica między drutem spawalniczym a spawaczem ? dla nie wtajemniczonych "drut się rozwija" 
-
Bodex
Sam piszesz bzdury , bo tak mi nawinęło i huku nie było.
Żadnych dźwięków przy 160 km h tylko zrobił sie słaby, a drugiej nie mam zdjęć wyszły bokiem.

Dodano po 18 minutach 26 sekundach:
Obecnie zarabiam wiecej niż większość polaków w kraju , łącznie z tymi w korpo, a docelowo , po zmianie bedzie to 4100 zł na tydzień za 35h dziennie.
Pozdrawiam i nie obrażaj innych.
A spawacz spawaczowi nie równy.
Żadnych dźwięków przy 160 km h tylko zrobił sie słaby, a drugiej nie mam zdjęć wyszły bokiem.

Dodano po 18 minutach 26 sekundach:
Odnośnie twojej teori, spawacz też sie rozwija - najwidoczniej tyle wiesz o spawaniu. Obecnie mam 5 certyfikatów na różne metody i grupy materiałów , a jeszcze jest 2 x tyle do zrobienia .dare50 pisze:@Bodex odnośnie Twoich teorii :wiesz jaka jest różnica między drutem spawalniczym a spawaczem ? dla nie wtajemniczonych "drut się rozwija"
Obecnie zarabiam wiecej niż większość polaków w kraju , łącznie z tymi w korpo, a docelowo , po zmianie bedzie to 4100 zł na tydzień za 35h dziennie.
Pozdrawiam i nie obrażaj innych.
A spawacz spawaczowi nie równy.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Co Ty nie powiesz
, no z tym 141 to żeś pojechał , jest wiele metod spawania drutem (prostym) , nie tylko Ty znasz się na spawaniu
A po drugie dlaczego piszesz posta pod postem ,żeby czasami ktoś nie zauważył Twoich wypocin
A po drugie dlaczego piszesz posta pod postem ,żeby czasami ktoś nie zauważył Twoich wypocin
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2018, o 10:58 przez dare50, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
hubertus pisze:@ Bodex piszesz takie głupoty, że szok. Jeśli nie znasz się na tym po co ludziom w głowach mieszasz. Tego przecież nie czytają tylko ci co się znają i widzą, że to bajki. Ale to czyta wielu ludzi chcących co nie co się dowiedzieć.
1 Panewki bez zamków mają praktycznie wszystkie nowoczesne silniki. I jakoś inne się tak chętnie nie zacierają. Dla twojej wiadomości zamek nie zapobiegnie obróceniu się panewek. To miękki materiał w przypadku zatarcia nie zatrzyma panewki na miejscu.
W momencie zatracia nie,bo siły są zbyt duże , ale zanim to nastąpi trzyma je na miejscu by sie nie obracały gdy są już zużyte i luźne .
Materiał jest miękki to kompozyt , ale podstawa to stal i ta jest twarda .
@ hubertus wiesz ile setek kpl panewk sprzedałem w moim sklepie lata temu? Sądzi i oceniasz ludzi po sobie że nie znają tematu , a tylko Ty jesteś naj ?
Pisałem o ciśnieniu na wolnych obrotach , to oczywiste , że gdy obroty rosną to i wydajność pompy i ciśnienie, ale i ono jest regulowane poprzez zawór. Gdy odpalisz zimą na mrozie z takim ciśnieniem 0,3 bar to olej stoi i silnik nie jest smarowany, metal trze o metal, niesie to katastrofalne skutki.W starych silnikach też się panewki obracały. Tylko że stare silniki nie miały tyle Nm.
3 interwał wymiany oleju co 30 tys rzadko kiedy jest osiągany. Nie wydłuża to żywotności silnika ale też jakoś drastycznie jej nie skraca. [/edit]
to dlaczego zmieniaieś co 10 tysiecy ?
Jeździli w korpo po 30 i to z olejem rozżedzonym ONMasz zdjęcie wyżej jedna weszła pod drugą, że nie mogli wyciągnąć, jak teraz sprytnie zaprzeczysz ?O zawijaniu panewek jedną na drugą to już nie ma co pisać. To są bajki. Panewki się nie zawijają, nawijają.usłyszysz je na wolnych obrotach dużo wcześniej zanim sie obróci bo zamki by trzymały jakiś czas.No i co za różnica czy zacznie klekotać czy nie. I tak masz silnik do rozbierania i naprawy. Jadąc na autostradzie 200 km/h chcesz usłyszeć klekot panewek,
Wszystko potrafisz sprytnie zanegować , jesteś mistrzem, a nic nie potrafisz merytorycznie wnieść do dyskusji.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale to się chwalisz czy się żalisz?
Domyślam się, że żalisz się, bo sam znam wiele osób z większymi zarobkami i nie muszą szukać pracy w innych krajach
-
Bodex
No taaa, znać się to jedno a umieć dobrze pospawać pod rętgen to drugie.dare50 pisze:Co Ty nie powiesz, no z tym 141 to żeś pojechał , jest wiele metod spawania drutem (prostym) , nie tylko Ty znasz się na spawaniu
Bo kleić i smarkać , to każdy potrafi
Robisz OT , to temat o panewkach
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Oooo Bodex przecież w metodzie tig również drut się rozwija, nie trzeba pchać z ręki, są "podajniki zimnego drutu".
Tak dla ścisłości
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Tak dla ścisłości
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Temat o panewkach, nie o spawaniu 
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Po zatarciu napawać.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Bodex
@ibzi , to oni zaczęli OT , ja już nie komentuje, bo mi znowu bana zapodasz
Wracają do tematu mnie bardzo interesuje znaleźć przyczynę , was nie ?
Lepiej eliminować przyczynę niż skutek.
@ zbyszko, gdyby były trwale zamocowane do podstawy to by panewek nie obróciło, ani nie nawineło/ podwineło - jak kolwiek to nazwać.
Zamki miały temu służyć.
Zamek też duża siła zetnie , skoro kliny zcina duuużo twardsze ?
Koszty produkcji się liczą , a gwarancję wytrzyma .
Wracają do tematu mnie bardzo interesuje znaleźć przyczynę , was nie ?
Lepiej eliminować przyczynę niż skutek.
@ zbyszko, gdyby były trwale zamocowane do podstawy to by panewek nie obróciło, ani nie nawineło/ podwineło - jak kolwiek to nazwać.
Zamki miały temu służyć.
Zamek też duża siła zetnie , skoro kliny zcina duuużo twardsze ?
Koszty produkcji się liczą , a gwarancję wytrzyma .
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Znaleźć przyczynę ,a pisać co chwilę nowe teorie to co innego.Przejrzyj swoje posty to zobaczysz,że co kilka dni to masz nowe nowe przyczyny jedyne słuszne