--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Zależy co chcesz uzyskać. Podstawa to zawsze dobry olej. W przypadku silników benzynowych można pokusić się o jakiś dobry modyfikator tarcia, który poprawi smarowanie, zmniejszy współczynnik tarcia i po prostu poprawi ochronę silnika. Czy warto? Na pewno warto rozważyć taki dodatek jeśli auto jest intensywnie eksploatowane i np. olej łapie wysokie temperatury. W rajdówce Klienta olej nazwijmy to standardowej jakości jak na olej typu race bez dodatku łapał nawet 150 stopni a z AR9200V2 już tylko max 140 stopni mniej więcej tyle samo co na Millersie CFS NT+ czyli topowym właściwie wyczynowym oleju. W cywilnej eksploatacji kozackością powinno być przede wszystkim niższe zużycie silnika i lepsza jego ochrona. Ale należy pamiętać, że sam dodatek nie zastąpi nam odpowiedniego oleju.
-
myk6414
Chce uzyskać to co każdy. Jak najdłużej cieszyć się swoją Insignią. Nie po to człowiek kupuje fabrycxnie nowe auto za ciężkie pieniądze żeby po 3-4 latach się go pozbyć (nie ja przynajmniej)
Wyczynowcem nie jestem. Ot max 140-150 na autostradzie raz na trzy-cztery miesiące ja przegonie a tak po mieście.
Wyczynowcem nie jestem. Ot max 140-150 na autostradzie raz na trzy-cztery miesiące ja przegonie a tak po mieście.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
O czym ja murze pisać a o czym nie to ja zdecyduję. Ty produkujesz elaboraty a ja mogę sobie pozwolić na radę dla świeżo upieczonych właścicieli cdti, którzy właśnie otworzą sobie ten temat. A nie będzie im się chciało kopać głębiej.tomek evo pisze: ↑7 sie 2018, o 09:33Wymiana uszczelki to podstawa i oczywistość. Nie musisz o tym pisać i się nad tym rozwodzić bo to chyba wie każdy kto się choć trochę tematem interesuje. Ale jak mam rozumieć Twoje podejście bo czytając co piszesz ktoś może wywnioskować, że w sumie to obojętnie jaki olej bo i tak się zatrze. I jak wyliczyłeś, że dodatki przedłużą agonie silnika o kilka tysięcy? Masz jakieś dane na ten temat czy piszesz co Ci się zdaje.
Właśnie bagatelizowanie tematu jakości środka smarnego i niedocenienie jego wpływu na zużycie silnika jest bardzo poważnym błędem.
Tak dobrze rozumiesz moje podejście. Patrząc na to co dzieje się w wielu silnikach cdti insigni w dużej mierze można wysnuć taki wniosek zwłaszcza jeśli auto kilkuletnie miało już kilku właścicieli i nie wiadomo jak było eksploatowane i często nie wiadomo jaki ma przebieg. To jeśli panewki są w jakimś stopniu zużyte o czym nowy nabywca nie wie. To nie ważne czego naleje do silnika to i tak się zatrze. Tak więc jak pisałem trzeba dokonać rewizji lub wymiany panewek i uszczelki smoka. A potem wystarczy spokojnie stosować olej zalecany przez producenta.
Co do długich przelotów autostradami z wysokimi prędkościami. To wszystko trzeba robić z głową. W aucie z często nieznanym przebiegiem nawet z najlepszym olejem. Cała masa innych części może zawieść przy tak wysokim obciążeniu i narobić właścicielowi dużych kosztów.
Co do twojego pytania o wyliczenia i dane odnoście wątku o przedłużeniu agonii. To spróbuj przeczytać ze zrozumieniem jeszcze raz. Bo jak na razie to widać, że nie zrozumiałeś co napisałem i nie wiem za bardzo o co pytasz. Bo ja nigdzie nie stwierdziłem, że tak jest.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
"nie ważne czego naleje do silnika to i tak się zatrze"
Dobra to Twoje zdanie. Nie musisz tego za każdym razem powtarzać i dawać innym do zrozumienia. Twoje podejście zamyka sens dyskusji w tym temacie.
Dobra to Twoje zdanie. Nie musisz tego za każdym razem powtarzać i dawać innym do zrozumienia. Twoje podejście zamyka sens dyskusji w tym temacie.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Przepraszam, że Wam się wtrącę w wymianę zdań, ale dzisiaj odkryłem w instrukcji (datowanej na styczeń 2012), że do silnika A20DTR (czyli BiTurbo) jest zalecany olej SAE 0W-40 (0W40) dexos2 (w pełnym zakresie temperatur ujemnych).
NIE JEST wymagana jakość: ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, ACEA C3, API SM, API SN Resource Conserving (na tym się nie znam, więc nie komentuję szczegółów - w każrym razie są przy tych oznaczeniach kreski
).
Wklejam jako poradę w doborze oleju dla właścicieli tego silnika - jakby tak ktoś szukał
NIE JEST wymagana jakość: ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, ACEA C3, API SM, API SN Resource Conserving (na tym się nie znam, więc nie komentuję szczegółów - w każrym razie są przy tych oznaczeniach kreski
Wklejam jako poradę w doborze oleju dla właścicieli tego silnika - jakby tak ktoś szukał
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ha ha.
Ja po wymianie po kupnie dostałem 0w30 a potem poczytałem forum i byłem zły na mechanika
On powiedział że nie było właśnie na miejscu 0w40 a ja mu że się leje z forum 5w30 albo 40.
Muszę go przeprosić
Raz mi taki zalali przy wymianie rozrządu w de. Myślałem że z musu bo innego innego nie mieli
Ja po wymianie po kupnie dostałem 0w30 a potem poczytałem forum i byłem zły na mechanika
On powiedział że nie było właśnie na miejscu 0w40 a ja mu że się leje z forum 5w30 albo 40.
Muszę go przeprosić
Raz mi taki zalali przy wymianie rozrządu w de. Myślałem że z musu bo innego innego nie mieli

-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Jaki to jest ten olej 0W40 dexos 2? Bo ja takiego nie znam.Rooff_ pisze: ↑9 sie 2018, o 18:32Przepraszam, że Wam się wtrącę w wymianę zdań, ale dzisiaj odkryłem w instrukcji (datowanej na styczeń 2012), że do silnika A20DTR (czyli BiTurbo) jest zalecany olej SAE 0W-40 (0W40) dexos2 (w pełnym zakresie temperatur ujemnych).
NIE JEST wymagana jakość: ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, ACEA C3, API SM, API SN Resource Conserving (na tym się nie znam, więc nie komentuję szczegółów - w każrym razie są przy tych oznaczeniach kreski).
Wklejam jako poradę w doborze oleju dla właścicieli tego silnika - jakby tak ktoś szukał![]()
-
raffa73
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
Lub ten https://www.mobil.com/polish-pl/Passeng ... SP-X3-0W40
Bo ESP (bez x3) chyba jest już EOL (end of life). Można kupić tylko resztki.
Bo ESP (bez x3) chyba jest już EOL (end of life). Można kupić tylko resztki.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Ok tego Mobila oczywiście znam ale myślałem o oleju sygnowanym logo producenta (GM, Opel) a z dexos 2 znam tylko ten o lepkości 5W30 i o innym nigdy nie słyszałem. Jakoś nie bardzo mi się widzi aby Opel zalecał olej w lepkości 0W40 i jednocześnie spełniający dexos2, w sytuacji kiedy po pierwsze sam takiego oleju nie posiada w ofercie a po drugie ten olej to duża rzadkość i poza mobilem nie kojarzę innego na rynku. Może chodzi o olej z normą dexos 1 gen 2 ale wtedy lepkość 0W40 też mi nie pasuje. Jak ktoś podrzuci co dokładnie nakazuje instrukcja to będę wdzięczny.
- Rooff_
- Zapaleniec
Screeny z instrukcji jako załączniki.
Nie wiem czy takie oleje są na rynku i nie wiem czy później Opel się z takich zaleceń nie wycofał.
Mam papierową instrukcję, którą dostałem wraz z autem (01/2013) i tam już nie ma takiego wyszczególnienia. Ale tu nie mam żadnej pewności, że z taką instrukcją auto zostało sprzedane
(mam auto przedlift MY2012)
Nie wiem czy takie oleje są na rynku i nie wiem czy później Opel się z takich zaleceń nie wycofał.
Mam papierową instrukcję, którą dostałem wraz z autem (01/2013) i tam już nie ma takiego wyszczególnienia. Ale tu nie mam żadnej pewności, że z taką instrukcją auto zostało sprzedane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2018, o 17:39 przez Rooff_, łącznie zmieniany 2 razy.
- mazmarcin
- Klubowicz
Proszę 
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

- Rooff_
- Zapaleniec
Żeby było dziwniej, to przejrzałem sobie wszystkie dostępne na stronie opla instrukcje do Insignii. Tylko w instrukcji 'Opel Insignia 2012.5' jest to co wkleiliśmy wyżej 
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Faktycznie dziwne. Tym bardziej w kontekście tego co napisał kolega Rooff. Normalnie wygląda jak jakaś pomyłka jeśli wcześniej i później są inne zalecenia. Wynikało by również z tego, że ASO nie może w tych silnikach stosować swojego "oryginalnego" oleju bo jest niewłaściwej lepkości.
- mazmarcin
- Klubowicz
To jest moja 8.2013

- Rooff_
- Zapaleniec
@mazmarcin akurat wkleiłeś stronę z zaleceniami dla krajów poza-europejskich 
Ale myślę, że stronę wcześniej jest taka sama tabelka dla europejskich
Tak czy siak trzeba się zastanowić którą drogą iść podczas następnej wymiany...
Ja się raczej będę skłaniał ku 0W40. No chyba, że nie znajdę żadnej rozsądnej propozycji olejowej o odpowiednich parametrach.
Ale myślę, że stronę wcześniej jest taka sama tabelka dla europejskich
Tak czy siak trzeba się zastanowić którą drogą iść podczas następnej wymiany...
Ja się raczej będę skłaniał ku 0W40. No chyba, że nie znajdę żadnej rozsądnej propozycji olejowej o odpowiednich parametrach.
- mazmarcin
- Klubowicz
Nie znam niemieckiego

U mnie nie ma osobno DTRa

U mnie nie ma osobno DTRa
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam Dzis zamowilem Motul 8100 X-Clean C3 5W40.
Zawsze jak zamawialem motule to byla to produkcja made in France a teraz made in Italy?
Olej i filterki zamawialem Pro-Choice Szczecin
Jezdzi ktos z Was na tym oleju,jakie odczucia?
Zawsze jak zamawialem motule to byla to produkcja made in France a teraz made in Italy?
Olej i filterki zamawialem Pro-Choice Szczecin
Jezdzi ktos z Was na tym oleju,jakie odczucia?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, o 13:41 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ja również wymieniłem olej na ten sam, zakupiony z tego samego źródła. Powiem tak, zrobiłem na nim już około 2 tys.km i na tą chwilę nie zauważyłem żadnej różnicy jeśli chodzi o akustykę silnika ani cokolwiek innego w odniesieniu do oryginału GM który poprzednim razem zalało mi ASO. W poprzednich autach ten motul zawsze trochę wyciszał pracę silnika, a w Insigni nie widzę różnicy w odniesieniu do GM.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
We Włoszech również mają fabrykę.arek810316 pisze: ↑25 wrz 2018, o 12:18Zawsze jak zamawialem motule to byla to produkcja made in France a teraz made in Italy?
Tak się złożyło, że przed chwilą również kupiłem ten olej.