A jakie to ma znaczenie czy Ci pokaże 88 czy 92 stopni skoro i to i to jest normalna temperatura? Istotne, aby pokazał, gdy temperatura jest za wysoka lub za niska
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Nie chodzi o zakres od 50 do 90 - bo tu jakoś potrafi pokazać przybliżoną poprawną temperaturę. A ma problem by pokazać, że temp jest większa niż 90. Na +2 stopnie można przymknąć oko bo wyskalowany co 10stopni.. ale temperatura wody ma 100stopni albo nawet 105, a on dalej pokazuje 90...
Gdyby zamiast liczb było "COLD" / "OK" / "HOT" albo kolory - niebieski zielony czerwony, to bym się nie czepiał. Ale są liczby. A jak ma być atrapą to, wzorem np Dacii Duster, można z niego po prostu zrezygnować.
Dodano po 2 minutach 33 sekundach:
Gdyby zamiast liczb było "COLD" / "OK" / "HOT" albo kolory - niebieski zielony czerwony, to bym się nie czepiał. Ale są liczby. A jak ma być atrapą to, wzorem np Dacii Duster, można z niego po prostu zrezygnować.
Dodano po 2 minutach 33 sekundach:
w AR 156 z 2003 roku wskaźnik latał pomiędzy 70 i 110 i było to dla mnie normalne. Przez 5 lat ludzie zdebilnieli?
-
Bodex
To może miernik ciśnienia opon też tak powinien działać ? Bo opona zimna i gorąca ma różne ciśnienia, ale mieści się w zakresie to wskazówka niech stoi na 2,2 Bar ?norbi333 pisze:Ale co masz zobaczyć?
Jeśli temperatura utrzymuje się w prawidłowym zakresie to wskaźnik nie reaguje. Po to są wentylatory by schładzać silnik.
Z neta:
Wskaźnik temperatury silnika powinien równomiernie piąć się w górę i zatrzymać się w połowie skali. Jeśli wskazówka waha się, oznacza to awarię.
http://blog.boltowicz.pl/1216-co-powodu ... emperatury
Większość silników samochodowych zaprojektowano do pracy przy temperaturze cieczy chłodzącej wynoszącej od 80 do 120 °C
Gdy temperatura zbliża się do górnej granicy „dobrego samopoczucia” maszyny, włącza się wentylator poprawiający chłodzenie. Jeśli wszystko działa prawidłowo, to niezależnie od warunków jazdy po nagrzaniu silnika temperatura chłodziwa powinna być mniej więcej stała
Dodano po 8 minutach 55 sekundach:
Dziś możliwości dalszego obniżania zużycia paliwa są mniejsze, dlatego konstruktorzy np. BMW i VW, zwiększyli temperaturę silnika pracującego w warunkach małych i średnich obciążeń do 140°C. Przy współczesnych materiałach i olejach silnikowych nie jest ona niebezpieczna dla silnika. Natomiast, gdy silnik pracuje w warunkach dużych obciążeń, temperatura jest obniżana. Taką regulację temperatury silnika umożliwiają termostaty najnowszej generacji, których otwarcie, w warunkach określonych w programie sterownika, może być przez niego wymuszone.
To jest takie myślenie jak księgowość kreatywna
@norbi , nie twoje , a jenżynierów helmutów
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, o 11:59 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
Ale miernik ciśnienia tak samo sygnalizuje dopiero poniżej minimum. Poza tym we wszystkich markach tak samo działa ,a nei tylko w Oplu
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
A miałeś te 105 stopni i wskazówka dalej pokazywała 90 ?mcrace pisze: ↑12 wrz 2018, o 10:52Nie chodzi o zakres od 50 do 90 - bo tu jakoś potrafi pokazać przybliżoną poprawną temperaturę. A ma problem by pokazać, że temp jest większa niż 90. Na +2 stopnie można przymknąć oko bo wyskalowany co 10stopni.. ale temperatura wody ma 100stopni albo nawet 105, a on dalej pokazuje 90...
-
myk6414
No nie. Miernik ciśnienia pokazuje cały czas aktualne ciśnie.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Kolega @Bodex teraz odpocznie i przypomni sobie zasady polskiej pisowni...Bodex pisze: ↑12 wrz 2018, o 05:56
Najpierw przyzna ci rację , tak, tak powinno to być kak piszesz.
Jednak , gdy już zauważyłem te dziwne zachowanie i spadek mocy , zwolniłem do 100 km h , cos budą telepało ale brak jakiego kolwiek komunikatu i to mnie zdziwiło, bo kiedy sofy odcina moc to jest zgłoszony błąd .
Szybko odpaliłem apke Opl dtc i zero błedów , ZERO .
To zaraz odpaliłem DPF i fo , mam te pro i patrze temp cieczy 105 st , a na zegarku 90 i ani milinetra wiecej .
Zjechałem na mop Tarnów , wykręciłem na parking , temp była juz 103 st .
Ale na wolnych obrotach na apce Dpf info zaczeła mrugać kontrolka czerwona niskie ciśnienie oleju, a soft opla nic nie komunikował NIC !
Czujnik przrcież działał skoro apka
Goo czytaia.
Wiec twoja teza nie odzwierciefla rzrczywistości.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
To skąd wiesz, że wskazówka nie drgnie?
Nie pamiętam jak w klekocie, ale w 2 0 T wskazówka stoi powyżej 90 stopni
-
myk6414
Wiem że nie tknie, bo jak pisałem wcześniej, 3 km stalem w korku w upale, powoli podjeżdżając po duża górkę i nie drgnęła.
-
norbi333
- Ekspert
Rozumiem. Ale nie wiesz jaką miałeś rzeczywistą temperaturę silnika
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- aras 2
- Użytkownik
- Auto: Astra J Sedan
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
W Astrze J A14NET temperatura dochodzi do 108 stopni a wskazanie analogowe równe 90. W drugim aucie Clio IV przynajmniej nie ma ściemy , dioda i trzy stany niebieski, czerwony i brak wskazania.
-
myk6414
Nie mam apki więc nie wiem. Ale nie wierzę że było cały czas tyle samo co jadąc autostrada 130norbi333 pisze:Rozumiem. Ale nie wiesz jaką miałeś rzeczywistą temperaturę silnika
-
norbi333
- Ekspert
Ale dlaczego ma się zmieniać wiele?
Sprawny układ i wentylatory robią swoje.
W przedlifcie gdzie miałem wskazania na wyświetlaczu nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek tam widział temperaturę 100 czy więcej. Oczywiście jakoś specjalnie jej nie sprawdzałem. Ale z tego co pamiętam to zawsze była w zakresie 88-94 stopnie
Dodano po 15 minutach 38 sekundach:
Sprawny układ i wentylatory robią swoje.
W przedlifcie gdzie miałem wskazania na wyświetlaczu nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek tam widział temperaturę 100 czy więcej. Oczywiście jakoś specjalnie jej nie sprawdzałem. Ale z tego co pamiętam to zawsze była w zakresie 88-94 stopnie
Dodano po 15 minutach 38 sekundach:
Może kwestia jakiejś zwłoki czy bezwładności wskazówki. Aczkolwiek obstawiam, że wskazówka stoi w miejscu dopuki temperatura jest w normie dla auta.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Wskazówka napędzana jest silniczkiem krokowy, a ten sterowany jest przez procesor. Wskaże taka temperaturę jaką procesor sobie obliczy według swojego algorytmu. Widocznie licznik tak został zaprogramowany aby w tym przedziale wskazywał na 90.
Tu nie ma mowy o bezwladnosci, no chyba za potraktujemy to jako bezwladnosc zaprogramowaną.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Tu nie ma mowy o bezwladnosci, no chyba za potraktujemy to jako bezwladnosc zaprogramowaną.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
Nie wiem jak dokładnie to działa. Ale teoretycznie skoro jest skala przynajmniej w polifcie i jest kreska 110 stopni to chyba powinno tyle pokazać jeśli taka temperatura wystąpi.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Weźcie pod uwagę, że taka ospałość wskazówki może być przez konstruktora zamierzona celowo. I to nie dlatego, aby kogoś naciągnąć na większe koszty. Tylko dla spokoju kierowcy. Temperatura obciążonego silnika może chwilowo wzrastać. Ale po co kierowca ma się stresować, że coś się psuje itd. Być może soft zawiera jakiś próg od którego przekroczenia wskazówka zaczyna poruszać się ku czerwonemu polu czy tam wyższej temperaturze dając kierowcy ewidentny sygnał o przegrzaniu. A do tego progu jakieś negatywne skutki silnikowi nie grożą.
Sam widziałem silniki w których zalecana temp pracy to 110 st C i zalecenia by stosować tylko i wyłącznie płyn z zakazem stosowania wody w układzie chłodzenia.
Jeszcze raz powtórzę, gdy się zacznie zacierać silnik zwłaszcza podczas szybkiej jazdy (wysokie obroty) najdokładniejszy wskaźnik nic nie da. Zanim zacznie rosnąc na nim temperatura to już zniszczenia będą na tyle duże, że silnik i tak do rozbiórki.
Jeśli zacierać się będzie panewka główna to jeśli zacznie się obracać to mamy blok do wymiany lub osiowania. Jeśli się zatrze panewka korbowodowa to albo korbę bokiem wywali albo tylko zadzwoni. Przy wysokich obrotach to dzieje się na tyle szybko, ze kierowca wyposażony nawet w dokładny wskaźnik temperatury nie ma szans na zbyt szybką reakcję. I to jakie będą szkody zależy co się zaczęło zacierać i z jakim skutkiem. Gdy zerwany zostanie film olejowy i panewka się zatrze na czopie i zacznie obracać w swoim łożu. To przez minutę obróci się powiedzmy trzy tysiące razy. O ile wam wzrośnie temperatura na tym najdokładniejszym wskaźniku przez minutę? Ile wzrośnie temperatura po kilku minutach zanim się połapiecie i ile razy obróci się przez te kilka minut panewka w sposób w jaki nie powinna się obracać.
Sam widziałem silniki w których zalecana temp pracy to 110 st C i zalecenia by stosować tylko i wyłącznie płyn z zakazem stosowania wody w układzie chłodzenia.
Jeszcze raz powtórzę, gdy się zacznie zacierać silnik zwłaszcza podczas szybkiej jazdy (wysokie obroty) najdokładniejszy wskaźnik nic nie da. Zanim zacznie rosnąc na nim temperatura to już zniszczenia będą na tyle duże, że silnik i tak do rozbiórki.
Jeśli zacierać się będzie panewka główna to jeśli zacznie się obracać to mamy blok do wymiany lub osiowania. Jeśli się zatrze panewka korbowodowa to albo korbę bokiem wywali albo tylko zadzwoni. Przy wysokich obrotach to dzieje się na tyle szybko, ze kierowca wyposażony nawet w dokładny wskaźnik temperatury nie ma szans na zbyt szybką reakcję. I to jakie będą szkody zależy co się zaczęło zacierać i z jakim skutkiem. Gdy zerwany zostanie film olejowy i panewka się zatrze na czopie i zacznie obracać w swoim łożu. To przez minutę obróci się powiedzmy trzy tysiące razy. O ile wam wzrośnie temperatura na tym najdokładniejszym wskaźniku przez minutę? Ile wzrośnie temperatura po kilku minutach zanim się połapiecie i ile razy obróci się przez te kilka minut panewka w sposób w jaki nie powinna się obracać.
-
norbi333
- Ekspert
Dzisiaj trochę pobawiłem się klekotem i porównując z aplikacją to wskazówka do chwili nagrzania się do temperatury roboczej zawyża o 10 stopni w stosunku do aplikacji. Potem. Wskazówka stoi na jakieś 92-93 stopnie. Na ile warunki pozwoliły to butowanie autem pozwoliło na osiągnięcie maksymalnej temperatury przez chwilę 93 stopnie i momentalnie spadła do 87-88 stopni.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
W Vectrze (CDTi) często obserwowałem temperaturę chłodziwa poprzez odczyt cyfrowy z "ukrytego menu", zmieniający się na bieżąco.
Wskazówka analogowa stała na 85-87 st. C, podczas gdy realna temperatura wahała się od nieco ponad 80 st.C do 102-103 st.C w momencie butowania (np. szybka ciągła jazda pod górę).
W TDI wskazówka zawsze stoi na środku na 90 st. C, czego bym z autem nie robił.
M.
Wskazówka analogowa stała na 85-87 st. C, podczas gdy realna temperatura wahała się od nieco ponad 80 st.C do 102-103 st.C w momencie butowania (np. szybka ciągła jazda pod górę).
W TDI wskazówka zawsze stoi na środku na 90 st. C, czego bym z autem nie robił.
M.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
Ja w TDI, dokładnie VW, również obserwowałem często temperature poprzez ukryte menu, od 70 st. do około 102 st. realnie, wskazówka stała nieruchomo zawsze na 90 st.
-
kpiotrek82
Witam. Mam pytanie odnosnie tych nieszczesnych panwewk. Czy problem ten dotyczy wszistkich silnikow 2.0 cdti czy tylko jednego konkretnego??? Ja mam insignie z 2012 z silnikiem o mocy 131 KM i oznaczeniu A20DT. Przelotu ma 192 000 i jest to prawdziwy przelot.