--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 08:19

i nastała cisza.............

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 10 sie 2018, o 09:25

Ale ten Eurol nie ma aprobaty dexos2. Mało tego, producent, na swojej www, wskazuje, że to olej do VAG'in. Więc skąd taki zwykły ziom, jak ja, ma mieć pewność, że w Oplu on się spisze?

To, że w wymienionych wyżej parametrach jest lepszy - ok. Ale ja się nie znam (i pewnie mało, który kierowca aż tak zagłębia się w temat) i wiem tylko, że olej ma mieć aprobatę dexos2. Nie wiem jakie jego parametry za tym idą i czy na pewno chodzi o te wartości przedstawione w Twoim porównaniu.
Żeby była jasność - nie chwalę GM'a ani nie neguję wartości tego Eurola. Ale sam producent oleju, nie wskazuje silników opla, jako silników, z którymi ten olej może współpracować - i to budzi moje obawy przed użyciem tego Eurola.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 10:16

To zupełnie zrozumiałe obawy i temat na inną dyskusje. Po wkrótce chodzi o to, ze norma VW 504/507 jest dużo bardziej wymagająca normą od normy Dexos 2 (co można zaobserwować m.in na diagramach) i szczególnie oleje posiadające oficjalną aprobatę muszą charakteryzować się "niezłą" jakością.
Norma Dexos 2 jest bardzo szeroką normą, bo dotyczy tak naprawdę i silników diesla i benzynowych i wolnossących i turbodoładowanych od 3 do 6 cylindrowych i do tego pochodzących od zupełnie różnych producentów. Nie jest to żadna specyficzna norma jak np. RN0720 czy choćby Dexos 1 gen2.
Najprostszym przykładem, że kurczowe trzymanie się tej normy jest nieuzasadnione jest fakt, że Opel zaleca oleje z normą Dexos 2 a do identycznych silników FIAT zaleca oleje, które tej normy nie spełniają za to spełniają normę, którą "wymyślił sobie" FIAT. Poza tym GM/Ople wycofał się już z tej normy jeśli chodzi o większość silników benzynowych (i był na ten temat na forum burzliwa dyskusja) w zasadzie przyznając się do błędu więc nie zawsze to co zaleca producent musi być najlepsze.
Tak na zdrowy rozum czy 3 cylindrowy 60 konny wolnossący silnik benzynowy, prawie 200 konny diesel biturbo i ponad 300 konny turbodowłdowany benzyniak potrzebują identycznego oleju? Wg. producenta tak, choć są to zupełnie różne konstrukcje o różnych minimalnych wymaganiach. Ok. są oleje, które sprawdzą się we wszystkich 3 silnikach bardzo dobrze ale dla żadnego z nich nie będzie to optymalny wybór.
Konstrukcyjnie współczesne silniki diesla różnych marek są do siebie mocno zbliżone i mają bardzo podobne wymagania. Najczęściej większe różnice dotyczą układów oczyszczania spalin - filtrów cząstek stałych ale dotyczy to jedynie niektórych marek np. Ford dopuszczał w dieslach Euro5 oleje o podwyższonej zawartości sadzy (full spas) a Renault zalecało stosowanie olejów z normą C4 czyli low saps zamiast zalecanych przez większość producentów olejów mid saps.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik

Post autor: mcrace » 10 sie 2018, o 11:12

Jeżeli norma Dexos2 jest szeroką normą, i olej, przez Ciebie wcześniej podany, ją spełnia, czy nawet jest lepszy niż ta norma przewiduje, to dlaczego nie ma o tym adnotacji producenta oleju typu "spełnia albo przewyższa wymagania Dexos2" ?
Często takie zapisy widzi się w przypadku innych norm/ aprobat.

Dlaczego też sam producent oleju nie wskazuje go jako olej do Insigni?
Na swojej stronie Eurol wskazuje do insigni olej FLUENCE DXS 5W-30, jako "najlepszy" ze swojej oferty, którego notabene parametry przez Ciebie wcześniej porównywane, już tak bardzo nie odbiegają od oleju GM.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 11:34

Trzeba by wejść głębiej w wymagania normy i zorientować się z jakiego powodu norma dexos 2 nie jest spełniona. Tego nie jestem w stanie powiedzieć. Ten olej jest zrobiony pod wymogi normy 504/507 i ma oficjalna aprobatę. Być może spełnia jeszcze inne normy ale producent się tym nie chwali i nie występuje o oficjalna aprobatę dla innych norm bo ma w swojej ofercie inne produkty przewidziane dla tych norm a każda aprobata kosztuje. Z jakiegoś powodu (nie wiem jakiego) oleje w specyfikacji 504/507 zazwyczaj nie spełniają jednocześnie dexos 2. Musiałbym podrążyć ten temat.
Eurol ma z dexos 2 kilka produktów :
http://www.eurol.com/pl/1012-products/6 ... 5w-40.html
Ten fluence też ma świetne parametry na zimnym zwłaszcza jak na 5W40.
http://www.eurol.com/pl/1012-products/6 ... 5w-40.html
bardzo przyzwoity olej z dobrym pakietem
i ten o którym wspomniałeś
http://www.eurol.com/pl/1012-products/6 ... 5w-30.html
Żaden z nich nie jest jednak tak dobry jak FS 0W30, choć jestem przekonany, ze są to dobre a nawet ponadprzeciętnie dobre produkty. Parametry DXS-a będą bardziej zbliżone do GM Dexos 2 i na pewno te oleje będą miały ze sobą dużo więcej wspólnego niż każdy z nich z FS-em, który jest olejem przynajmniej o półkę wyżej.
Dyskusja zaczęła się od tego, że miałem obiektywnie wykazać (udowodnić), że istnieje lepszy olej niż GM Dexos 2 wiec dałem przykład FS-a bo jest to doskonale przebadany olej, który w moim mniemaniu świetnie nadaje się do cdti i który praktycznie w każdym aspekcie jest obiektywnie lepszy od GM-a.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 sie 2018, o 11:56

Ale nikt nie twierdził,że nie ma lepszych.Tylko szkoda,że porównujesz 0w30 z 5w30,a nie oba 5w30 ,gdzie nagle już gm w niczym prawie nie odbiega

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik

Post autor: mcrace » 10 sie 2018, o 12:08

" zorientować się z jakiego powodu norma dexos 2 nie jest spełniona. " - a dopiero wtedy, można, wg. mnie, polecać olej do silników, których producent danego produktu oficjalnie nie przewiduje

"dyskusja zaczęła się od tego, że miałem obiektywnie wykazać (udowodnić), że istnieje lepszy olej niż GM Dexos 2" - tak wiem, staram się na bieżąco śledzić dyskusję by dowiedzieć się czegoś nowego i ciekawego. Jednak mam wrażenie, że chłopakom chodzi o olej spełniający normę Dexos2, bo wtedy takie porównanie ma sens.

Nie obraź się - jesteś dla mnie tylko "nickiem" na forum. Nie zaufałbym Ci na tyle, ani nikomu innemu tutaj, z kim przysłowiowej wódki nie piłem ;) , żeby wlać olej, którego producent nie ma aprobaty do mojego samochodu. Tym bardziej do mających tendencję do zacierania się silników CDTi. Nawet jeżeli zrobisz mi tabelkę z wyszczególnionymi parametrami, w których proponowany przez Ciebie olej jest lepszy. Sam stwierdziłeś, że nie wiesz dlaczego nie spełnia normy Dexos2. Może jest jakiś kluczowy parametr, który liczy się dla Opla, a na który nawet nie zwróciłeś uwagi. Ja nie wiem - powtarzam - jestem tylko kierowcą. Trochę bardziej świadomym, ale wciąż kierowcą. Wlewam to co mówi producent silnika i producent oleju, aktualnie Petronas SYNTIUM 5000 XS.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 12:23

To teraz odpowiedz sobie dlaczego Opel i Ford zalecają do dokładnie takiego samego silnika różne oleje z różnymi normami. To który ma racje? Bo obaj mieć nie mogą. Jeśli norma jest rzeczywiście taka ważna to albo Opel kantuje swoich Klientów albo FIAT robi w bambuko swoich.
Ja rozumiem, że ktoś chce olej spełniający dexos 2 i jeśli dla niektórych tak jest napisane i tak ma być to ja tego nie zmienię. Podaje tylko logiczne (mam nadzieję) argumenty, ze takie podejście nie do końca jest słuszne.
Ale zgoda - z punktu widzenia Kowalskiego, który nie wnika w szczegóły i patrzy w instrukcje lepiej jest jak naleje olej z dexos 2 niż jakiś inny przypadkowy. Z dexos 2 polecić mogę ww. oleje Eurola a także Millersa, Penrite czy Neste. Wybór jest naprawdę bardzo szeroki.
Porównanie miało na celu pokazanie rzeczywistych parametrów olejów i ich właściwości.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik

Post autor: mcrace » 10 sie 2018, o 13:37

a jednak jtdm nie zaciera się tak często jak cdti.

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: as pik » 10 sie 2018, o 14:20

Słuchajcie, jeśli tylko "moja" wróci do pracy z urlopu to poproszę ją o analizę ;)
Problem polega jedynie na tym czy aby każda partia i każda bańka ma te same właściwości...
Powiem więcej... ten sam olej potrafi się diametralnie różnić parametrami.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 10 sie 2018, o 14:26

Dla mnie podstawa to dobry olej z specyfikacją C3 full syntetyk i 5W40.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 14:39

mcrace pisze:
10 sie 2018, o 13:37
Zdaniem Kolegi zajmującego się Oplami główna przyczyna leży w złe poprowadzonym wydechu w Oplu. Co do panwewek to z kolei tuner aut włoskich twierdzi, że panewki w 2.0 jtd same z siebie się nie zacierają.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 14:43

P405 pisze:
10 sie 2018, o 14:26
Dla mnie podstawa to dobry olej z specyfikacją C3 full syntetyk i 5W40.

Co rozumiesz przez full syntetyk? Bo 99% olejów C3 jest z technicznego punktu widzenia olejami wykonanymi w technologi syntetycznej.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 10 sie 2018, o 14:50

as pik pisze:
10 sie 2018, o 14:20
Słuchajcie, jeśli tylko "moja" wróci do pracy z urlopu to poproszę ją o analizę ;)
Problem polega jedynie na tym czy aby każda partia i każda bańka ma te same właściwości...
Powiem więcej... ten sam olej potrafi się diametralnie różnić parametrami.
Oleje mogą nieznacznie odbiegać od "parametrów wzorcowych" i jest to normalne natomiast odchylenia nie powinny być duże i są pewne granice tolerancji. Jeśli ten sam olej różni się diametralnie parametrami to to nie jest ten sam olej. Ta sama może być nazwa handlowa produktu a olej może być inny. Czasami po prostu karta wzorcowa ulega zmianie i to co znajdujemy w necie jeśli chodzi o parametry czy analizy może nie być aktualne. Na różne rynki mogą być rożne oleje. Ten sam (z nazwy handlowej) olej może być produkowany przez różnych producentów i w różnych zakładach produkcyjnych i mieć różne parametry. Pisałem o tym wielokrotnie. Aktualne karty zawsze należy sprawdzać na stronie producenta/importera. Bardziej renomowani producenci zwykle nie wprowadzają dużej ilości zmian natomiast z produktami masowymi różnie bywa i stąd zapewne ta diametralnia różnica w parametrach oleju, o której piszesz.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2018, o 14:50 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie publikuj posta pod postem. Regulamin forum par 5 pkt 6

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 10 sie 2018, o 16:30

Rozumiem, że nie chcę oleju wykonanego w technologii syntetycznej.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik

Post autor: mcrace » 10 sie 2018, o 17:25

tomek evo pisze:
10 sie 2018, o 14:39
mcrace pisze:
10 sie 2018, o 13:37
Zdaniem Kolegi zajmującego się Oplami główna przyczyna leży w złe poprowadzonym wydechu w Oplu.
No właśnie - słupki może i takie same, ale cała reszta, która wpływa na pracę tych słupków już inna. Poczynając od miski olejowej, przez filtr oleju, turbinę, wtryski, soft na wydechu kończąc.
Więc przyznasz, że te silniki mają różne środowiska pracy, w związku z tym, mogą wymagać różnych olei. Więc i rózne normy producenta.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 10 sie 2018, o 17:46

To wydech i DPF trzeba pomalować farbą ceramiczną i temperatura komory silnika powinna spaść

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy

Post autor: grzegorz13 » 10 sie 2018, o 19:46

tomek evo pisze:
10 sie 2018, o 08:19
i nastała cisza.............
Miałeś wkleić tabelę i źródło a nie przepisane dane nie wiadomo skąd !
Podawałem specyfikację GM i spełnia ona normy VW, Mercedesa i BMW a ty dalej insynuujesz że ich nie spełnia !
Tomek podaj fakty o których zresztą sam pisałeś
Dyskusja zaczęła się od tego, że miałem obiektywnie wykazać (udowodnić), że istnieje lepszy olej niż GM Dexos 2 wiec dałem przykład FS-a bo jest to doskonale przebadany olej, który w moim mniemaniu świetnie nadaje się do cdti i który praktycznie w każdym aspekcie jest obiektywnie lepszy od GM-a.
Nie muszę ci wskazywać co oznacza obiektywnie A ty ciągle swoje i nie podajesz przy tym żadnych źródeł !
Tak na zdrowy rozum czy 3 cylindrowy 60 konny wolnossący silnik benzynowy, prawie 200 konny diesel biturbo i ponad 300 konny turbodowłdowany benzyniak potrzebują identycznego oleju? Wg. producenta tak, choć są to zupełnie różne konstrukcje o różnych minimalnych wymaganiach. Ok. są oleje, które sprawdzą się we wszystkich 3 silnikach bardzo dobrze ale dla żadnego z nich nie będzie to optymalny wybór.
Tak na zdrowy rozum to jeśli olej jest zrobiony pod silnik 300 konny z turbo to nadaje się również do tego malucha NIEPRAWDAŻ na pewno lepszy nie zaszkodzi
Najprostszym przykładem, że kurczowe trzymanie się tej normy jest nieuzasadnione jest fakt, że Opel zaleca oleje z normą Dexos 2 a do identycznych silników FIAT zaleca oleje, które tej normy nie spełniają za to spełniają normę, którą "wymyślił sobie" FIAT. Poza tym GM/Ople wycofał się już z tej normy jeśli chodzi o większość silników benzynowych (i był na ten temat na forum burzliwa dyskusja) w zasadzie przyznając się do błędu więc nie zawsze to co zaleca producent musi być najlepsze.
Co rozumiesz wycofał się z większości silników bo według dyskusji na forum i mojej wiedzy wprowadził nowe wyższe normy i lepsze oleje do nowych siników lecz to przecież logiczne iż świat idzie do przodu a znim produkuje się lepsze oleje i Opel byłby głupi gdy by został przy starych gorszych a po drugie nie spełniających ciągle zaostrzanych norm !
Tomek podaj jak pisałeś konkrety OK

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 11 sie 2018, o 07:15

To są konkrety w 100% do weryfikacji. Podałem link złe, podałem stronę- też złe, przepiallem dane w zestawienie też złe. Nalej sobie olej wyczynowy za 300 zł do tico Jak uważasz to za dobre dla silnika i racjonalne dla kieszeni. Nie obraz się ale bzdury piszesz.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 11 sie 2018, o 10:12

Ale podaj 5W30 z 5W30,a nie 0W30 z 5W30.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”