--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: hubertus » 6 wrz 2018, o 15:57

Ja bym się takimi artykułami nie przejmował. To są bajki wysmażane na szybkiego by czym kolwiek zapełnić wydanie przez ludzi nie koniecznie znających się na rzeczy. Przykładem 2,0 tdi, który ma cale multum wersji i gdzie wszystko wrzucono do jednego worka.
A to jest już szczyt głupoty
Dopiero zastosowanie systemu common rail zlikwidowało większość problemów. Więcej szczegółów opisaliśmy już w przewodniku po silnikach 2.0 TDI.

Czytaj więcej: https://www.wyborkierowcow.pl/17-najgor ... a-fortune/
a w 8-zaworowych z kolei zacierały się panewki pozbawione zamków.

Czytaj więcej: https://www.wyborkierowcow.pl/17-najgor ... a-fortune/
W większość nowoczesnych silników i to będących na rynku od lat panewki korbowodowe pozbawione są zamków i 8 zaworowa głowica nie ma tu nic do rzeczy. Człowiek, który na wymyślał tych bzdur nie ma o tym pojęcia. A pisze te brednie dlatego, że musi zarobić na chleb.
Tak więc nie ma co odnosić do tego artykułu faktu czy silnik insigni jest najgorszy czy nie. Ja osobiście uważam, że nie jest tak źle. Bywają i pewnie jeszcze będą gorsze.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 6 wrz 2018, o 16:43

mic pisze:
dare50 pisze:Jeszce nie widziałem Isi na lawecie , inne marki full , więc też o czymś to świadczy
W pracy przeczytałem i proszę ... wracając do domu widziałem insignie b podróżującą na lawecie w kierunku ASO, a to nie jedyna iśka jadąca nie na swoich kołach jaką widziałem...
Też już widziałem. Aż nie wiarygodne że tak młode auto a już wozi się na lawetach. Fakt też kiedyś w nowym aucie miałem po 4000 km problem. Tryb awaryjny i nie ma zlituj. Ale jak się dowiadywałem to był jednostkowy przypadek. Miałem farta jak mi to powiedzieli w ASO Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 6 wrz 2018, o 17:04

Do mnie kiedyś dostarczyli na lawecie auto z wypożyczalni, na liczniku 1600 km, lub może nowe dostarczane po zakupie i rejestracji do klienta. Niekoniecznie musi być awaria.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

myk6414

Post autor: myk6414 » 6 wrz 2018, o 17:41

W Qashqai'u wzywałem lawetę dwa dni po odbiorze z salonu. Miał może z 300km zrobione

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 6 wrz 2018, o 19:32

W niedzielę była isia z silnikiem dth i nalotem 400tkm. Jeszcze miała dpfa . Po zapaleniu silnika na dotyk nie było słychać :D nic niepokojącego.

Jack8102

Post autor: Jack8102 » 10 wrz 2018, o 16:28

Autostrada.
Brak sygnalizacji przegrzania.
Nagle odcięty silnik tj. Zatrzymany, zatarty. Po doturlaniu się na luzie na łącznik z autostrady, szybka proba odpalenia ale bezskuteczna i wtedy pojawia się komunikat przegrzania silnika pozostaw na wolnych obrotach. Ale jak? :)
Zero sygnałów, komunikatów itd.

Więc wszelkie doktoraty wypada wrzucić do szuflady o zaniedbaniach silnika. Olej wymieniany regularnie co 15 tyś ostatnio motul.

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Miasto:

Post autor: supi » 10 wrz 2018, o 16:44

A bardzo dałeś po garach? I jak długo?

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 10 wrz 2018, o 17:18

Jack8102 pisze:
10 wrz 2018, o 16:28
Autostrada.
Nagle odcięty silnik tj. Zatrzymany, zatarty. Po doturlaniu się na luzie na łącznik z autostrady, szybka proba odpalenia ale bezskuteczna i wtedy pojawia się komunikat przegrzania silnika pozostaw na wolnych obrotach. Ale jak? :)

Więc wszelkie doktoraty wypada wrzucić do szuflady o zaniedbaniach silnika. Olej wymieniany regularnie co 15 tyś ostatnio motul.
Czy wiesz którym właścicielem byłeś? Czy wiesz jak było auto wcześniej eksploatowane? Długo nim jeździłeś?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 10 wrz 2018, o 18:58

Zbyszek01 pisze:
Jack8102 pisze:
Autostrada.

Czy wiesz którym właścicielem byłeś? Czy wiesz jak było auto wcześniej eksploatowane? Długo nim jeździłeś?
Jak szybko jeździsz z jakimi prędkościami? Jaki przebieg? Czy jesteś pewny tego przebiegu? Który rocznik auta. Czy kontolowałeś wypalanie dpf-a?

Bodex

Post autor: Bodex » 10 wrz 2018, o 19:35

@Zbyszko, ilość właścicieli nie ma nic wspólnego z prawidłowo działającym softem sterującym czujnikami i odpowiednio wczesną informacją o rosnącej temperaturze cieczy, czy spadku ciśnieniu oleju.
Ma informować przed, a nie po , lub WCALE !!!

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 wrz 2018, o 20:11

Bodex i zobacz,że na Motulu,a nie GM .Ale pewnie podrobiony

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 10 wrz 2018, o 20:19

Jack8102 pisze:
Autostrada.

Teraz to już będzie strach wjechać na autostradę naszym klakierami.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 10 wrz 2018, o 20:56

Bodex pisze:
10 wrz 2018, o 19:35
@Zbyszko, ilość właścicieli nie ma nic wspólnego z prawidłowo działającym softem sterującym czujnikami i odpowiednio wczesną informacją o rosnącej temperaturze cieczy, czy spadku ciśnieniu oleju.
Ma informować przed, a nie po , lub WCALE !!!

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
A wiesz ile błędów było u poprzednika/ów i ile ich skasowano?
Ile tych aut jeździ na tych softach i ile ich sprzedano a ile się zatarło i ile ich jest z prywatnego importu a ile z PL?
Twoje jakie było? Wszystko o nim wiedziałeś? Pól roku wcześniej już czułeś?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 10 wrz 2018, o 21:43

mazmarcin pisze:
Jack8102 pisze:
Autostrada.

Teraz to już będzie strach wjechać na autostradę naszym klakierami.
W garażu na cegłach i jaka okazja przy kupnie...ObrazekObrazekObrazek

Buluś
Klubowicz
Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Buluś » 10 wrz 2018, o 21:52

niestety 2.0 cdti ma kilka wad.. uszczelka smoka, pompa oleju czy lokalizacja dpfu która także powoduje problemy z przegrzewaniem.. dodatkowo wskaźnik temperatury który jej wzrost do 100 stopni pokazuje w chwili gdy realna temperatura to już około 115 stopni.. a więc do przegrzania dochodzi gdy na zegarze mamy około 105 stopni to w realu jest już ponad 120..

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 10 wrz 2018, o 22:06

Podejrzewam większy problem w wypalaniu dpfa w momencie zimnego silnika. Pierścienie nie są rozgrzane natomiast blok silnika z zewnątrz przez DPF jest mocno rozgrzany i w.ten sposób może dostawać się sporo ON do oleju. ONj rozrzedza olej i awaria gotowa. Chociaż uszczelka pompa oleju mają swój wpływ ma całokształt

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 11 wrz 2018, o 08:33

@Bodex co ma do tego soft? Ile osób jeździ 200 km/h autostradą z oczami wlepionymi w wskazówkę temperatury silnika i śledzi każde jej odchylenie choćby o milimetr i natychmiast analizuje czy to spowodowane obciążeniem silnika wysoką prędkością czy może już się zaciera? Jeśli ktoś się orientuje to wie, że gdy temperatura cieczy z powodu zacierania się panewek wzrośnie na tyle, że kierowca zauważy odchylenie się wskazówki choćby o kilka milimetrów to jest już musztarda po obiedzie. Otóż ciecz, która w tym przypadku jest "nośnikiem" tej temperatury nie ma bezpośredniego kontaktu z zacierającymi się panewkami.
Jeśli zaciera się panewka korbowodowa to tarcie musi na tyle rozgrzać wał i olej by ten przeniósł temperaturę na blok i do wymiennika ciepła z cieczą by ta przeniosła temp na czujnik. I ten z pewną swoją bezwładnością pokazał tą temperaturę na wskaźniku. Problem w tym, że w okolicach panewki korbowodowej nie ma dużego przepływu oleju by szybko rozgrzać go na tyle dużo by zaczął podgrzewać ciecz i blok. A więc proces rozgrzewania trwa wolno a zacieranie szybko zwłaszcza przy szybkiej jeździe.
Wskaźnik ciśnienia oleju też cię o tym nie poinformuje ponieważ w pozostałej części układu zwłaszcza tam gdzie jest czujnik ciśnienie jest. Zwłaszcza na wysokich obrotach przy szybkiej jeździe.
Jeśli zaciera się panewka główna to jest trochę szybciej. Ponieważ ona rozgrzewa nie tylko olej, który przekazuje temperaturę cieczy ale i blok w którym jest osadzona i który tez podgrzewa ciecz. Jednak nie ma co się łudzić. Przy szybkiej jeździe autostradą zanim wszystko na tyle się rozgrzeje, zanim kierowca skupiony na drodze zauważy to na wskaźniku też już będzie pozamiatane. Panewka się obróci i mamy remont. Wskaźnik ciśnienia oleju tez nam tak szybko tego nie pokarze. Ponieważ mamy wysokie obroty przy których pompa oleju ma wysoki wydatek i rekompensuje ubytki na jednej panewce utrzymując ciśnienie w układzie. Dopiero gdy słabsze smarowanie i wióry zacierającej się panewki spowodują zniszczenia na innych panewkach na tyle duże by pompa nie dała rady zapala się kontrolka. Jednak częściej dochodzi do zablokowania silnika i sporych zniszczeń.
@kecraminsignia sorry ale to już jest fantastyka, która nie ma nic wspólnego z realem. Dpf tak szybko gładzi cylindra po której poruszają się pierścienie nie rozgrzeje. Zwłaszcza na zimnym silniku gdy sam dpf jest zimny i ciężko go tak od razu nagrzać.
O ile dpf może nagrzewać okolice bodajże trzeciej panewki głównej. Ponieważ gdy jest rozgrzany rozgrzewa blok a, że odlew bloku jest tak zrobiony, że miejsca, gdzie są panewki są połączone metalem z ściankami bloku to może tak w jakimś stopniu być. Mamy coś w rodzaju mostków termicznych. Wystarczy spojrzeć na blok od dołu po zdjęciu miski. Aczkolwiek cała masa silników ma dpf tak blisko bloku. Niektóre nawet za silnikiem przy kabinie gdzie chłodzenie powietrzem z zewnątrz jest mniejsze. I się tak nie zacierają.
Natomiast jeśli chodzi o cylindry i pierścienie to już nie takie proste. Cylindry nie mają konaku z ścianami bloku. Są otoczone płaszczem wodnym. Czyli przestrzenią w której jest płyn chłodzący. I jeśli nawet dpf będzie w jakimś stopniu rozgrzewał powierzchnię zimnego bloku. To sam blok i płyn rozproszą to ciepło. Tak, że dpf nie będzie miał żadnego wpływu na zimne pierścienie.
Sorry za ten elaborat ale krócej wytłumaczyć nie umiałem. A widzę, że niezłe teorie tutaj powstają.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 11 wrz 2018, o 12:28

Na zegarach mam ustawioną temperaturę oleju, ciśnienie oleju i ciśnienie turbo.
Jeżdżę tak od dłuższego czasu i nie narzekam. Wszystko co najważniejsze jest pod kontrolą.
I tutaj oczywiście podziękowania dla kolegi @Ping. Bez niego byłoby to niemożliwe...

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 11 wrz 2018, o 13:14

Jeżeli masz taką możliwość to pozazdrościć

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 11 wrz 2018, o 13:35

Przed zatarciem to nie zabezpieczy. Ale jeśli w porę zauważymy to przynajmniej może trochę ograniczy koszty naprawy. Oczywiście nie życzę tylko takie są fakty.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”